Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Το επίπεδο ζωής των Ελλήνων γύρισε 34 χρόνια πίσω

 Το επίπεδο ζωής των Ελλήνων γύρισε 34 χρόνια πίσω
Στοιχεία-σοκ για τις δραματικές επιπτώσεις του μνημονίου στην ελληνική οικονομία περιλαμβάνει η νέα μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της αγωνιστικής δράσης των εργατικών συνδικάτων στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», από την έκθεση προκύπτει ότι το επίπεδο ζωής των Ελλήνων έχει υποχωρήσει κατά 50%, λόγω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και της αύξησης της φορολογίας, ενώ η αγοραστική δύναμη των νέων κατώτατων μισθών γύρισε πίσω στο 1970-1979!
Ειδικότερα, με βάση την έκθεση, τη διετία 2010-2012, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 8%, η ύφεση αυξήθηκε, ενώ η ανεργία εκτοξεύθηκε από το 17,7% το 2011 στο 24% το 2012.
Επίσης, ενώ το 2011 οι μέσες αποδοχές στην Ελλάδα έφθαναν στα 25.470 ευρώ, δηλαδή κοντά στα επίπεδα της Πορτογαλίας και της Μάλτας, με τις νέες περικοπές το 2013, θα υποχωρήσουν στα 15.000-17.000 ευρώ, πολύ κοντά στην Εσθονία, την Τσεχία και την Κροατία.
Συνολικά από το Μάιο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις έφθασαν στα 4,2 δισ. ευρώ και τη

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
Το άρθρο του περιοδικού Stern επισημαίνει ότι  ''η αποφασιστικότητα και η ενεργητικότητα συμφέρουν. Κυριολεκτικά, σε ευρώ και σε σεντ''.

Και αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό: ''Όταν ο Μάριο Ντράγκι, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα για την αγορά κρατικών ομολόγων, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη, αυτό σήμανε ακριβή ήττα για τους κερδοσκόπους. Ισχυρά hedge funds, εκείνα που κατατρώνε τα πάντα στις χρηματαγορές, συνθηκολόγησαν. Πόνταραν στην καταστροφή και σε κατάρρευση των χρηματιστηρίων, πούλησαν δανεικές μετοχές με προθεσμία – με την προσδοκία ότι έπειτα, όταν θα έπρεπε να αποδώσουν, θα καλύπτονταν φθηνά και θα εισέπρατταν μεγάλα κέρδη. Τώρα όμως, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, εγκατέλειψαν τόσο γρήγορα τις θέσεις τους για πωλήσεις ευρωπαϊκών μετοχών όσο δεν έκαναν εδώ τρία χρόνια, και τελικά αγόρασαν. Η χρεοκοπία των κερδοσκόπων προκάλεσε στα χρηματιστήρια άνοδο των τιμών των μετοχών, σε εκπληκτική αντίθεση με τη θερινή ευρωπαϊκή ψυχολογία της κρίσης.

Και συνεχίζει: ''Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε παραδειγματικά την Ελλάδα, αλλά την κερδοσκοπία. Όλους εκείνους, funds, τράπεζες και ομίλους, οι οποίοι όταν μυρίζονται δισεκατομμύρια, τα μεταφέρουν από 'δω και από 'κει – μακριά από τη ζώνη κινδύνου ή εντός των κενών στις αποδόσεις - , εκείνους, οι οποίοι ήδη περιμένουν την αποτυχία του ευρώ και ποντάρουν στον πανικό των ανθρώπων που δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσεται, αλλά και στην επιδρομή (run) στους τραπεζικούς λογαριασμούς.''

Όπως επισημαίνει το Stern, οι φράσεις περί ''τιμωρίας της Ελλάδας δεν πρέπει καν να ακούγονται: ''Η Ελλάδα δεν έχει ούτε καν το 4% του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης. Το να σηκώσουμε αυτό το βάρος του χρέους ξεπερνά τις δυνάμεις και την αλληλεγγύη της Ευρώπης; Ασφαλώς, οι έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να αποδείξουν την ικανότητα χειρισμών τους, για να απαλλάξουν τους εταίρους τους από εσωπολιτικές περιπέτειες. Αλλά από τους Έλληνες ζητήθηκαν περισσότερα, απ' ό,τι θα μπορούσε να αντέξει οποιοσδήποτε άλλος λαός της Ευρώπης''.

''Ο οικονομικός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου, στην Süddeutsche Zeitung, έκανε έναν απολογισμό: Οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπηκαν περισσότερο απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα: Το βιοτικό επίπεδο και η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώθηκαν περισσότερο από 50%, έγραψε. Στο 20% του ΑΕΠ υπολόγισε η ιρλανδική κεντρική τράπεζα την περιστολή των δαπανών και των φορολογικών αυξήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια – πέντε φορές περισσότερο απ' ό,τι στην Ισπανία και στην Πορτογαλία μαζί.

Και καταλήγει: ''Η Ευρώπη αρχίζει στην Αθήνα - και εκεί θα τελειώσει, αν κερδίσουν όσοι είναι ιστορικά τυφλοί''.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Με το δάχτυλο στο κουμπί του Γ΄ Παγκοσμίου

 Με το δάχτυλο στο κουμπί του Γ΄ Παγκοσμίου
Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απειλεί ότι θα πλήξει με πυραύλους το Ισραήλ σε περίπτωση που η χώρα του δεχθεί αεροπορική επιδρομή.
Ο Νετανιάχου και ο Μπάρακ δείχνουν αποφασισμένοι για χτύπημα στο Ιράν, είτε με στήριξη των ΗΠΑ είτε χωρίς…
Σε όλον τον κόσμο, ειδικοί και μη το θεωρούν ανήκουστο – κι όμως οι Ισραηλινοί μοιάζουν έτοιμοι να το κάνουν. Το δίδυμο «Μπίμπι – Μπάρακ», εν μέσω μυρίων εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων, με την αραβική «γειτονιά» τους να φλέγεται, ψηλαφεί το κουμπί του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ισραηλινοί δείχνουν αποφασισμένοι να καταστρέψουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προτού οι αγιατολάχ της Τεχεράνης αποκτήσουν την πρώτη τους βόμβα. Αγνοούν τις εισηγήσεις των ειδικών, Δυτικών και Ισραηλινών, που λένε πως το Ιράν απέχει δύο ή και περισσότερα χρόνια από την πρώτη του πυρηνική κεφαλή. Ειδικά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δηλώνει πλέον ανοιχτά τις προθέσεις του για μια ολομέτωπη στρατιωτική σύγκρουση: η διπλωματία απέτυχε, διαρρέει το Τελ Αβίβ, και τον λόγο έχουν οι βόμβες – με ή χωρίς τη βοήθεια των «προνομιακών συμμάχων» του, των Αμερικανών.
 Με το δάχτυλο στο κουμπί του Γ΄ Παγκοσμίου
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ma’ariv», ο Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ έχουν δώσει τελεσίγραφο ως τις 25 Σεπτεμβρίου στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ή όχι στη στρατιωτική δράση κατά του Ιράν. Την ίδια στιγμή ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του...
 

