Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Γιώργο είδες ο Δημήτρης;

Ποιος το πίστευε. Και ξαφνικά η Κύπρος έγινε μεγάλος παίχτης. Εν μια νυκτί. Η γερμανική πρεσβεία στη Λευκωσία, ενημέρωσε το προεδρικό ότι η Άγγελα Μέρκελ θέλει να επισκεφθεί το νησί.

Αυτό λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Με το που κυκλοφόρησε το νέο, ο Σύριος πρόεδρος ειδοποίησε την δική του πρεσβεία να μεταφέρει στον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια «ότι επιθυμεί να τον δει πριν την κυρία Μέρκελ».

Προχθές ολοκληρώθηκε και η «έκτακτη» επίσκεψη του Λιβάνιου πρωθυπουργού. Η πλειονότητα των Κυπρίων πολιτών διερωτούνται «τι έγινε και ξαφνικά όλοι αυτοί μας θυμήθηκαν;». Οι πιο υποψιασμένοι ήξεραν.

Το βράδυ της Παρασκευής έσκασε και η βόμβα: Ο κ. Χριστόφιας ειδοποίησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν «ότι δεν έχει χρόνο να μεταβεί στην Νέα Υόρκη γιατί πρέπει να παρευρεθεί στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ και αμέσως μετά, θα υποδεχθεί τον Σύριο ομόλογο του, Μπασιάρ Αλ Ασσαντ». Προηγήθηκε επείγουσα πρόσκληση του Κι Μουν προς την κυπριακή κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή ηγεσία για τριμερή συνάντηση, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Τριάντα έξι χρόνια τώρα οι Κύπριοι χιλιοπαρακαλούσαν για μια τέτοια πρόσκληση. Και πανηγύριζαν όταν κάποιος έλληνας αξιωματούχος (ανεπίσημα πάντα για να μην… ενοχληθούν οι Τούρκοι) επισκεπτόταν την Λευκωσία. Σπανίως πήγαιναν στο νησί αξιωματούχοι από άλλες χώρες, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Και τώρα ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι πολύ… busy για να δει τον γ.γ. του ΟΗΕ!! Τι μεσολάβησε;;;

Οι γεωτρήσεις έδειξαν πετρέλαιο. Πολύ πετρέλαιο. Στα ανοικτά της Κύπρου με την Συρία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο. Μόνο που το μεγαλύτερο μέρος πέφτει εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Ρώσοι, Γερμανοί και λοιποί συνωστίζονται για να εξασφαλίσουν συμφωνίες προς όφελος εταιριών της χώρας τους. Τα οικονομικά συμφέροντα ανέκαθεν υπαγόρευαν την εξωτερική πολιτική. Γι’ αυτό και η κ. Μέρκελ δεν διστάζει να επισκεφθεί την «μικρή» Κύπρο. Ο Δ. Χριστόφιας κατάλαβε που πάει το πράγμα και άνοιξε το παιχνίδι. Θέλετε κομμάτι από την πίτα; Βάλτε πλάτες να κλείσει το Κυπριακό, είπε. Την πρώτη επίσημη πλάτη έβαλε η Ρωσία. Αμέσως τσίμπησε και το Βερολίνο. Η Ουάσινγκτον, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη αμηχανία, χτύπησε την πόρτα της Λευκωσίας μέσω του Μπαν Κι Μουν. Μόνο που η Λευκωσία είπε no thanks guys, δεν βιαζόμαστε και άρχισε να στρώνει το χαλί βάζοντας τους δικούς της όρους.

Τα βλέπει αυτά ο Γιώργος; Έτσι θα μπορούσε να παίζεται το παιχνίδι. Όχι να μοιράζεται το Αιγαίο στα δύο. Ας πάρει κανένα μάθημα από τους «μικρούς».

ΥΓ: Α, και George. Και η Κύπρος είναι υπό επιτήρηση λόγω υψηλού ελλείμματος. Η Κομισιόν έστειλε ραβασάκι ότι «μέσα σε 3 χρόνια πρέπει να μειώσετε το έλλειμμα στο 3%». Η Λευκωσία απάντησε «εμείς είμαστε αριστερή κυβέρνηση και κάνουμε κοινωνική πολιτική. Δεν υπάρχει περίπτωση να κόψουμε μισθούς και συντάξεις. Θα μειώσουμε το έλλειμμα, αλλά σε 5 χρόνια». Και αμέσως ανακοίνωσε έκτακτο επίδομα για όλους ύψους 300 ευρώ. Για να τους σπάσει τα νεύρα. Εκνευρίστηκαν οι Βρυξέλλες που πήγαν να απειλήσουν με κυρώσεις. Για να πάρουν την αποθεωτική απάντηση «εάν μας πιέσετε, θα βάζουμε βέτο σε όποια απόφαση πάει να περάσει η ΕΕ μέχρι την δευτέρα παρουσία». Φοβήθηκαν οι Βρυξέλλες ότι η «κομμουνιστική κυβέρνηση της Κύπρου» δεν το’ χει και πολύ να αποφασίσει έξοδο από την ευρωζώνη και σιώπησαν. Βρε, τσαμπουκά οι μικροί!!! Αλήθεια, με τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο, τι γίνεται;

http://www.topontiki.gr/

Μήπως συμφέρει το ΔΝΤ να μην αποπληρωθεί ποτέ το ελληνικό χρέος;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας το κόστος της αποπληρωμής των επιτοκίων των δανείων που είχε λάβει μία ομάδα 109 δανειοληπτριών κρατών μεταξύ του 1980 και του 1986, έφτανε τα 326 δις δολάρια όταν το αρχικό χρέος ήταν της τάξης των 430 δις δολαρίων. Προσθέτοντας το κεφάλαιο που απέμενε να αποπληρωθεί, ύψους 322 δις δολαρίων, το συνολικό ποσό τόκων και κεφαλαίου ανέρχονταν στα 658 δις Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των δανειοληπτριών κρατών να πληρώσουν τα χρέη τους, στο τέλος του 1986 κατέληξαν να χρωστούν στους δανειστές τους 882 δις δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο του κεφαλαίου που είχαν δανειστεί. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του φαινομένου της ʽπυραμίδας χρέουςʼ που δημιουργήθηκε από τον ανατοκισμό των δανείων και από την αύξηση του Libor πάνω στο οποίο είχαν εκδοθεί τα δάνεια, εξαιτίας της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Το φαινόμενο της ʽπυραμίδας χρέουςʼ αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία για το συνολικό χρέος όλων των κρατών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων το οποίο αυξήθηκε από 1,4 τρις το 1990 σε 2,5 τρις το 2000, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ο τόκος των δανείων που δεν πληρώθηκε προστέθηκε στο κεφάλαιο με επιπλέον χρέωση η οποία οδήγησε στην εκθετική αύξηση του χρέους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 142,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010 από το 111% του ΑΕΠ το Μάιο του 2010, ενώ μέχρι το 2013 θα έχει ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ (με την προϋπόθεση ότι το euribor πάνω στο οποίο έχουν εκδοθεί τα ελληνικά δάνεια δε θα αυξηθεί γιατί αν συμβεί το αντίθετο κανείς δε μπορεί να γνωρίζει το ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει το χρέος) γεννιούνται βάσιμες υποψίες πως με την έλευση του στην Ελλάδα το ΔΝΤ έφερε μαζί του και το φαινόμενο της ʽπυραμίδας χρέουςʼ.

Μέχρι σήμερα και παρά τις δραματικές προβλέψεις όλοι ποντάρουν στην απλή λογική που λέει πως εφόσον το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν δανείσει τα ʽχρήματαʼ τους στην Ελλάδα τους συμφέρει να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να τη βοηθήσουν να τα αποπληρώσει και έτσι, κατά κάποιο τρόπο, τα συμφέροντα δανειστών και δανειολήπτη έχουν μία κοινή τομή, κάτι που δημιουργεί ένα υποτυπώδες αίσθημα ασφάλεια. Σύμφωνα με πηγές εκτός Ελλάδας, ωστόσο, δεν είναι κατʼ ανάγκη αυτή η αλήθεια. Για παράδειγμα, αν και το ΔΝΤ και οι έμποροι χρέους υπολογίζουν ότι το 80% των δανείων που έχουν δώσει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ αυτό τους αφήνει αδιάφορους και συνεχίζουν να τους δανείζουν, αρκεί να παρατείνουν τη νομική δέσμευση αυτών των κρατών και με όπλο αυτήν και το απλήρωτο χρέος να εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, την αποπληρωμή των τόκων, τον έλεγχο τους και την απόκτηση των δημόσιων περιουσιακών τους στοιχείων σε τιμή ευκαιρίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το μεγάλο κόλπο του ΔΝΤ ολοκληρώνεται με την ʽαναδιάρθρωση του χρέουςʼ του δανειστή ο οποίος όσο πληρώνει τους τόκους του εξασφαλίζει τέσσερα δώρα για τους δανειστές: α) ότι θα αποκομίζουν ένα τεράστιο κέρδος από το ολοένα και μεγαλύτερο ποσό εξυπηρέτησης των τόκων του χρέους, β) ότι θα συνεχίσουν να ελέγχουν το δανειστή και να έχουν πρόσβαση στους πόρους του σε πολύ προνομιακές τιμές, γ) ότι το κράτος δε θα πτωχεύσει και έτσι οι τράπεζες δα θα χρειαστεί να διαγράψουν το χρέος από το ενεργητικό τους και δ) ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μπορούν να χρησιμοποιούν τα δάνεια ως εγγύηση για την εξασφάλιση περαιτέρω δανεισμού σε έναν φαύλο κύκλο δημιουργίας χρήματος μέσα στο κλασματικό αποθεματικό τραπεζικό σύστημα.

Στην έκθεση του ΔΝΤ που συντάχτηκε σε απάντηση του ελληνικού αιτήματος για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αναφέρεται πως ʽυπάρχουν σημαντικά ρίσκα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την δυνατότητα της Ελλάδας να ξεπληρώσει το Ταμείοʼ ενώ σε άλλο σημείο της ίδιας έκθεσης προβλέπεται ότι οι τόκοι των δανείων θα φτάσουν στο 17% του ελληνικού ΑΕΠ και στο 46% των συνολικών δημοσίων εσόδων, ξεπερνώντας το 60% των εσόδων από τις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ και οι δανειστές μας από την ΕΕ θα χρειάζονται τα μισά ετήσια έσοδα του δημοσίου γεγονός που σημαίνει πως περισσότερο από το 50% των φόρων που θα πληρώνει ο Έλληνας πολίτης (μέσα από τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, σε πετρέλαιο, ΔΕΗ, κλπ) αλλά και των χρημάτων που θα αποκομίζονται από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θα πηγαίνει στους δανειστές για την αποπληρωμή των τόκων των δανείων των πακέτων ʽστήριξηςʼ.

