Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Xρόνης Μίσσιος: H κοινωνία δείχνει να έχει πάθει εγκεφαλικό!

"Για πρώτη φορά, ζω σε μια κοινωνία, η οποία δείχνει να 'χει πάθει εγκεφαλικό! Δεν αντιδρά με τίποτα!" ο Χρόνης Μίσσιος, σ' αυτό το πρώτο μέρος της συνέντευξης, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη, για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι "πρέπει να αντιληφθούμε ποιά είναι η ουσία και το νόημα της ζωής! Δηλαδή, δεν γίνεται αντί να ζούμε, να προσπαθούμε να επιβιώσουμε!" και προτείνοντας "να πάρουμε τα βουνά, να ξαναεποικήσουμε την Ελλάδα".

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

"Η Ελλάδα θα φύγει σίγουρα από την ευρωζώνη και η Ρωσία θα έχει πρόβλημα"

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη θα οξυνθεί, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει με βεβαιότητα την ευρωζώνη και η Ρωσία κινδυνεύει λόγω αυτών των εξελίξεων να αντιμετωπίσει κρίση όχι μικρότερη του 2008, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν με δηλώσεις του στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων «Πράιμ», που υπάγεται στον όμιλο του κρατικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι.
Διαβάστε αναλυτικά στο Onalert

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Πολεμικός συναγερμός στην Αν.Μεσόγειο!Ρωσία-Κίνα-Ιράν-Ισραήλ σε στρατιωτικό παροξυσμό

 Πολεμικός συναγερμός στην Αν.Μεσόγειο!Ρωσία Κίνα Ιράν Ισραήλ σε στρατιωτικό παροξυσμό
Το θερμόμετρο ανεβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο,όσο εμείς ακόμη περιμένουμε τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες που μετέδιδαν χθες ισραηλινές πηγές κ,  για μεγάλη άσκηση Ρωσίας-Κίνας-Ιράν στην Ανατολική Μεσόγειο,επαληθεύονται από τη Μόσχα. Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η ισραηλινή ιστοσελίδα στην άσκηση θα συμμετάσχουν 90.000 στρατιώτες ,400 αεροσκάφη και 900 άρματα μάχης. Η Κίνα έχει………….


Περισσότερα για το άρθρο

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα στην Τουρκία

Τη στιγμή που Έλληνες αξιωματούχοι συνιστούσαν ψυχραιμία για να ανακόψουν την αιμορραγία των ελληνικών τραπεζών από τις εκροές καταθέσεων, κάποιοι μετέφεραν 400 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες της Τουρκίας.

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα στην Τουρκία
Η μεταφορά καταθέσεων κορυφώθηκε την εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, εν μέσω ανησυχιών για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, το ποσό που έφτασε στην Τουρκία είναι τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τις τελευταίες ημέρες ενδέχεται να 

Περισσότερα για το άρθρο

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ο Θεοδωράκης για Τσίπρα και μνημόνιο

