Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Έτσι είναι κ. Πάγκαλε!!! Πήγατε με δικά σας λεφτά στο Παρίσι;


Πίσω στη δραχμή: ένας τραπεζικός εφιάλτης!

Κατηγορηματικά απορρίπτουν τα στελέχη της ελληνικής τραπεζικής αγοράς κάθε σκέψη επιστροφής της χώρας στη δραχμή, με αφορμή τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από γερμανικές πηγές. Οι διάφορες παραλλαγές του σεναρίου, όπως τονίζουν, έχουν όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό: προϋποθέτουν μια εφιαλτική διαδικασία μετάβασης, που θα εγκυμονούσε κινδύνους διάλυσης του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, ή ανεξέλεγκτης κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής.
Τραπεζικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία, που ρωτήθηκε σχετικά από το “B”, αντί άλλης απάντησης μας παρέπεμψε σε ένα σχόλιο που είχε δημοσιεύσει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ολλανδικής Rabobank, δρ. Βιμ Μπούνστρα, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και πάλι ακούγονταν φωνές στην Ευρώπη περί επιστροφής στα εθνικά νομίσματα.
Ας φαντασθούμε προς χάρη της συζήτησης, έγραφε ο Ολλανδός οικονομολόγος, ότι οι Έλληνες θέλουν να επιστρέψουν στη δραχμή. Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο σε μια νύχτα. Νέα χαρτονομίσματα θα έπρεπε να εκτυπωθούν, αλλά και να προσαρμοσθούν ανάλογα τα συστήματα πληροφορικής των τραπεζών, όπως και η διοικητική μηχανή του κράτους. Ουσιαστικά, θα έπρεπε να ακολουθηθούν με αντίστροφη σειρά όλα τα βήματα της μετάβασης από τα εθνικά νομίσματα στο ευρώ, κάτι που θα απαιτούσε στην καλύτερη περίπτωση διάστημα αρκετών μηνών, αν όχι χρόνια για να ολοκληρωθεί. Έτσι, η μετάβαση στο παλαιό εθνικό νόμισμα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βοηθούσε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα χρόνια οικονομικά της προβλήματα με αρκετά αποτελεσματικό τρόπο.
Όμως, έγραφε ο Μπούνστρα, σε αυτή την περίοδο της μετάβασης είναι πολύ δύσκολο να φαντασθεί κανείς, ότι οι Έλληνες πολίτες θα περίμεναν απαθείς τη μετατροπή των καταθέσεών τους από «σκληρά» ευρώ σε «μαλακές» δραχμές. Το πιο πιθανό θα ήταν, αμέσως μόλις διαδίδονταν φήμες για τις μυστικές προετοιμασίες επιστροφής στη δραχμή, να έσπευδαν όλοι οι καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, για να στείλουν στο εξωτερικό, ή να τα κρατήσουν σε μετρητά. Η Ελλάδα θα βίωνε σε αυτή την περίπτωση μια «επίθεση στις τράπεζες» (“bank run”) χωρίς προηγούμενο.
 Πού θα έβρισκαν οι τράπεζες τέτοια ρευστότητα τόσο γρήγορα;διερωτάται ο οικονομολόγος της Rabobank. Η απάντηση είναι ότι δεν θα την έβρισκαν, αφού οι εμπορικές ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν θα δέχονταν να τις δανείσουν «ζεστά» ευρώ, ρισκάροντας να χάσουν ένα μεγάλο μέρος των δανείων, ενώ και η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα διευκόλυνε τις τράπεζες μιας χώρας που εγκαταλείπει το ευρώ. Άλλωστε, η κρίση που θα άρχιζε σε τέτοια περίπτωση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα ήταν τέτοιων διαστάσεων, που η ΕΚΤ θα προτιμούσε να αφιερώσει τις δυνάμεις της στη στήριξη των τραπεζών των χωρών που θα έμεναν στην ευρωζώνη.
Τι θα γινόταν, όμως, στην περίπτωση που η κυβέρνηση, για να προλάβει την ανεξέλεγκτη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, αποφάσιζε πριν προχωρήσει η διαδικασία μετάβασης στη δραχμή να επιβάλει έκτακτα μέτρα περιορισμού των αναλήψεων από τις τράπεζες και της κίνησης κεφαλαίων στο εξωτερικό; Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, θεωρητικά αυτό θα ήταν μια λύση για να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα. Όμως, στην πράξη θα ήταν ένα μέτρο που θα εγκυμονούσε άλλους, ακραίους κινδύνους: οι πολίτες πιθανότατα δεν θα δέχονταν αδιαμαρτύρητα τη δέσμευση των καταθέσεών τους και θα ξεσπούσαν ταραχές με απρόβλεπτη κατάληξη –τέτοιες ταραχές, άλλωστε, οδήγησαν σε αιματηρά επεισόδια και στην κατάρρευση της κυβέρνησης της Αργεντινής, στην πτώχευση της χώρας προ δεκαετίας.
Η διαδικασία, λοιπόν, της μετάβασης από το ευρώ στη δραχμή κρύβει τόσους κινδύνους ήδη από το ξεκίνημά της, που την καθιστούν απαγορευτική για την ελληνική κυβέρνηση. Μήπως, όμως, θα επιθυμούσαν οι ισχυρότερες χώρες της ευρωζώνης ένα «ξεκαθάρισμα» από «προβληματικά» μέλη, όπως η Ελλάδα; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα το γερμανικό περιοδικό “Focus” και είναι κατηγορηματικά αρνητική.
Όπως εξήγησε ο Σόιμπλε, απευθυνόμενος προς τους θιασώτες των «σκληρών» λύσεων για την προβληματική Ελλάδα, αν η Ελλάδα έβγαινε από τη νομισματική ένωση, το ευρώ θα άρχιζε ένα ασυγκράτητο ράλι ανατίμησης έναντι των κυριότερων ξένων νομισμάτων, που θα τίναζε στον αέρα την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής εξαγωγικής βιομηχανίας. «Αυτό θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη», τόνισε ο Σόιμπλε.
Πάντως, η ιδέα της επιστροφής «προβληματικών» χωρών της ευρωζώνης στα εθνικά τους νομίσματα, παρότι κρύβει σοβαρούς κινδύνους, από ορισμένους στην Ιρλανδία αντιμετωπίζεται σαν ένα ισχυρό «χαρτί» στη διαπραγμάτευση ευνοϊκότερων όρων για το ιρλανδικό μνημόνιο δανεισμού. Ο Ιρλανδός επιχειρηματίας Ντέκλαν Γκάνλεϊ, το πρόσωπο που ηγήθηκε της εκστρατείας για το «Όχι» των Ιρλανδών στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, δήλωσε ότι οι Ιρλανδοί πολιτικοί θα πρέπει να βρουν τα… κότσια, για να απειλήσουν με στάση πληρωμών και έξοδο από την ευρωζώνη, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια βελτιωμένη συμφωνία χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
«Έχουμε έναν όμηρο», είπε χαρακτηριστικά, «λέγεται ευρώ. Το ευρώ είναι ένα αφερέγγυο νόμισμα. Το μόνο ερώτημα είναι αν η Ιρλανδία θα πρέπει να θυσιασθεί (σ.σ.: εννοεί με το μνημόνιο, που υποχρεώνει τους Ιρλανδούς να καλύψουν τα χρέη των τραπεζών) για να μην καταρρεύσει η πυραμίδα. Χρειάζεται να έχουμε έτοιμο ένα Σχέδιο Β, έναντι του δήθεν σχεδίου διάσωσης, το οποίο θα είναι η επιστροφή στο ιρλανδικό πουντ (σ.σ.: το εθνικό νόμισμα της Ιρλανδίας πριν την εισαγωγή της στο ευρώ)».
Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι πολύ διαφορετική από την ελληνική: η Ιρλανδία έχει σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος, το οποίο θα είναι απολύτως ελεγχόμενο, στην υποθετική περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να μην αναλάβει τα χρέη των τραπεζών προς άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες και την ΕΚΤ. Με ένα σχετικά υγιή δημόσιο τομέα και έναν ιδιωτικό τομέα με δυναμικό εξαγωγικό προσανατολισμό, η Ιρλανδία θα μπορούσε ίσως να επανέλθει στο πουντ πιο εύκολα και με οφέλη. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, όμως, ότι ισχύει το ίδιο και για την Ελλάδα, που έχει σπάσει κάθε διεθνές ρεκόρ δημοσιονομικής διάλυσης και υπερχρέωσης…