Ο Σόρος αποκαλύπτει τις μεγάλες αλήθειες

 Ο Σόρος αποκαλύπτει τις μεγάλες αλήθειες
Πως ο Σόρος σόκαρε τον Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία-φίλο του που τον φιλοξενούσε στην θαλαμηγό και η κλοπή των διαλόγων που κόβουν την ανάσα!
Σε θαλαμηγό Έλληνα επιχειρηματία-κάπου στο βόρειο Αιγαίο- με τον οποίο έκαναν πετυχημένες μπίζνες στα Βαλκάνια φιλοξενήθηκε για λίγες μέρες ο Τζορτζ Σόρος.
Ο ανήσυχος τζογαδόρος του χρήματος δεν έκρυβε την ανησυχία του για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτίμησε μάλιστα πως ο μόνος τρόπος για να επανεκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα είναι να στηθεί ένα σκηνικό πολέμου με πιο πρόσφορο εκείνο με το Ιράν. «Μόνο έτσι θα αλλάξει η ατζέντα και θα φύγει-έστω και για λίγο-η Οικονομία από την πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της αμερικανικής κοινής γνώμης, κάτι που ευνοεί τον Ρόμνευ…»
Ο Σόρος κάτω από τον καυτό ήλιο του Αιγαίου μιλούσε πολύ συχνά για τα αγαπημένο του θέμα που δεν είναι άλλο από την είσοδο της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Ο Ντομινίκ είχε πει στον Γιώργο πως μ΄αυτό που πας να κάνεις θα καταστρέψεις το έθνος σου. Εκείνος δεν τον άκουσε. Ο Γιώργος (Παπανδρέου) είχε μπουχτίσει από την διαφθορά που υπήρχε στην Ελλάδα και πίστευε ότι με κάποιο τρόπο έπρεπε να συνετίσει τους Έλληνες. Διάλεξε τον πλέον επώδυνο. Όταν το συνειδητοποίησε ήταν πολύ αργά. Μπουχτισμένος με τους Έλληνες διηγούνταν ιστορίες εκβιασμών και διαφθοράς με πρωταγωνιστές δικούς σας αξιωματούχους.
Έλεγε για παράδειγμα πως όταν είχε επισκεφθεί την Κρήτη σαν πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, τον πλησίασε μια ομάδα μαυροντυμένων κρητικών για τους οποίους αρχικά πίστευε ότι είναι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Κάποιος από αυτούς του είπε απειλητικά
-Αν πειράξεις τον τάδε-πρώην κυβερνητικό στέλεχος στο υπ. Εθνικής Άμυνας-θα κυνηγάμε εσένα και την οικογένειά σου ως τα δισέγγονά σου…
Αυτή η ιστορία είναι μία από τις πολλές που κούμπωναν σ΄αυτά που πιστεύει ο πρώην πρωθυπουργός για σας τους Έλληνες…»
Ο επιχειρηματίας τον άκουγε με προσοχή.
Άλλωστε ο Σόρος τον είχε βοηθήσει να καταφέρει ένα καίριο επικοινωνιακό χτύπημα στον πρώην πρωθυπουργό. Μόνο που τώρα πλέον το κύριο μέλημά του ήταν η έλλειψη ρευστότητας που τον έκανε να κλονίζεται.
Προσπάθησε να πείσει τον συνομιλητή του να ενδιαφερθεί ξανά για μπίζνες στην Ελλάδα και μάλιστα για ένα τομέα φιλέτο που ενδιαφέρει σφόδρα τον επιχειρηματία μας. Ο Σόρος δεν έδειχνε ενδιαφέρον και άλλαζε την κουβέντα.
-Αυτή την πίτα την ελέγχουν έτσι κι αλλιώς Αμερικανοί και Ισραηλινοί, δεν μπορείς να μπεις εύκολα λόγω της συνεργασίας σου με τους Γερμανούς αλλά παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω…
Τα λόγια του Σόρος ήχησαν κάπως παράξενα στ΄ αυτιά του συνομιλητή του μια και μαζί-τα δυο τους-έκαναν πριν λίγα χρόνια μπίζνες στα Βαλκάνια για χάρη των Γερμανών.
Ο δικός μας επέλεξε να μην μιλήσει. Ο Σόρος συνέχισε.
-Θα σου πρότεινα να περιμένεις τις εξελίξεις και να φροντίσεις να ρίξεις ξανά γέφυρες στην οικογένεια Παπανδρέου. Η επιλογή σου να προσεγγίσεις τον Βενιζέλο είναι λάθος. Αν ο Ομπάμα χάσει τις εκλογές η Χίλαρυ θα επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο. Τότε μάλιστα ο Παπανδρέου θα ταξιδεύει χωρίς φόβο στην Αμερική και θα βρεθεί ξανά καβάλα στ΄άλογο. Κι αν θέλεις μπορώ να στοιχηματίσω μαζί σου, ότι κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στη χώρα σας θα γίνει δημοψήφισμα για να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση που θάχει δημιουργηθεί από την οργή της κοινωνίας για τα μέτρα. Εσύ τουλάχιστον ξέρεις πολύ καλά πως όλα αυτά γίνονται για να μοιρασθεί ο φυσικός πλούτος της χώρας σου (ορυκτός, μέταλλα, κλπ) και οι μισθοί να γίνουν στην κυριολεξία μισθοί πείνας όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες με φυσικό πλούτο. Αυτή είναι η αλήθεια φίλε μου…Αλλά και πιο πολύ από την φτώχια θα πρέπει να σας τρομάζει το ασιατικό τσουνάμι μεταναστών που θα πέσουν σαν ακρίδες στην χώρα σου. Το «Δουβλίνο 2» θα είναι ευλογία μπροστά σ΄αυτά που έρχονται…Δεν μπορώ να φαντασθώ πως κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να έχει απόδοση ο τζόγος. Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να εμπλακείς στα πετρέλαια και στα τρόφιμα. Το νερό μην το ακουμπήσεις, το “χειρίζονται” οι Ισραηλινοί. Όσο για τα μήντια αυτά θα είναι η καταστροφή σου. Πρόκειται για μαύρη τρύπα ιδιαίτερα τώρα με την επέλαση του ίντερνετ. Φύγε όσο μακριά γίνεται…» 

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Οριστικά εκτός South Stream η Ελλάδα! – Ποιος θα πληρώσει για το έγκλημα;

 Οριστικά εκτός South Stream η Ελλάδα! – Ποιος θα πληρώσει για το έγκλημα;
Η αποδόμηση του σημαντκότερου – και μάλλον μοναδικού – επιτεύγματος της κυβέρνησης Κ.Καραμανλή που εκτελέστηκε με “μικροχειρουργικό” τρόπο από την κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου, είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία οριστικά και τελεσίδικα να εγκαταλείψει την Ελλάδα ως μέρος της διαδρομής του μεγαλύτερου αγωγού φυσικού αερίου που κτασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη του South Stream.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Μόσχα (σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε και στην Ισβέστια), η απόφαση σε ότι αφορά την Ελλάδα είναι οριστική αφού ούτε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά έδειξαν ενδιαφέρον αναθέρμανσης των σχεδίων που πολεμήθηκαν από τις ΗΠΑ και κατά πολλούς αυτή ήταν η αιτία που οδήγησαν στην πτώση την κυβέρνηση Καραμανλή.

