Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ο Βαν Γκογκ Σαμαράς και ο Πικάσο Βενιζέλος

Του Κώστα Βαξεβάνη
Σύμφωνα με όσα γράφουν τα εγχώρια ΜΜΕ, Σαμαράς και Βενιζέλος βάζουν τις τελευταίες πινελιές του ανασχηματισμού. Από δω λίγο λουλακί Άδωνις, από κει λίγο μαύρο αλά Βορίδης, πράσινο παραλλαγής σε στυλ Χριστοφιλοπούλου και να μην ξεχάσουν το εκρού του νεκρού πολιτικά Χρυσοχοΐδη, που όλο αυτό τον καιρό είτε διάβαζε είτε δεν διάβαζε, πάει αδιάβαστος αν δεν προσκολληθεί στο Ευαγγελικό ΠΑΣΟΚ.

Τώρα που η πολιτική ατζέντα άλλαξε και έγινε διλήμματα ονοματολογίας, ας θυμηθούμε πώς προέκυψε όλο αυτό. Μια κυβερνητική επιλογή για την ΕΡΤ, προκάλεσε πρώτα την κοινωνική κατακραυγή και στη συνέχεια την πολιτική κρίση. Για να επιλυθεί αυτή η πολιτική κρίση επιστρατεύτηκαν όλες οι παλαιοκομματικές μέθοδοι. Εκβιασμοί, πιέσεις, υποσχέσεις για το μέλλον. Χρησιμοποιήθηκε βεβαίως και το βασικό σενάριο επίλυσης πολιτικών κρίσεων που λέει πως όταν κινδυνεύουμε από μια κρίση, της αποδίδουμε τα τερατώδη χαρακτηριστικά ενός αποτελέσματος που μπορεί να φέρει. Σε απλά και κατανοητά ελληνικά, τη φορτώνουμε με ψεύτικους δράκους, τους οποίους στη συνέχεια νικάμε παίρνοντας το ρόλο του Αϊ Γιώργη του Μουρούτη.

Θεωρητικά λοιπόν οι Πικάσο του ανασχηματισμού είναι χαρούμενοι. Θα κυβερνήσουν ως τον Οκτώβριο με μια κυβέρνηση «κόψε ράψε», ευελπιστώντας πως όταν έρθει η ώρα, θα τραβήξουν πρώτοι τη σκανδάλη που θα δώσει τέλος στη λυκοφιλία

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο όμως, τη χαρά Σαμαρά-Βενιζέλου εξαφάνισε ένα άρθρο των Βαρουφάκη και Γκάλμπρειθ στους New York Times. Κυρίως ο τίτλος του «Μόνο ο Σύριζα μπορεί να σώσει την Ελλάδα». Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι γιατί έχει χαλάσει το μιντιακό 24ωρο του μέλιτος των νεονύμφων. Σύμφωνα με την πολιτική λογική τους, η Ελλάδα για να κυβερνηθεί, θέλει την εύνοια του ξένου παράγοντα. Δηλαδή όχι μόνο να παραδώσουν τα πάντα στους ξένους αλλά να φωτογραφηθούν με την Μέρκελ. Να υπάρχει μια φωτογραφία του Βενιζέλου να ακουμπάει το λαχανί ταγέρ της καγκελαρίου. Να πιάσει ο φακός τον Ομπάμα να κοιτάει στα μάτια το Σαμαρά. Αυτή η πολιτική κληρονομιά του δόγματος Πιουριφόι, στοιχειώνει τους κυβερνώντες την Ελλάδα.

Με αυτή τη λογική λοιπόν, το να βάζουν οι New York Times, ένα τόσο επιθετικό τίτλο, δείχνει την εύνοια του ξένου παράγοντα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο μάλλον, όταν ο Ομπάμα αρνήθηκε πρόσφατα να δει τον Σαμαρά και αυτός κατέληξε για να αποσοβήσει το φιάσκο να φωτογραφίζεται με τον Αλίεφ στα βάθη της Ασίας.

Σαμαράς και Βενιζέλος, έχουν αναστατωθεί την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Η καχυποψία τους έχει πλημμυρίσει. Και προφανώς δεν είναι μόνο έρωτάς τους προς την εξουσία αλλά και η πολιτική τους αδυναμία που τους κάνει ανίκανους να σκεφθούν πως δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ξένος δάχτυλος, αλλά κάτι που καιρό βλέπουν στο εξωτερικό. Η θηριώδης επικράτηση της Γερμανίας στον κόσμο, η επιβολή μιας Οικονομικής δικτατορίας, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Δικαιολογημένα λοιπόν ανησυχούν όσο βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην κυβέρνηση. Μόνο που το φαιοπράσινο αποτέλεσμα μόνο στον πόλεμο είναι παραλλαγή. Στην πολιτική φαίνεται από μακριά. Και το βλέπουν ως τους New York Times. Τόσο απλά.

Πηγή: koutipandoras.gr

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΦΑΓΗΣ - Αυτά μας περιμένουν από Σεπτέμβριο!


Αν νομίζετε ότι στην Ελλάδα των Μνημονίων τα έχουμε δει και τα έχουμε ζήσει όλα, πλανάστε πλάνην οικτρά!!!

Διαβάστε τι μας περιμένει από Σεπτέμβριο, μετά τα μπάνια του λαού...

Γιατί μας κρύβουν ότι οι μισθοί θα πέσουν στα 420 ευρώ και οι συντάξεις στα 360!!!

Αν νομίζετε ότι στην Ελλάδα των Μνημονίων τα έχουμε δει και τα έχουμε ζήσει όλα, πλανάστε πλάνην οικτρά.

Η νύχτα του «Αγίου Βαρθολομαίου» δεν έχει έρθει ακόμα!

Η μεγάλη σφαγή του ελληνικού λαού είναι μπροστά και -ως συνήθως- θα γίνει μετά τα «μπάνια του λαού». Τα δύσκολα είναι προ των πυλών και ο πάτος του βαρελιού δυστυχώς δεν έχει φανεί ακόμα.

Επειδή, όμως, το ψέμα και η συγκάλυψη έχουν κοντά ποδάρια, κάποιος πρέπει να πει στον ελληνικό λαό την αλήθεια για όλα όσα έχουν υπογραφεί στο Μνημόνιο ΙΙΙ και στις επικαιροποιήσεις των προηγούμενων Μνημονίων.