Η κατάσταση της Χώρας μέσα από το πενάκι του ΚΥΡ

Δείτε τι είπαν οι Έλληνες φοιτητές στον Πάγκαλο (VIDEO με υπότιτλους)

ΑΣΒΟΣ: Άντε να έρθει η ώρα να βγείτε στο μπαλκόνι για να δείτε τι θα τραβήξετε...

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Φοιτητές γιούχαραν τον Θεόδωρο Πάγκαλο στο Παρίσι. (VIDEO)



Ο κ. Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παρίσι προς τιμήν του φιλόσοφου Κώστα Αξελού και του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, δέχθηκε φραστική επίθεση από φοιτητές, οι οποίοι ανάρτησαν πανό συμπαράστασης για τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσπάθησε να συνομιλήσει με τους νεαρούς, οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις για τη φράση "κοπρίτες", με τον κ. Πάγκαλο να κάνει λόγο για ανακρίβειες του τύπου, ενώ ένας από αυτούς ρωτούσε επίμονα "μαζί τα φάγαμε;".

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην χθεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας και πάνω από 20.000 στη Θεσσαλονίκη, κατά την πανεργατική απεργία. Ανεξέλεγκτη η χρήση χημικών αερίων από τις αστυνομικές δυνάμεις. Απεργιακές κινητοποιήσεις σημειώθηκαν σε άλλες πενήντα πόλεις της χώρας.
Στην 24ωρη απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΟΥ, πολεοδομίες, τράπεζες, ΟΤΑ, πλοία, μέσα μαζικής μεταφοράς, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, δάσκαλοι και καθηγητές κ.α. Για απόλυτη επιτυχία κάνει λόγο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, ενώ ικανοποιημένο δηλώνει και το ΠΑΜΕ για τη συμμετοχή στη δική του πορεία διαμαρτυρίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ότι: "Δέκα μήνες η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συνταγή του μνημονίου. Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι το «φάρμακο» είναι χειρότερο από την αρρώστια. Κάνει του πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί".
Ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης σε δηλώσεις του σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε συνεννοήσεις με άλλα ευρωπαϊκά συνδικάτα προκειμένου να συντονίσουν από κοινού ευρωπαϊκές ημέρες δράσεις.
Οι διαδηλωτές στην Αθήναπου συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, δέχθηκαν επίθεση με δακρυγόνα από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας, κατά του ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης και του μνημονίου, ενώ μπροστά από τη Βουλή συχνά ακουγόταν ρυθμικά: «Κλέφτες! Κλέφτες! Κλέφτες!».
Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές επέμειναν και κατόρθωναν να επιστρέφουν στην πλατεία Συντάγματος μετά από κάθε επίθεση με χημικά, όπου και παρέμειναν για ώρες, με τους τελευταίους να εκδιώκονται από τα ΜΑΤ γύρω στις 18:30 το απόγευμα. Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πρωτεύουσας πάντως παρέμεινε ανυπόφορη από τα δακρυγόνα μέχρι το βράδυ.
Όλοι οι δρόμοι από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα ήταν από νωρίς γεμάτοι με χρησιμοποιημένα φιαλίδια δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης "made in USA" ή "Brasil", παρά την περσινή εξαγγελία Χρυσοχοΐδη περί μη χρήσης χημικών από την αστυνομία στο μέλλον.
Δεν έλειψαν συγκρούσεις με την αστυνομία και επιθέσεις με βόμβες μολότωφ καθώς και περιστατικά αστυνομικής βίας και σ' αυτή την απεργιακή κινητοποίηση. Τουλάχιστον έξι πολίτες, ένας φωτογράφος και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν στην Αθήνα. Ο αστυνομικός αποτελούσε μέλος ομάδας που καταδίωκε με μηχανές τους πολίτες πάνω στην πλατεία Συντάγματος (βλέπε φωτο στο τέλος του άρθρου), όταν δέχθηκε βόμβα επιθεση με βομβα μολότωφ με αποτέλεσμα να τυλιχτεί εν μέρη στις φλόγες, για λίγα δευτερόλεπτα.
Μεταξύ άλλων, στην πορεία συμμετείχε και μπλοκ από την Κερατέα, όπου ξέσπασαν επεισόδια για ακόμα μία φορά, ταυτόχρονα με την διαδήλωση της Αθήνας.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Εξάρχεια, μεταξύ ΜΑΤ και νεαρών ατόμων. Εννέα άτομα συνελήφθησαν κατά τις χθεσινές κινητοποιήσεις ενώ έγιναν 29 προσαγωγές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, από τη Φινλανδία όπου βρισκόταν, δήλωσε πως "έχει κατανόηση για τους ειρηνικούς διαδηλωτές". "Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, και ορισμένες φορές ακόμα κι εγώ νιώθω την ανάγκη να ενωθώ με τους διαδηλωτές" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, σύμφωνα με τον φινλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό YLE. "Ωστόσο", συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου, "με το να διαμαρτυρόμαστε απλά δεν οδηγούμαστε πουθενά. Χρειαζόμαστε αποφάσεις που μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά για να διορθωθούν τα προβλήματα".
ΕΣΕΕ: Έως το 90% η συμμετοχή εμπόρων
Σε ποσοστά της τάξεως 80 - 90%, έφτασε η συμμετοχή των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα στις κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα το χθεσινό κλείσιμο των καταστημάτων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Η ΕΣΕΕ εκφράζει με ανακοίνωσή της την ικανοποίησή της για τη δυναμική συμμετοχή του εμπορίου στο τριήμερο κινητοποιήσεων 21 με 23 Φεβρουαρίου 2011, με αποκορύφωμα το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων.

Τρόικα: "Πουλήστε τα εσείς για να μην σας τα κατασχέσουμε"

Ο ''Λόγιος Ερμής'' ξετινάζει ακόμη μια φορά την σύμβαση του δανείου που υπέγραψε ο υπουργός οικονομικών εν αγνοία της κυβέρνησης, χωρίς ψήφιση στη βουλή, ούτε καν υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα πραγματικά συμφέροντα που κρύβονται απο πίσω, αποκαλύπτοντας την αρχή του τέλους σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιστρέψει την διάβρωση του νού και της κρίσης...

Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας μας στην Ελλάδα έχει απαγορευθεί να πουλήσει ή να μεταβιβάσει δημόσια γη, χωρίς να συμφωνήσει η Τρόικα.