Έπεσε κι η Καταλονία,μεγαλώνει η ύφεση στην Ισπανία

spainΗ Καταλονία, η πιο μεγάλη και πιο πλούσια ισπανική περιφέρεια, ανακοίνωσε χτες ότι θα ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη ύψους 5 δις ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει βασικές της υπηρεσίες, για παράδειγμα να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων, των νοσοκομείων και των αναπηρικών ιδρυμάτων της.
Όπως δήλωσε χτες το πρωί ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Φρανσέζε Χομς, η αυτόνομη κυβέρνηση της Βαρκελώνης θα ζητήσει χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει χρέη που ωριμάζουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Έτσι η Καταλονία έγινε η τρίτη ισπανική περιφέρεια – μετά τη Βαλένθια και τη Μούρτσια – που ανακοίνωσε επισήμως ότι θα ζητήσει βοήθεια από το ταμείο ρευστότητας για τις ανάγκες των περιφερειών ύψους 18 δις ευρώ που συνέστησε η κεντρική κυβέρνηση πριν δύο περίπου μήνες. 

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Προσωπικό πολιτικό διασυρμό ασυνήθιστων διαστάσεων υπέστη στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς...

altΤου Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Προσωπικό πολιτικό διασυρμό ασυνήθιστων διαστάσεων υπέστη στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Το «ξέσκισαν» πολιτικά οι Γερμανοί παρόλο που ο ίδιος προσήλθε στη συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε πνεύμα απόλυτης δουλοφροσύνης. Δεν τόλμησε να μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα ούτε καν σαν επαίτης. Το μόνο που ήθελε ήταν να δηλώσει δια ζώσης την απόλυτη υποταγή του στο Τέταρτο Ράιχ. Να πείσει την καγκελάριο ότι έχει διαγράψει για πάντα το αντιμνημονιακό παρελθόν του και ότι τώρα διακατέχεται από τυφλή εθελοδουλία προς τις εντολές του Βερολίνου. Δεν ζήτησε απολύτως τίποτα, δεν του έδωσαν φυσικά τίποτα.
Αυτό δεν τον γλίτωσε, βεβαίως, από τον...
πολιτικό εξευτελισμό. Οι Γερμανοί τους δούλους τους λιώνουν σαν σκουλήκια για να τους δείξουν τη θέση τους, δεν τους χτυπούν προστατευτικά στην πλάτη μόλις δηλώσουν υποταγή. Αξέχαστο θα του μείνει το χουνέρι που του έκανε η ακροδεξιά και χυδαία, κατωτάτης υποστάθμης γερμανική εφημερίδα Μπιλντ, στην οποία μόλις 48 ώρες νωρίτερα ο Σαμαράς είχε δώσει συνέντευξη. «Υπόσχομαι ότι θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας» είχε πει ο Σαμαράς στη συνέντευξη αυτή. «ΑΥΤΟ το θέλουμε γραπτώς!» έγραψε η Μπιλντ και ετοίμασε το σχετικό… έγγραφο! Ένα κείμενο «Εγγύησης-Δήλωσης», γραμμένο με αρχαιοελληνικά γράμματα στα γερμανικά, περικλειόμενο από μαιάνδρους, με στόχο να ξεφτιλίσει τον Σαμαρά στα εκατομμύρια αναγνώστες της. Κάθε μέρα η Μπιλντ πουλάει 2.800.000 φύλλα και υπολογίζεται ότι τη διαβάζουν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια Γερμανοί. Το κείμενο του απαξιωτικού εγγράφου υπηρετεί αποτελεσματικά το στόχο για τον οποίο κατασκευάστηκε:
«Δια της παρούσης εγώ, ο Αντώνης Σαμαράς, γεννηθείς την 23ην Μαρτίου 1951 στην Αθήνα, κατοικών στο ίδιο μέρος, εν ονόματι του ελληνικού λαού και δυνάμει το αξιώματός μου ως πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κάνω επισήμως την ακόλουθη δήλωση. Τελών εν γνώσει των μεγάλων ανησυχιών της κοινότητας των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, τελών εν γνώσει των ιδιαίτερων απαιτήσεων των γερμανών φορολογουμένων στην οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα, τελών εν γνώσει του υψηλού μέτρου ευθύνης που φέρει η ελληνική πολιτική για την παρούσα, βαριά κρίση της χώρας μου, υπόσχομαι προσωπικά ότι: 1. Δεν θα προκύψει καμιά ζημιά για τον Γερμανό φορολογούμενο από την οικονομική βοήθεια για τη χώρα μου. 2 Η Ελλάδα θα κάνει γι’ αυτό όλα τα απαραίτητα βήματα, συμπεριλαμβανομένης εν ανάγκη της πώλησης ακατοίκητων νησιών. 3. Η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα τα χρέη της στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα με τόκους και πρόσθετες επιβαρύνσεις. Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει επί λέξει το ταπεινωτικό κείμενο της γερμανικής εφημερίδας, το οποίο εμφανίζει το θλιβερό Σαμαρά ως… πωλητή των ελληνικών νησιών! Ένα κείμενο που δεν θα είχε πιθανότητα ποτέ να γραφτεί αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έσπευδε να εγγυηθεί… προσωπικά (!) στους Γερμανούς την αποπληρωμή των χρημάτων που έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια προς την Ελλάδα.
Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι κάθε άλλο παρά πρέπει να αποδώσουμε στην κακοήθεια της Μπιλντ την πρόθεση του Σαμαρά να πουλήσει ελληνικά νησιά σε ξένους. Το ρόλο του πλασιέ ξεπουλήματος των ελληνικών νησιών τον ανέλαβε επισήμως ο ίδιος με συνέντευξή του στη γαλλική Μοντ, η οποία δημοσιεύθηκε μάλιστα την ημέρα που βρισκόταν στο Βερολίνο. «Η Αθήνα είναι έτοιμη να πουλήσει “ακατοίκητα νησάκια”» διαφήμιζε με ειδικό τίτλο η γαλλική εφημερίδα το σχετικό τμήμα της συνέντευξης Σαμαρά. «Είστε έτοιμος να πουλήσετε νησιά; Αρκετά είναι ήδη ιδιωτικά» ρώτησε τον αξιοθρήνητο πρωθυπουργό ο ανταποκριτής της Μοντ στην Αθήνα. «Δεν υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, εκτός από μερικά νησάκια» απάντησε ο Σαμαράς και μπήκε στο ψητό: Τα περισσότερα από αυτά τα νησάκια είναι ακατοίκητα στη μέση του αρχιπελάγους. Αρκετά από αυτά τα νησάκια μπορούν να έχουν μια εμπορική χρήση, υπό τον όρο αυτό δεν θέτει προβλήματα εθνικής ασφάλειας. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τα ξεπουλήσουμε (σ.σ. τα νησιά), αλλά να μεταμορφώσουμε ένα έδαφος αχρησιμοποίητο σε κεφάλαιο που μπορεί να παράγει εισοδήματα, με μια κατάλληλη τιμή» δήλωσε ο Σαμαράς, κλείνοντας το μάτι στα αρπακτικά. Ωραίος ο όρος για το ξεπούλημα των μικρών νησιών σε ξένους από τον «υπερπατριώτη» Σαμαρά: Μεταμόρφωση αχρησιμοποίητων εδαφών σε κεφάλαιο παράγον εισόδηματα, με κατάλληλη τιμή»!
Έχουν απίθανη γλωσσοπλαστική ικανότητα οι αστοί, όταν θέλουν να συσκοτίσουν τις βρώμικες πράξεις τους και τις καταστήσουν εξαιρετικά δυσνόητες στο ευρύ κοινό. Και να φανταστεί κανείς ότι αυτός ο απίθανος… «μεταμορφωτής αχρησιμοποίητων εδαφών», ο Σαμαράς, υποτίθεται ότι ήταν… «ανήμερο θηρίο» στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων!
Αιδώς, Αργείοι…