Από όλα τα παραπάνω διαφαίνεται μία άλλη διάσταση της ελληνικής κρίσης χρέους μέσα από την οποία προκύπτουν και οι απαντήσεις σε όλα τα εφιαλτικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα πληρωθούν τα υπέρογκα ποσά στα επόμενα χρόνια με αποκορύφωμα αυτά του 2014-2015. Και η απάντηση είναι απλή: δε θα πληρωθούν.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ΔΝΤ δεν είναι εδώ για να μας βοηθήσει να πληρώσουμε το χρέος μας αλλά για να εξασφαλίσει ότι θα χρωστάμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πάνος Παναγιώτου

χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής

διευθυντής GSTA/EKTA

Οι Γερμανοί ξανάρχονται με… ελεγχόμενη χρεοκοπία!

Πηγή: s10
Στη φετινή επέτειο του ιστορικού «Όχι» του 1940, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως και οι άλλοι ηγέτες της Ευρώπης, υποχρεώθηκαν να πουν το μεγάλο «Ναι» στους Γερμανούς! Η Άνγκελα Μέρκελ, με σύμμαχο τον Νικολά Σαρκοζί, πέτυχε χθες ένα στόχο που τον περασμένο Μάιο φαινόταν πολύ μακρινός: να επιβάλλει στην Ευρώπη τους σκληρούς γερμανικούς όρους για τις μελλοντικές διασώσεις υπερχρεωμένων κρατών, που κωδικοποιούνται στην φράση «ελεγχόμενη χρεοκοπία».
Ουσιαστικά, η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών εξελίχθηκε σε θρίαμβο της γερμανικής διπλωματίας: οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν –και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στο σημερινό ανακοινωθέν τους-, ότι μετά το 2013 όσες χώρες ζητήσουν στήριξη των εταίρων τους για να ξεπεράσουν μια κρίση χρέους «ελληνικού τύπου» θα πρέπει να υποστούν την επώδυνη διαδικασία μιας επιβεβλημένης από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδιάρθρωσης χρέους, που θα περιλαμβάνει «κούρεμα» των πιστωτών και εκχώρηση της οικονομικής πολιτικής στις Βρυξέλλες –δηλαδή στο Βερολίνο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικά δεν είχαν πολλές επιλογές: Γερμανία και Γαλλία θα εισφέρουν το ήμισυ περίπου των κεφαλαίων στις μελλοντικές διασώσεις προβληματικών χωρών. Έτσι, Βερολίνο και Παρίσι ήταν σε θέση να κάνουν στους Ευρωπαίους εταίρους μια πρόταση που… δεν μπορούσαν να αρνηθούν, όπως θα έλεγε ο Νονός, Βίτο Κορλεόνε: «αν καθορίζουμε τους όρους της διάσωσης των προβληματικών χωρών, μετά το 2013 δεν θα υπάρχει μηχανισμός στήριξης και όσοι έχουν πρόβλημα θα φεύγουν από την Ευρωζώνη χρεοκοπημένοι»!

Ο γερμανικός ηγεμονισμός, πάντως, που για πρώτη φορά εκδηλώνεται με τέτοια ένταση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε σοβαρή προσπάθεια από το Βερολίνο να συγκαλυφθεί. Η Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε εξαρχής να πάρει με το μέρος της τον Νικολά Σαρκοζί, ώστε η γερμανική πρόταση να πάρει «γαλλογερμανική σφραγίδα», ενώ σκηνοθέτησε περίτεχνα μια γερμανική διπλωματική «ήττα», ώστε να δοθεί η εντύπωση, ότι υπήρξε μια διαπραγμάτευση, από την οποία όλοι κάτι κέρδισαν και κάτι παραχώρησαν.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει κάνει στο παρελθόν, η Γερμανία υπέβαλε μια ακραία πρόταση, γνωρίζοντας ότι δεν έχει γίνει πιθανότητες να γίνει δεκτή, αλλά την έθεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να την αξιοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί και να την ανταλλάξει με μια συμφωνία για αυτό που πραγματικά ενδιέφερε το Βερολίνο.

Η πρόταση των Γερμανών, για μια δρακόντεια αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα απαιτούσε έγκριση με δημοψηφίσματα σε αρκετές χώρες, προέβλεπε τη στέρηση δικαιωμάτων ψήφου στο Eurogroup από τις χώρες που θα ζητούσαν στήριξη του ευρωπαϊκού μηχανισμού για να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Η πρόταση αυτή εξαρχής απορρίφθηκε από την Κομισιόν και την πλειοψηφία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η καγκελάριος Μέρκελ την άφησε στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης μόνο για την ανταλλάξει με μια συμφωνία για την ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Μετά τη χθεσινοβραδινή συμφωνία των ηγετών, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί το ανακοινωθέν, με το οποίο θα δίνεται εντολή στο μόνιμο προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Βαν Ρομπούι, να παρουσιάσει μέσα στους επόμενους μήνες την τελική πρόταση για μια περιορισμένης έκτασης αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, με την οποία θα μονιμοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης των χωρών που απειλούνται με χρεοκοπία (αν κρίνει κανείς από τα spread, οι αγορές περιμένουν ότι πρώτοι «πελάτες» του μηχανισμού, θα είναι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και ενδεχομένως η Ισπανία, ενώ η Ελλάδα θα ζητήσει στήριξη και μετά το 2013, αν αποδειχθεί ότι δεν… βγαίνουν τα κουκιά του μνημονίου).

Σημειώνεται, ότι αυτή η περιορισμένης έκτασης αναθεώρηση της Συνθήκης προβλέπεται να γίνει χωρίς τη διαδικασία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, αλλά με γρήγορη διαπραγμάτευση και έγκριση μόνο από τα εθνικά κοινοβούλια. Γι’ αυτό και στο Βερολίνο εκτιμούν, ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, αν όχι πριν το τέλος Μαρτίου 2011, πάντως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Τη γερμανική πρόταση για το περιεχόμενο της αναθεώρησης, που αναμένεται να εγκριθεί στα βασικά της σημεία, θα παρουσιάσει σε δυο εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλ. Αυτή θα προβλέπει, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη διαρρεύσει, ότι:

- Μετά το 2013, οπότε λήγει η ισχύς του σημερινού μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα και τις αδύναμες περιφερειακές οικονομίες, μια χώρα που βρίσκεται σε κίνδυνο αποκλεισμού από τις αγορές θα μπορεί να ζητεί δανεισμό από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της.

- Τα δάνεια θα χορηγούνται σε διμερή βάση (οι Γερμανοί επιμένουν στο μεγάλο «Όχι» στην έκδοση ευρωομολόγων) και με κόστος δανεισμού, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση το μέσο επιτόκιο δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

- Η χώρα που θα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης θα αναλαμβάνει την υποχρέωση εφαρμογής συμφωνημένου προγράμματος οικονομικής πολιτικής για την περίοδο που θα στηρίζεται από τα άλλα κράτη μέλη, γι’ αυτό και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν θα έχει τυπικά δικαίωμα ψήφου, αφού η εφαρμογή του προγράμματος θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση.

- Η συμφωνία χρηματοδότησης θα συνοδεύεται και από την αναδιάρθρωση του χρέους («ελεγχόμενη χρεοκοπία»), με «κούρεμα» των απαιτήσεων των πιστωτών από τον ιδιωτικό τομέα, σε ποσοστό που προσδιορίζεται με βάση σχετική πρόταση της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Οι Γερμανοί θέλουν οπωσδήποτε να επικυρωθεί αυτή η διαδικασία με μια αναθεώρηση της Συνθήκης, καθώς υπάρχει φόβος ότι σε αντίθετη περίπτωση οι πιστωτές από τον ιδιωτικό τομέα θα αμφισβητήσουν τη νομιμότητα του «κουρέματος».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εξαρχής, ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τη γερμανική πρόταση για αναθεώρηση της Συνθήκης, ώστε να δημιουργηθεί μόνιμος σταθεροποιητικός μηχανισμός, αλλά ότι δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή η πρόταση για αποβολή από το μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα χρειασθεί να προσφύγει μετά το 2013 στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ελλάδα, ακόμη και αν εφαρμόσει ευλαβικά το μνημόνιο, επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους, θα έχει μεγάλες δυσκολίες να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, καθώς θεωρείται απαγορευτικά υψηλό το δημόσιο χρέος της χώρας, ακόμη και αν εφαρμοσθεί με συνέπεια το μνημόνιο.

Κρίσιμη για τα επόμενα βήματα θα είναι η επίσκεψη του Ντομινίκ Στρος Καν στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, αφού πλέον θα έχει διαμορφωθεί, μετά τις εκλογές, μια σαφέστερη εικόνα του πολιτικού τοπίου, ενώ θα έχει δημοσιοποιηθεί και το πόρισμα της Eurostat για το έλλειμμα του 2009. Το ΔΝΤ είναι σε αυτή την φάση πολιτικός σύμμαχος της Ελλάδας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει το σφιχτό γερμανικό «μανδύα» της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, αλλά μετά το χθεσινοβραδινό διπλωματικό θρίαμβο της Γερμανίας στις Βρυξέλλες περιορίζονται ασφυκτικά τα περιθώρια να βρεθεί μια λύση για «ανώδυνη» επιμήκυνση του δανεισμού της χώρας, όπως αυτή που πρότεινε τον Σεπτέμβριο ο επικεφαλής του Ταμείου…

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Πολιτική απάτη τα ελλείμματα του ΟΣΕ;

Πηγή: TVXS
Οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετεί το ξήλωμα των γραμμών του ΟΣΕ ενώ είναι πλασματικό κατά 90% το διαβόητο χρέος του, σύμφωνα με καταγγελία των Οικολόγων Πράσινων, που επέδωσαν εξώδικο στους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και στη διοίκηση του ΟΣΕ. Για τη τελευταία τονίζουν ότι έχει ποινικές ευθύνες, αν δεν υπερασπίσει τα συμφέροντα του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, εννιά από τα δέκα περίπου δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν ποσά που προβλέπονται ρητά από την ελληνική νομοθεσία των τελευταίων 40 χρόνων, ως οφειλές του κράτους προς το σιδηρόδρομο:

Οι διοικήσεις του ΟΣΕ έχουν νομική υποχρέωση:

-Να απαιτήσουν τα ποσά αυτά δικαστικά, μαζί με τους τόκους των δανείων που υποχρεώθηκε να πάρει ο Οργανισμός για να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν στα οικονομικά του.