 Ο Θεοδωράκης για Τσίπρα και μνημόνιο

Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ότι η πρώτη πράξη της νέας Κυβέρνησης θα είναι η ρητή καταγγελία του Μνημονίου από τη νέα ελληνική Βουλή.
Ποια όμως υπήρξαν τα αντίπαλα καταιγιστικά σχόλια που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, τα οποία εστιάστηκαν αποκλειστικά στο οικονομικό μέρος που φυσικά συνίσταται σε επαχθείς αποικιακούς και εξευτελιστικούς όρους, που όχι μόνο μας εξοντώνουν οικονομικά και κοινωνικά αλλά συγχρόνως μας προσβάλλουν βαθύτατα ως λαό και μας περιφρονούν ως ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος.
Παρέλειψε όμως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τον κύριο, τον μέγιστο, τον βασικό λόγο για τον οποίο θα πρέπει να καταγγελθεί αυτό το επαίσχυντο Μνημόνιο. Και αυτός είναι η επανάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας!
Και διερωτώμαι: πώς είναι δυνατόν να ξέχασαν ομαδικά όλοι οι σημαίνοντες Έλληνες (κόμματα, τύπος, συνδικάτα, ενώσεις), ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε στους δανειστές μας το
δικαίωμα να μη μας θεωρούν ανεξάρτητους και επομένως απολύτως εξαρτημένους από τα συμφέροντα και τις εντολές τους, εξ ου και οι εξευτελιστικές επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας εκ μέρους των Λαγκάρντ, Μέρκελ, Σόϊμπλε, Μπαρόζο κλπ. κλπ., που δικαιωματικά μας θεωρούν κτήματά τους Γι’ αυτό και ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε προ ημερών: «Εμείς δεν παραχωρήσαμε την εθνική μας ανεξαρτησία όπως οι Έλληνες».
Ομολογώ ότι με προβληματίζει αυτή η «εθνική τύφλωση» μπροστά σε πιθανές και εντελώς ρεαλιστικές λύσεις που δεν μπορεί να είναι τυχαία αλλά κρύβει στο βάθος κάποιο αόρατο φόβο για τις λέξεις «Εθνική Ανεξαρτησία», «Ρωσία», «Κίνα», «Ελευθερία οικονομικών σχέσεων με χώρες εκτός των ΗΠΑ και της Ευρώπης». Φόβο για ποιο λόγο και έναντι ποιων;
Για όσο καιρό ισχύει ο Μνημόνιο, πρέπει όλοι οι Έλληνες να ντρέπονται, γιατί εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω στην ιστορία άλλο λαό που να παρέδωσε την Εθνική του Ανεξαρτησία και να δέσμευσε ολόκληρη την εθνική περιουσία για λίγα αργύρια. Με άλλα λόγια μας πούλησαν και γι’ αυτό το λόγο είναι υποκριτικό να διαμαρτυρόμαστε όταν μας υβρίζουν, αφού εμείς οι ίδιοι βγάλαμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια.
Χαιρετίζω λοιπόν για άλλη μια φορά την απόφαση του Τσίπρα που με την καταγγελία του Μνημονίου μας απαλλάσσει και από μια άλλη σημαντική και δουλική παραχώρηση στους ξένους: το VERBOTEN! Δηλαδή την απαγόρευση που μας επιβάλλουν με το Μνημόνιο να συναλλασσόμεθα ελεύθερα με άλλες χώρες!
Τότε αυτομάτως, εφ’ όσον απαλλαγούμε από το Μνημόνιο, είναι απολύτως εφικτό να δανειστούμε άμεσα από μια ξένη χώρα ή τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο τα ποσά που θα χρειαστεί η νέα κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι δανειστές μας κλείσουν τις στρόφιγγες.
Επίσης θα μας είναι δυνατό να ενεργοποιήσουμε το έργο Μπουργκάς και να ικανοποιήσουμε το αίτημα της Ρωσίας για τη μίσθωση των Ναυπηγείων της Ερμούπολης. Και τέλος να επανεξετάσουμε τις προτάσεις που μας έγιναν από την Κίνα για οικονομική συνεργασία.
Αυτές οι ενέργειες που γίνονται από όλα τα ελεύθερα κράτη της Ευρώπης και από την Κύπρο, δεν μας φέρνουν σε αντίθεση με την Ευρώπη, με την οποία θα μας χωρίζει μόνο το ζήτημα του Χρέους για το οποίο η διεθνής εμπειρία προσφέρει και στις δύο πλευρές δυνατότητες επίλυσης με βάση το Διεθνές, το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Δίκαιο.
Μια παρόμοια διαφορά λ.χ. λύθηκε με τον καλλίτερο τρόπο από την Κοινωνία των Εθνών την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ι. Μεταξά. Από τότε έχει εφαρμοστεί πολλές φορές μέχρι τις μέρες μας η στάση πληρωμών με επαναδιαπραγμάτευση από μηδενική βάση για το νόμιμο ύψος του χρέους ενός κράτους.
Με την παρέμβασή μου αυτή επιζητώ να ενημερώσω την κοινή γνώμη ότι με την καταγγελία του Μνημονίου: Πρώτον αποκαθίσταται η Εθνική μας Ανεξαρτησία, Δεύτερον διανοίγει ο δρόμος για άμεσο και συμφέροντα δανεισμό και Τρίτον δεν θίγονται οι σχέσεις μας με την Ευρώπη ως Κράτους κυρίαρχου συνδεδεμένου με τους γνωστούς όρους, που εγγυώνται την κυρίαρχη παρουσία μας ελεύθερη και ισότιμη με τους υπόλοιπους Λαούς.
Αθήνα, 3.VI.2012
Μίκης Θεοδωράκης
filologos10.wordpress.com