Αδρομερώς η κυβέρνηση έχει υπογράψει πολύ οδυνηρές δεσμεύσεις που ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί και μπροστά στις οποίες το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φαντάζει πταίσμα.

Διαβάστε, λοιπόν, ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν βρίσκεται στην εξουσία από Σεπτέμβριο, με βάση τα συμφωνηθέντα των Μεσοπρόθεσμων και των Μνημονίων.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τέσσερις βασικές εντολές της τρόικας που προβλέπονται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και για τις οποίες δεν έχει γίνει οποιαδήποτε επιπρόσθετη ενέργεια είναι οι ακόλουθες:

- Περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων
- Απολύσεις στο δημόσιο τομέα
- Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
- Επενδύσεις

Παράλληλα, τα μαξιλάρια ζωής της παρούσας κυβέρνησης είναι δύο:

1ον. Ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα και να πέσει ζεστό χρήμα μέσω του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει «σταγόνα» από τα χρήματα του προγράμματος.

2ον. Οι γερμανικές εκλογές από τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να γίνει το πολυπόθητο γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να μη ληφθούν επιπλέον μέτρα για τη διετία 2014-2016 ύψους 4 δις ευρώ.

Οι δυο αυτές προϋποθέσεις είναι αναγκαίες και ικανές συνθήκες, για να προχωρήσει η παρούσα κυβέρνηση. Αν κάποιο από τα παραπάνω δεν γίνει, είναι προφανές ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πολιτική αστάθεια εντός… αχαρτογράφητων περιοχών.

Δείτε λοιπόν τι μας περιμένει το επόμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού διαβιοί ήδη και πανθομολογούμενα υπό άθλιες συνθήκες στα όρια της απόλυτης φτώχειας:

Ξανά στη μέγγενη μισθοί και συντάξεις

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαψεύδει ή καλύτερα αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, την όποια συζήτηση γύρω από την εξοντωτική περικοπή του επανειλημμένως υποβαθμισμένου κατώτατου μισθού εν Ελλάδι, είναι τοις πάσι γνωστό και προβλέπεται από το Μνημόνιο ότι ο κατώτερος μισθός θα πέσει, από τα 586 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, στα 420 ευρώ!

Όπως αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στο τελευταίο Μνημόνιο, η συζήτηση για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Στην πράξη, ο μισθός των 586 ευρώ θα είναι μεταβλητός και θα μπορεί να πέφτει, όταν η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά και όσο δεν ανακάμπτει η οικονομία, ενώ, αντίστοιχα, αν οι δύο αυτοί βασικοί δείκτες βελτιωθούν, τότε τα 586 ευρώ θα αυξηθούν.

Συνεπώς γίνεται σαφές ότι λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας (πάνω από 27%) ο μισθός αναπόδραστα θα κατρακυλήσει περίπου στα 420 ευρώ και στις αρχές κάθε έτους θα επανακαθορίζεται με βάση τις δημοσιονομικές σταθερές.

Την ίδια ώρα οι πιέσεις από την τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση για το ύψος των συντάξεων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, είναι αφόρητες. Η βασική επιχειρηματολογία των δανειστών είναι πως «είναι αδύνατον οι μισθοί να πέσουν στα 420 ευρώ και οι συντάξεις να βρίσκονται πάνω από τον κατώτερο μισθό!»

Όπερ μεταφραζόμενο σημαίνει ότι πάμε με μαθηματική ακρίβεια σε ενιαία βασική σύνταξη πείνας των 360 ευρώ, κάτι που είδε το φώς της δημοσιότητας μέσω σχετικής πρότασης που απέστειλε στο Υπουργείο η διοίκηση του ΙΚΑ, αλλά και δυνάμει πρόσφατης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Βεβαίως, επίσημα, το σενάριο διαψεύδεται, όμως, είναι πέρα για πέρα αληθινό ότι η βασική σύνταξη θα διαμορφωθεί από το 2020 στα 360 ευρώ και όλο το υπόλοιπο ποσό θα χτίζεται με συντελεστές, οι οποίοι θα οδηγούν σε αναλογική σύνταξη υπολογιζόμενη επί του συνόλου των αποδοχών και των εργασιακών ετών που έχουν διανυθεί από την πρώτη ημέρα πρόσληψης.

Έτσι, για τους συνταξιούχους του κοντινού μέλλοντος κρίνεται απαραίτητη η άμεση σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης, προκειμένου να εξασφαλίζουν ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Για παράδειγμα τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται στο παρασκήνιο ένας σφοδρός πόλεμος μεταξύ Υπουργείου οικονομικών και τρόικας για το ταμείο του ΟΑΕΕ, αφού από την αρχή του έτους οι δανειστές είχαν ζητήσει να επιβληθεί ειδικός φόρος αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες, προς αποφυγή επαναλήψεων: με απότοκο να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του ταμείου τους.

Η κυβέρνηση δεν προχώρησε – όπως συνηθίζει - στην εφαρμογή του μέτρου με αποτέλεσμα να λείπουν περί τα 600 εκατ. ευρώ και τώρα η τρόικα λέγεται ότι ζητεί να περικοπούν οι συντάξεις των δικαιούχων του ΟΑΕΕ!

Κατά τον ίδιο τρόπο από το φθινόπωρο αναμένεται να περικοπούν ακόμα περισσότερο οι επικουρικές συντάξεις, ενώ φέτος, μάλλον, θα είναι η τελευταία χρονιά που οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν ένα πολύ μικρό εφάπαξ το οποίο θα καταργηθεί εντελώς.

Απολύσεις στο δημόσιο τομέα

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει δεσμευθεί από το 1ο Μνημόνιο για 150.000 μαζικές απολύσεις (και όχι για κινητικότητα και εφεδρεία) στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2015 και κλείσιμο χιλιάδων οργανισμών του Δημοσίου, κάτι το οποίο στη συνέχεια αρνήθηκαν να κάνουν τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά.

Επειδή, όμως, τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο με την αναβλητικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων και επειδή στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους δανειστές οι κυβερνήσεις ούτε μια φορά αρνήθηκαν τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, αυτές θα γίνουν και μάλιστα με τον πιο βίαιο τρόπο, όπως έγινε στην ΕΡΤ, όταν απολύθηκαν σε ένα βράδυ 2.650 άτομα.