Οι αλλαγές Μέρκελ που...
 προωθούνται στο Σύνταγμα για την συγκράτηση των ελλειμμάτων και των χρεών, θα αναγκάσει κάθε επόμενη κυβέρνηση να "αξιοποιήσει" δημόσια περιουσία για να συγκρατήσει τα χρέη και τα ελλείμματα. Ο νόμος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ίσα ίσα που θα διευκολύνει το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με όσα έχει δεσμευθεί η Ελλάδα δια της παρούσας κυβέρνησης στην δανειακή σύμβαση με τους 15.

Με άλλα λόγια βρέθηκε ο μανδύας της "νομιμότητας" με τον οποίο θα καλύψουν το "πτώμα", επιχειρώντας να αποσπάσουν αδιαμαρτύρητα την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Βουλής και της κοινωνίας γενικότερα για τις αλλαγές σε τίτλους ιδιοκτησίας.

Για τους αναγνώστες που ακόμα και σήμερα δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την περιβόητη αυτή δανειακή σύμβαση και μόνο ορκισμένοι εχθροί της Ελλάδος θα υπέγραφαν μπορούν να ανατρέξουν στο άρθρο για τον δανεισμό απο το ΔΝΤ.

Ας δούμε όμως τι θα πουλήσουν για τα 50 δις ;
Το πωλητήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Κεφάλαιο, αφορά κρατικά εμπορικά ακίνητα και εκτάσεις γης, μαζί με τις κρατικές συμμετοχές σε εισηγμένες και μη εταιρείες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι τράπεζες.[1]

Τι πουλάει το δημόσιο:

Συμμετοχές στις τράπεζες (ΑΤΕ, ΤΤ, Αττικής)
Επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Συμμετοχή σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ
Αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
Συμμετοχή στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Ακίνητη περιουσία του ομίλου ΟΣΕ
Επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και Εγνατία Οδό
Στρατηγικός επενδυτής στα ΕΛΤΑ
Αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και Ψηφιακού Μερίσματος
Συμμετοχή στο Αττικό λιμενικό σύστημα
Μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για λιμάνια
(11 περιφερειακοί οργανισμοί λιμένων και 850 μαρίνες)
Συμμετοχή στην ΛΑΡΚΟ
Συμμετοχή σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
Παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΠΑΠ
Στρατηγικός επενδυτής στον ΟΔΙΕ
Συμμετοχή στο καζίνο της Πάρνηθας
Στρατηγικός επενδυτής στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό)
Ενώ το ίδρυμα "Α.Παπανδρέου" βγάζει στο σφυρί 598 νησιά.
Από το Νοέμβριο του 2010 το Ίδρυμα "Ανδρέας Παπανδρέου" ΙΣΤΑΜΕ προετοίμαζε την ιδέα για πώληση 598 νησιών και βραχονησίδων. Στην μελέτη με τίτλο "Το πολυσύνθετο πρόβλημα της αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας" ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "η Κ.Ε.Δ. διαθέτει σήμερα προς διαχείριση στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 598 νησιά πλήρους κυριότητας, ποικίλων μεγεθών, από λίγα στρέμματα έως εκατοντάδες στρέμματα.

Πέραν από ένα μικρό αριθμό αυτών που είναι ήδη παραχωρημένα και αξιοποιούνται για εθνικούς σκοπούς, η υπολειπόμενη μεγάλη πλειοψηφία των εν λόγω νήσων δύναται να αξιοποιηθεί.».

Οι του ΔΝΤ έχουν ακούσει για τους πολιτικούς του Τόπου![2] Εχουν ακούσει για τις κατά καιρούς προδοσίες. Για τα ΙΜΙΑ και το ξεβράκωμα του Σημίτη και για τις σχετικές ασυναρτησίες του τότε υπουργού Εξωτερικών Πάγκαλου, γνωρίζουν τα όσα έγιναν με τον Οτσαλάν, γνωρίζουν τι γίνεται κάτω από το τραπέζι για τα πετρέλαια, το Αιγαίο και τα λοιπά! Όπως βέβαια για τις μίζες, τις κλεψιές, τις απάτες και σου λένε: Ας τους πηδήξουμε για να πάρουμε τα λεφτά μας.

Μετά από αυτή την εικόνα που έχουν για τον Τόπο είναι εύκολο να μας μεταχειρίζονται με όποιο τρόπο τους βολεύει. Αδιαφορούν και δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τις αντιδράσεις. Όλα τα γράφουν. Λένε ό,τι γουστάρουν γιατί έχουν βρει χαμηλά γαϊδούρια και τα καβαλάνε.

Ας περιμένουμε λοιπόν φίλοι μου και τα χειρότερα. Σίγουρα έρχονται.
Στο τέλος θα κάνουν και επιτάξεις στα σπίτια μας (θυμηθείτε το)!

Βέβαια υπάρχουν και φλωρέ αναλυτές που τα βάζουν όλα πάνω στο Τραπέζι με ευσεβισμό και αληθοφάνεια... Και πάντα η φράση: «Τι θα κάναμε, χρωστάγαμε». Και βέβαια χρωστάγαμε και χρωστάμε...ειδικά ΔΥΟ Καναλιών - ας προσέξουν γιατί φαίνεται η «γραμμή», μην τους πέσει. Παραφαίνεται...

Και αυτό τι σημαίνει; Ότι θα μας εξαθλιώσουν μέχρις εσχάτων; Θα ξεπουλήσουν τα πάντα χωρίς να λογοδοτήσουν σε κανέναν; Θα λένε ό,τι γουστάρουν για τον Τόπο μας; Θα θρυματίζουν με το έτσι θέλω το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας;;

Δεν ξεπουλάνε για το χρέος - Ξεπουλάνε από «χρέος»![3]
Ας δούμε όμως μέχρι τώρα και στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές της εκποίησης και περιγράφοντας το ξεπούλημα με όλους τους δυνατούς ευφημισμούς (ιδιωτικοποίηση, αποκρατικοποίηση, μετοχοποίηση, μισθώσεις παραχώρησης κ.λπ.):

Ξεπούλησαν τον Σκαραμαγκά.Αλλά αυτό σε τι «βοήθησε» τα οικονομικά του κράτους;
Ξεπούλησαν την ΑΓΕΤ. Αλλά αυτό σε τι «τόνωσε» τα δημόσια ταμεία;
Ξεπούλησαν τον ΟΤΕ. Αλλά αυτό σε τι απέτρεψε τον «Τιτανικό»;
Ξεπούλησαν πάνω από το 90% του τραπεζικού τομέα. Αλλά αυτό σε τι «έσωσε» την οικονομία;
Ξεπούλησαν το λιμάνι του Πειραιά. Αλλά αυτό σε τι «βελτίωσε» τα ελλείμματα;
Ξεπούλησαν την «Ολυμπιακή». Αλλά αυτό σε τι απομάκρυνε την «εντατική»;
Ξεπούλησαν τη διώρυγα της Κορίνθου. Αλλά αυτό σε τι απομάκρυνε τη «χρεοκοπία»;
Ξεπούλησαν τους οδικούς άξονες της χώρας. Αλλά αυτό σε τι συνέβαλε για τον «κατευνασμό των αγορών»;
Επίσης υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το 2004, δηλαδή μια ολόκληρη πενταετία πριν από την εκδήλωση της κρίσης, χρόνια πριν από την προσχηματική επίκληση του χρέους, το ΠΑΣΟΚ είχε διαπράξει τα εξής:
Ξεπούλησε το 48,5% της ΔΕΗ.
Ξεπούλησε το 38% της ΕΥΔΑΠ.
Ξεπούλησε το 64% από τα «Ελληνικά Πετρέλαια».
Ξεπούλησε το 49% του ΟΠΑΠ.
Ξεπούλησε το 92% της Εθνικής Τράπεζας.
Είναι το ίδια κόμμα, που παρέδωσε
το αεροδρόμιο των Σπάτων στους Γερμανούς,
τη γέφυρα του Ρίου στους Γάλλους,
την Αττική Οδό στον Μπόμπολα, κ.ο.κ.
Πως γίνεται λοιπόν να παρουσιάζουν σαν «φάρμακο» την ίδια εκείνη δηλητηριώδη πολιτική που έχει διαλύσει την Ελλάδα και κανείς να μην το αντιλαμβάνετε;;