Το Βερολίνο σπρώχνει την Ισπανία σε Μνημόνιο

  • 0
     



 Το Βερολίνο σπρώχνει την Ισπανία σε Μνημόνιο

Διαπραγματεύονται μια … light εκδοχή μόνο για τις τράπεζες
Τη … συμβιβαστική λύση για τον τερματισμό της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία ψάχνουν οι επιτελείς των δύο χωρών, με το πρακτορείο Reuters και τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανα σημειώνουν πως τις τελευταίες ώρες έχουν ενταθεί οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα εκείνο που αναζητείται είναι η εξεύρεση μιας «λύσης» που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, με δεδομένο πως μέχρι και την ύστατη ώρα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος διατείνεται ότι η Μαδρίτη δεν σχεδιάζει άμεσα την υποβολή αιτήματος στήριξης των τραπεζών της και θα περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων στο τραπεζικό της σύστημα, προτού λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις, ενώ το γερμανικό οικονομικό επιτελείο διαμηνύει πως «η βοήθεια από τους μηχανισμούς της Ευρώπης μπορεί να προέλθει μόνο δια μέσου της κλασσικής οδού του… μνημονίου και της χρηματοδότησης κάθε χώρας».
Μάλιστα ο  εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας τόνισε την Τετάρτη το απόγευμα πως «οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία του EFSF είναι ξεκάθαρες, οι κυβερνήσεις πρέπει να καταθέτουν αιτήματα βοήθειας στο ταμείο διασώσεων»…
Παρ’ όλ’ αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να εξετάζουν κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα να δοθούν χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στο ισπανικό Ταμείο Στήριξης Τραπεζών (Frob). Σε αντάλλαγμα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα – ακόμη και με νέες συγχωνεύσεις ή με κλείσιμο μεμονωμένων τραπεζών.
Αυτή η «λύση» έχει αρκετά προτερήματα, με κυριότερο το ότι η Ισπανία θα πάρει λεφτά αλλά δεν θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Με δύο λόγια θα πάρει ένα… Μνημόνιο σε light έκδοση!
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή ημέρα ενδέχεται να επιταχύνει τις όποιες εξελίξεις καθώς η ισπανική κυβέρνηση θα δοκιμάσει εκ νέου να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών με την δημοπρασία κρατικών ομολόγων. Βγαίνει δηλαδή και πάλι στις αγορές την ώρα που το κόστος με το οποίο την … «τεστάρουν» οι επενδυτές και πιστωτές της είναι πλέον δυσθεώρητο. Στην περίπτωση που και πάλι κληθεί να πληρώσει επιτόκιο άνω του 6,5% με 6,7% θα καταστεί σαφές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει χωρίς «αρωγή» από τους εταίρους της!
πηγή
filologos10.wordpress.com