- Να ενεργοποιήσουν τη δικαστική διαδικασία για τις δύο σχετικές αγωγές που είχαν κατατεθεί από τον Ο.Σ.Ε. κατά του Ελληνικού Δημοσίου το 1990 και 1992 και παραμένουν παγωμένες από τότε.

- Να αντιδράσουν στα δημοσιεύματα και στις δηλώσεις πολιτικών που δυσφημούν τον ΟΣΕ, εμφανίζοντάς τον με χρέος δεκαπλάσιο από το πραγματικό.

-Να εγγράψουν άμεσα και αναδρομικά στα λογιστικά βιβλία του Οργανισμού τις απαιτήσεις του κατά του Δημοσίου.

Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, με τους Κώστα Διάκο, Γιάννη Παρασκευόπουλο και Γιάννη Τσιρώνη, συνόδευσε τον επιμελητή κατά την επίδοση στο υπουργείο Οικονομικών. Σε δήλωσή του ο Γιάννης Τσιρώνης, συντονιστής της εκτελεστικής γραμματείας, τόνισε:

«Με τη σημερινή μας ενέργεια καταθέτουμε τα στοιχεία και προειδοποιούμε για τις ευθύνες, που είναι και ποινικές. Σε όλη την Ευρώπη, οι Υποχρεώσεις Δημόσιας Υπηρεσίας του κράτους υπολογίζονται ως έσοδα του σιδηροδρόμου και όχι ως ελλείμματά του. Για τον ΟΣΕ τα ποσά αυτά αποτελούν απαιτήσεις, που οι διοικήσεις του όφειλαν και οφείλουν να διεκδικήσουν και δικαστικά. Τα πραγματικά ελλείμματα του τρένου είναι συγκρίσιμα με αυτά των περισσότερων ΔΕΚΟ.

Γύρω από τη λαθροχειρία με τα ελλείμματα, στήνεται μια τεράστια πολιτική απάτη, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να ανταλλάσσει την περιουσία του ΟΣΕ με ένα χρέος που ήταν ήδη δικό της, και στη συνέχεια να ξηλώνει τις γραμμές.

Θέλουμε την αναβάθμιση και την οικονομική εξυγίανση του σιδηροδρόμου. Θα συνεχίσουμε όμως τον αγώνα κατά του ακρωτηριασμού, ακόμη κι αν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο απόψε στη Βουλή. Με δεδομένες και τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι πολίτες των περιφερειών που χάνουν το τρένο τους θα έχουν στις 7 Νοεμβρίου μια καλή ευκαιρία να το υπερασπίσουν».

Το εξώδικο των Οικολόγων Πράσινων,όπως τονίζουν οι ίδιοι, αποτελεί το πρώτο βήμα για κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, καθώς η παράλειψη των συγκεκριμένων ενεργειών αποτελεί διάπραξη του αδικήματος της απιστίας και έχει ως εξής:

Ενώπιον κάθε αρμόδιου δικαστηρίου και κάθε αρμόδιας αρχής

EΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Διάκου Κωνσταντίνου του Γεωργίου, δικηγόρου, κατοίκου Αθηνών, πλατεία Ομονοίας αρ. 12

Τρεμόπουλου Μιχάλη του Αναστασίου, ευρωβουλευτή, κατοίκου Θεσσαλονίκης, οδός Πλάτωνος αρ. 1

Πετράκου Μιχάλη του Αντωνίου, μαθηματικού, κατοίκου Αγίου Γερμανού Πρεσπών

Μακρή Αθανασίου του Ανδρέα, κατοίκου Πεύκων Θεσσαλονίκης, οδός Χρυσανθέμων αρ. 12γ

Κουρέτα Δημητρίου του Διονυσίου, κατοίκου Λάρισας, οδός Παιωνίου αρ.80

Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνου του Γεωργίου, κατοίκου Λαμπιρίου Ερινεού Αχαίας

Κράγκαρη Διονυσίου του Δημητρίου, κατοίκου Λεχαινών Ηλείας, οδός Σπηλιοπούλου αρ. 2

Μπούκλη Λάμπρου του Ηλία, κατοίκου Ξυλοκάστρου Κορινθίας, οδός Παναγή Τσαλδάρη αρ. 36

Λυμπεροπούλου Δήμητρας του Αντωνίου , κατοίκου Καλαμάτας, οδός Ακρίτα αρ. 45

Τσιρώνη Ιωάννη του Γεωργίου, χημικού, κατοίκου Γλυφάδας Αττικής, οδός Μιλτιάδου αρ. 6

Παρασκευόπουλου Ιωάννη του Φωτίου, ιδιωτικού υπαλλήλου, κατοίκου Βριλησσίων Αττικής, οδός Δίρφης αρ.5

ΚΑΤΑ

Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας ανώνυμη εταιρεία» (ΟΣΕ Α.Ε.), όπως νομίμως εκπροσωπείται
ΣΥΓΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ

Στους υπουργούς Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Δημήτριο Ρέππα

Το Ν.Δ. 1300/1972 πουκύρωνε την Οικονομική Συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τον Ο.Σ.Ε., όριζε στο άρθρο 3 ότι: «Προς τον σκοπόν εξισώσεως των όρων ανταγωνισμού των χερσαίων μεταφορικών μέσων περί ων τα άρθρα 18 παρ. 2 και 22 παρ. 2 και 3 του Ν.Δ. 674/70, το Δημόσιον υποχρεούται όπως συμμετέχη εις τας δαπάνας ανακαινίσεως έργων υποδομής και επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής συντήρησεως και φυλάξεως αυτής, κατά ποσοστόν ίσον προς την ωφέλειαν, ην απολαμβάνουν το οδικά μεταφορικά μέσα δημοσίας μεταφοράς, εν περιπτώσει μειωμένης συμμετοχής των εις τας αντιστοίχους δαπάνας της χρησιμοποιουμένης παρ` αυτών οδού».

Περαιτέρω ρυθμίσεις για τον υπολογισμό και τον τρόπο καταβολής των οικονομικών αυτών υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς τον Ο.Σ.Ε. περιλαμβάνονταν στα άρθρα 4-8 του ίδιου Ν.Δ. Οι υποχρεώσεις αυτές ίσχυσαν μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 2671/1998, οπότε θεσπίστηκαν σε αντικατάστασή τους οι «Υποχρεώσεις Δημόσιας Υπηρεσίας» προς τον Ο.Σ.Ε., ανάλογες με εκείνες που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ελληνικό Δημόσιο όμως δεν εκπλήρωσε ποτέ τις ανωτέρω οικονομικές του υποχρεώσεις προς τον Ο.Σ.Ε., εκμεταλλευόμενο καταχρηστικά τη θέση του ως αποκλειστικού μετόχου του συγκεκριμένου οργανισμού. Αντίθετα, υποχρέωνε τον Οργανισμό να δανείζεται με κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να καλύπτει τα κενά στα οικονομικά του, που προέκυπταν από την ασυνέπειά του στις υποχρεώσεις του. Η εξυπηρέτηση των δανείων αυτών γινόταν μέσω νέων δανείων με κρατικές εγγυήσεις, διαδικασία που επιβάρυνε επιπλέον τον Ο.Σ.Ε. με ιλιγγιώδη ποσά για πληρωμές τόκων.

Με τον τρόπο αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο εμφάνιζε τεχνητά χαμηλότερο το ύψος των ελλειμμάτων και του χρέους του, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα του Ο.Σ.Ε. εμφάνιζαν πολλαπλάσια ελλείμματα από τα πραγματικά, όπως θα υπολογίζονταν βάσει του Νόμου και σύμφωνα με τις κοινά αποδεκτές πρακτικές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση του οργανισμού που κατατέθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2010 στη Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση, το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να αναλάβει ως δημόσιο χρέος το εμφανιζόμενο μέχρι τότε ως χρέος του Ο.Σ.Ε., ύψους 10,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όμως, αντί να θεωρήσει την ανάληψη αυτή ως καθυστερημένη εκπλήρωση των νομοθετημένων αλλά συστηματικά αθετούμενων υποχρεώσεών του, τη συνδύασε με νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν:

Μεταβίβαση ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας του Ο.Σ.Ε. προς το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς ανταλλάγματα προς τον Οργανισμό και χωρίς καν πρόβλεψη συμψηφισμού με τις αθετημένες Υποχρεώσεις Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ασφυκτικό περιορισμό του ανώτατου ορίου των Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας σε ποσά που καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης μόλις του 1/3 του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Πρόβλεψη για δημιουργία ειδικής κατηγορίας «καταργημένου δικτύου» στο οποίο θα υπάγεται κάθε γραμμή με διακοπή λειτουργίας πέραν των 12 μηνών και το οποίο θα μπορεί ελεύθερα να αλλάξει χρήση.

Ως βασικό επιχείρημα για την επιβολή των ακραίων αυτών μέτρων, προβάλλονταν στην κοινή γνώμη τα υποτιθέμενα υψηλότατα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα του Ο.Σ.Ε., τα οποία όμως εμφανίζονται ως πολλαπλάσια από τα πραγματικά λόγω της επί σειράς δεκαετιών παράνομης πρακτικής του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αναλύθηκε ήδη.

Ως αποτέλεσμα, εμείς οι υπογράφοντες την παρούσα εξώδικη πρόσκληση, ως πολίτες που χρησιμοποιούμε τακτικά το σιδηρόδρομο στις μετακινήσεις μας, εκτιμούμε τα φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά του και θεωρούμε την ενίσχυσή του απαραίτητη για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και ο υψηλός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων, κινδυνεύουμε σοβαρά να στερηθούμε την πρόσβαση σε μεγάλο μέρος από τις υπηρεσίες σιδηροδρομικής μεταφοράς που χρησιμοποιούμε.

Επιπλέον η αλλαγή χρήσης της σιδηροδρομικής υποδομής και η κατάληψη των διαδρόμων της και του ζωτικού της χώρου από άλλες χρήσεις, θα αποκλείσει τη δυνατότητα επαναλειτουργίας της με ή χωρίς ανακατασκευή, ακόμη και στο απώτερο μέλλον.