Παρακολουθούνται τα τηλέφωνα 50.000 πολιτών

Εντυπωσιακά συμπεράσματα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων και τις καταγγελίες για παραβίαση επικοινωνιών

Παρακολουθούνται τα τηλέφωνα 50.000 πολιτών
Η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα περισσότερων από 50.000 πολιτών.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΔΑΕ, από τα οποία προκύπτει ότι οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τα συστήματα «νομίμων συνακροάσεων» της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αυξάνονται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο.
Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση το 2011 εκδόθηκαν 3.472 διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας» (υποθέσεις τρομοκρατίας και κατασκοπίας) έναντι 2.281 το 2010.
Επίσης το 2011 εκδόθηκαν 4.061 εισαγγελικές παραγγελίες με τις οποίες παρατείνονταν προγενέστερες διατάξεις, έναντι 2.950 παραγγελιών το 2010. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις συνεχιζόταν η παρακολούθηση τηλεφώνων.
Ακόμη το 2011 εκδόθηκαν 1.743 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, έναντι 1.169 το 2010, για την διακρίβωση εγκλημάτων όπως φόνοι, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών κλ.π.
Δηλαδή, αθροιστικά στην διάρκεια του 2011 εκδόθηκαν συνολικά 9.276 δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση τηλεφώνων έναντι 6.400 το 2010 (αύξηση μεγαλύτερη από 69%).
Αν συνυπολογισθεί ότι σε κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνεται η παρακολούθηση τουλάχιστον πέντε σταθερών ή κινητών τηλεφώνων, ο αριθμός των παρακολουθούμενων πολιτών από την ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ είναι τεράστιος.
Εντύπωση προκαλεί όμως και το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ εμφανίζεται να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την συγκεκριμένη διαδικασία παρακολούθησης τηλεφώνων, ενώ έχει ανακαλύψει παρατυπίες και «μαύρες τρύπες» στην όλη διαδικασία.
Η ΑΔΑΕ, όπως αναφέρεται στην έκθεση, που δημοσιεύει το «Βήμα» έχει αποστείλει επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «με προτάσεις και παρατηρήσεις που προκύπτουν από τα βουλεύματα και τις διατάξεις που κοινοποιούνται στη Αρχή». Ακόμη έχει επισημάνει «την ανάγκη της απαρέγκλιτης τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας άρσης του απορρήτου με σκοπό να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας κατά τη διαχείριση των σχετικών υποθέσεων...».
Στην έκθεση της ΑΔΑΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έλαβε 37 καταγγελίες παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών (οι 13 αφορούσαν συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, 14 σταθερής, δύο για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δύο για συνδέσεις μέσω Ιντερνετ κ.λπ) χωρίς όμως να προσδιορίζεται πού κατέληξε η σχετική έρευνα.

 

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η μεγάλη γκάφα του Αντώνη Σαμαρά