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Αυτά που μας έμειναν


Γιάνης Βαρουφάκης του Γιάνη Βαρουφάκη 
Τον Απρίλιο του 2010, πριν υπογραφεί το Μνημόνιο 1, έγραφα σε αυτές τις σελίδες: «Έχουμε εμπλακεί σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση που μας σέρνει όλο και κοντύτερα σε ένα Αργεντίνικο τάνγκο εντός της ευρωζώνης, με την υποχρεωτική συμμετοχή και άλλων δεινοπαθούντων χωρών (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία - ακόμα και Γαλλία), του οποίου η λογική κατάληξη είναι ο προαναγγελθείς θάνατος του ευρώ.» Τον Ιανουάριο του 2011, αλλά και ξανά (ως υπενθύμιση) τον Ιανουάριο που μας πέρασε, ξαναέγραφα: «Αυτή η Κρίση, αν την αφήσουμε να εξελιχθεί …, δεν θα δείξει επιείκεια σε κανέναν. Δεν θα διαχωρίσει τον φαύλο από τον χρηστό, τον Γερμανό βιομηχανικό εργάτη από τον αργόσχολο του ΟΣΕ, τον ιδιωτικό από τον δημόσιο υπάλληλο, τον έλληνα μεροκαματιάρη στον Ορχομενό από τον Πολωνό μετανάστη στο Παρίσι.»
Έως εδώ. Έχω κουραστεί, και σας...

Περισσότερα για το άρθρο

Πράβντα: "Πλησιάζει το τέλος της Νέας Τάξης"