Με την επιφύλαξη λοιπόν κάθε νόμιμου δικαιώματός μας ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για τις ως άνω πράξεις και παραλείψεις σας και ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ εντός προθεσμίας μηνός από τη λήψη της παρούσας:

Α) Να ζητήσετε από το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει στον Οργανισμό το ποσό των εννέα δισεκατομμυρίων (9.000.000.000) ευρώ, που αντιστοιχεί στη ζημιά, που σύμφωνα με αρθρογραφία του κ. Ιωάννη Μουρμούρη, καθηγητή Οικονομικών των Μεταφορών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρώην προέδρου του Ο.Σ.Ε., έχει υποστεί ο Οργανισμός από το 1972 μέχρι σήμερα από τη συστηματική και παράνομη παραβίαση των υποχρεώσεων που προβλέπονταν αρχικά από το Ν.Δ. 1300/1972 και στη συνέχεια από το 2671/1998, ζημιά που υπολογίζεται ως το άθροισμα των εσόδων που στερήθηκε παράνομα ο Οργανισμός, συν τα ποσά των τόκων που επιβαρύνθηκε προκειμένου να καλύψει με δανεισμό τις απώλειες αυτές των εσόδων του και την εξυπηρέτηση των σχετικών δανείων.

Β) Να επανενεργοποιήσετε τις σχετικές με τα ως άνω υπό Α) αγωγές που είχαν υποβληθεί εκ μέρους του Ο.Σ.Ε. κατά του Ελληνικού Δημοσίου κατά τα έτη 1990 και 1992.

Γ) Να αντιδράσετε στη συστηματική δυσφήμηση του οργανισμού από μέρους του Ελληνικού Δημοσίου και όσων άλλων εμφανίζουν το έλλειμμα του Ο.Σ.Ε. ως πολλαπλάσιο του πραγματικού, με σκοπό την προστασία της εμπορικής φήμης του ΟΣΕ κατά τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα περί δυσφήμησης ανώνυμης εταιρείας.

Δ) Να προβείτε άμεσα στη διόρθωση του ισολογισμού του έτους 2010, εγγράφοντας αναδρομικά τις νόμιμες απαιτήσεις του ΟΣΕ κατά του Ελληνικού Δημοσίου από το έτος 1972 μέχρι σήμερα.

Επισημαίνουμε ότι τα ανωτέρω αποτελούν νόμιμη υποχρέωσή σας βάσει των καθηκόντων σας, και η αθέτησή τους στοιχειοθετεί το αδίκημα της απιστίας κατά Δημόσιου Οργανισμού. Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά εναντίον σας για το ανωτέρω αδίκημα.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα στον Παναγιώτη Θεοφανόπουλο, Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΟΣΕ Α.Ε.», κάτοικο Αθήνας, οδός Καρόλου αρ.1-3, προκειμένου της να λάβει γνώση της και να επέλθουν οι συνέπειες του νόμου, αντιγράφοντάς την στη σχετική έκθεση επίδοσης.

Οι καλούντες

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Μαθητές και φοιτητές στους δρόμους: Στα χέρια των νέων η σκυτάλη των κινητοποιήσεων στη Γαλλία

Παρίσι, Γαλλία


Μαθητές και φοιτητές κατεβαίνουν σήμερα, Τρίτη, στους δρόμους της Γαλλίας, παίρνοντας στα χέρια τους τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων κατά των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι νέοι δίνουν «ραντεβού» έξω από το κτίριο της Γερουσίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απεργούς και τα συνδικάτα ετοιμάζονται για τη μεγάλη πανεθνική απεργία της Πέμπτης.

Οι μαθητές και οι φοιτητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορείες σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρει το BBC, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη.
Εν τω μεταξύ, τρία από τα δώδεκα διυλιστήρια αποφάσισαν να βάλουν τέλος στις κινητοποιήσεις τους. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλικής Ένωσης Πετρελαϊκών Βιομηχανιών (Ufip) Ζαν-Λουί Σιλανσκί, καμία αποθήκη καυσίμων, εκτός από αυτές που βρίσκονται μέσα σε διυλιστήρια, δεν είναι αποκλεισμένη από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.
Την ίδια στιγμή και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στην περιοχή της Μασσαλίας αποφάσισαν τη λήξη της απεργίας τους.
Στο Κοινοβούλιο αναμένεται να διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία για το ασφαλιστικό την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη τα συνδικάτα απευθύνουν κάλεσμα για μεγάλη απεργία σε εθνικό επίπεδο.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν επηρεάσει τις κυβερνητικές προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης που πρόκειται να εμφανίσει η γαλλική οικονομία για το τρέχον έτος.

«Δεν αρνούμαι ότι υπήρξαν πολλές ημέρες κατά τις οποίες επηρεάστηκε σαφώς η οικονομία, αλλά δεν νομίζω ότι (αυτό) αρκεί για να αλλάξουμε τις προβλέψεις ανάπτυξης για ολόκληρο το χρόνο», δήλωσε η Λαγκάρντ στο ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλίας Radio Classique.

Η γαλλική κυβέρνηση αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το 2010 θα κυμανθεί στο 1,5%.

Η υπουργός Οικονομικών την Δευτέρα κάλεσε τους απεργούς να δείξουν υπευθυνότητα, ενώ δήλωσε ότι το ημερήσιο κόστος των ζημιών από τις απεργίες εκτιμάται ανάμεσα σε 200 με 400 εκατομμύρια ευρώ, αποφεύγοντας να συμφωνήσει με το συνολικό ύψος των 3 δισ. ευρώ, που κυκλοφορεί στους οικονομικούς κύκλους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυσοίωνες εκτιμήσεις από την Pimco: Ελληνική χρεοκοπία σε τρία χρόνια βλέπει το κορυφαίο fund ομολόγων στον κόσμο

Aθήνα


Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε στάση πληρωμών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, καθώς οι περικοπές των κρατικών δαπανών δεν θα είναι αρκετές για να μειωθεί το υπέρογκο κρατικό χρέος, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης, παγκοσμίως, εταιρείας διαχείρισης ομολόγων, Pimco.
Μιλώντας την Δευτέρα σε εκδήλωση του Economist, στη Νέα Υόρκη, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, είπε ότι η χρεοκοπία είναι πιθανή «εφόσον μπορεί να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες και γίνει με ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και με επανατιμολόγηση ώστε να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα».

«Η εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης», προσέθεσε.

«Στο τέλος της διαδικασίας [σ.σ. του Μνημονίου, το 2013] το βάρος του χρέους πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο απ' ότι ήταν στην αρχή», σημείωσε και υποστήριξε ότι «το πιο πιθανό αποτέλεσμα, σε κάποιο σημείο, όταν και το υπόλοιπο σύστημα θα αναγκαστεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Standard & Poor's, Ντίμαν Σέρμα, είπε ότι δεν βλέπει ελληνική χρεοκοπία, καθώς «ο σχεδιασμός ήταν ανέκαθεν να βρεθεί μια συλλογική λύση» στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, πριν από μερικές εβδομάδες, για την ενδεχόμενη παράταση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, είχψαν οδηγήσει το spread στα ελληνικά ομόλογα, κάτω από τις 650 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, και ενώ αναμένεται η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ, κινείται και πάλι ανοδικά.

Σήμερα, Τρίτη, βρίσκεται στις 717 μονάδες βάσης (άνοιξε στις 691) και το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 9,67%.

Σημειώνεται ότι το spread ξεπέρασε το επίπεδο των 700 μονάδων για πρώτη φορά από τις 8 Οκτωβρίου.

Τα πενταετή CDS ανήλθαν στις 669,5 μονάδες.

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Στο tvxs.gr: Η τελευταία δημοσκόπηση - σοκ της Vprc πριν τις εκλογές

 



Πολιτική ρευστότητα χωρίς ιστορικό προηγούμενο, που κυρίως τροφοδοτείται από την δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και την (αξιωματική) αντιπολίτευση, απογοήτευση για τη πορεία της χώρας και ένα εκρηκτικό 41.2% που θα απείχαν ή θα ψήφιζαν λευκό στις βουλευτικές εκλογές: αυτά είναι τα συμπεράσματα από την δημοσκόπηση της Vprc για την περιφέρεια Αττικής που παρουσιάζει το Tvxs σήμερα, τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου που επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων.

 Ο Γιάννης Δημαράς κάνει την έκπληξη, προηγούμενος με μεγάλη διαφορά του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρού, του οποίου το πέρασμα στο δεύτερο γύρο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Ο κ. Δημαράς, που διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη, επειδή δεν ψήφισε το μνημόνιο, κερδίζει με άνεση την αναμέτρηση σε περίπτωση δεύτερου γύρου με αντίπαλο οποιονδήποτε από τους άλλους υποψηφίους (Κικίλια, Μητρόπουλο, Παφίλη) που φιλοδοξούν να καταλάβουν την δεύτερη θέση, η οποία οδηγεί στο δεύτερο γύρο, από τον κ. Σγουρό.

Τέλος, διαστάσεις σοκ για το πολιτικό σύστημα δείχνουν οι μετρήσεις των εκλογικών προθέσεων των ψηφοφόρων της περιφέρειας Αττικής όπου συγκεντρώνονται περίπου 2 εκατ. ψηφοφόρων. Μόλις το 39% δηλώνει εκλογική προτίμηση, ενώ το 41% προτιμά το λευκό, το άκυρο ή την αποχή.


Η διαφωνία με για την πορεία της χώρας εκφράζεται στην ερώτηση για το αν τα πράγματα κινούνται στη σωστή ή στη λάθος κατευθυνση: όπως προκύπτει από τον πίνακα το 69% θεωρεί ότι η πορεία λάθος και μόνο το 10% ότι είναι σωστή.






Με μεγάλη διαφορά προηγείται και το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να απεμπλακεί από το μνημόνιο (47%) απ αυτούς που θέλουν να τηρηθεί οι όροι(27%) ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (19%) δεν απάντησε στην ερώτηση.






Δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση δηλώνουν το 82% των ερωτηθέντων (60% καθόλου ικανοποιημένοι και 22% λίγο ικανοποιημένοι). Ακόμη χειρότερες είναι οι επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με 89% δυσαρεστημένους . Οι ικανοποιημένοι είναι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 16% και για τη ΝΔ οι μισοί από τους προηγούμενους (8%).










Ενδεικτικό και των αποστάσεων που παίρνουν οι πολίτες από την επίσημη πολιτική είναι το γεγονός ότι οι μισοί (50%) θεωρούν οτι οι περιφερειακές εκλογές δεν είναι σημαντικές, αν και το ποσοστό μπορεί να μειωθεί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.






Στη πρόθεση ψήφου ο Γ. Δημαράς προηγείται με 22%, ενώ 4 ακόμη υποψήφιοι μάχονται για τη δεύτερη θέση, από τους οποίους προηγείται ο Γ. Σγουρός αλλά με βραχεία κεφαλή.










Τέλος στη πρόθεση ψήφου σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών τα λευκά και η αποχή... σχηματίζουν κυβέρνηση με 41.2%, ενώ την θέση της αξιωματικής νατιπολίτευσης κερδίζει ο συνασπισμός... αναποφάσιστων και όσων δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν.