Πως είναι δυνατόν να εμφανίζουν σαν «σωτηρία» την ίδια καταστροφική πολιτική που έχει γεμίσει τα ταμεία των κεφαλαιοκρατών και έχει εκτινάξει τα δημόσια χρέη, αποκαλώντας «φιλόδοξη» και «αναγκαία» την ίδια εγκληματική πολιτική που έχει φτωχύνει τους Ελληνες και τους έχει αποστερήσει το δημόσιο πλούτο τους, ισχυριζόμενοι πως παραμένει «επιβεβλημένος» εκείνος ακριβώς ο «μονόδρομος» του ξεπουλήματος που ακολουθούν επί δεκαετίες, με τα γνωστά αποτελέσματα!

Κανείς δεν αντιλαμβάνετε ότι έχουν αρχίσει το ξεπούλημα πολύ πριν εμφανιστεί η «τρόικα», πολύ πριν ανακαλύψουν ως πρόσχημα το δημόσιο χρέος. Δεν ξεπουλούν για να «μειώσουν» το χρέος. Όσο ξεπουλούν, το χρέος αυξάνει. Ξεπουλούν για να εκ-πληρώσουν το μόνο χρέος που αναγνωρίζουν και τους καθοδηγεί: Το ταξικό τους χρέος, να υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και της παγκοσμοιοποίησης που προωθούν τα αφεντικά τους.

Ο ρόλος ένός κράτους, μιας Πολιτείας, είναι να προστατεύει , μεριμνεί και εκπαιδεύει τους πολίτες του. Και φυσικά με τη δημιουργία Στρατηγικής σημασίας Οργανισμών, να θέτει στην υπηρεσία του Λαού υπηρεσίες και αγαθά για όλους. Αυτά όμως κάλλιστα μπορούν να γίνουν Βαρέα Οπλα εναντίον των συμφερώντων του Λαού, αν πέσουν σε χέρια γκάγκστερ ιδιωτών επιχειρηματιών που θα τα χρησιμοποιήσουν προς ίδιον όφελος, και ακόμη χειρότερα όταν μιλάμε για συμφέροντα τραπεζών ευρωπαϊκών (και μη) χωρών.Δεν το λέω εγώ, ούτε το βγάζω απο το μυαλό μου, το αναφέρει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Αναλυτικότερα αναφέρει:
«Τώρα μαλώνουν επί ώρες, αν θα πρέπει να βοηθήσουν τους φτωχούς Έλληνες, Πορτογάλους Ιρλανδούς με χρήματα ή με εγγυήσεις, ή αν είναι προτιμότερο να τους συμβουλεύσουν να κηρύξουν πτώχευση. Εκείνο που δεν λέγεται είναι ότι πίσω από τη διάσωση της Ελλάδας βρίσκονται τα συμφέροντα γερμανικών, βρετανικών και γαλλικών τραπεζών»

Έχω γράψει επανηλειμένα σχετικά με το τεράστιο χρέος της χώρας μας και τα πραγματικά συμφέροντα που αυτό εξυπηρετεί διακινδυνέυοντας να χαρακτηριστώ γραφικός και να θεωρηθεί απο άλλους σκεπτόμενους ως παραπληροφόρηση. Επιμένω όμως γιατί θεωρώ ότι άν η πολιτική τους και αυτή η συστηματική προώθηση συμφερόντων περάσει, ο υπερήφανος λαός μας θα βυθιστεί στα Τάρταρα.

Και την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά όλοι αυτοί στο κοτέτσι της κυβέρνησης και στη χαβούζα της βουλής που την βρωμίσανε όλα αυτά τα χρόνια. Την ευθύνη την έχουν αυτοί με το πλούσιο βιογραφικό, τη φτωχή συνείδηση και την παραμικρή ικανότητα να διαχειριστούν ακόμη κι ένα ευρώ αν δεν τους έβαζε η μάνα τους στο δημόσιο.

Ειδικά αυτός ο κύριος που δε μιλάει καλά καλά την ελληνική τον συμβουλεύω να πουλήσει το όνομα που του άφησε κληρονομιά ο πατέρας του γιατί είναι το μόνο δικό του σε αυτή τη χώρα.

Όλα τα άλλα ανήκουν στο λαό και δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί να πουλήσουν το παραμικρό!

Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος και απαιτούμε να πληρωθούν τα χρέη από τα κλεμμένα 25 χρόνων, που με δόλο όλα αυτά τα χρόνια άρπαξαν.

Πρέπει όλοι να βροντοφωνάξουμε ότι είναι πρόσωπα ανεπιθύμητα σε τούτα δω τα ιερά χώματα!

Πρεπει ΌΛΟΙ όσοι συμμετέχουν σε αυτη την ανεκδιήγητη προδοσία να απελαθούν.
Να οδηγηθούν με κλούβα στο αεροδρόμιο και να αναχωρήσουν για τα δικά τους μέρη.

Πρέπει όλοι μας πριν είναι πραγματικά αργά να αναζητήσουμε μέσα μας, αυτή την μεγαλειώδη ψυχή του Έλληνα...

Την ίδια ψυχή που υπήρχε στους ανθρώπους που πολεμούσαν και πέθαιναν αντιστεκόμενοι στους κατακτητές. Στους τότε νέους που στεκόταν μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα φωνάζοντας ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ και που έπεφταν «για να ζήσουν τα παιδιά μας καλλίτερα και ελεύθερα» όπως έλεγαν αν και δεν είχαν προλάβει να κάνουν δικά τους παιδιά .[4]

Την ψυχή του Έλληνα που μας συντροφεύει σε όλες τις Πορείες Ειρήνης, και διαδηλώνει στους δρόμους της Αθήνας για την Ένωση της Κύπρου αρχικά , στον ανένδοτο αγώνα αργότερα και στο Πολυτεχνείο μετέπειτα.

Αυτή την ψυχή και το πνεύμα του Έλληνα τα γνωρίζει κανείς διαβάζοντας και βλέποντας τα έργα του και μελετώντας από την καλή και την ανάποδη την Ιστορία του , που αρχίζει πριν ακόμα και από τις ρίζες της Ιστορίας .