Η αλήθεια είναι ότι η τρόικα δεν ζήτησε ποτέ να φύγουν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι από τον ίδιο φορέα. Η συμφωνία ήταν να φύγουν από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Ιούνιο 2.000 άτομα. Η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να προβεί στις απολύσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δόση των 3,2 δις. ευρώ.

Έτσι η λύση βρέθηκε σε μια νύκτα με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων φημολογείται ότι θα είναι σαρωτικές σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού.

Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας


Εδώ είναι που δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό. Από τις αλήστου μνήμης ημέρες υπουργίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκτιμούσε την αξιοποίηση από τις αποκρατικοποιήσεις και τη δημόσια περιουσία στα 50 δις. ευρώ, πέσαμε σήμερα στα 2,6 δισεκατομμύρια στόχος που σύμφωνα με το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Κοινώς μια τρύπα στο νερό. Τρείς κυβερνήσεις από το 2009 δεν έχουν κάνει μία σοβαρή αποκρατικοποίηση, ενώ τα προς πώληση «τεμάχια» πλέον δεν πιάνουν… δεκάρα τσακιστή: ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΤΕ ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ όλα έχουν βουλιάξε, όπως και η αγοραία αξία τους.

Αξίζει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι τα κέρδη από τις αποκρατικοποιήσεις είχαν συνυπολογιστεί στα κέρδη του προϋπολογισμού, (πράγμα που) γεγονός που συνεπάγεται τη δημιουργία νέας τρύπας στα έσοδα που ξεπερνά τα 2,6 δισεκατομμύρια. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η τρόικα θα ζητήσει τα χρήματα αυτά από τη φορολογία, διότι άλλη διέξοδος δεν υπάρχει παρά να καταδικάζονται οι συνήθεις ύποπτοι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Επενδύσεις

Και εδώ βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν, αφού κανένας φορέας και κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει μία επένδυση πλην της Cosco που κατά μια ευτυχή συγκυρία, διευκολύνεται στο να περνά μέσω Πειραιά τα προϊόντα της HewlettPackard στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι λόγω μη επίτευξης των παραπάνω στόχων, η τρόικα θα επιμείνει στα ακόλουθα:

-Να μη μειωθεί ο ΦΠΑ τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια

-Να σκληρύνει ακόμα περισσότερο η φορολογία ακινήτων, αφού μόνο για το 2014 η τρόικα περιμένει 3,3 δις από τα ακίνητα.

-Υψηλή φορολογία και σε όλα τα αγροτεμάχια. Ανάλογα με τα πόσα εκατομμύρια στρέμματα αγροτεμαχίων θα δηλωθούν, θα «κλείσει» και το ποσό του φόρου ανά στρέμμα.

-Πλειστηριασμοί ακόμα και πρώτης κατοικίας από το 2014 λόγω χρεών.

-Καμία επιπλέον ρύθμιση χρεών εκτός από αυτές που ήδη ισχύουν τόσο για τα χρέη προς τις τράπεζες όσο και για τα χρέη προς το δημόσιο.

Πηγη: newsbomb.gr

Ποιος ήταν ο Νενέκος; Σαν σήμερα ο Κολοκοτρώνης έλεγε το "φωτιά και τσεκούρι"

 
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σαν σήμερα το 1828 μίλησε για “νενέκους” και είπε το “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους. Από τότε το “νενέκος” είναι η χειρότερη προσβολή που μπορεί να δεχτεί πολιτικός. Πολλοί την έχουν εκστομίσει την προσβολή.

Ποιος ήταν ο Νενέκος και γιατί το όνομά του έγινε συνώνυμο της εθνικής προδοσίας;

Οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821.
Ο Δημήτριος Νενέκος καταγόταν από το χωριό Ζουμπάτα των Πατρών κι έγινε οπλαρχηγός του προκρίτου της Πάτρας Βενιζέλου Ρούφου , αφού προηγουμένως δολοφόνησε τους πολεμιστές Σπανοκυριάκο και Σαγιά που διεκδικούσαν το ίδιο αξίωμα.
Διακρίθηκε στις πολιορκίες της Πάτρας και του Μεσολογγίου, αλλά μετά την άλωση του, συνεργάστηκε με τον αλβανικής καταγωγής, Αιγύπτιο στρατηγό Ιμπραήμ, ο οποίος του προσέφερε προνόμια. Το 1826 προσκύνησε και συμπαρέσυρε μαζί του και πολλούς άλλους. Το 1827, επικεφαλής των Τουρκοπροσκυνημένων πολέμησε εναντίον των Ελλήνων και τους νίκησε. Για αυτά τα «κατορθώματα» του και με τη μεσολάβηση του Ιμπραήμ, έγινε με διαταγή του Σουλτάνου, «μπέης».

Ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, βλέποντας τις θυσίες και τους αγώνες των Ελλήνων, να πηγαίνουν χαμένοι, , αντέτεινε το ιστορικό «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!» και «ξαναζωντάνεψε» την ετοιμοθάνατη Επανάσταση. Απάντησε με μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατία στην τρομοκρατία του Ιμπραήμ. Όσα χωριά αρνούντο να επανέλθουν στο ελληνικό στρατόπεδο, δέχονταν αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους άνδρες του Γέρου. Σε όλο τον Μοριά οι πρωτεργάτες του προσκυνήματος συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν.

Όταν ο Ιμπραήμ από την Πάτρα ξεκινούσε για τα Καλάβρυτα με τον στρατό του και το Νενέκο με 2.000 δικούς του στο χάνι του Βερβένικου ο Ιμπραήμ παραδρόμησε και περαπλανήθηκε μέσα στο δάσος ώσπου έπεσε πάνω στο Νενέκο και τους Αρβανιτάδες του. Στου Δεσπότη τη Βρύση καθώς προχωρούσε αυτός με τη νέα του συνοδεία κοιμήθηκε. Στην διάρκεια του ύπνου του όμως τον φύλαγαν καλά οι Νενεκαίοι γι’ αυτό σαν έφτασε στο στρατόπεδό του «επήνεσε τον Νενέκον δια την πίστην του,και παρρήσια μάλιστα τον εχάιδευσε με τα χέρια του ενώπιον των επισήμων Τούρκων». Ο Κολοκοτρώνης μαθαίνοντας ότι ο Νενέκος είχε τον Ιμπραήμ στα χέρια του και δεν τον σκότωσε, «...ωρκίσθει παρρησία ημών εις τον Μεγάλον Θεόν των Ελλήνων και είπεν, ότι επιθυμεί τον φόνον του Νενέκου, και αν τον εύρισκε πουθενά με τα ίδια του τα χέρια τον εφόνευεν, πράγμα πολύ παράξενον και πρωτάκουστον απο το στόμα του Κολοκοτρώνη να ομιλή περί φόνου, και ότι μόνος του θέλει να τον κάμη».
Η εκτέλεση του Νενέκου, έγινε τελικά το 1828, κατ' εντολήν του Κολοκοτρώνη, από τον αδελφό του δολοφονημένου Σαγιά.