Στους υπόλοιπους προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 13,9%, η ΝΔ με 9,2% και το ΚΚΕ με 5,8%.

Αν το δείγμα σταθμισθεί, ληφθούν δηλαδή υπ' όψιν άλλα χαρακτηριστικά όπως οι κομματικές προτιμήσεις στις προηγούμενες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ φθάνει στο 33.5%, η ΝΔ στο 24%, ενώ το ΚΚΕ κερδίζει την πολιτική διαμαρτυρία ανεβάζοντας το μερίδιό του σε διψήφια ποσοστά.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Μίκης Θεοδωράκης "Ξαναδώστε την Ελλάδα στους Έλληνες"!

ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Παρά την εγκληματική παραπληροφόρηση της Τηλεόρασης, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πλέον τα εξής γεγονότα : Προεκλογικά διακηρυσσόταν από τον κ. Γ.Α.Παπανδρέου ότι «λεφτά υπάρχουν» παρά την ενημέρωσή του από το Διοικητή της Τρ.Ελλάδος. Την επομένη των εκλογών 5/10/2009 οι μέρες πληρωμής των υπό διαπραγμάτευση Ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν από 2 σε πλέον των 10, χωρίς την υπογραφή του Διοικητή και υποδιοικητή της ΤτΕ και αντίθετα προς τις Κοινοτικές Οδηγίες, πράγμα που τα άφησε αφύλακτα στη μανία των κερδοσκόπων και ώθησε τα spreads από 130 μονάδες βάσης σε 1200. Σε αυτό συνέβαλαν επίσης οι δηλώσεις περί ελλείμματος (διογκωμένου με τεχνητό τρόπο) και περί αναξιοπιστίας της χώρας, ώστε τελικά έγινε αδύνατη η δανειοδότησή της από τις αγορές με φυσιολογικά επιτόκια. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο ενδεικτικά: προσκλήθηκε για συμφωνίες ο Τούρκος Πρόεδρος... παρά τις συνεχείς, αιματηρές πλέον, παραβιάσεις του Ελληνικού χώρου, καντονοποιήθηκε αντισυνταγματικά η Ελλάδα με προφανή κίνδυνο προώθησης σχεδίων Κοσσοβοποίησής της, δόθηκαν δε πρωτοφανείς για την Ευρώπη διευκολύνσεις απόκτησης ιθαγένειας, άρα ψήφου. Ακολούθησε η υπογραφή του Μνημόνιου που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Πατρίδας διότι : παρέδωσε για αόριστο χρόνο την ουσιαστική διακυβέρνηση της χώρας σε ξένο Διευθυντήριο χωρίς δημοψήφισμα, ούτε αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής είναι αδύνατο να τηρηθούν οι μέχρι και το 2014 βαρύτατοι όροι του, ενώ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τεράστια ύφεση και συντριβή του εθνικού κορμού των μικρομεσαίων και αγροτών. το διαπραγματεύσιμο χρέος προς Τράπεζες, μέσω τίτλων υψηλού ρίσκου, μετατράπηκε σε χρέος προς Κράτη και λαούς και μάλιστα με υποθήκη της Κρατικής περιουσίας, με ορίζοντα εκατονταετίας όπως η μέχρι τούδε ιστορική πείρα καταδεικνύει με βεβαιότητα. το Ελληνικό Δίκαιο, που ήταν σε ισχύ, αντικαταστάθηκε με το αποικιοκρατικό Βρετανικό, που προστατεύει μόνο τους δανειστές εισήγαγε στην Ευρώπη για πρώτη φορά το ΔΝΤ που ελέγχεται, όπως αποδείχτηκε από σωρεία παραδειγμάτων, από καρτέλ ιδιωτικών Τραπεζών και συνδεδεμένο καρτέλ γιγάντιων πολυεθνικών. Είναι μεγάλο ψέμα ότι οι δόσεις του δανείου πηγαίνουν σε μισθούς και συντάξεις, αποτελούν απλά λογιστικές καταγραφές και οδεύουν απευθείας στις τσέπες των δανειστών. Αυτούς εξασφαλίζουν οι μάταιες θυσίες. Είναι μεγάλο ψέμα ότι η λύση του Μνημόνιου είναι μονόδρομος. Ενδεικτικά αναφέρονται : η λύση της Ουγγαρίας, της Ισλανδίας, της Αργεντινής, του πάμπτωχου Malawi. Έχουν κατατεθεί δημόσια : η λύση Σαμαρά (βλ. ιστότοπο ΝΔ), οι λύσεις των δύο μεγάλων αριστερών κομμάτων (π.χ. βίντεο Λ. Κανέλλη), οι λύσεις Αρ. Τσιπλάκου (αξιοποίηση και όχι εκποίηση δημόσιας περιουσίας, δεσμεύσεις), η λύση του έγκριτου οικονομολόγου Β.Βιλιάρδου κλπ. Περαιτέρω χρήματα μπορούν να εξευρεθούν με δήμευση περιουσιών των μεγαλόσχημων που καταχράστηκαν τα ιλιγγιώδη ποσά των δανείων, των προμηθειών και των Κοινοτικών επιχορηγήσεων μετά «πόθεν έσχες» από ανεξάρτητη αρχή , μείωση των δαπανών εξοπλισμών, χρήση συμψηφιστικά της πολεμικής αποζημίωσης Γερμανίας, αποζημίωση από την Γκόλντμαν Ζαξ κατά το υπόδειγμα της Νορβηγίας, δημιουργία Εθνικού Ταμείου στο διαδίκτυο με διαχείρισή του από Καθαρούς Έλληνες. Μη χρήση των «υπηρεσιών» της Τρόικας και ανεύρεση χαμηλότοκων κεφαλαίων από Ρωσία, Κίνα, Εμιράτα, ΕΕ που, λίγες μόνο μέρες μετά την επισπευθείσα εκχώρηση της εθνικής μας διακυβέρνησης, εξήγγειλε το Ταμείο Στήριξης χωρίς τέτοιους απίστευτους όρους. Όλα αυτά με κύριο και άμεσο στόχο, πλην της εξυπηρέτησης του χρέους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους μας. ΕΚΚΛΗΣΗ Οι ερχόμενες περιφερειακές εκλογές παρέχουν τη μοναδική ευκαιρία αναίμακτης λύσης για την εθνική τραγωδία, χωρίς να χάσουν τα λεφτά τους και οι πιστωτές, με συντονιστικό το Συμβούλιο των Περιφερειαρχών. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους πατριώτες να ξεφύγουν συνειδητά από την αρρωστημένη πλύση εγκεφάλου της τηλεόρασης και από τη δύναμη της συνήθειας, να μην αυτοκτονήσουν με αποχή, να εμβαθύνουν ΟΜΑΔΙΚΑ στην οικογένεια και τις φιλικές παρέες στα παραπάνω και να πάρουν την τύχη της Πατρίδας και των παιδιών τους στα χέρια τους. Η Ελλάδα είναι μάνα, δεν είναι μητριά. Ειδικά οι πατριώτες του ΠΑΣΟΚ που τους μάγεψε το «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» να το επικαιροποιήσουν με το «Ξαναδώστε την Ελλάδα στους Έλληνες». Η υπερψήφιση σε όλη την Επικράτεια αποκλειστικά υποψηφίων, με αξιοκρατικά και όχι κομματικά κριτήρια, που αποκηρύσσουν δημόσια το μνημόνιο διότι έχουν πεισθεί ότι υπάρχουν άλλες λύσεις που θα μας οδηγήσουν σίγουρα στην έξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα, θ’ ανοίξει το δρόμο για την αναίμακτη απελευθέρωση από τον πιο ύπουλο κατακτητή της ιστορίας μας. Θ’ αποτρέψει τη μετανάστευση των νέων μας, τις εμφύλιες έριδες και το κυριότερο ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ, που είναι ο άμεσος αληθινός στόχος των κατακτητών μας. ΟΤΙ ΚΕΡΔΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. --------------------------------------------------------------------------------- Οι υπογραφόμενοι είμαστε χιλιάδες επώνυμοι είτε υποψήφιοι, εκατομμύρια ανώνυμοι, όλοι πατριώτες ίσοι μπροστά στον κίνδυνο της γλυκιάς Πατρίδας. *Ευχαριστώ την καλή μου φίλη και συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη Ελισάβετ Παπαγεωργίου που με ενημέρωσε άμεσα για τις κινήσεις του Μίκη. Γιώργος Σαρρής

City press-gr

Μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα!

Πηγή: TVXS
Την πρόταση του προέδρου των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ για διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης στην Ευρωβουλή, ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες των Βρυξελλών στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, υιοθέτησε σήμερα η Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνεται ότι αυτή η δημόσια ακρόαση θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν υπό την αιγίδα του προέδρου της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, της Ευρωβουλού Σάρον Μπόουλς (Βρετανίδα Φιλελεύθερη), και θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Γιουροστάτ, της ελληνικής κυβέρνησης, της Goldman Sachs και όλων των άλλων φορέων, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Γκι Φερχόφστατ αναφέρει ότι «στόχος αυτής της ακρόασης δεν είναι να γίνει η Goldman Sachs εύκολο εξιλαστήριο θύμα», αν και όπως αναφέρει, οι πρακτικές, που ακολούθησε, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στις εικασίες, που διατυπώνονται για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Όπως διευκρινίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, «στόχος είναι να διερευνηθεί πώς όλη η πολιτική και διοικητική αλυσίδα, από την Αθήνα στις Βρυξέλλες περνώντας από τη Φρανκφούρτη, αγνόησε την παραποίηση των στοιχείων των ελληνικών δημοσίων λογαριασμών».

Κομισιόν: «Αναπόφευκτη μείωση και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα»

Συνέπειες στη μείωση και των μισθών του ιδιωτικού τομέα θα έχει η αντίστοιχη μείωσή τους στον ελληνικό δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, Olli Rehn, Αμαντέου Αλφατάζ.

«Τα μέτρα είναι επώδυνα για τους Έλληνες πολίτες, ωστόσο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών στην Παιδεία και την Υγεία και, εν τέλει, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, σημειώνοντας παράλληλα ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που θέτει, κυρίως για το 2010.