Αυτή η αδούλωτη ψυχή του Έλληνα που αγάπησα , δεν χωράει μες' στα μέτρα τους και ούτε εις την παλιά ούτε στη νέα τάξη των πραγμάτων τους . Είναι η ψυχή που την υμνούν οι ποιητές και την φοβούνται διαχρονικά όλες οι εξουσίες , και όλο την πολεμάνε με αφιόνι στους αιώνες και ακόμα πρόσφατα με άγριο πελέκημα στα ξερονήσια . Μα αυτή ( όλο πετιέται από ξαρχής και αντρίευει και θεριεύει ) και εκείνοι όλο νέα αφιόνια την ποτίζουν και όλο με Δεσμά Νέα Ταμειακά (ΔΝΤ) την φυλακίζουν !

Αυτή τη λεύτερη ψυχή , την αγάπησα με όσο πάθος της αξίζει και με φρίκη τη βλέπω στον καιρό μας θαλασσοπνιγμένη και αβοήθητη. Αναζητώ με αγωνία ένα σκίρτημα της ζωής της μέσα στα σχόλια σας , μέσα στις απαντήσεις σας . Για αυτό Γράφω !

''Εγώ είμαι η ακατάλυτη
ψυχή των Σαλαμίνων,
στην Εφτάλοφην έφερα
το σπαθί των Ελλήνων.

Δε χάνομαι στα Τάρταρα,
μονάχα ξαποσταίνω,
στη ζωή ξαναφαίνομαι
και λαούς ανασταίνω!"

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Επεισοδιακή η ομιλία του Πρωθυπουργού στην Γερμανία


Την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός στο ιστορικό πανεπιστήμιο Humbold του Βερολίνου μία ομάδα νεαρών φώναξαν συνθήματα εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ενώ παράλληλα προσπάθησαν να σηκώσουν δύο πανό.

Ο Γ. Παπανδρέου τους απάντησε "καθίστε να με ακούσετε και μετά πείτε μου τις θέσεις σας". Οι φοιτητές συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα και η εκδήλωση διακόπηκε για λίγα λεπτά .

Οι αστυνομικές αρχές απώθησαν τους νεαρούς και έβγαλαν από την αίθουσα με τους φοιτητές να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των αστυνομικών αρχών.

Μόλις αποχώρησαν ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε σύμφωνα με την Wall Street Journal "Όπως σας έλεγα η δημοκρατία δεν είναι εύκολη".
Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή:

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ηγείται της εθνικής προσπάθειας του λαού μας για να αλλάξουμε και να σώσουμε οριστικά τη χώρα, ορισμένοι, με τις άγονες διαμαρτυρίες τους και την ανεύθυνη στάση τους επιχειρούν να υπονομεύσουν αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τη Δευτέρα το βράδυ.

Πρόσθεσε δε ότι το κάνουν «ακόμη και σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός δίνει αυτή τη μάχη στο εξωτερικό» και υπογράμμισε ότι «έτσι, δεν πληγώνουν την κυβέρνηση, όπως ίσως θέλουν να πιστεύουν», αλλά «πληγώνουν τη χώρα».

«Όμως ματαιοπονούν. Γιατί η απόφαση που αφορά τη δέσμευσή μας να δώσουμε τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας και το μέλλον όλων μας, το δικό μας και των παιδιών μας, είναι εθνική, συλλογική και γι’ αυτό θα την κερδίσουμε», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

To άκρον άωτο...

Του Χάρρυ Κλυνν
To άκρον άωτο της πολιτικής χυδαιότητας, της πρόκλησης, της περιφρόνησης και της ύβρεως προς ένα λαό με νεκρωμένα αντανακλαστικά από τον αυτοεξευτελιζόμενο ημιπαράφρονα που παριστάνει τον πρωθυπουργό, την ώρα που η χώρα βυθίζεται στο έρεβος της οικονομικής καταστροφής και στην εξαθλίωση…
Πράξεις «παραισθησιογόνας εξουσίας» μειονεκτικού ηγέτη που στερείται πράξεως ηθικής και λόγου… όπως λέει και ο Χρ. Γιανναράς, «ο καταληκτήριος λόγος του ολίγιστου κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή θα ’πρεπε να διασωθεί για να θυμίζει στους ανθρωπολόγους των επόμενων αιώνων σε ποια έσχατη αλλοτρίωση και εξευτελισμό έφθασε το κάποτε Γένος των Ελλήνων»
Ασβός: Πραγματική απεικόνιση της όλης κατάστασης σε λίγες μόνον γραμμές... Μπράβο Χάρρυ!

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Μέχρι και οι πέτρες ήξεραν για το πωλητήριο των 50 δισ. ευρώ

Από το Σεπτέμβριο του 2010, δηλαδή πριν από 4 μήνες, ο πρωθυπουργός διαφήμιζε στο εξωτερικό την ακίνητη περιουσία του δημοσίου -ύψους 270 δισ. ευρώ- που διατίθεται προς πώληση. Μιλώντας μάλιστα στους θεσμικούς επενδυτές της wall street παρουσίαζε τα ακίνητα του δημοσίου ως εγγύηση για την κάλυψη των 300 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους.
Παραθέτουμε απόσπασμα από την Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου σε εκδήλωση του Economic Club 23-09-2010:
«Το Δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δισ. Ποσό, που περίπου ισούται με το δημόσιο χρέος της χώρας. Τα ακίνητα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ανεκμετάλλευτα. Για το λόγο αυτό, ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες».

Και η Ν.Δ. καλόβλεπε τα «φιλέτα»
Όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση είχε βάλλει στο μάτι την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Στις 7 Ιουλίου του 2010, όταν ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία της κτηματικής εταιρείας του δημοσίου που παραμένει ανεκμετάλλευτη. 71.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής έκτασης 3,5 εκατ. στρεμμάτων. Από τα ποια αντλεί -κάθε χρόνο- έσοδα που μετά βίας φθάνουν τα 30 εκατ. ευρώ. Ακόμα και τα φιλόδοξα σχέδια για περιοχή φιλέτο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού παραμένουν στα χαρτιά.
Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα υπολόγισε -7 μήνες πριν από την τρόικα- ότι εάν αυτή η ακίνητη περιουσία των 272 δισ. ευρώ παραχωρηθεί σε ιδιώτες τότε μπορούν να μπουν στα κρατικά ταμεία 50 δισ. ευρώ.

Παραθέτουμε απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά Στην Παρουσίαση του Οικονομικού Σχεδίου της Ν.Δ. «Στρατηγική Ελπίδας για την Έξοδο από την κρίση» στις 07-07-2010
«Υπάρχει ασφαλώς και η ΚΕΔ, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που έχει στον έλεγχό της ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας που εκτιμάται στα 272 δισεκατομμύρια ευρώ! Αν δώσουμε για εκμετάλλευση ένα μικρό μέρος όλων αυτών των ακινήτων, με μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, leasing ή ΣΔΙΤ, μπορούμε να φτάσουμε σε έσοδα μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος από τους τόκους, που φέτος έφτασαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Και χωρίς το δημόσιο να χάσει την κυριότητα των ακινήτων του.»
Τα τουριστικά ακίνητα πρώτα στο σφυρί

Έτοιμα προ πώληση, εδώ και πολύ καιρό, είναι τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και συγκεκριμένα το γήπεδο του Τάε κβο ντο στο Φάληρο, η μαρίνα Βουλιαγμένης και το κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα Πιερίας. Ακόμα και τα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες εφόσον το δημόσιο κρατήσει το 51%.
Το σχέδιο του Γ. Παπακωνσταντίνου 
Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπει ότι τα ακίνητα του δημοσίου θα ενταχτούν σε μια νέα εταιρεία που είτε θα µετοχοποιηθεί, είτε θα χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά της στοιχεία ως εγγύηση για να δανειστεί το ελληνικό Δηµόσιο. Εναλλακτικά, κάποια ακίνητα, μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Αλλά σε κάθε περίπτωση, βάση του επικαιροποιημένου μνημονίου θα πρέπει να εισπραχτούν 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Τα περισσότερα από τα εμπορικά ακίνητα του Δημοσίου ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως στο ΙΚΑ και η εμπορική τους αξία εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ. Εκτός από την ακίνητη περιουσία, το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αξίας περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: MARKETBEAST.GR

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ελλάδα: Γεωγραφία (ΜΔΝΤ)!!!