  • 2775
     



 Η μεγάλη γκάφα του Αντώνη Σαμαρά
Πως εξευτέλισε η Βild τον θεσμό του Ελληνα Πρωθυπουργού με την βούλα του ίδιου του Ελληνα Πρωθυπουργού!!
Επικοινωνιακό επιτελείο για κλάματα έχει ο Πρωθυπουργός! Ποιοι τον συμβούλεψαν άραγε, να δώσει συνέντευξη στην «Bild»; Προφανώς άνθρωποι άσχετοι με την επικοινωνία, από τους πολλούς που διαθέτουν οι Ελληνες Πρωθυπουργοί!
Αν είναι δυνατόν, να δίνεις συνέντευξη με σκοπό να αλλάξεις την γνώμη των αναγνωστών μιας εφημερίδας που πρωτοστατεί κατά της Ελλάδος επειδή έχει αλλότριους σκοπούς!
Δεν γνωρίζω που σπούδασαν «επικοινωνία» οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, αλλά μιας και τους πληρώνουμε εμείς, καλά θα κάνει ο Πρωθυπουργός να τους απολύσει σήμερα κιόλας!
Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός είναι προσκολλημένος στο γνωστό άσμα «Σαν πάς στη Καλαμάτα κι ερθεις με το καλό φέρε μου ένα μαντήλι να δέσω στο λαιμό»!
Τι κι αν πήγε ο Αντώνης στην Καλαμάτα τον δεκαπενταύγουστο και γύρισε με το καλό; Εφερε το μαντήλι και το δέσαμε στο λαιμό όλων μας!
Αυτό-απαγχονιστήκαμε όλοι οι Ελληνες με το επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού που κι αυτό είναι «made in Kalamata» το μισό και το άλλο μισό «made in USA», λες κι η Ελλάδα, ξεκινά από τα σύνορα της …Τρίπολης και τελειώνει στο λιμάνι της Καλαμάτας!!
Αλλά ας ξεκινήσω καλύτερα από την αρχή!
Και για να είμαι δίκαιος, η τέσσερις συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού σε ξένα ΜΜΕ, την δεδομένη χρονική στιγμή, ήταν μια σωστή κίνηση!
Όμως, είτε από άγνοια είτε από προσωπική μωροφιλοδοξία κάποιου δημοσιοσχεσίτη που έμαθε επικοινωνία διαβάζοντας εφημερίδες στα περίπτερα της Καλαμάτας, ο Πρωθυπουργός μιας χώρας εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και μαζί μ αυτόν, όλοι εμείς που πληρώνουμε τόσο τον ίδιο όσο και τους περισπούδαστους συμβούλους του!
Βασική αρχή της τέχνης της επικοινωνίας, είναι η αποφυγή «παγίδων» ενώ πρωταρχική αρχή είναι η αποφυγή παγίδων στον … εαυτό σου! Ειδικά όταν πρόκειται για έναν Πρωθυπουργό, που στην φωτογραφία του στις εφημερίδες των Ευρωπαϊκών κρατών, αντικατοπτρίζεται η χώρα ολάκερη!
Χρόνια τώρα η Γερμανική Bild, αναζητεί τρόπους να στήσει παγίδες σε Ελληνες πολιτικούς!
Και ο Καλαματιανός Πρωθυπουργός μας, της έδωσε μια ανεπανάληπτη ευκαιρία!
Η οποία άνοιξε φυσικά τον ασκό του Αιόλου και να δείτε που θα του ζητάνε τώρα προκειμένου να πάρει την επιμήκυνση, να υπογράψει νέα … χαρτιά !
Ειδικά όταν στην συνέντευξή του, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τα δανεικά στη Γερμανία μέχρι και το τελευταίο σεντ.
Προφανώς ο εμπνευσμένος εγκέφαλος που κάλεσε την Bild κι έκλεισε την συνέντευξη, έχει τόση σχέση με τις διεθνείς σχέσεις και την επικοινωνία, όσο κι εμείς με την … Αεροναυπηγική!
Ετσι, την επόμενη μέρα, και μάλιστα την στιγμή που ο Πρωθυπουργός συναντιόνταν με την Γερμανίδα Καγκελάριο, αντί οι αναγνώστες της Bild να εμπεδώσουν το μήνυμα Σαμαρά , που είχαν διαβάσει την προηγούμενη, είδαν τον εξής τίτλο:
«Κύριε Σαμαρά δεσμευθείτε και υπογράψτε!».
Στο πρωτοσέλιδό της η Γερμανική φυλλάδα, έφτιαξε μια εγγυητική επιστολή με αρχαιοελληνική γραμματοσειρά και ζητάει από τον κ. Σαμαρά να την υπογράψει!
Όνειδος τόσο για τον Σαμαρά όσο για τους εμπνευσμένους εγκεφάλους που τον καθοδηγούν!
Η «παγίδα» ήταν τόσο «καλά χτισμένη» από τον άσχετο συνεργάτη του Σαμαρά που νόμιζε ότι θα «ταπώσει» επικοινωνιακά την Bild , που στην Γερμανία ακόμη γελούν με την γκάφα του Ελληνα Πρωθυπουργού!
Ολάκερη η Ευρώπη, δεν ασχολείται πλέον με αυτό που είπε ο Σαμαράς στην bild αλλά με αυτό που του έκαμε η εφημερίδα και τον εξευτέλισε!
Ενώ τώρα, δεν μπορεί να πει τα γνωστά που λένε οι σύμβουλοί του για εσωτερική κατανάλωση «ότι είναι μια λαϊκή εφημερίδα που δεν έχει κύρος» γιατί με την συνέντευξή του, ο ίδιος ο Ελληνας Πρωθυπουργός , της έδωσε όσο κύρος χρειάζεται για να εξευτελίσει τον θεσμό του Έλληνα Πρωθυπουργού και κατ επέκταση και τη χώρα!
Μάλιστα μετά το παιδαριώδες λάθος του, η Bild φτάνει στο σημείο βάζει τους όρους της επιστολής τα εξής:
- «Από την οικονομική βοήθεια για τη χώρα μου, δεν θα προκληθεί στο Γερμανό φορολογούμενο καμία ζημιά»
- «Η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συμπεριλαμβάνεται η πώληση των ακατοίκητων νησιών εάν είναι απαραίτητο»
- «Η Ελλάδα αναγνωρίζει όλα τα χρέη και στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα με
τους τόκους ανατοκισμού θα τα αποπληρώσει».
Ο κ Σαμαράς, ούτε άπειρος είναι ούτε πρωτάρης!
Εχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και Ευρωβουλευτής και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις πολύ καλά!
Γιατί λοιπόν δέχτηκε να παραχωρήσει συνέντευξη σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση σε μια εφημερίδα, που έχει αναλάβει εργολαβικά το έργο της εξόντωσης της Ελλάδας, από γνωστό Τραπεζικό Ομιλο, και κάνει το παν για να λεηλατήσει τη χώρα;
Που ακούστηκε , Πρωθυπουργός μιας χώρας που λοιδορείται από μια συγκεκριμένη εφημερίδα, να την αναβαθμίζει, παραχωρώντας συνεντεύξεις;
Σε μια εφημερίδα που ναι μεν χαρακτηρίζεται ως λαϊκή αλλά έχει πολλά κατάλοιπα της Ναζιστικής Γερμανίας!
Δεν τα γνωρίζει αυτά ο ίδιος κ.Σαμαράς, ή μόλις έφτασε στον πλανήτη και τώρα τα μαθαίνει;
Δεν γνωρίζει ότι σαν την Bild υπάρχουν άλλες δύο εφημερίδες με σχεδόν το ίδιο κοινό στη Γερμανία που όμως δεν θα του έστηναν τέτοιου είδους παγίδα, σε μια τόσο δύσκολη (όπως λέει ο ίδιος) χρονική στιγμή;
Δεν μπορούσε να τα πει αυτά που ήθελε σε μια άλλη Γερμανική εφημερίδα, έτσι ώστε και να έκανε την αλητεία αυτή η bild, να είχε το δικαίωμα να απαντήσει! Με την συνέντευξή του εκεί όμως, το απώλεσε αμαχητί!
Και το σπουδαιότερο!
Ελληνας Πρωθυπουργός, δίνει συνέντευξη σε μια εφημερίδα που είχε επενδύσει από το αποθεματικό της, σε Ελληνικά Ομόλογα και από τότε που έγινε το πρώτο “haircut” λύσσαξε εναντίον της Ελλάδας και βρήκε τρόπο να δικαιολογήσει την εργολαβία που πήρε από τον Τραπεζικό Οίκο που βρίσκεται από πίσω της;
Οι Καλαματιανοί είναι έξυπνοι άνθρωποι!
Ο Αντώνης Σαμαράς πως μας βγήκε τόσο … «Αμερικανάκι»;
ΥΓ
Πάντως ακόμη κι ο Γιωργάκης θα είχε καταλάβει το μέγεθος της τεράστιας και πρωτοφανούς αυτής γκάφας και θα είχε απολύσει τον μέγα συμβουλάτορά του!
aegeantimes.gr
filologos10.wordpress.com

Το δόγμα του ΣΟΚ Ντοκυμαντέρ

Ντοκιμαντέρ: Το δόγμα του σοκ! 