Καθώς γράφεται αυτό το άρθρο, πολλά πράγματα συμβαίνουν γύρω μας. Κάποια από αυτά είναι ορατά και κάποια όχι.Κάτι αναπάντεχο συνέβη πρόσφατα και μας θύμισε άλλες εποχές. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να παραστεί στην σύνοδο κορυφής του G8 στο Καμπ Ντέιβιντ και αντ' αυτού έστειλε τον φίλο και δεξί του χέρι, τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, να αναλάβει να εκπροσωπήσει τη Ρωσία.
Μας θύμισε κάπως την ψυχροπολεμική εποχή και πιστεύω πως δεν κάνουμε λάθος. Το μήνυμα που πέρασε στην σύνοδο είναι: "Η Ρωσία είναι ισχυρή, γίνεται συνεχώς ισχυρότερη και καλό θα ήταν να το συνειδητοποιήσετε". Είχε αποτέλεσμα αυτό; Μάλλον. Ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε με την ανακοίνωση της απουσίας του από τη σύνοδο του APEC που θα πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ. Πού οδηγούμαστε, επομένως;
Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, οι χώρες BRICS οργάνωσαν μια συνάντηση κορυφής στο Νέο Δελχί. Οι υπουργοί Οικονομικών που εκπροσώπησαν αυτές τις ανερχόμενες οικονομίες συνέταξαν και συμφώνησαν σε ένα ψήφισμα που αναμφίβολα περιέχει κάποιο δυσοίωνο μήνυμα για τον κόσμο των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το σημερινό ΙRC (διεθνές αποθεματικό νόμισμα), δηλαδή το δολάριο ΗΠΑ, υποβιβάστηκε σε άγνωστο μέχρι στιγμής βαθμό, καθώς οι υπουργοί της ομάδας BRICS αποφάσισαν ότι από τώρα και στο εξής το εμπόριο μεταξύ τους θα πρέπει να διεξάγεται στα αντίστοιχα νομίσματά τους και όχι στο δολάριο ΗΠΑ.
Οι οικονομίες αυτών των 5 χωρών (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και της νεοεισερχόμενης στην ομάδα, Νότιας Αφρικής), ελέγχουν ήδη πάνω από το 40% της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, όταν θα εφαρμοστεί τελικά η εν λόγω απόφαση να αγνοηθεί το (κάποτε) παντοδύναμο δολάριο ΗΠΑ, θα ακουστούν δυνατές βροντές στη Wall Street και την Bond Street, όπου παίρνει σχήμα και εκτελείται ο σχεδιασμός της σημερινής εικόνας του κόσμου.
Υπάρχει πιθανότητα, εκτός από τη διαμόρφωση ενός πολιτικού μπλοκ, η ομάδα BRICS να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Και αυτό το βήμα δεν θα είναι η επέκταση των τυχόν πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ τους, αλλά ίσως μια συμμαχία αμυντικού τύπου, της οποίας η πλατφόρμα προφανώς θα διαφέρει από εκείνη πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το ΝΑΤΟ. Παρά την γεωγραφική απόκλιση μεταξύ των χωρών της ομάδας BRICS, η πολιτική βούληση δεν αποκλείεται στο μέλλον να καθορίσει αποφασιστικά την πορεία της νέας αυτής συμμαχίας.
Φυσικά, αυτές οι 5 χώρες είναι ήδη υπολογίσιμες περιφερειακές δυνάμεις, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε αμυντικό επίπεδο. Εάν και εφ' όσον συμβεί αυτό, ο μονοπολικός κόσμος στον οποίο ζούμε, και ο οποίος έχει γίνει αιτία να βιώσουμε τρομακτικές μονομερείς στρατιωτικές επεμβάσεις, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους, ίσως να ζει τις τελευταίες του ημέρες.