ΕΛΛΑΔΑ: Συνορεύει ΔΥΤΙΚΑ με τη ΧΙΛΗ, ΒΟΡΕΙΑ με ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ και ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ βρέχεται από τον ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΩΚΕΑΝΟ. Πρωτεύουσα έχει το ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ και κα΄ποτε παρήγαγε ΑΓΡΟΤΙΚΑ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και είχε μεγάλο ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ!

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Στον αέρα 250.000 επιχειρήσεις και 320.000 θέσεις εργασίας!

Κίνδυνος να χαθούν 320.000 θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα...σύμφωνα με την ευρεία έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Mark για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ).

Ειδικότερα 250.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια για λουκέτο καθώς ο τζίρος το δεύτερο εξάμηνο του 2010 μειώθηκε κατά 30% με το 84,2% των επιχειρηματιών να δηλώνει ότι επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η απώλεια θέσεων, αφού σχεδόν η 1 στις 4 επιχειρήσεις (24,1%) αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της, ενώ μόνο το 3,5% των επιχειρήσεων του δείγματος προχώρησε σε προσλήψεις.

Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 100.000 περίπου θέσεων εργασίας για το 2ο εξάμηνο του 2010 (έναντι 88.000 το 1ο εξάμηνο του 2010). Η απώλεια θέσεων εργασίας είναι υψηλότερη στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματος, αφού το ποσοστό εκεί υπερβαίνει το 35%.

Επιπλέον, σχεδόν 3 στους 10 επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό (27,2%), προβλέπουν ότι το 1ο εξάμηνο του 2011 θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ μόνο το 4,9% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Με το πιο μετριοπαθές σενάριο υπολογίζεται ότι είναι επισφαλείς άλλες 110.000 θέσεις εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις, καταγράφουν προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους. Πάνω από 7 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε περικοπή στον μισθό των εργαζομένων τους, ενώ, 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε μείωση των ωρών ή και των ημερών εργασίας.

Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (54,9%) θεωρούν πιθανό να προχωρήσουν το επόμενο εξάμηνο σε μειώσεις μισθών ή ωρών εργασίας των εργαζομένων.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ενα βίντεο, μια φωτογραφία και ... ο Ρήγας Φεραίος


«Η Κερατέα δεν θυμίζει σε τίποτα πλέον μια αγροτική κωμόπολη. Οι δυνάμεις της αστυνομίας, ως "δυνάμεις κατοχής" εισέβαλαν σήμερα στην πόλη και χωρίς κανένα φραγμό κάνοντας χρήση όλων των μέσων που διαθέτουν, ενάντια στους αγανακτισμένους πολίτες της Λαυρεωτικής.
Εισέβαλαν και παραμένουν χωρίς καμιά λογική εξήγηση. Για να δείξουν μάλλον ότι μπορούν να κάμψουν τους κατοίκους που αντιδρούν.
Οι κάτοικοι συνεχίζουν να αντιστέκονται....», αναφέρει το βίντεο που παραθέτουμε και βρήκαμε στην ιστοσελίδα «Λαυρεωτική εν δράσει».

Η δε φωτογραφία που έχουμε αναρτήσει είναι από το μπλογκ antixyta και η λεζάντα που την συνοδεύει γράφει: «Όταν σε απειλούν με όπλο μέσα στο σπίτι σου πως θα αντιδράσεις; Δείτε τις φωτογραφίες που μας έστειλαν αυτόπτες μάρτυρες, από τον ασφαλίτη, που τράβηξε το όπλο του εναντίον πολιτών σήμερα το απόγευμα, έξω από το σπίτι που έγινε η έφοδος. Οι φωτογραφίες είναι μέρος από βίντεο που θα μεταδοθεί αύριο από τηλεοπτικό σταθμό.

Ας μιλήσει η εικόνα...».

Αραγε τι να σχολιάσεις; Ας αφήσουμε καλύτερα να μιλήσει ο Ρήγας Φεραίος:
«Οταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του».

Το κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" στο προσκήνιο


Πολύ καλή παρουσία είχε ο εκπρόσωπος του κινήματος «Δεν πληρώνω» , γιατρός Β. Παπαδόπουλος στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. (Δείτε το βίντεο). Ηταν σαφής, κατανοητός, και χωρίς ούτε ψήγμα «ξύλινης γλώσσας» έκανε τον παρευρισκόμενο πρώην εργατοπατέρα και νυν εθνονταβατζή Πρωτόπαπα, να χάσει την ψυχραιμία του και αντιδρώντας σπασμωδικά, διακόπτοντας τον, να προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει την συζήτηση.

Το μόνο που κατόρθωσε, φυσικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν να εκδηλώσει την αμηχανία του και τον τρόμο που διακατέχει τον κυβερνητικό κοινοβουλευτικό λόχο γιατί το κίνημα ανυπακοής, διευρύνεται, παίρνει μαζικά χαρακτηριστικά και αφού δεν είναι κομματικά ελεγχόμενο δεν είναι εύκολο να εκφυλιστεί.

Σταράτα λόγια από εργαζόμενο της ΕΘΕΛ


Το βίντεο που παραθέτουμε –μας το έστειλε αναγνώστης του μπλογκ μας με μαιηλ- μας δείχνει ομιλία εργαζόμενου στην Γενική συνέλευση εργαζομένων στην ΕΘΕΛ Α.Ε ΟΑΣΑ στις 31/1/2011.

Δεν δίστασε να καταγγείλει το εργασιακό του σωματείο για προδοσία αναφερόμενος στις μορφές πάλης που χρησιμοποιεί, χαρακτηρίζοντας τις εντελώς αναποτελεσματικές και με μια γλώσσα που δεν θυμίζει με τίποτα την «ξύλινη γλώσσα» των εγκάθετων συνδικαλιστών, είπε τα πράγματα με το όνομα τους.

Είναι φανερό από την ανταπόκριση που είχε στο ακροατήριο του μίλησε στην καρδιά των συναδέλφων του.

Θυμηθείτε...

Εκλογές την Πρωτομαγιά και μετά… βαριά λιτότητα!