Το δόγμα του σοκ είναι ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις της συγκεκαλυμμένης ιστορίας της εποχής μας.

Μια συναρπαστική περιγραφή της νέας παγκόσμιας τάξης, που βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης.  Η ανάλυση του καπιταλισμού της καταστροφής επιχειρείται από την Καναδή συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου Ναόμι Κλάιν, που διοχετεύεται μέσα από αδιάσειστα δεδομένα. Σε αυτή την πρωτοποριακή εξιστόρηση των πεπραγμένων της πλέον κυρίαρχης ιδεολογίας της εποχής μας, της οικονομικής επανάστασης των «ελεύθερων αγορών» του Αμερικανού οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν, η Ναόμι Κλάιν αμφισβητεί το διαδεδομένο μύθο ότι η παγκόσμια νίκη του νεοφιλελεύθερου κινήματος υπήρξε ειρηνική.
Καταδεικνύει ότι, από τη Χιλή του 1973 μέχρι το σημερινό Ιράκ, ο Φρίντμαν και οι υποστηρικτές του εκμεταλλεύτηκαν επανειλημμένα τη βία και μια σειρά από τρομακτικά σοκ για να επιβάλουν τις ακραίες πολιτικές τους. Αποκαλύπτει την εντυπωσιακή ομοιότητα ανάμεσα στις ανακριτικές τεχνικές της CIA και στις εκβιαστικές τεχνικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τον καπιταλισμό της καταστροφής σε ολόκληρο τον κόσμο. Δείτε το και αναλογιστείτε μόνο, ότι οι τελευταίοι κυβερνόντες αυτού του τόπου ήταν φοιτητές της επονομαζόμενης και «Σχολής του Σικάγο», όπως άλλωστε και οι περισσότεροι ισχυροί της σημερινής … «ευρωζώνης». Δείτε το ντοκιμαντέρ και βγάλτε ο καθένας τα συμπεράσματά του.


"Οι Έλληνες πουλάνε νησιά όπως τα Ιμια"

 
 Οι Τούρκοι βρήκαν αφορμή τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την πώληση ή ενοικίαση βραχονησίδων και αρχίζουν τα δικά τους πικρά σχόλια όπως ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να πουλήσει νησιά όπως τα Ίμια!
“ Πως η Ελλάδα θα πουλήσει τα δικά της «Καρντάκ»(σ.σ Ιμια)” είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Sabah η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά « Η Ελλάδα πήρε την απόφαση να νοικιάσει τις βραχονησίδες όπως το «Καρντάκ» σε ξένους επενδυτές. Αυτή η απόφαση κινητοποιεί και Τούρκους επενδυτές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Το “χαμόγελο του Βαρδή”

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

vardis-vardinogiannis-Βαρδινογιάννηδες...
...Το απόλυτο «ταμπού» της μεταπολίτευσης.
...Οι μυστικοί «ταμίες» του παρακράτους, που κυβερνά τη χώρα.

Το "Χαμόγελο του Βαρδή" είναι μια οργάνωση, την οποία υπηρετεί με απόλυτη αφοσίωση η πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ουνέσκο Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Μια οργάνωση, η οποία εξασφαλίζει δωρεάν και παράνομο διαφημιστικό χρόνο προβολής και αγιοποίησης της πιο "ιερής" οικογένειας του τόπου. Μια οργάνωση, η οποία συμπληρωματικά ασχολείται και με άλλα "χαμόγελα" …Με το "χαμόγελο" του Τζίγγερ —για παράδειγμα— και συμπληρωματικά βέβαια —όπως λένε οι φήμες— ασχολείται και με το "χαμόγελο του παιδιού" …Μια αγράμματη γυναίκα, που, με τα λίγα κολλυβογράμματα που γνωρίζει, διαβάζει αυτά που της γράφουν άλλοι, προκειμένου να παραμένει μονίμως στην επικαιρότητα, μόνο και μόνο για να "διαφημίζει" τζάμπα την "ιερή" οικογένεια…

Με αυτήν την οικογένεια θ' ασχοληθούμε σ' αυτό το κείμενο …Μια οικογένεια, που πάνω της "αποτυπώνεται" η οικονομική και η παραοικονομική λειτουργία της μεταπολίτευσης …Μια οικογένεια, της οποίας η φτώχεια δεν είναι και πολύ παλιά υπόθεση. Δεν θα μας φαινόταν παράξενο να μαθαίναμε, για παράδειγμα, ότι κάποια από τα μέλη της κοιμούνται με κανένα σαλάμι κάτω από το μαξιλάρι τους, εξαιτίας των "δύσκολων" παιδικών τους χρόνων …Μια οικογένεια "μυστήριο". Η πρώτη οικογένεια της χώρας, που, σαν "αυτοδημιούργητη", δεν χρειάστηκε καν να μεταναστεύσει από τη χώρα. Μέχρι δηλαδή την εμφάνιση των Βαρδινογιάννηδων δεν υπήρχε καμία ανάλογη περίπτωση "μεγιστάνων" του εσωτερικού. Οι περισσότεροι Έλληνες μεγιστάνες γίνονταν τέτοιοι στο εξωτερικό. Η Ελλάδα ήταν πολύ μικρή και πολύ φτωχή, για να "παράγει" μεγιστάνες αυτού του μεγέθους.

Τέτοιοι μεγιστάνες "παράγονταν" μόνον στις τεράστιες οικονομίες του εξωτερικού. Από τους πρώτους εθνικούς ευεργέτες μέχρι τον Ωνάση, τον Λιβανό ή τον Λάτση, η ιστορία ήταν πάντα η ίδια. Όλοι αυτοί διακρίνονταν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα επέστρεφαν, για να πραγματοποιήσουν τον "θρίαμβό" τους. Επέστρεφαν, για να "δικαιωθούν" και πολλοί από αυτούς για να εξαγοράσουν τους "εφιάλτες" τους. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσαν σχεδόν όλοι. Με δωρεές σε άπορες κορασίδες και χτίζοντας καμπαναριά, "εξαγόραζαν" συμπάθειες και υστεροφημία. Όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Λάτσης στα παιδιά του …"στην Ελλάδα κάνουμε μόνον φιλανθρωπίες και όχι μπίζνες". Η οικογένεια Βαρδινογιάννη ήταν η πρώτη που "έσπασε" αυτόν τον κανόνα. Έγινε οικογένεια μεγιστάνων, χωρίς να μεταναστεύσει. Με χρήματα της "ψωροκώσταινας" μέσα στην "ψωροαγορά" της έγιναν τέτοιοι.