Οι ιμπεριαλιστικές ενέργειες των λίγων χωρών που κάποτε κυριάρχησαν στον πλανήτη, των πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων, δεν αποκλείεται σύντομα να γίνουν παρελθόν. Γιατί και στις αυτοκρατορίες δύει κάποτε ο ήλιος και γκρεμίζει τα όνειρα των επίδοξων σχεδιαστών νέων αυτοκρατοριών.
Το χρονικό αυτό σημείο θα τυπωθεί σαν σύνθημα με έντονα γράμματα και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, για όλους όσους θα ενδιαφερθούν να το διαβάσουν και να το κατανοήσουν. Και πιστέψτε με, όσα γράφω δεν είναι καθόλου ευσεβείς πόθοι ενός υποσιτισμένου υποτελούς πολίτη μιας στερημένης τριτοκοσμικής χώρας, που δοκίμασε την βία του μαστίγιου ενός αφέντη για δεκαετίες. Είναι μια πραγματικότητα που εγγυώνται για το μέλλον οι δυνάμεις της φύσης. Η φύση, ξέρετε, έχει κάποιους νόμους που προβλέπουν την εξισορρόπηση ορισμένων προοπτικών.
Τη στιγμή αυτή, σε κάποιο άλλο γεωγραφικό πλάτος και μήκος, η Ευρώπη βιώνει μία πρωτόγνωρη ταραχώδη εμπειρία, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από κάποιους κύκλους. Οι τραπεζίτες με έδρα το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, αλλά και η διαβόητη βδέλλα, γνωστή με την ονομασία ΔΝΤ, είναι οι κύριοι φορείς που εμπλέκονται σε αυτήν.
Η λιτότητα επιβάλλεται με την βία στην εργατική τάξη της Ευρώπης, ενώ ώρα με την ώρα η ελίτ και οι πλούσιοι ευημερούν όλο και περισσότερο. Το χάσμα διευρύνεται συνεχώς, σε άκρως επικίνδυνο βαθμό, και αυτό μπορεί να οδηγήσει κάποιες περιοχές της Ευρώπης στο χάος και την αναρχία, εμπειρίες πρωτόγνωρες για τις χώρες αυτές.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιστορικής σημασίας πορεία, που ή θα την αναγκάσει να παραμείνει εντός της ευρωζώνης, ή θα την υποχρεώσει να βγει από αυτήν. Αν το τελευταίο γίνει πραγματικότητα, τότε όλα τα χρέη που οφείλει στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και το ΔΝΤ θα πρέπει να διαγραφούν.
Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία παρακολουθούν τις εξελίξεις σίγουρα με αγωνία, αφού και οι ίδιες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις οικονομίες τους. Αλλά δεν εξαιρούνται και οι κάποτε τρανοί μονάρχες του πλανήτη!
Ο δείκτης της ύφεσης στη Βρετανία έχει διαμορφωθεί σε διψήφιο αριθμό. Για αρκετό καιρό οι βρετανικές αρχές τηρούσαν σιωπή, αλλά πρόσφατα το ανακοίνωσαν δημόσια.
Για τη Γαλλία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Με τον Φρανσουά Ολάντ πλέον στο τιμόνι, η γαλλική πολιτική είναι προσανατολισμένη περισσότερο προς την ανάπτυξη παρά τις περικοπές, τηρώντας τα μέτρα λιτότητας που το ΔΝΤ και οι τράπεζες προωθούν.
Σήμερα, επομένως, βρισκόμαστε λίγα βήματα πριν να συμβεί το αναπόφευκτο. Το ευρώ όπως το ξέρουμε μπορεί να υποστεί κατάρρευση και το ίδιο ισχύει για το δολάριο ΗΠΑ. Αυτό αφήνει πολλούς να αναρωτώνται για το τι θα επακολουθήσει. Με τον τρόπο που διαμορφώνουν την πραγματικότητα αυτά τα δεδομένα, θα δούμε ένα τέλος στην ηγεμονική στάση των πρώην αποικιοκρατών μια για πάντα;