Αν η Ελλάδα επιτεθεί, μας τα παίρνει όλα!

asΣυνέντευξη του Albrecht Ritschl - Για το ελληνικό χρέος μίλησε Γερμανός καθηγητής Ιστορίας-Οικονομίας στο Spiegel σε σκληρή γλώσσα για τη Γερμανία. Ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας Albrecht Ritschl (LSE) τα λέει έξω από τα δόντια για το ελληνικό χρεός στο έξαλλα ανθελληνικό Spiegel, ο δημοσιογράφος του οποίου δεν πιστεύει στα αυτιά του.

Spiegel: Κύριε Ritschl, η Γερμανική κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία στο θέμα της Ελλάδας, στη λογική «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε ό,τι σας λέμε». Κρίνετε δίκαιη αυτή τη συμπεριφορά;
Ritschl: Όχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και το ρόλο του «Δασκάλου της Ευρώπης» η Γερμανία τα χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α΄ αλλά και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το ξεχνούν όλοι.
Spiegel: Θα μας πείτε τι ακριβώς συνέβη τότε;
Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια «δανειακή Πυραμίδα», η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία. Στην ουσία πάνω σε αυτό στηρίχθηκε το περίφημο γερμανικό μεταπολεμικό θαύμα! Παράλληλα όμως, τα θύματα της γερμανικής κατοχής όπως οι Έλληνες, ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση.
Spiegel: Πόσο μεγάλα ήταν τότε τα ποσά από τις γερμανικές χρεοκοπίες;
Ritschl: Με βάση την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, αναλογικά τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του '30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Αν τα συγκρίνουμε λοιπόν με τα ελληνικά χρέη, τότε, πιστέψτε, με τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και ίσως της νεότερης οικονομικής ιστορίας.
Spiegel: Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;
Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του '30, ανακουφίστηκε η Γερμανία από τις ΗΠΑ με το γνωστό πλέον haircut, σαν να μετατρέπεις ένα afro look σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της. Στο ίδιο διάστημα όμως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να σηκώσουν κεφάλι από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.
Spiegel: Είστε βέβαιος;
Ritschl: Φυσικά! Ήταν όταν ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία όμως πλήρωσε ελαχιστότατες αποζημιώσεις μετά το 1990, ούτε τα αναγκαστικά δάνεια που είχε συνάψει, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. Μην κρυβόμαστε! Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, ο δεύτερος μάλιστα ήταν πόλεμος αφανισμού και εξολόθρευσης. Στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμά τους εν μέρει ή και καθολικά για αποζημιώσεις. Το περίφημο «γερμανικό θαύμα» συντελέστηκε πάνω στις πλάτες άλλων Ευρωπαίων. Αυτό δεν το ξεχνούν οι Έλληνες.
Spiegel: Αυτή τη στιγμή συζητιέται η διάσωση της Ελλάδας μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των
κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ελεγχόμενης αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;
Ritschl: Βεβαίως! Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εντελώς ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του '50. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Άρα είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένη. Επιτέλους θα πρέπει να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.
Spiegel: Ναι, αλλά το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.
Ritschl: Νομίζω πως έτσι θα πρέπει να γίνει. Έχουμε υπάρξει στο παρελθόν υπερβολικά ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλουν τα γερμανικά ΜΜΕ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα.
Spiegel: Τι προτείνετε δηλαδή να κάνουμε στο θέμα της Ελλάδας;
Ritschl: Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους! Ξέρω πως αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι' αυτό και είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Δυστυχώς, η λύση αυτή είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικά θα πρέπει να πληρώσουμε. Μόνο έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
Από spirospero.gr

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Δεν σας ενοχλούν οι διορισμένοι από τη Μεσσηνία στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και σας ενοχλεί η ΕΡΤ

Προκόπης Δούκας σε Σαμαρά: Δεν σας ενοχλούν οι διορισμένοι από τη Μεσσηνία στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και σας ενοχλεί η ΕΡΤ;

Στο άρθρο του πρωθυπουργού που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή απαντά ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας, με σκληρό τρόπο, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στον «ρουσφετολογικό διορισμό» όπως αναφέρει υπαλλήλων από τη Μεσσηνία στο δημοφιλέστερο μουσείο της χώρας.

Γράφει μεταξύ άλλων ο Προκόπης Δούκας στην athensvoice:

«Εξ αρχής, η προσπάθεια σας ήταν να εμφανίσετε την ΕΡΤ απαξιωμένη, αδιαφανή και διεφθαρμένη. Βεβαίως έχετε υποχρέωση να καταπολεμήσετε κυκλώματα, νοοτροπίες και τον παθογόνο συνδικαλισμό, αλλά πρωτίστως έχετε υποχρέωση να καταπολεμήσετε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και την παρασιτική ύπαρξη δεκάδων ρουσφετολογικών τοποθετήσεων, που με την εντολή ή την ανοχή των διοικήσεων που εσείς τοποθετήσατε, λυμαίνονται την ΕΡΤ. Η μεγαλύτερη απαξίωση είναι από αυτές τις πρακτικές, κύριε Πρωθυπουργέ - και οι ευθύνες σας, εδώ και ένα χρόνο, είναι τεράστιες.

Θα πρέπει να σας θυμίσω επίσης ότι παραλάβατε την ΕΡΤ με εξαιρετικές επιδόσεις θεαματικότητας στην ενημέρωση, καθώς οι εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων πρώτευσαν, κατά τη διάρκεια της τρίμηνης προεκλογικής εκστρατείας, όπως είχε γίνει και σε άλλα μεγάλα γεγονότα στο παρελθόν. Δεν αναρωτιέστε γιατί αυτή η απήχηση κατέρρευσε, επί των ημερών σας;

Αναφέρεστε στις απεργίες που γίνονταν κάθε Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ. Είμαι από αυτούς που έχουν διαφωνήσει πολλές φορές για τις κινητοποιήσεις μας, αλλά αυτή ήταν απολύτως δικαιολογημένη. Η διορισμένη από εσάς διοίκηση, εντελώς παράνομα και αναιτιολόγητα (καθώς υπήρχε ταμειακό πλεόνασμα) δεν μας έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα των υπερωριών από το Νοέμβριο του 2012, παρά τις καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτά είναι χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους - και μας τα οφείλετε σε κάθε περίπτωση.