Όπως σημείωσε ο κ. Αλφατάζ, τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα παρακολουθήσει τις έμμεσες επιπτώσεις των μέτρων, που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, και ανέφερε, ως παράδειγμα, ότι η περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς του δημοσίου, αναπόφευκτα, θα συμπαρασύρει και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. «Σε πολλές χώρες έγινε αυτό», δήλωσε ο Αμ. Αλφατάζ και πρόσθεσε πως «τα μέτρα για τους μισθούς του δημοσίου έχουν επίπτωση και στον ιδιωτικό τομέα, με την έννοια ότι στην ίδια αγορά εργασίας είναι φυσικό να υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα».
Σχετικά, τέλος, με τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει η βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, μετά την εξαγγελία των πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Αλφατάζ αρκέστηκε να επαναλάβει τη δήλωση των «27» της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία «τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να λάβουν συντονισμένη και αποτελεσματική δράση, εφόσον κριθεί αναγκαίο….». Ο Αμ. Αλφατάζ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει, ως σήμερα, οικονομική βοήθεια.

Κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ ο Ζαν Κλοντ Τρισέ

Αντίθετος στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ενδεχόμενη οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, «παράλογη υπόθεση» μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Δεν θεωρώ ότι το ΔΝΤ ενδείκνυται ως πάροχος οικονομικής βοήθειας για μία χώρα - μέλος του ευρώ», δήλωσε ο Ζ. Τρισέ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ σκοπεύει, από το 2011, να κάνει πιο αυστηρά τα κριτήρια των τίτλων που αγοράζει, ο Ζ. Τρισέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα μέτρα που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, τόνισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση είναι τα ενδεδειγμένα. Ειδικότερα, για τα μέτρα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ο Λ. Παπαδήμος τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν με αυστηρότητα, ώστε το ελληνικό κράτος να λειτουργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

ΔΝΤ: Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Την κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση ενός «ισχυρού πακέτου», χαιρέτισε για άλλη μια φορά η διευθύντρια επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολιν Ατκινσον, χαρακτηρίζοντάς το «σημαντικό βήμα εμπρός». «Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ευρώπη προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να βοηθήσει, αλλά αναμένουμε πως η Ευρώπη θα είναι σε θέση να χειρισθεί το θέμα», σημείωσε.

Το ΔΝΤ ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση «να αναπτύξει και να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα δράσουν «συμπληρωματικά σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Η ελληνική κυβέρνηση ετοίμασε ένα σχέδιο με την ΕΕ και εμείς προσφέραμε τεχνική υποστήριξη, αλλά οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις γίνονταν με τους Ευρωπαίους, ανέφερε η κα Ακτινσον η οποία έκανε γνωστό ότι δεν θα υπάρξουν συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον διευθυντή ή άλλα στελέχη του ΔΝΤ κατά τη διήμερη παραμονή του κ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Η Ατκινσον τόνισε επίσης ότι «δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση ανάμεσα στον κ. Παπανδρέου και οποιοδήποτε στέλεχος του Ταμείου», απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα γίνει δεκτός στις 9 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να συναντηθεί με αξιωματούχους του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.
Έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο

Σε έκτακτο δανεισμό προχώρησε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο εκδίδοντας δεκαετές ομόλογο, μετά τη θετική αντιμετώπιση που έτυχε από τις ευρωπαϊκές αγορές η ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς έφθασε τα 16 δισ. ευρώ, την στιγμή που στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η κάλυψη των δανειακών αναγκών του Δημοσίου, που ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ για το δίμηνο Απριλίου – Μαϊου.

Διαχειριστές ήταν οι Barclays, HSBC, Nomura, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Μετά την ανακοίνωση της έκδοσης του ομολόγου το spread διαμορφώθηκε στις 296 μονάδες, έναντι 286 ποσοστιαίες μονάδες την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και ότι η διάθεση του ομολόγου θα πραγματοποιηθεί κυρίως σε καλής ποιότητας επενδυτές (real money accounts).

Μετά την ανακοίνωση της έκδοσης του ομολόγου το spread διαμορφώθηκε στις 296 μονάδες, έναντι 286 ποσοστιαίες μονάδες την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ελληνική οικονομία καταγράφει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ, ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%.

Σύμφωνα με τη Εurostat, το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,6% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,1% και στους «27» κατά 2,3%.

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος βλέπει το ΙΟΒΕ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος βλέπει το ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων κυβερνητικών μέτρων από την κυβέρνηση. Η νέα επιδείνωση εκπορεύεται από εξασθένηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα τις κατασκευές, αλλά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα καταγράφει πτώση κατά 3,7 μονάδες και διαμορφώνεται στις 72,4 μονάδες, μετά την πρόσκαιρη όπως φαίνεται σταθεροποίησή του τον Ιανουάριο.

Αναφερόμενο στα νέα μέτρα, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι η οριστικοποίησή τους ήταν απαραίτητη προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία προσαρμογής επιχειρήσεων και καταναλωτών στα νέα δύσκολα δεδομένα.

Όσον αφορά την Ευρώπη, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Φεβρουάριο παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, μετά από 10 μήνες απρόσκοπτης βελτίωσης, και διαμορφώθηκε στις 97,4 μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις 95,9 μονάδες στην Ευρωζώνη, σε επίπεδα πολύ κοντά στους μακροχρόνιους μέσους όρους. η στην Ευρωζώνη.

Moody’s: «Θέλουμε να ξέρουμε τι θα συμβεί από το 2011 και μετά»

Τον κίνδυνο νέας υποβάθμισης της χώρας σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τέλεια τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας επισήμανε σήμερα στο Reuters το στέλεχος της Οίκου αξιολόγησης, Σάρα Κάρλσον.
Όπως σημείωσε, η Μoody's έχει κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία Α2, αλλά με αρνητική προοπτική. Ένας τρόπος αξιολόγησης είναι η διαπίστωση για το εάν η χώρα μπορεί να πετύχει μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010. «Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι πιστή εφαρμογή των μέτρων. Το σχέδιο λιτότητας προσφέρει βεβαιότητα για το 2010. Ωστόσο αυτό που θέλουμε να ξέρουμε είναι τι θα συμβεί από το 2011 και μετά».

Χρονικά όρια στη διενέργεια ελέγχων για την επιστροφή του ΦΠΑ ζητά το ΒΕΑ

Αυστηρά χρονικά όρια διενέργειας των τακτικών ελέγχων (π.χ. 30 ημέρες + 10) ζητάει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας να ισχύσουν παράλληλα με την εντολή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου μετά από τακτικούς ή προσωρινούς ελέγχους να αποδίδονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους πραγματικούς δικαιούχους μέχρι 31 Μαΐου 2010.
Κι αυτό για να μην καταστούν οι επιχειρήσεις δέσμιες αδυναμιών των ελεγκτικών μηχανισμών και των εξ’ αυτών καθυστερήσεων, όπως σημειώνει το ΒΕΑ και προσθέτει ότι «εάν μετά την αίτηση επιστροφής του ΦΠΑ, παρέλθει ανενεργό το πιο πάνω χρονικό διάστημα, να υποχρεούται η ΔΟΥ προς επιστροφή του 80% του αιτούμενου ποσού, το οποίο θα συμψηφιστεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελικού ελέγχου».

ΕΕΕ: Τα μέτρα είναι μεν βαριά είναι όμως και αναγκαία

«Να αναστείλουν κάθε διεκδικητική κινητοποίηση που θα υπονόμευε την υπέρτατη εθνική προσπάθεια και να επαναπροσδιορίσουν τις βασικές τους αρχές και τις επιδιώξεις» καλεί τους κοινωνικούς εταίρους ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης στη δήλωσή του σχετικά με το σχέδιο νόμου το υπουργείου Οικονομικών, «Προστασία της εθνικής οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης».
Τα έκτακτα μέτρα πού ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, όπως τόνισε ο κ. Γραμματίδης, είναι μεν βαριά, «είναι όμως και αναγκαία. Υπακούουν στη λογική της έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό η χώρα».

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

"Παραλύει" η Γαλλία από τις διαδηλώσεις




Χιλιάδες πρατήρια βενζίνης ξεμένουν από καύσιμα στη Γαλλία, από τις απεργίες που ξεκίνησαν λόγω του συνταξιοδοτικού και οδήγησαν σε ανεξέλεγκτη βία, σχολιάζει το skynews.

Δώδεκα διυλιστήρια της Γαλλίας "στέρεψαν" από καύσιμα, καθώς και οι διαδηλωτές απέκλεισαν δεξαμενές καυσίμων που τροφοδοτούν τις νότιες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα ολόκληρη η χώρα να έχει πρόβλημα εφοδιασμού με βενζίνη και πετρέλαιο.

Στη Λυών δεκάδες αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των φοιτητών, καθώς οι διαμαρτυρίες εντείνονται.

Εκπρόσωπος της Exxon Mobil δήλωσε: «Η κατάσταση του ανεφοδιασμού είναι κρίσιμη. Όποιος αναζητεί καύσιμα στην περιοχή του Παρισιού ή της Ναντ θα έχει πρόβλημα».

Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα το μη δημοφιλές σχέδιο του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί σχετικά με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας στην πόλη Ντεβίλ, δήλωσε πως δεν κάνει πίσω.

«Η μεταρρύθμιση είναι σημαντική και η Γαλλία έχει δεσμευθεί σ’ αυτήν. Θα προχωρήσουμε κανονικά μ’ αυτήν όπως έκαναν και οι φίλοι μας οι Γερμανοί», δήλωσε ο πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Παρ’ όλες τις ελλείψεις καυσίμων, οι αρμόδιοι δηλώνουν πως το έθνος δεν θα «μπλοκάρει». Οι υπουργοί τόνισαν πως η χώρα έχει μεγάλο απόθεμα καυσίμων, όπως ακριβώς και τα αεροδρόμια.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων της Air France επισήμανε πως οι εργαζόμενοι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης και αποτελεί προοπτική να μπλοκάρουν και τα αεροδρόμια.

Ακόμη και το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει κλείσει αφού η πανεθνική διαμαρτυρία που πραγματοποιείται σήμερα έχει ακινητοποιήσει ολόκληρη τη χώρα.

Οι οδηγοί φορτηγών έχουν χρησιμοποιήσει βαν για να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους γύρω από πόλεις όπως η Λυών και η Ρεν, αλλά δεν έχουν κλείσει ακόμη εντελώς τους δρόμους.

Ο Πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προειδοποίησε τους διαδηλωτές: «Έχετε δικαίωμα στην απεργία αλλά όχι να μπλοκάρετε την πρόσβαση σε καύσιμα, αυτό είναι παράνομο».

Πολλοί Γάλλοι πολίτες στηρίζουν τις διαμαρτυρίες σχετικά με τη συνταξιοδότηση, αφού αναμένεται αύξηση του ηλικιακού ορίου στα 62 και 67 χρόνια αντίστοιχα για γυναίκες και άντρες.

Παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες, τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου του Σαρκοζί έχουν εγκριθεί από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου και προωθείται γρήγορα η ψήφισή του ως νόμος του κράτους, καθώς αύριο Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί συνολικά από τη Γερουσία.

Σας ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την εξημέρωσή σας...

Αύριο στις 8 και πάλι...  χαζοί!!!

Ένα βήμα πιο κοντά στην ελεγχόμενη πτώχευση

Πηγή: Σοφοκλέους 10
Τα νέα από τη χθεσινή γαλλογερμανική συμφωνία φαίνονται εκ πρώτης όψεως θετικά για τους παραβάτες των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ευρωζώνης, με πρώτη βέβαια την Ελλάδα, καθώς οι αυτόματες κυρώσεις αποφεύγονται. Όμως, μια βαθύτερη ανάγνωση αποκαλύπτει, ότι στην πραγματικότητα η συμφωνία φέρνει πιο κοντά την καθιέρωση ενός δρακόντειου μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών της Ευρωζώνης!
Έγκυροι παρατηρητές των ευρωπαϊκών εξελίξεων σχολίαζαν στο “S10”, ότι η γερμανική διπλωματία εξέπληξε χθες ποικιλοτρόπως τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς με μαεστρία αντάλλαξε ορισμένα διαπραγματευτικά χαρτιά με μικρή σημασία, για να επιτύχει ένα σημαντικότερο στόχο: να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη χρεοκοπία χωρών της Ευρωζώνης, με «κούρεμα» απαιτήσεων και των ιδιωτών δανειστών τους, αλλά και με πλήρη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων:
n Η κοινή χθεσινή δήλωση Σαρκοζί-Μέρκελ εκ πρώτης όψεως μοιάζει να απαλλάσσει τους παραβάτες των κανόνων από τις αυστηρές και αυτόματες κυρώσεις, που εισηγούνταν οι Γερμανοί. Ο μηχανισμός επιβολής των κυρώσεων… νερώνεται α λα γαλλικά, καθώς για να επιβληθούν τα πρόστιμα θα απαιτείται προηγούμενη απόφαση του Eurogroup με πλειοψηφία, δηλαδή εισάγεται ένα ενδιάμεσο πολιτικό στάδιο επεξεργασίας.
n Επιπλέον, οι Γερμανοί απέσυραν ευγενώς (!) και την πρότασή τους, να καθιερωθεί αυτόματος μηχανισμός και για τη μείωση του χρέους. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, που είχε προκαλέσει… ανατριχίλες στην Ιταλία (και όχι μόνο), όσες χώρες έχουν χρέους πάνω από 60% του ΑΕΠ θα πρέπει κάθε χρόνο να το μειώνουν τουλάχιστο κατά το 1/20 της υπέρβασης (π.χ.: στην περίπτωση της Ελλάδας, με χρέος 127% του ΑΕΠ, η ελάχιστη ετήσια μείωση θα ήταν περίπου 3% του ΑΕΠ!). Οι Γερμανοί δέχθηκαν η μείωση του χρέους να είναι απλώς «σημαντική», χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα ποσοστά, τα οποία ίσως να εμφανισθούν σε μελλοντικό στάδιο της διαπραγμάτευσης.
n Όμως, η Γερμανία φαίνεται ότι έκανε μια εξαιρετική διπλωματική κίνηση, καθώς με αντάλλαγμα αυτές τις δύο υποχωρήσεις έναντι των γαλλικών θέσεων (οι οποίες υποστηρίζονται και από τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου) απέσπασαν δύο κρίσιμες δεσμεύσεις από το Παρίσι: ότι θα υποστηρίξει τη γερμανική πρόταση για καθιέρωση μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας, αλλά και την πρόταση για στέρηση των δικαιωμάτων ψήφου για όλες τις χώρες που θα υπάγονται στο νέο μηχανισμό. Αυτές οι προτάσεις ήταν πολύ δύσκολο να προωθηθούν από την Γερμανία, καθώς απαιτούν αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, αλλά μετά την απόφαση της Γαλλίας να ρίξει το πολιτικό βάρος της υπέρ τους το Βερολίνο ανοίγει πλέον το δρόμο για να προωθηθούν, έστω και με μεγάλες δυσκολίες, αυτές οι προτάσεις ως το 2013, δηλαδή ως το έτος λήξης της ισχύος του σημερινού μηχανισμού στήριξης των ασθενών ευρωπαϊκών οικονομιών με 750 δις. ευρώ, από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη, για χώρες όπως η Ελλάδα; Αν η γερμανική πρόταση εφαρμοζόταν στην ελληνική περίπτωση, κάτι που βέβαια καθόλου δεν αποκλείεται, οι συνέπειες θα ήταν οι ακόλουθες:
1. Η χώρα θα λάμβανε χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να καλύψει τις ανάγκες της, αλλά ταυτόχρονα θα άνοιγε, υπό την «ομπρέλα» των Βρυξελλών και μια διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας για «κούρεμα» των απαιτήσεών τους. Το Βερολίνο επιμένει, ορθά ίσως, ότι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μια αλόγιστη επέκταση της χρηματοδότησης των αγορών προς ασθενείς χώρες, με όλους τους κινδύνους που κρύβει, είναι να πάρουν ένα μάθημα οι τράπεζες και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, μέσω ενός «κουρέματος» των απαιτήσεών τους.
2. Παράλληλα με τη διαδικασία που προαναφέρθηκε, η γερμανική πρόταση για τις χρεοκοπημένες χώρες της Ευρωζώνης προβλέπει ότι θα τους αφαιρούνται τα δικαιώματα ψήφου στο Eurogroup, δηλαδή θα στερούνται όλων των πολιτικών τους δικαιωμάτων ως μέλη της νομισματικής ένωσης. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει, ότι όλες οι αποφάσεις για τα σταθεροποιητικά προγράμματα που θα κληθούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις που θα βρεθούν στο μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας α λα γερμανικά θα λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή της ενδιαφερόμενης χώρας.

Επιπλέον, για την Ελλάδα όσο κερδίζει έδαφος η γερμανική πρόταση, τόσο δυσκολότερο θα είναι να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές (ποια τράπεζα θα δάνειζε μια χώρα, για να βρεθεί λίγο αργότερα με… κουρεμένες απαιτήσεις;). Αυτό εξηγεί, όπως τονίζουν στο “S10” αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και τη βιασύνη της χώρας να επανέλθει στις αγορές, έχοντας εφαρμόσει όσο καλύτερα γίνεται το αρχικό μνημόνιο, ώστε να κλείσει έγκαιρα μια συμφωνία αναχρηματοδότησης από το ΔΝΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης, πριν προελάσουν τα… γερμανικά πάντσερ της ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ελλάς, Ελλήνων... αστέγων

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα μας πείσει. Πλατεία Κλαυθμώνος, Αιόλου, Σταθμός Λαρίσης, Ακαδημία Πλάτωνος. Σημεία της πόλης που, ενώ για τον καθένα από μας αποτελούν καθημερινό πέρασμα, την ίδια στιγμή, για περίπου 20.000 ανθρώπους, μετανάστες και Έλληνες, αποτελούν το υπαίθριο σπίτι τους, την «καβάτζα» τους, όπως το αποκαλούν οι «κλοσάρ» του κέντρου της Αθήνας.

της Ξένιας Σακελλάρη

Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται κατακόρυφα. Η αρνητική οικονομική πορεία της χώρας δρα αλυσιδωτά με τα ήδη υπάρχοντα κοινωνικά προβλήματα και η χημική αντίδραση με τα προϊόντα της εντείνουν μεταξύ άλλων και το ακανθώδες πρόβλημα της στέγασης. Σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει ο Δήμος Αθηναίων στο πρόσφατο παρελθόν, εντοπίστηκαν 250 σημεία που χρησιμοποιούνται ως προσωρινά καταλύματα από τους άστεγους. Πάρκα, πλατείες, προθήκες καταστημάτων και αυτοκίνητα είναι μερικά από τα “καταφύγια” για τα οποία κάθε βράδυ στήνεται ένας μικρός πόλεμος μεταξύ των αστέγων για την κατάληψή τους.

“Το πρόβλημα της στέγασης έχει εμφανιστεί από τη δεκαετία του '90 και έχει ενταθεί τα τα δύο τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της χώρας και σε όλες τις κοινωνικές δομές”, τονίζει στο tvxs.gr η κ. Αλαμάνου,συντονίστρια του προγράμματος στήριξης αστέγων της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Κλίμακα”. Τα αίτια που προκαλούν αυτό το φαινόμενο; Ανεργία, χαμηλά εισοδήματα, προβλήματα υγείας και ειδικότερα ψυχικής υγείας, χρήση ουσιών, απουσία οικογενειακού υποστηρικτικού περιβάλλοντος, μετανάστευση.

“Το πρόβλημα της στέγασης δεν έχει αναγνωριστεί από την ελληνική πολιτεία με αποτέλεσμα οι άστεγοι να μην αναγνωρίζονται ως ειδική κοινωνική ομάδα ώστε να υπάρξει και μια αντίστοιχη κοινωνική πολιτική, ένα εθνικό σχέδιο δράσης, που να περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες φροντίδας• από την πρόληψη μέχρι την αποκατάσταση και την επανένταξη αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό”. Το Σύνταγμα με το άρθρο 24 ορίζει ως υποχρέωση του κράτους να υποστηρίζει το δικαίωμα στην κατοικία “ωστόσο δεν υπάρχει καμία εφαρμογή αυτού του νόμου”, προσθέτει η κ. Αλαμάνου, ενώ σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ορισμό ως άστεγοι αναγνωρίζονται όσοι άνθρωποι ζούνε σε αβέβαιη, προσωρινή, ανεπαρκή ή ακατάλληλη στέγαση.

Τα τελευταία τρία χρόνια στους μετανάστες άστεγους έχουν προστεθεί και πολλοί 'Ελληνες οι οποίοι μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις βρέθηκαν στο δρόμο ,εγκαινιάζοντας μια καινούργια πληθυσμιακή υποκατηγορία, αυτή των “νεο-αστέγων”. “Το 11% των αστέγων έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ μόλις το 9% είναι αναλφάβητοι”, δηλώνει η κ. Αλαμάνου παραθέτοντας στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα της ΜΚΟ “Πυξίδα”. Εξετάζοντας τις δυσχέρειες και τα αίτια που οδηγούν τους μετανάστες στα παγκάκια του κέντρου της Αθήνας η κ.Αλαμάνου υπογραμμίζει πως “οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που στερούνται στέγασης, είναι μια πληθυσμιακή ομάδα που αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα από αυτά των Ελλήνων αστέγων”. “Οι μετανάστες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα και των παρούσων συνθηκών”.