«Οσμή» πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο αναδύεται από τις... απίθανες απαιτήσεις της τρόικας για ένα τετραετές πρόγραμμα βαρύτατης λιτότητας, που θα κάνουν τα μέτρα του 2010 να θυμίζουν παιδικό παιχνίδι. Το νέο σενάριο που κυκλοφορεί έντονα από χθες στους πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους προβλέπει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει στις 25 Μαρτίου μια ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος, να την «εξαργυρώσει» πολιτικά σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο και να περάσει από τη Βουλή το σκληρό πακέτο μέτρων για την τετραετία 2012-2015 τον ίδιο μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, η τρόικα απαίτησε να παρουσιασθούν τώρα και να ψηφισθούν το συντομότερο από τη Βουλή όλα τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για να εμφανίσει η κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς τους τόκους) ίσο με 5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015. Πρόκειται, βέβαια, για μια απαίτηση της τρόικας, που ξεπερνά κάθε όριο, καθώς:
n  Ήδη η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί με την τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου να παρουσιάσει μέτρα για την εξοικονόμηση ποσού που θα αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα μέτρα αυτά θα κάλυπταν την περίοδο 2012-2014.
n  Τώρα, η τρόικα ανεβάζει ακόμη υψηλότερα ένα πήχη που ήδη βρίσκεται στα ύψη, ζητώντας με τα μέτρα που θα παρουσιασθούν να «κλειδώσει» ένα «μυθικό» πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2015 (αρκεί να αναφερθεί, ότι ο δρόμος από το πρωτογενές έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ το 2010 προς το πλεόνασμα 5% το 2015 προϋποθέτει μια «τερατώδη» προσαρμογή 8,7 μονάδων του ΑΕΠ). Δηλαδή, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να δεσμευθεί από σήμερα η οικονομική πολιτική ολόκληρης της τετραετίας 2012-2015, ενώ η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, ακόμη και αν την εξαντλήσει, λήγει τον Οκτώβριο του 2013!
n  Περιέργως, ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνο δεν πρόβαλε βέτο σε αυτή την παράλογη απαίτηση, αλλά δεσμεύθηκε να παρουσιάσει στην τρόικα τα μέτρα, ζητώντας μόνο να επιτραπεί να περάσουν από τη Βουλή τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Αυτές οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις έχουν από χθες το βράδυ τροφοδοτήσει έντονη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές, στη βάση του ακόλουθου σεναρίου, που πλέον θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό από πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους:
1.      Στις 25 Μαρτίου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εμπλοκή, η Ελλάδα εξασφαλίζει μια συμφωνία επιμήκυνσης του δανείου των 110 δις. ευρώ, με ευνοϊκό επιτόκιο, αλλά και την κατ’ αρχήν έγκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για το σενάριο «ήπιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας.
2.      Αμέσως μετά τη συμφωνία αυτή, που από την κυβέρνηση θα παρουσιασθεί στην εγχώρια κοινή γνώμη ως θρίαμβος της πολιτικής της, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών την Πρωτομαγιά, ζητώντας τη λαϊκή εντολή για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να προχωρήσει η χώρα στην έξοδο από την κρίση χρέους.
3.      Με νωπή, πλέον, τη λαϊκή εντολή, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα μέσα στον Μάιο να περάσει από τη Βουλή το πρόγραμμα τετραετούς βαριάς λιτότητας που θα διαρκέσει ως το τέλος του 2015. Αλλά και να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την «ήπια» αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα απαιτήσει πιθανότατα νέες εθνικές υποχωρήσεις: το έγκυρο ινστιτούτο Brugel τονίζει σε μελέτη του, ότι για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους μέσα από νέα δάνεια από το EFSF, η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει εγγυήσεις, δηλαδή να υποθηκευθεί η χώρα στους πιστωτές!
Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα οδηγηθεί σε μια επικίνδυνη σχοινοβασία: σε μια κοινωνία που ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα εκδήλωσης ακραίων αντιδράσεων για τα μέτρα του μνημονίου θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσει η κυβέρνηση, χωρίς νέα λαϊκή εντολή, να επιβάλει πρόσθετα μέτρα, που όχι μόνο θα είναι ιδιαίτερα επαχθή, αλλά ξεπερνούν ακόμη και τα όρια της κυβερνητικής της θητείας. Με αυτά τα δεδομένα, η επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων τους προσεχείς μήνες θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι θεαματική…

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Πάγκαλος: Να γίνουν οι Έλληνες, Αλβανοί!

Νέες φωτιές πυροδοτεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ λέει να γίνουμε…Αλβανοί, από την άποψη της σκληρής εργασίας.
«Πιστεύω ότι ζούµε µια εποχή που ο παραδοσιακός τρόπος σκέψης υφίσταται ριζική αλλαγή, µέσα από µια πολύ επώδυνη διαδικασία. Κάποτε ο γονιός πίστευε ότι µε µια καλή πολιτική γνωριµία θα έλυνε το πρόβληµα της απασχόλησης του παιδιού του µε έναν διορισµό στο ∆ηµόσιο. Τώρα τελείωσαν αυτά. Ή θα µείνει άνεργος ή θα αποδεχτεί ότι θα γίνει χειρώναξ.
Του είναι δύσκολο να αποδεχτεί είτε το ένα είτε το άλλο. Αλλά θα σας πω και κάτι άλλο. Οι χειρώνακτες στην Ελλάδα έκαναν τα τελευταία 20 χρόνια µια πορεία, η οποία ασφαλώς θα αναλυθεί από τους ιστορικούς του µέλλοντος. Μόνο που δεν ήταν Ελληνες αλλά Αλβανοί, που έκαναν περιούσιες, δηµιούργησαν καταθέσεις, σπούδασαν τα παιδιά τους», αναφέρει συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στα «Νέα».
Κατά τα άλλα κάνει επίθεση σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για τις κινητοποιήσεις του «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», το έργο του Ντάριο Φο, το οποίο προφανώς ούτε το έχουν δει ούτε το έχουν ακούσει τα στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΊΖΑ, καµιά σχέση δεν έχει µε αυτό που προωθούν τα κόµµατα αυτά. εγώ θα πω το εξής: γιατί αφού κάποιος από τους επιβάτες ενός λεωφορείου δεν πληρώνει εισιτήριο, το λεωφορείο ξεκινάει;  Αν ο εργαζόµενος σεβόταν το επάγγελµά του, και το ψωµί που τρώει, θα έπρεπε να πει δεν πάω πουθενά. Ή θα κατέβει αυτός που δεν πλήρωσε ή δεν ξεκινάει το λεωφορείο. Νοµίζω ότι αυτές οι πρακτικές οδηγούν σε χρεοκοπία το κράτος και την κοινωνία σε διάλυση. Θα ρωτήσω επίσης τι θα γίνει αν αναπτυχθεί το ίδιο κίνηµα και κατά των ιδιωτών. Στο ταξί, στο εστιατόριο, στον κινηµατογράφο, στον κουρέα της γειτονίας του. αναρωτιέµαι αν κάποιοι έχουν αντιληφθεί τις συνέπειες αυτών που λένε και αυτών που κάνουν».
Τέλος, εκτιμά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον μέτρα λιτότητας, ενώ λέει όχι στο γερμανικό σχέδιο διάσωσης για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Καταργούν 13ο, 14ο μισθό και στον ιδιωτικό τομέα

Τα κορυφαία στελέχη της τρόικας για μία ακόμα φορά έρχονται με «άσχημες διαθέσεις» καθώς μεταξύ άλλων είναι έτοιμοι να προτείνουν την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού συνολικά στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τον περιορισμό των εργαζομένων στο.... κράτος τουλάχιστον κατά 10%-15%.

Τα νέα μέτρα θα συζητηθούν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα περιληφθούν στο μνημόνιο Νο 4, το οποίο εκτός απροόπτου θα υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών το αργότερο έως τον Μάιο του 2011.