Η δε αντίληψη που εκφράζετε ότι οι απεργίες ήταν κάθε φορά, «εναντίον του αισιόδοξου που συνέβαινε», είναι ενδεικτική του πώς αντιλαμβάνεστε την ανεξαρτησία της ενημέρωσης. Η υιοθέτηση της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης δεν αποτελεί κανενός είδους εχέγγυο για την εύρυθμη λειτουργία μιας δημόσιας τηλεόρασης, που θα έπρεπε να δέχεται συγχαρητήρια, αν καταφέρνει να είναι απέναντι στην εκάστοτε εξουσία.

Δεν σας ενοχλούν οι «βολεμένοι» στην ΕΡΤ, κύριε Σαμαρά, γιατί αν ήταν έτσι, θα σας ενοχλούσαν και οι ρουσφετολογικώς διορισμένοι στο Μουσείο της Ακρόπολης από τη Μεσσηνία. Σας ενοχλεί ότι η ΕΡΤ δεν είναι όσο ελεγχόμενη θα θέλατε. Κι αυτό είναι άκρως ανησυχητικό.

Μεταρρύθμιση, κύριε Σαμαρά, δεν είναι να ανασύρει κάποιος αιφνιδίως από το συρτάρι το σχέδιο Μόσιαλου, να το κάνει copy-paste ξεχνώντας στο κείμενο τον τίτλο «Υπουργείο Πολιτισμού» που δεν υπάρχει πια ως αυτόνομη οντότητα - και να σκαρφίζεται έναν άκομψο νέο όνομα, για το οποίο δεν έχει καν κατοχυρώσει το domain name (nerit.gr) στο ίντερνετ.

Μεταρρύθμιση είναι να παρουσιάζεις ένα μελετημένο σχέδιο, να εκπονείς business plan δεκαετίας με τις κατευθύνσεις και τις προδιαγραφές που επιθυμείς να έχει η δημόσια ραδιοτηλεόραση - και να το υποβάλεις στη δημόσια διαβούλευση, χωρίς φυσικά να καταστρέφεις την υπεραξία, τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες και τα brand names που έχεις κατοχυρώσει, εδώ και δεκαετίες. Θα ήθελα πραγματικά να ρωτήσω τους επιχειρηματίες που σας χειροκρότησαν τις προάλλες: Έτσι θα έκαναν και αυτοί, εάν είχαν στην ιδιοκτησία τους τον πλούτο που διαθέτει η ΕΡΤ;

Όσο για το τελευταίο σας επιχείρημα, ότι δηλαδή «όσες φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε εξυγίανση, καταπολεμήθηκε λυσσαλέα», θα σας απαντήσω ότι αυτά τα τελευταία 16 χρόνια που εργάζομαι στην ΕΡΤ, ουδέποτε έχει γίνει τέτοια σοβαρή προσπάθεια. Ακόμα και το σχέδιο Μόσιαλου, που αποτελούσε μια αποδεκτή βάση για συζήτηση, απορρίφθηκε πολύ πριν ολοκληρώσει τις εργασίες της η επιτροπή Αλιβιζάτου, της οποίας η πρόταση αποτελεί εχέγγυο για την πραγματικά ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΡΤ, με αφετηρία εννεαμελές ανεξάρτητο Εποπτικό Συμβούλιο.

Η δε πρόταση σας να λειτουργήσει προσωρινά και μεταβατικά η ΕΡΤ, με μερικές εκατοντάδες εργαζομένους, αποτελεί μια εντελώς ανεδαφική προσπάθεια, με δεδομένη την παρούσα δομή της εταιρείας - και δείχνει πόσο δεν γνωρίζουν τη λειτουργία των μέσων, όσοι την εισηγήθηκαν σε εσάς. Για να μην αναφερθώ στη βεβαιότητα ότι χωρίς τα στοιχειώδη εχέγγυα μιας ανεξάρτητης διοίκησης, θα ακολουθηθούν αναξιοκρατικές και ύποπτες μέθοδοι, ώστε να σχηματιστεί ένα «πρόπλασμα» της νέας ΕΡΤ, σχεδόν αποκλειστικά με «ημετέρους».

Εάν δε υπάρξει, στο επόμενο διάστημα, οποιαδήποτε υποψία ότι απομακρύνονται εργαζόμενοι από την ΕΡΤ, απλώς επειδή δεν είναι πολιτικά αρεστοί, τότε θα έχετε τινάξει όλο το οικοδόμημα στον αέρα. »

"Γιατί φοβάμαι Χούντα" Του Κώστα Βαξεβάνη

Γιατί ο Κώστας Βαξεβάνης φοβάται Χούντα! Διαβάστε το άρθρο


Γιατί φοβάμαι Χούντα
Του Κώστα Βαξεβάνη
Ξέρω πως αυτό το άρθρο θα σχολιαστεί και ίσως να γίνει και η αιτία για να μου αποδοθούν κατηγορίες πεσιμισμού, απαισιοδοξίας, αιρετικού λόγου ή αδυναμίας να κρίνω πώς έχουν τα πράγματα. Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει. Θεωρώ πως μερικές φορές ο φόβος είναι πιο χρήσιμος από την άγνοια κινδύνου και ο φόβος πως τα πράγματα ισχύουν στη χειρότερη πλευρά τους πιο πολιτικός από οποιαδήποτε politically correct ανάλυση.
Η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν πέφτει, αν δεν ξεφτιλιστεί. Δεν εξαφανίζεται με αυτοματισμό, αν δεν φανεί περιττή στα μάτια του κόσμου. Δεν κυριαρχούν σωτήρες, αν πρώτα η Δημοκρατία δεν έχει δείξει ανίκανη να λύσει τα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία της. Η Δημοκρατία πέφτει αν δείξει πως είναι ανίκανη και περιττή.
Ας δούμε τι γίνεται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Η Δημοκρατία αδυνατε...