Έτσι,οι άστεγοι αναζητούν καταφύγιο σε περιοχές στο λεκανοπέδιο Αττικής και στην περιφέρεια, σε μέρη που μπορούν να αισθανθούν ασφάλεια. Η ύπαρξη κάποιων ξενώνων που προσφέρουν στέγη, λίγα ρούχα και τροφή δίνει προσωρινή απόχρωση στην ανακούφιση των αστέγων. Όπως μας πληροφορεί και η κ.Αλαμάνου “το ότι μπορεί κάποιος άστεγος να βρει καταφύγιο σε αυτές τις φιλανθρωπικές εγκαταστάσεις για έξι μήνες ή για ένα χρόνο, δε σημαίνει ότι έχουν αντιμετωπιστεί ριζικά τα προβλήματα που τον έφεραν σε αυτή τη θέση”. Οι φιλανθρωπικές αυτές παροχές έχουν ως αποτέλεσμα την επιστροφή των κοινωνικά ευπαθή ατόμων στο δρόμο, σε μια νέα αναζήτηση της “καβάτζας” τους.

“Δεν είναι ζήτημα λύπης ή φιλανθρωπίας ,είναι ζήτημα ενός μεθοδευμένου σχεδίου που θα κάνει τους άστεγους ξανά ενεργά μέλη της κοινωνίας. Το μοντέλο της ολοκληρωμένης παρέμβασης που θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ίδια την πολιτεία περιλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων μέσα από την πρόληψη, την οικονομική στήριξη και στη συνέχεια την επανένταξη και την εργασιακή αποκατάσταση”.

Προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τροφή και στέγη σε καθημερινή βάση, παλεύοντας μόνο για το σήμερα κάτω από αντίξοες συνθήκες και αγωνιώντας για την ίδια τους τη ζωή, οι άστεγοι βιώνουν καθημερινά τον κοινωνικό αποκλεισμό, πέφτουν θύματα ρατσισμού και απειλούνται από μη αναστρέψιμη περιθωριοποίηση, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που φαίνεται να μην τους έχει συμπεριλάβει στη λίστα της.

.Στα σκαριά το «Μνημόνιο Νο2»

Τους μισθούς του Δημοσίου φαίνεται να βάζει και πάλι στο στόχαστρο η τρόικα, καθώς στη συνάντηση με την ελληνική κυβέρνηση στις 15 Νοεμβρίου για τον προϋπολογισμό θα θέσει θέμα νέων περικοπών λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος από τη Eurostat. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδιώκει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την τρόικα που θα οδηγήσει ουσιαστικά σε ένα δεύτερο Μνημόνιο...

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για τη μείωση αποδοχών είτε μέσω του ενιαίου μισθολογίου, είτε μέσω τις κατάργησης των γενικών κανονισμών προσωπικού στις ΔΕΚΟ.

Παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα δηλώνουν ότι οι βασικοί μισθοί δεν πρόκειται να πειραχτούν, ωστόσο η μείωση θα επιτευχθεί μεσώ τις περικοπής των ειδικών και κλαδικών επιδομάτων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η περικοπή 10% στα επιδόματα και στις έκτακτες αμοιβές στο στενό Δημόσιο τομέα και 30% στις ΔΕΚΟ. Μάλιστα στις ΔΕΚΟ αναμένεται να ακολουθηθεί ο δρόμος του ΟΣΕ με κατάργηση των γενικών κανονισμών εργασίας και των Συμβάσεων Εργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η κυβέρνηση πέρα από τις περικοπές επιδομάτων θα επιβληθούν και νέοι φόροι. Σύμφωνα με το «Μνημόνιο 2», το οποίο ήδη συζητείται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ, το έλλειμμα θα πρέπει να μηδενιστεί μέσα σε 6 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει ότι το θέμα παράτασης της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ συζητείται εδώ και πολύ καιρό και η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μία παρέμβαση των ΗΠΑ, ώστε να πειστεί η Γερμανία και να συναινέσει όσο το δυνατόν ταχύτερα στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Ωστόσο οι κανόνες αποπληρωμής δεν μπορούν αλλάξουν για τα χρήματα που ήδη έχουν εκταμιευθεί. Άρα τα 29 δις που έχει ήδη εκταμιεύσει η Ελλάδα θα αποπληρωθούν με τον κανόνα «3+2», δηλαδή τρία χρόνια περίοδο χάριτος και 2 χρόνια περίοδο αποπληρωμής. Από τις αρχές του επόμενου έτους και μέχρι το 2013 η Ελλάδα θα εκταμιεύσει και το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή 72 δις. Σε αυτό το ποσό ευελπιστεί και στοχεύει να υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση που θα προβλέπει μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής.
Αυτή η νέα δανειακή σύμβαση θα αποτελεί ουσιαστικά ένα δεύτερο Μνημόνιο μέσω του οποίου θα παραταθεί και ο έλεγχος της τρόικας στην ελληνική οικονομία.

Το «λαθρεμπόριο» των τοξικών αποβλήτων στην Ελλάδα

Για λαθρεμπόριο τοξικών αποβλήτων, τα οποία θάβονται, κρύβονται, μετονομάζονται και καταλήγουν τελικά στη δημοτική βαρέλα με ελάχιστο κόστος για τον ρυπαντή, κάνει λόγο ο χημικός Θανάσης Παντέλογλου. Το φαινόμενο καταγράφεται ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ελευσίνα, τα Οινόφυτα-Σχηματάρι, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντη, το Περιστέρι, «σκοτώνοντας κόσμο με τη σφραγίδα του κράτους».

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο κ. Παντέλογλου, στους αστικούς χώρους της Ελλάδας, η συλλογή των στερεών αποβλήτων είναι αυθαίρετη και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην πηγή δημιουργίας τους που είναι οι παραγωγικές μονάδες και οι εισαγωγές εμπορευμάτων μονάδες. Επομένως, διασπείρεται στην κατανάλωση και στα χέρια της νοικοκυράς το οτιδήποτε παράγει -με όποιον σχεδιασμό παράγει- το οικονομικό ενδιαφέρον κάποιων ιδιωτών.

Ακόμη, από τα σημεία που εμφανίζονται, τα στερεά απόβλητα στο σύνολό τους, τα οποία προέρχονται από νοικοκυριά και κέντρα συγκεντρώσεων, όπως στρατόπεδα, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, μαζεύονται σε μία βαρέλα και γίνονται μικτά επιμολυσμένα. Κανένας δεν ελέγχει την τύχη των τοξικών αποβλήτων των ειδικών αποβλήτων στις περιοχές όπου παράγονται. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Ελευσίνας, των Οινοφύτων-Σχηματαρίου, του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, του Περιστερίου, όπου παράγονται καθημερινά πολύ μεγάλες ποσότητες, εντός των οποίων φωλιάζουν τοξικά.

Όταν μικρή τοξική ποσότητα στερεών αποβλήτων αναμιχθεί κατά τη συλλογή με μεγάλες ποσότητες προσομοιαζόντων βιομηχανικών αποβλήτων, ακίνδυνων δηλαδή, τότε το σύνολο είναι μικτά επιμολυσμένα. Δεν υπάρχει το «ολίγον έγκυος» στα σκουπίδια, διευκρινίζει ο χημικός και βιοχημικός μηχανικός Θ. Παντέλογλου. Ο τρόπος συλλογής σε μια σειρά από δήμους που παράγονται και εμφανίζονται σε μεγάλες ποσότητες τοξικά βιομηχανικά απόβλητα είναι οι αιτία που το σύνολο των συλλεγομένων μέσα από τα κέντρα μεταφόρτωσης-συμπίεσης απορριμμάτων γίνονται μικτά επιμολυσμένα επικίνδυνα απόβλητα.

Ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι περισσότερο από εμφανής: διοξίνες, βαριά μέταλλα, συνέπειες καρκίνου, μετάλλαξη και τερατογένεση. «Τα σκουπίδια δεν είναι αστείο πράγμα, ο κίνδυνος διάδοσης μολυσματικών ασθενειών είναι ορατός, όταν παίρνεις απόβλητα από ένα νοσοκομείο ή από ένα ιατρείο. Πρόκειται για μια μάζα ανεύθυνα συλλεγμένη, ανεξέλεγκτη».

Παρότι ο νόμος προβλέπει να γίνεται ελεγχόμενη συλλογή, βάσει της οποίας ο παραγωγός στερεών αποβλήτων είναι υποχρεωμένος να τα διαχωρίζει κατά είδος και ποιότητα και να μην αφήνει τα τοξικά επικίνδυνα να αναμειγνύονται με τα κοινά στερεά απόβλητα, τα τοξικά καταλήγουν στη δημοτική βαρέλα διότι «τα χρήματα στη συλλογή είναι πολλά». Όπως επισημαίνει ο επιστήμονας, «τα απόβλητα χρεώνονται με το τετραγωνικό μέτρο. Μέσα σε μια μικρή βιοτεχνία μπορεί να φτιαχτεί το χειρότερο απόβλητο που μπορείς να φανταστείς, να πληρώνει τέλη αποβλήτων για παράδειγμα 500 ευρώ το χρόνο και επειδή ακριβώς βγάζει ειδικά επικίνδυνα απόβλητα να γλιτώνει εκατομμύρια, διότι αυτά έπρεπε να πάνε σε ειδικά κυκλώματα διακίνησης επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, που είναι πανάκριβα. Εφόσον λοιπόν διαλέγει να τα παράγει, τα ρίχνει ανώνυμα στη βαρέλα της δημοτικής συλλογής πληρώνοντας ένα αντίτιμο στους δήμους και ανωνυμοποιεί το επικίνδυνο απόβλητό του. Έτσι γίνεται η ζημιά στην Ελλάδα με τα απόβλητα. Πρόκειται για μια συναλλαγή μεταξύ επιχειρηματιών και αρχών, μια τοπική διαπλοκή της εξουσίας με τους ρυπαντές. Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότατο σε περιοχές όπως οι παραπάνω. Στα Οινόφυτα, στο Σχηματάρι, στην Ελευσίνα γίνονται οι μεγάλες συναλλαγές».

«Παρότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ελεγκτικά όργανα που τον επιβάλλουν. Γι’ αυτό μιλάμε για λαθρεμπόριο τοξικών αποβλήτων στην Ελλάδα που σκοτώνει κόσμο, γιατί πλέον σκοτώνει κόσμο με σφραγίδα του κράτους. Αυτό είναι το φαινόμενο του εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή του Ασωπού, από εκεί προκύπτει: από την παράνομη διακίνηση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων. Τα θάβουν, τα κρύβουν, τα μετονομάζουν και τα πετούν στη δημοτική βαρέλα».