Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

"Έσπασε" το deal Εθνικής - Eurobank - Αυτόνομα θα λειτουργεί ξανά η Eurobank (

Άλλη μια νίκη της Τρόϊκας


- Η τρόικα επέβαλε τη θέλησή της παρά την επιμονή Σαμαρά
- Τέσσερις πια οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα
- Απολύτως διασφαλισμένες οι καταθέσεις τονίζει η ΤτΕ
- Έρχονται νέες συγχωνεύσεις

Ολική ανατροπή στον τραπεζικό χάρτη της χώρας επιφέρει η διάλυση του "γάμου" Εθνικής - Eurobank. Οι αντιρρήσεις της τρόικας που εστιάζονταν στο πολύ μεγάλο μέγεθος της μίας τράπεζας δεν κάμφθηκαν παρά την προσωπική μάχη που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Έτσι, στην συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στην τρόικα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία του Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου, αποφασίστηκε οι δύο τράπεζες να προχωρήσουν χωριστά. Τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank θα ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα καλύψει το σύνολο της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Η Eurobank, που σήμερα είναι θυγατρική της Εθνικής, θα ανεξαρτητοποιηθεί αυτόματα ξανά, αφού κατά την ανακεφαλαιοποίηση η Εθνική δε θα καταβάλει το 10% όπως θα έπρεπε για να παραμείνει κύριος μέτοχος της Eurobank. Έτσι, το ποσοστό τους θα περιοριστεί στα προ του "γάμου" επίπεδα, δηλαδή λίγο πάνω από το 3%.

Κύκλοι της Eurobank επεσήμαναν στο Newsit ότι η τράπεζα δε χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια από αυτά που ήδη έχουν προβλεφθεί και μπορεί να συνεχίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Η εξέλιξη αυτή ξανανοίγει τον κύκλο των διαπραγματεύσεων για συγχωνεύσεις με πρώτο ζητούμενο το πού θα καταλήξει τώρα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Eurobank αναμένεται να κρατήσει το ήδη υπάρχον διοικητικό της σχήμα.

Όλα τα παραπάνω σφράγισε και με επίσημη ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος που εξέδωσε αργά το βράδυ:

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος, τονίζει η τράπεζα της Ελλάδος.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...