Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Στο τραπέζι λύση 50ετούς «ομολόγου σωτηρίας» για το χρέος

Στο τραπέζι λύση 50ετούς «ομολόγου σωτηρίας» για το χρέος
Από συνεδρίαση του Eurogroup. Στις αποφάσεις πρέπει να συμφωνήσουν τα κέντρα των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
 
Αθήνα
Σε τρεις σταθμούς, από τον Νοέμβριο μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο, θα κριθούν όλα για την οικονομία. «Μέχρι το Μάιο παίζονται όλα, αφού θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής έως το 2017 που θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στο πολύπλοκο σκηνικό που σχηματίζεται μέχρι τότε, προβάλλει για πρώτη φορά -σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας- η λύση ενός 50ετούς «ομολόγου σωτηρίας», με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο θα αντικαταστήσει δάνεια περίπου 130 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.

Στις τελικές αποφάσεις θα οδηγηθούμε με σταδιακά βήματα:

  • Eurogroup Νοεμβρίου (κλείσιμο προϋπολογισμού 2013 και στόχοι 2014)
  • Eurogroup Δεκεμβρίου (χρηματοδοτικές ανάγκες ελληνικού προγράμματος)
  • Eurogroup Απριλίου (αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους).
Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί προς του εξής διλήμματος: Είτε θα δεχτεί να καλυφθεί από μία έξτρα βοήθεια 9-11 δισ. ευρώ για το 2014, με χαμηλό επιτόκιο, είτε να βγει στις αγορές για να δανειστεί με υψηλό επιτόκιο.

Ο κ. Στουρνάρας περιγράφει λέει για αυτό το δίλημμα: «Η απάντηση είναι 'ναι' αν μας ζητήσουν διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία […] Η απάντηση είναι 'όχι' αν απαιτήσουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πολύ περισσότερο οριζόντιες παρεμβάσεις και διαφοροποιήσουν το στόχο που έχουμε συμφωνήσει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...