…Μια οικογένεια, η οποία δεν ξεκίνησε καν με το όνομα που έγινε γνωστή. Βαρδινάκηδες λέγονταν. Βαρδινάκηδες, κατά το Μητσοτάκηδες και το Μαρινάκηδες. Βαρδινάκηδες, που, εξαιτίας κάποιου προγόνου με το όνομα Γιάννης, έγιναν Βαρδινογιάννηδες. Αυτοί λοιπόν οι Βαρδινάκηδες ήταν φτωχοί …Πολύ φτωχοί. Τόσο φτωχοί, που, για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί, έπρεπε να φύγουν από την πλούσια Κρήτη. Μόνον οι θεόφτωχοι της Κρήτης στρέφονταν προς τη θάλασσα και τέτοιοι ήταν οι Βαρδινάκηδες. Έπρεπε να στραφούν προς τη θάλασσα
Δείτε τη συνέχεια του άρθρου

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Έκρυψαν το πετρέλαιο για να μας βάλουν στο ΔΝΤ

Γιατί ο Γ. Παπανδρέου έλεγε «όχι» στις έρευνες

 Έκρυψαν το πετρέλαιο για να μας βάλουν στο ΔΝΤ
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Το newsbomb στο τρίτο και τελευταίο μέρος σήμερα της μεγάλης δημοσιογραφικής του έρευνας που αποκαλύπτει μια μεγάλη εθνική προδοσία με τον ορυκτό μας πλούτο, συνδέει την απόκρυψη του πλούτου αυτού από τις τελευταίες κυβερνήσεις με την τελική υπαγωγή της χώρας στην κόλαση της τρόικα.
Τρεις μήνες μετά τις εκλογές του 2004, Έλληνες επιστήμονες του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Τμήματος Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Κρήτης, είχαν δημοσίως χαρακτηρίσει την Ελλάδα «πετρελαιοφόρο χώρα» και είχαν τονίσει πως ήταν επιτακτική ανάγκη για προσπάθεια έρευνας για πετρέλαιο σε χερσαίες ή και παράκτιες περιοχές να στηριχθεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
Και όλα αυτά στο 1ο συνέδριο για τις «Εξελίξεις στη Διαχείριση των Ορυκτών Πόρων και της Περιβαλλοντικής Γεωτεχνολογίας» (AMIREG 2004), το οποίο οι καθηγητές Δ. Μονόπωλης και Β. Κελεσίδης και ο δρ. Άγγελος Κελεσίδης, είχαν ανακοινώσει πως «ιεραρχώντας τις περιοχές της Ελλάδας με βάση τις πιθανότητες που υπάρχουν να βρεθεί πετρέλαιο, τα πρωτεία σ' αυτές κατέχει η Ανατολική Ελλάδα (Αιγαίο), με Δυτική Ελλάδα (χερσαία και θαλάσσια) να ακολουθεί με έμφαση στο νότιο Ιόνιο, τρίτο το Βόρειο Ιόνιο και στην τέταρτη θέση η περιοχή της Κρήτης».
Το Σεπτέμβριο του 2005, ο τότε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πετρελαιοειδών Shell, κ. Ρομπ Ράουτς, πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας και συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα και ορισμένους από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας μας. Βασικό μέλημα του κ. Ράουτς ήταν να μάθει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, σχετικά με την έρευνα, εξόρυξη και αξιοποίηση πετρελαϊκών αποθεμάτων στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στο Αιγαίο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, είχε αποκαλύψει στον κ. Σιούφα δορυφορικούς χάρτες που διέθετε η εταιρεία οι οποίοι έδειχναν ότι η χώρα μας είχε εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ είχε δηλώσει το ενδιαφέρον της πετρελαϊκής πολυεθνικής να διεκδικήσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσής τους. Οι περιοχές που ενδιέφεραν τη Shell βρισκόταν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, στο Ιόνιο Πέλαγος και στις ακτές της Ηπείρου.
Ιούλιος 2008: Το απόρρητο υπόμνημα για τα «πετρελαιοπιθανά κοιτάσματα στο Αιγαίο»
Η διεύθυνση Β7 του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για την ενεργειακή διπλωματία, είχε συντάξει και υποβάλλει μια απόρρητη αναφορά με τίτλο «Πετρελαιοπιθανά κοιτάσματα στο Αιγαίο». Παραλήπτες της ήταν ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας.
Οι συντάκτες της αναφοράς καλούσαν την τότε πολιτική ηγεσία της χώρας να ασχοληθεί σοβαρά με τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και την αξιοποίησή τους, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, δηλαδή την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τη ραγδαία άνοδο της τιμής του.
Ακολούθησαν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, η ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και μόλις δύο μήνες μετά, το Δεκέμβριο του 2009 η περίφημη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή έστω όσο έχουμε βρει είναι ελάχιστο».
Η συνέχεια είναι γνωστή: στις 23 Απριλίου 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την είσοδο της χώρας (που δεν έχει πετρέλαια!) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στις 6 Νοεμβρίου 2010 ήταν ο ίδιος που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αναζήτηση των κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου».
Διαβάστε τα δύο πρώτα μέρη της έρευνας του Κ. Χαρδαβέλλα για τα ελληνικά πετρέλαια:
Η μεγάλη προδοσία με τα ελληνικά πετρέλαια
Πώς χάθηκε η χρυσή ευκαιρία για τα ελληνικά πετρέλαια

Τα πετρέλαια, η χρεοκοπία και οι Αμερικανοί…Δείτε τι μας ετοιμάζουν..