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ Ζωντανή μετάδοση

Η Télé Bruxelles αλληλέγγυα στην ΕΡΤ



H δημόσια τηλεόραση των Βρυξελλών αποφάσισε να αλλάξει το λογότυπό της ως ένδειξη αλληλεγγύης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ, αυτήν την Τετάρτη από τις 12 το μεσημέρι ως τα μεσάνυχτα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι του καναλιού εξηγούν το λόγο της πράξης τους: " Από χθες τα μεσάνυχτα, η ΕΡΤ σταμάτησε να εκπέμπει. Αυτήν την Τετάρτη, η Télé Bruxelles θα προβεί σε μία δράση αλληλεγγύης για την αδερφή της ΕΡΤ αντικαθιστώντας το λογότυπό της με ένα ειδικό logo το « Solidarité ERT » (αλληλεγγύη ΕΡΤ). Αυτή η συμβολική κίνηση στοχεύει να αναδείξει ότι καμία ευρωπαϊκή τηλεόραση και κυρίως όχι εκείνη της πρωτεύουσας της Ευρώπης, δεν παραμένει αδιάφορη για την κατάσταση της ΕΡΤ και των εργαζομένων της. Όποια και αν είναι η συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση της εταιρείας, τίποτα δεν δικαιολογεί την βίαιη διακοπή ενός πομπού. Επίσης, η Télé Bruxelles σημειώνει την ανησυχία της για τον δημοκρατικό κίνδυνο που επιφέρει μία τέτοια απόφαση και βαραίνει την Ελλάδα: η ποικιλομορφία των μμε και η παρουσία μιας ισχυρής δημόσιας υπηρεσίας είναι απαραίτητες σε μια κοινωνία ελευθερίας και προόδου".

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

«Τώρα ξέρουμε πότε θα γίνει σεισμός»


Δύο μέρες μετά τα 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Αθήνα, με το επίκεντρο στα 22 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, ο καθηγητής Φυσικής του...
πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Βαρώτσος, μίλησε σε φοιτητές και συναδέλφους του καθηγητές για την εξέλιξη της μεθόδου ΒΑΝ ως προς την αποτελεσματικότητά της στην πρόβλεψη των σεισμών.
Όπως αποκάλυψε, από τις 30 Ιανουαρίου του 2013 στη βάση επιστημονικών δημοσιεύσεων του πανεπιστημίου Cornell μπορεί κάποιος να βρει αν θέλει την αναφορά προσεισμικών σημάτων της ομάδας ΒΑΝ που αντιστοιχούσε στον επερχόμενο σεισμό που ξύπνησε την περασμένη Τρίτη την Αθήνα με επίκεντρο τη Λούτσα.
Τα προσεισμικά σήματα κατέγραψε ο σταθμός του ΒΑΝ στη Λαμία. Μάλιστα, όπως ανέφερε οι προβλέψεις αναρτώνται στη διεθνή βάση του πανεπιστημίου και στη συνέχεια δημοσιεύονται σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σεισμός του Αιγίου το 1995. Ο καθηγητής θυμάται: «Εμείς ξέραμε τι θα συμβεί».
Την επόμενη ημέρα του σεισμού, οι «Times» δημοσίευσαν άρθρο, το οποίο έκανε αναφορά στα θύματα ενός σεισμού που είχε προβλεφθεί.
Όσο για το πώς μπορεί να προβλεφθεί η χρονική στιγμή που θα γίνει ένας σεισμός πέρα από το επίκεντρο και το μέγεθός του, ο κ. Βαρώτσος μίλησε για αυτό στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».
«Το σήμα το έχουμε μήνες πριν συμβεί ένας σεισμός, αλλά προσπαθήσαμε να έρθουμε πιο κοντά στην εκδήλωσή του με τη θεωρία του Φυσικού Χρόνου, που είναι μια νέα άποψη για το χρόνο, την οποία πρότεινε η ομάδα μας».
Παραπέμπει μάλιστα σε μια παράμετρο με την ονομασία Κ1.
Η παράμετρος αυτή είναι που μαρτυρά σύμφωνα με τον καθηγητή πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από ένα σεισμό.
«Όταν η παράμετρος αυτή φτάσει στην τιμή 0,070 πλησιάζουμε στο κρίσιμο σημείο, που σημαίνει ότι τότε είναι θέμα ημερών να εκδηλωθεί σεισμός».

Ανησυχία για την κυβερνητική συνοχή



Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Έκδηλη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, καθώς εκφράζονται φόβοι για αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για “τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ” και την αποτυχία στην πώληση της ΔΕΠΑ.

Κύκλοι της Κομισιόν, με τους οποίους επικοινώνησε το Real.gr διαβάζουν με ανησυχία τις ανακοινώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη απόφαση και διερωτώνται για την ποιότητα της κυβερνητικής συνοχής.

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουν ότι το να μαζευτούν τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος και την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ήδη ο Όλι Ρεν εμμέσως πλην σαφώς εξήγησε στην ελληνική πλευρά ότι παράταση για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν πρόκειται να πάρει έτσι εύκολα, ενώ ο εκπρόσωπός του ζήτησε και επίσημα την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Σε σχέση με την ΕΡΤ, τόσο το επιτελείο Ρεν, όσο και το περιβάλλον της επιτρόπου Ν. Κρούζ τηρούν αποστάσεις, ρίχνοντας το βάρος των επιλογών αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά. Ουδείς, όμως, μπορεί να κρύψει την αγωνία του για το αν και κατά πόσο η όλη κατάσταση οδηγήσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο να λύσουν τις διαφορές τους στις κάλπες.

“Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια κυβερνητική κρίση ή προσφυγή στις κάλπες”, σχολιάζει κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος αξιωματούχος και έτερος διπλωμάτης του Συμβουλίου παρατήρησαν ότι στην Ελλάδα δημιουργείται ένα δυσοίωνο σκηνικό που ξεκινάει από τα έσοδα που δεν μαζεύονται, διάφορα παράλογα αιτήματα για μειώσεις φόρων, τις αποκρατικοποιήσεις που δεν γίνονται ή αποτυγχάνουν και τελειώνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν εφαρμόζονται.

Κύκλοι των Βρυξελλών θεωρούν ότι αν τα πράγματα συνεχίζουν να πηγαίνουν έτσι, τότε πολύ σύντομα το λεγόμενο DSA θα πέσει εκ των πραγμάτων έξω. Αυτό δεν ενοχλεί τόσο τις Βρυξέλλες και τους εταίρους, θα οδηγήσει, όμως, εκ των πραγμάτων σε περιπέτειες με το ΔΝΤ που θα ζητήσει νέα συμφωνία.