Το νέο μνημόνιο θα προβλέπει και άλλα επώδυνα μέτρα, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς της τριετίας 2012-2014 νέα επιπλέον έσοδα ύψους 13 δισ. ευρώ. Εν πολλοίς από την υλοποίηση των μέτρων αυτών θα εξαρτηθεί και η χορήγηση των επόμενων δόσεων του δανείου της τρόικας, ειδικά από το 2012 και μετά (οι δόσεις έως το τέλος του 2011 είναι σχεδόν εξασφαλισμένες).

Το μοντέλο των νέων μέτρων έχει ήδη οριστικοποιηθεί από την πλευρά της τρόικας αλλά θα πρέπει να συμφωνηθούν και από την ελληνική κυβέρνηση. Εάν όμως το οικονομικό επιτελείο έχει να προτείνει διαφορετικά ισοδύναμου αποτελέσματος μέτρα, τότε είναι πιθανόν κάποιες από τις προτάσεις της τρόικας να πέσουν στο κενό.

Spiegel: Βρέθηκαν μίζες και στα Ελληνικά υποβρύχια..

Για να ακούσουμε ΟΝΟΜΑΤΑ! Τώρα τα ΟΝΟΜΑΤΑ κύριοι!!!! - Ο Ασβός
Μετά τα υποβρύχια που γέρνουν, εμφανίζονται τα υποβρύχια που τα... παίρνουν!!! Αυτό μας λέει το γερμανικό Spiegel! E, και; Αν αυτή την είδηση οι γερμανοί θέλουν να την περάσουν σαν μεγάλο νέο, προφανώς δεν έχουν κατανοήσει τι ακριβώς πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες για τους Έλληνες πολιτικούς και τους.....

γενικότερης μορφής διαχειριστές χρήματος (προμηθειών, μιζών και άλλων συναφών ενασχολήσεων) της Ελλάδας. Στην Ελλάδα, είδηση θα ήταν εάν γινόταν κρατική προμήθεια και δεν τα έπαιρνε κανένας...

Τις ύποπτες διαδρομές 55 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 4 υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία HDW, και τον εξοπλισμό τριών παλαιοτέρων, παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε το 2000 και το 2002 μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και της Ελλάδας αφορά τέσσερα υποβρύχια τύπου 214, αλλά και εξοπλισμό παλαιότερων υποβρυχίων Η γερμανική εταιρεία «Howaldtswerke-Deutsche Werft» (HDW) ανήκει στην ThyssenKrupp. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες στελεχών των εταιρειών HDW και Ferrostaal στην Εισαγγελία του Μονάχου, δημιουργήθηκε μία ομάδα, η «Team A», η οποία είχε το χρήμα και τη δικαιοδοσία να δωροδοκήσει αρμόδιους φορείς ώστε να κερδίσει η εταιρεία τους την ανάθεση της προμήθειας.

Την υπόθεση ερευνά η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας η οποία και είχε έρθει σε επαφή προ δίμηνου με την Εισαγγελία του Μονάχου.

Να προδικάσουμε, άραγε, πως δεν θα βρεθούν ονόματα ή πως τα ονόματα θα "δείχνουν" Ελληνικό Κοινοβούλιο και παραγραφή αδικήματος; Να προδικάσουμε πως βασικοί ύποπτοι θα είναι μέλη - στελέχη και βουλευτές της ΝΔ και όχι της ενάρετης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ; Να προδικάσουμε την ανακοίνωση σύστασης Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής και πως στο τέλος αυτή θα έχει 5 ή 6 διαφορετικά πορίσματα;

Στην Ελλάδα δεν αποτελεί, πλέον, έκπληξη η υπόγεια διαδρομή χρήματος. Η μόνη έκπληξη που μπορεί να υπάρξει, είναι να διεκδικήσει ο -ηλιθιωδώς φερόμενος Έλληνας πολίτης- τα λεφτά του και την αξιοπρέπειά του... Αλλά, τέτοιες εκπλήξεις δεν προβλέπονται, αφού μπορεί να θεωρούνται και... αντισυνταγματικές!

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Kύπρος: τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, είναι αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον κύπρου - ελλάδας

Άμεσες ενέργειες, μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, για κατάρτιση γεωπολιτικού, οικονομικού και τεχνικού σχεδιασμού σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ολόκληρη την περιοχή γύρω από την Κύπρο, εισηγείται, με δηλώσεις του στην εφημερίδα ο "Φιλελεύθερος ", ο Έλληνας εμπειρογνώμονας, Ηλίας Κονοφάγος.

Σύμφωνα με τον κ. Κονοφάγο, ο οποίος έχει στενή συνεργασία με το.....

Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίων, οι επικείμενες επισκέψεις στην Κύπρο της Μέρκελ και του Σαρκοζί -αλλά και αυτή του Μεντβέντεφ, που προηγήθηκε- δεν είναι άσχετες και με το νέο ενεργειακό χάρτη και τη νέα γεωπολιτική στρατηγική που διαμορφώνεται, για τη μείζονα περιοχή, κάτι που δεν πρέπει να αφήσει αμέτοχη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ειδικός και τέως γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., την Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010, στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου -Ισραήλ, ανακοινώθηκε επίσημα η ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου, που...... πραγματοποιήθηκε τα 10 τελευταία χρόνια στον κόσμο, το ΛΕΒΙΑΘΑΝ. Περιέχει 0,5 τρισ. m3 φυσικού αερίου, (που αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας για 100 χρόνια).

" Οι χαρτογραφημένες εικόνες των κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν και δημοσιεύτηκαν (Dalit, Τamar και Leviathan) και αυτών που πρόκειται να ανακαλυφθούν (Οικόπεδο 12 και όχι μόνο) μιλάνε από μόνες τους", τονίζει ο κ. Κονοφάγος.

Τα συνολικά αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα, από μόλις τρία θαλάσσια ερευνητικά οικόπεδα, φθάνουν τα 2 τρισ. κυβικά μέτρα, σημειώνει και προσθέτει ότι η μείζων περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου και Αιγύπτου, μπορεί να περιέχει επί πλέον απολήψιμα αποθέματα, μέχρι και 15 τρισ. m3 φυσικού αερίου (αντιστοιχούν σε 30 χρόνια των αναγκών της Ευρώπης).

Ο κ. Κονοφάγος υποστηρίζει ότι η "Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αδρανής, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι Κύπριοι παρά τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα δεν πρέπει να αφεθούν, να νιώθουν τελείως μόνοι. Λες και το Καστελλόριζο δεν υπάρχει, λες και η Κρήτη δεν υπάρχει".

Αναλύοντας τις απόψεις όλων των ειδικών πετρελαιογεωλόγων, που ασχολούνται με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν, επίσης, εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη μείζονα περιοχή μεταξύ Κρήτης-Αιγύπτου και Κύπρου, επισημαίνει ο Έλληνας εμπειρογνώμονας.

Επίσης, προτείνει να τεθούν επί τάπητος, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, οι δυνατότητες συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων που υπάρχουν, μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και να καθοριστούν επίσημα τα όρια των Οικονομικών Ζωνών, ανάμεσα στις δύο χώρες.

Καταλήγοντας, ο κ. Ηλίας Κονοφάγος, εισηγείται ότι η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει ερευνητικές περιοχές νότια της Κρήτης για να ανακαλυφθούν τυχόν επιπλέον αποθέματα φυσικού αερίου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργειακές συνέργειες με την Κύπρο και κοινό αγωγό προς την Ευρώπη.