Και μια και μιλάμε για την παγκοσμιοποίηση, να πούμε ότι όντως πέτυχε τους στόχους της κατά κάποιο τρόπο. Έκανε τον κόσμο μικρότερο, ειδικά για λίγους. Ο εταιρικός κόσμος εμπόρων ήταν αυτός που επωφελήθηκε περισσότερο, έχοντας βρει και ανοίξει νέες εμπορικές διόδους, πράγμα που του έδωσε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε κάθε γωνιά του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου
Το φαινόμενο που ονομάστηκε "παγκοσμιοποίηση" δημιούργησε, πάνω απ' όλα, καταναλωτισμό στους πολίτες, αλλά δεν έφερε κανένα κοινωνικό ή οικονομικό όφελος για κανένα. Τώρα, με την αναπόφευκτη κατάρρευση και καταστροφή του διεθνούς νομίσματος (του δολαρίου), το φαινόμενο αυτό δεν θα αργήσει να αποτελέσει ιστορικό παρελθόν.
Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι απομιμήσεις αυτού του φαινομένου δεν θα μείνουν ως έχουν. Τα μπλοκ εμπορικών συναλλαγών που δημιουργήθηκαν στη Νότια Αμερική, αλλά και στην Ασία και την Αφρική θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω απομόνωση της Ευρώπης και των ΗΠΑ, έτσι όπως θα έχει διαμορφωθεί η μελλοντική εικόνα του κόσμου. Οι χώρες της Νότιας ή Λατινικής Αμερικής, π.χ., έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν είναι πλέον υποχρεωμένες να εξαρτώνται από την αμερικανική βοήθεια, το εμπόριο ή ο,τιδήποτε άλλο για τα αναπτυξιακά σχέδια τους.
Είναι όντως γεγονός ότι οι τοπικές οικονομίες της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και της Νικαράγουας, ανάμεσα σε άλλες, έχουν αποτολμήσει να πορευθούν σε ένα διαφορετικό μονοπάτι που τις ενώνει και τις προστατεύει από την πάλαι ποτέ κυριαρχία των ΗΠΑ και των πολιτικών της απέναντί τους. Οι οικονομίες τους έχουν σημειώσει ανάκαμψη, επικεντρώνονται περισσότερο στην κοινωνικο-οικονομική ευημερία των πολιτών τους, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν. Έχουμε πλέον μια σαφή εικόνα του τι συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου.
Για να συνοψίσουμε το όλο θέμα, η νέα παγκόσμια τάξη που οραματίζονταν οι πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις μοιάζει να εξελίσσεται σε κάτι διαφορετικό. Μια διαφορετική νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου η δικαιοσύνη, η ισότητα και η αδελφοσύνη μεταξύ των εθνών θα είναι το ζητούμενο, μπορεί σύντομα να γίνει γεγονός σε αυτή τη γενιά, που σίγουρα θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την επόμενη.
Οι ισχύς και οι αρμοδιότητες αυτού του μονοπολικού κόσμου, και μόνο από απογοήτευση ή απελπισία, είναι πιθανό να συρρικνωθούν.
Και ήδη διαφαίνεται ότι αυτό που επιδιώκουν οι μεγάλες δυνάμεις στη Συρία δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε άλλη μια ανθρωπιστική τραγωδία, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ιράκ και της Λιβύης. Γιατί οι δυνάμεις που αντιπαλεύουν αυτές τις επιδιώξεις των ισχυρών είναι κατά πολύ ισχυρότερες. Αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουν να συμβούν όσα είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν: να αποδεκατίζονται δύο κυρίαρχα έθνη, να έχουν σκοτωθεί χιλιάδες αθώοι πολίτες, και όλα αυτά στο όνομα της ηγεμονίας, του πετρελαίου και της απληστίας!