“Ό,τι απόκλιση και αν υπάρχει στο DSA το ΔΝΤ θα απαιτήσει να καλυφθεί”. Με αυτό το δεδομένο και συνυπολογίζοντας ότι η πρόσβαση στις αγορές δεν θα αποκατασταθεί το 2014, αναμένεται ένα «καυτό» φθινόπωρο, ανάλογο με αυτό του 2012. Το θετικό σενάριο είναι το «καυτό» φθινόπωρο να καταλήξει σε επέμβαση στο χρέος και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με νέο δάνειο.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν θα μπορέσει “να εξηγήσει” πολιτικά το νέο πρόγραμμα στο κοινό με ευκολία. Η δε, πολιτική πίεση των απολύσεων που θα κλιμακωθούν μετά την υπόθεση της ΕΡΤ, τα νέα μέτρα για το 2015 και 2016 που θα πρέπει να συναποφασιστούν με την τρόικα τον Σεπτέμβρη και η ύφεση που θα φανεί από νωρίς πως παραμένει και το 2014 στην ελληνική πολιτική σκακιέρα μυρίζουν εκλογές. Το σενάριο αυτό μόνο εύπεπτο δεν είναι για τους εταίρους.

ΕΡΤ LIVE


Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Σεϊντά Σουνγκούρ: Αυτή είναι η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα, σύμβολο της τουρκικής εξέγερσης

Είναι η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα. Έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης στην Τουρκία. Η φωτογραφία της έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των social media. Το όνομά της είναι Σεϊντά Σουνγκούρ (Ceyda Sungur).

Ένα καλοκαιρινό κόκκινο φόρεμα, ένα απλό κολιέ και μια άσπρη τσάντα. Αυτά ήταν τα «όπλα» της απέναντι στον αστυνομικό με την αντιασφυξιογόνα μάσκα. Σε εκείνον που δε δίστασε να την ψεκάσει στο πρόσωπο από απόσταση αναπνοής με σπρέι πιπεριού.

Όταν ο αστυνομικός της έριξε χημικά στο πρόσωπο, εκείνη απλά γύρισε το κεφάλι της από την άλλη. Και ο αστυνομικός συνέχισε να της ρίχνει, στο πίσω μέρος του κεφαλιού πια.




Η εικόνα της έγινε σύμβολο αντίστασης. Έγινε γκράφιτι, έγινε σκίτσο, έγινε ακόμη και καρτούν.




Εκείνη όμως, όπως είπε στο CNN, δε θέλει να είναι σύμβολο ούτε και απολαμβάνει όλη αυτή την (παγκόσμια) φήμη. Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι «εξέγερση των ανθρώπων» είπε.

Η Σεϊντά Σουνγκούρ (Ceyda Sungur), γράφει το CNN, μίλησε και στο τουρκικό TV 24. Κι εκεί είπε πως νιώθει άβολα με τη δημοσιότητα και πως δεν θέλει να είναι το σύμβολο του κινήματος που «γεννήθηκε» στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

«Ήταν πολλοί άνθρωποι στο πάρκο και δέχτηκαν κι εκείνοι χημικά. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε εμένα και εκείνους», είπε. Όσο για τα όσα ακολούθησαν και την αστυνομική βια με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί; «Δεν με εκπλήσσει», πρόσθεσε.

Όλα έγιναν στις 28 Μαΐου. Η Σιμέν Μπαμπούλ φωτορεπόρτερ της ηλεκτρονικής εφημερίδας Τ24 που ήταν μπροστά στο περιστατικό είπε πως η νεαρή γυναίκα αποσπάστηκε από το πλήθος και πλησίασε τους αστυνομικούς. «Ελάτε να καθίσετε μαζί μας, να συζητήσουμε, να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους παλεύουμε» τους είπε. Η απάντησή τους είναι στις φωτογραφίες.

Βόμβες από το ΔΝΤ που εξοργίζουν: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο Μνημόνιο - "Από το πρώτο πακέτο τα περισσότερα λεφτά πήγαν στους Ευρωπαίους"

Σσσσσσ! Ησυχία.... Μπορεί να ξυπνήσουμε!!!!!!!!!!!!!! ( Ο Ασβός)

- Το εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal
- Aναφέρει πως η Ελλάδα δεν πληρούσε 3 από τα 4 κριτήρια για να μπει σε Μνημόνιο
- ΔΝΤ: Οι τράπεζες πίεζαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να μην γίνει κούρεμα του χρέους
- Παραδέχεται ότι πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία έγινε τέτοια δημοσιονομική εξυγίανση

Όχι μόνο διαφοροποίηση αλλά τεράστια διάσταση απόψεων αποδεικνύεται ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ, που αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό αυτό έγγραφο, το ΔΝΤ ήταν από την αρχή αντίθετο στην ένταξη της Ελλάδας στο λεγόμενο πακέτο διάσωσης, καθώς όπως επισημαίνεται δεν πληρούσε τρία από τέσσερα κριτήρια με τα οποία εισέρχεται μία χώρα σε ένα τέτοιο πακέτο. Δεν παραλείπει το ΔΝΤ να αναφέρει στο έγγραφό του πως στην ουσία παρενέβη τους δικούς του κανόνες, προκειμένου το τεράστιο χρέος της Ελλάδας να χαρακτηριστεί ως βιώσιμο!

Στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρονται με αιχμές κατά της ευρωζώνης, καθώς σημειώνουν πως το μεγαλύτερο όφελος από το πρώτο πακέτο του 2010 αυτό καρπώθηκε από την ευρωζώνη και όχι από την Ελλάδα και αυτό γιατί έτσι έδωσαν χρόνο τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να προστατέψουν τον εαυτό τους και να προετοιμαστούν για τις πιθανές επιπτώσεις από μία κατάρρευση της Ελλάδας.

Στο έγγραφο το ΔΝΤ ασκεί έντονη κριτική στις χώρες της ευρωζώνης για την καθυστέρηση να ληφθεί η απόφαση για αναδιάρθρωση του χρέους, κατηγορώντας τις τράπεζες που όπως αναφέρεται διακρατούσαν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και ασκούσαν σφοδρές πιέσεις στις κυβέρνησης. Από την άλλη στο έγγραφο φαίνεται πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επιθυμούσαν αναδιάρθρωση χρέους, προκειμένου να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει το σκληρό πρόγραμμα.