  • 1923
     



 Τα πετρέλαια, η χρεοκοπία και οι Αμερικανοί…Δείτε τι μας ετοιμάζουν..
Το άρθρο είναι μετάφραση του “The U.S. Looks To Exploit The Greek Re-Default”, Russ Winter από το Seeking Alpha.
Ένα γεωπολιτικό δράμα οδηγείται από τα πετρέλαια που “ανακαλύφθηκαν πρόσφατα” και το κακό χρέος που εκτυλίσσεται γύρω από την ανατολική Μεσόγειο, και μπορεί να είναι ένα παιχνίδι “αλλαγής” για την Ελλάδα. Προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν 22 δισ. βαρέλια πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα κάτω από το Ιόνιο Πέλαγος και περίπου 4 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάτω από ……
το Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με Παγκόσμια Έρευνα.
Ο οικονομολόγος πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤCharles Collyns, ήταν στην Αθήνα και στη Ρώμη την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Timmy Geithner, καθώς οι παγκόσμιοι δανειστές στην Ελλάδα – το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – έκαναν ελέγχους στην Ελλάδα για να δουν την πρόοδο των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης επι των δεσμεύσεων του δανείου και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Τα ευρήματα της τρόικας μέσω της έκθεσης που θα υποβληθεί αργότερα, θα καθορίσουν κατά πόσον η Ελλάδα θα λάβει νέα την νέα δόση του δανείου ύψους € 31,5 δις μέχρι το Σεπτέμβριο.
Η παραδοχή είναι ότι, αυτό το status quo, του μοντέλου αμοιβαίως εξασφαλισμένης καταστροφής θα συνεχίσει επ ‘αόριστον.
Αλλά Geithner και ο βοηθός του Collyns είχαν ενεργό διάλογο με τους Έλληνες. Το κοινό μήνυμα φαίνεται να είναι μία από τις υποσχέσεις να κάνουν τα πάντα, για να βοηθήσουν την Ελλάδα “εάν χρειασθεί” να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή και κατ ‘επέκταση, να βγεί από την ΕΕ (Grexit).
Μια Grexit θα προσφέρει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να μπει στο γεωπολιτικό παιγνίδι, και να είναι ένας παίκτης στο πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα από τις ανακαλύψεις στις Ελληνικές και Ισραηλινές ακτές. Η Τουρκία έχει ήδη δηλώσει ότι θα εξετάσει την πράξη του πολέμου αν η Ελλάδα συνεχίσει περαιτέρω εξορύξεις στο Αιγαίο.
Σαφώς, η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και υποστήριξη, αυτό το είδος ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παράσχουν. Αμέσως μετά την επίσκεψη της υπουργού Κλίντον στην Ελλάδα για να ασκήσει πιέσεις για την ενέργεια το 2011, η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα κυβερνητική υπηρεσία, για την διαχείριση των προσφορών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις έρευνες και τις προσφορές γεωτρήσεων.
Για την επίλυση των ζητημάτων με την Τουρκία, υπάρχει μια πρόταση από τον άνθρωπο του Κλίντον Richard Morningstar, να αποτελούν έσοδα από το πετρέλαιο ένα ντιλ….προσφέροντας στην Ελλάδα 20%, στην Τουρκία 20% και στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ Noble Energy (NBL) του Χιούστον, το μερίδιο του λέοντος το 60%.
Αυτό ανέβασε την προοπτική για ένα γεωπολιτικό τέχνασματων ΗΠΑ που έχει πολλούς στόχους:
1. Για να αποκτήσουν επιρροή στο Αιγαίο καθώς και στα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής, και να δημιουργήσουν ένα ελληνικό διάδρομο επιρροής μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας. Η περιοχή έξω από το Ισραήλ και η Κύπρος υπήρξαν τα σημεία ανακαλύψεων νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Με την πρόσφατη επιβεβαίωση ύπαρξης πετρελαίου στο Αιγαίο και το Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν εντείνει το παιχνίδι τους. Η στρατηγική είναι να προσφέρουν στην Ελλάδα και Κύπρο καρότα. Στην πραγματικότητα, προσφέροντας Ελλάδα “σχεδόν απόλυτη στήριξη σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή,« οι ΗΠΑ στοιχηματίζουν στην ισχυρή πιθανότητα, η Ελλάδα να χρεοκοπήσει επισήμως, πριν περισσότερα χρήματα-δάνεια είναι διαθέσιμα από το Βερολίνο–Βρυξέλλες.
2. Ο ελληνικός διάδρομος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βοήθειας στο θέατρο των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Αυτός ο ζωτικής σημασίας διάδρομος, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέπεται να ελέγχεται από την Τουρκία, καθώς τότε θα είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε παρέμβαση. Η εταιρεία PPC Quantum Energy SA ανακοίνωσε επίσημα, την έναρξη της 2.000-μεγαβάτ υποθαλάσσιου καλώδιου ηλεκτρικής σύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Επίσης, το Ισραήλ έχει μια συμφωνία με την Κύπρο και Ελλάδα για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, μέσω της κυπριακών υδάτων στην Ελλάδα, αφήνοντας έξω την Τουρκία. Οι ΗΠΑ εισέρχεται στην εξίσωση λόγω των υπεράκτιων Λεβαντίνων ανακαλύψεων στην περιοχή από την Noble Energy, για την οποία ο Μπιλ Κλίντον αποτελεί βασικό μεσάζοντα. Η ασφάλεια για τους νέους πόρους του Ισραήλ θα είναι επίσης υψίστης σημασίας.
Το ΔΝΤ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της ΕΕ, μερικοί απ ‘αυτούς γερμανοί, πιέζουν την Ελλάδα να πωλήσει πολύτιμα λιμάνια και τις δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας, όπως οι εταιρείες πετρελαίου της χώρας, προκειμένου να μειώσει το χρέος της χώρας. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία θα φέρουν στη χώρα ίσως € 50 δισεκατομμύρια €, στην καλύτερη περίπτωση. Σύμφωνα με τα σχέδια για την ελληνική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ, θα ιδιωτικοποιήσει το 65% των μετοχών της να μειώσει το χρέος. Η ρωσική εταιρεία Gazprom έχει επιδείξει ενδιαφέρον, κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ αντιτίθεται σθεναρά. Οι αγοραστές είναι πιθανόν να προέρχονται από χώρες εκτός της ελλάδας, καθώς λίγες ελληνικές εταιρείες είναι σε θέση, στη σημερινή κρίση, να αγοράσουν.
Οι ΗΠΑ έχουν άλλα σχέδια για την ενέργεια και την ασφάλεια για Ελλάδα και Κύπρο και βλέποντας αυτές τις χώρες να πλήττονται σοβαρά από το συντριπτικό χρέος, να παρακαλάνε για δάνειο την ΕΕ, και να κάνουν πωλήσεις φωτιά …ταριάζουν με το σχέδιο και βάζουν την Αμερική στο κόλπο …
Γι ‘αυτό, εικάζω ότι η χρεοκοπία / ή αναδιάρθρωση θα συμβεί σύντομα, ίσως ακόμα και στις 20 Αυγούστου, με το τελικό χτύπημα που για τους κατόχους ομολόγων της ΕΕ. Μια Grexit είναι επίσης στα χαρτιά.
Ας κοιτάξουμε λοιπόν την παράμετρο της γεωπολιτικής του πετρελαίου στην περιοχή, που αν και δεν περικλείει τα πάντα, πρέπει να την έχουμε κατά νου….
kafeneio-gr.blogspot.com