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Η συγκλονιστική ομιλία του Σλαβόι Ζίζεκ στο Μουσείο Μπενάκη-video.






Με κοινό παρανομαστή την άποψη ότι «η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στην Ελλάδα», οι καθηγητές, φιλοσοφίας του Δικαίου Κώστα Δουζίνας και κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας Σλαβόι Ζίζεκ και ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσαν το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και την πορεία της ΕΕ, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη που κατακλύστηκε από εκατοντάδες πολίτες κυρίως φοιτητές.
Για την ανάγκη να υπάρξει ένα κύμα αλληλεγγύης από όλους τους ευρωπαικούς λαούς μίλησαν και ο κ. Ζίζεκ και ο κ. Τσίπρας. Ο Σλοβένος διανοούμενος με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και με αιχμηρό χιούμορ απέρριψε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απειλή για την Ευρώπη όπως διατείνονται αρκετοί νεοφιλελεύθεροι.
Αντίθετα, είπε ό ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η ΕΕ πρέπει να φύγει από την αδράνεια και να ακολουθήσει νέο δρόμο. Οσον αφορά τις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία να κυβερνήσει, και κατά συνέπεια θα επιδεινωθούν τα προβλήματα στην Ελλάδα, ο κ. Ζίζεκ είπε ότι η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία στην εξαπάτηση και την κλοπή, ενώ απαντώντας και στις γνωστές δηλώσεις της Διευθύντριας του ΔΝΔ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι σκέφτεται πιό πολυ τα παιδιά του Νίγηρα και ότι οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους, ο κ. Ζίζεκ είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι οι Ελληνες δεν είναι παθητικά θύματα, αλλά αντιστέκονται και πολεμούν, δεν έχουν ανάγκη από τον οίκτο κανενός, αλλά από διεθνή αλληλεγγύη.
Ο πραγματικός στόχος αυτών των επιθέσεων είπε ο κ. Ζίζεκ είναι να προστατευθούν οι ευρωπαικές τράπεζες και παρομοίασε την πολιτική των τραπεζών στην Ευρώπη με την τακτική της αφαίμαξης που ακολουθούσαν οι γιατροί τον Μεσαίωνα στα πειράματά τους . O ΣΥΡΙΖΑ, είπε ακόμη ο κ Ζίζεκ δεν είναι επικίνδυνος εξτρεμιστής, αλλά είναι η δύναμη που φέρνει την λογική, που θέλει να βάλει τάξη στο χάος που έφεραν οι άλλοι.
«Είστε η αφύπνιση από ένα όνειρο», είπε χαρακτηριστικά και επαίνεσε την αντίδραση των Ελλήνων στην πολιτική που ακολουθείται σημειώνοντας ότι οι Ελληνες στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν στην αυτοκαταστροφή του συστήματος. Το πραγματικό πρόβλημα για τους αντιπάλους του, είπε ακόμη ο Ζιζεκ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγεί από μιά θέση περιθωριακής αντίστασης και να εκφράσει την ετοιμότητα να κυβερνήσει. Αυτό, για ορισμένους, πρέπει να το πληρώσει, είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλύοντας τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, ο κ. Ζίζεκ είπε ότι πρέπει να δράσει γρήγορα και δημοκρατικά, να στηριχθεί στην ευρωπαική αλληλεγγύη, να δημιουργήσει ένα καλύτερο κράτος, χωρίς πελατειακές σχέσεις.
Σχετικά με τις κριτικές που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά του, δηλαδή από το ΚΚΕ, οτι δεν είναι η κατάλληλη ώρα και ότι αναγκαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει το σύστημα,ο Ζίζεκ είπε ότι γι αυτούς ποτέ δεν είναι η ώρα και πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ή θα καθήσετε να βλέπετε την αποσύνθεση ή θα παρέμβετε και εξήρε τον Α. Τσίπρα και το κόμμα του που παρενέβησαν αλλάζοντας το σκηνικό.Ορισμένοι, είπε ακόμη ο Σλοβένος διανοούμενος είναι ζωντανοί επειδή ξέχασαν να πεθάνουν και τώρα σας μισούν, γιατί έχετε το θάρρος να ενεργείτε ελεύθερα και τολμάτε να κάνετε αυτό που οι άλλοι ονειρεύονται.
Παίροντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την δυνατότητα του λαού για μιά αξιοπρεπή ζωή, για την κυριαρχία του, για το δικαίωμα στην ελπίδα.Το κρίσιμο στοιχείο είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε και αυτό θα κριθεί, αν ο λαός δεν υποκύψει στους εκβιασμούς και τις απειλές και εκδηλωθεί και η αναγκαία αλληλεγγύη των ευρωπαικών λαών. Είναι μιά μάχη καθοριστική, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας που θα προκαλέσει αλλαγές και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαική Ενωση.
Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για ένα πανικόβλητο σύστημα που τρομοκρατεί και εκβιάζει το λαό για να σωθεί το ίδιο. Ωστόσο, σημείωσε, στον πανικό τους, κάνουν συνέχεια λάθη και έτσι μας έδωσαν την ευκαιρία να διεκδικούμε την διακυβέρνηση της χώρας. Υπό το πρίσμα αυτό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπαράθεση γίνεται πλέον μεταξύ των δυνάμεων της ελπίδας και των δυνάμεων του φόβου.
Απαντώντας στον κ. Ζίζεκ για ένα καλύτερο κράτος στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε θα κάνει ότι γίνεται σε κάθε σπίτι όταν ετοιμάζεται το τραπέζι. Δηλαδή, πρώτα θα καθαρίσει τις βρωμιές και μετά θα στρώσει το τραπέζι βάζοντας πρώτα το ψωμί και μετά όλα τα άλλα, θέλοντας έτσι να τονίσει την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει στην αρχή «το σάπιο σύστημα».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι αντίπαλοι, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης είναι οι αγορές και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα βγεί από το Ευρώ, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και αυτό θα δώσει ένα μήνυμα κυριαρχίας των αγορών . Κατά συνέπεια, κατέληξε, είναι αναγκαίος ο αγώνας για την υπεράσπιση της Ευρώπης από την χειραγώγηση των αγορών, ελπίζοντας οτι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλαδα θα στείλουν παντού αυτό το μήνυμα.

Πηγή: http://www.kourdistoportocali.com

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Τι γνώριζε ο Σημίτης για Άκη, Σμπώκο και υποβρύχια

Τι γνώριζε ο Σημίτης για Άκη, Σμπώκο και υποβρύχια


Επιστολή –φωτιά αποκαλύπτει τις ενέργειες Σμπώκου και τις «ιδιαίτερες» διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην υπόθεση των υποβρυχίων

Τι γνώριζε ο Σημίτης για Άκη, Σμπώκο και υποβρύχια
Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, όπως και τα περισσότερα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, φαίνεται ότι γνώριζαν τι συνέβαινε με την περίφημη αγορά των υποβρυχίων και το κυριότερο, ήταν ενήμεροι για τις κινήσεις του τότε...

Περισσότερα για το άρθρο