Στο άρθρο του Wall Street Journal έντονη κριτική υπάρχει και για την Κομισιόν, στην οποία ουσιαστικά καταλογίζει απειρία και προχειρότητα, στη διαχείριση μίας τέτοιας μεγάλης κρίσης. Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, προκύπτει πως κανένα από τα μέλη της τρόικας δεν θεωρούσε τη λύση για την Ελλάδα ιδανική και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Στο έγγραφο αυτό δεν ξεφεύγουν και οι ελληνικές κυβέρνησης, καθώς τις καταλογίζουν ευθύνες που δεν προχώρησαν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί ο ιδιωτικός τομέας, ενώ αναφέρουν αυτό που οι έλληνες γνωρίζουν ήδη πολύ καλά! Πώς τα βάρη του Μνημονίου μοιράστηκαν δυσανάλογα στην κοινωνία με τους αδύναμους να πληρώνουν τη νύφη. Πάντως, για τα όποια κατορθώματα της Ελλάδας, το ΔΝΤ αναφέρει πως ιστορικά δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο μέγεθος περικοπών και φορολογικών αυξήσεων.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

H Tουρκία κοντά στον εμφύλιο! Ο Ερντογάν βγάζει τους οπαδούς του στο δρόμο απόψε - υπολογίζονται σε 5 εκατ. οι πιστοί!

http://www.newsit.gr/files/Image/2013/05/31/resized/TURKEY700_568_355.JPG
Τελικά ο Ρ.Τ.Ερτογάν κάνει την απειλή του πράξη: Βγάζει τους οπαδούς του στο δρόμο και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για συγκρούσεις εμφύλιου χαρακτήρα, καθώς οι ισλαμιστές νεο-οθωμανοί δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν άλλο "κενό" χώρο στους διαδηλωτές.

Σήμερα το βράδυ, οι δρόμοι της Τουρκίας θα πλυμμηρίσουν από νεοϊσλαμιστές που θα βγουν για την βραδινή τους προσευχή με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Μιράτς.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Τούρκοι φανατικοί ισλαμιστές θα προσέλθουν σε μία εντυπωσιακή επίδειξη δύναμη του ΑΚΡ και του Ρ.Τ.Ερντογάν προσωπικά.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα έρθουν αντιμέτωποι με τους εξεγερμένους και η κυβέρνηση "φτιάνει κλίμα" ήδη:

Δημοσίευμα της Yeni Safak, επικαλούμενο πηγές των (κυβερνητικών) υπηρεσιών ασφαλείας,αναφέρει ότι «ακραίες ομάδες» σκοπεύουν να υποκινήσουν επεισόδια τα ξημερώματα της Πέμπτης κατά των πιστών κατά την διάρκεια εορτασμού του Μιράτς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος θα είναι και ομάδες πιστών στον Ρ.Τ.Ερντογάν που θα πηγαίνουν σε τζαμιά.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν επιστρέφει αύριο Πέμπτη και ο κομματικός μηχανισμός του AKP ετοιμάζει θριαμβευτική υποδοχή του.

Φαίνεται ότι η Τουρκία θα ζήσει για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα του 1981 μία σφοδρή εμφύλια διαμάζη που κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει.

Και ως γνωστόν όποιοι και αν κυβερνούν στην Τουρκία σε τέτοιες περιπτώσεις φροντίζουν να "εξάγουν" την κρίση προς τα δυτικά... 
briefingnews

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Μικροκαλλιέργειες... ΤΕΛΟΣ


Αποσπάσματα της FDA θα συλλαμβάνουν τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπo του. Η είδηση Αστυνομίας Τροφίμων στις Η.Π.Α. πέρασε απαρατήρητη από τον ελληνικό Τύπο (και τους πολιτικούς μας) παρ’ όλο που θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε αντιληφθεί, πώς ο λαός των Η.Π.Α. αποτελεί τον «πιλότο» όπου δοκιμάζονται και πρωτοεμφανίζονται όλα όσα θα επιβληθούν αργότερα παγκοσμίως.


Όταν διορθωθούν οι ατέλειες που θα παρατηρηθούν κατά την εφαρμογή των νέων μέτρων, τότε περνούν στην Ευρώπη και λίγο αργότερα έρχονται και σε μας. Η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα, εν σχέσει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι καθυστερεί (ή και ματαιώνεται) η εφαρμογή των μέτρων.

Μετά από αυτά, θα περιμένουμε πότε θα έρθει στην Ελλάδα η νέα «εφεύρεση», που σκοπό έχει την μεγαλύτερη εξάρτηση από τις λίγες μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων. Πρόκειται για τον «Νόμο S 510, για απαγόρευση ελεύθερων καλλιεργειών»! Οι μικροκαλλιεργητές και οι ιδιώτες, δεν θα μπορούν να διατηρούν και φυσικά να φυτεύουν σπόρους, κατ’ αρχήν σε λαχανόκηπους.

Ύστερα από καθυστέρηση ενός έτους η αμερικανική γερουσία ψήφισε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «S 510» για την… προστασία του καταναλωτικού κοινού και που αφορά τη βιομηχανία τροφίμων στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με ψήφους 73 ψήφους έναντι 25 και συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους τόσο των δημοκρατικών όσο και των ρεπουμπλικάνων.

Ο νέος νόμος ουσιαστικά παρέχει πλήρη εξουσία στην αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων (FDA) στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης τροφίμων στις ΗΠΑ, στο 80% περίπου της παραγωγής. Ο νέος νόμος πρόκειται να εστιάσει στην πρόληψη πάσης φύσεως επιδημιών που μπορεί να προκύπτουν στην διαδικασία παραγωγής τροφίμων, στον εντοπισμό τους και την αντιμετώπισή τους (όλα για το καλό μας).

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο αφορούσαν τα τρόφιμα που παράγονται από μικρούς παραγωγούς τόσο για εμπόριο όσο και για ιδία κατανάλωση, μιλώντας για σενάρια όπου αποσπάσματα της FDA θα συλλαμβάνουν τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπo του. Στο τροποποιημένο κείμενο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, που αυτοαναιρούνται από άλλα άρθρα.

Η FDA έτσι εκτός του ότι καθίσταται το κύριο όργανο στην παραγωγή τροφίμων μπορεί να υπαγορεύει οποιαδήποτε στιγμή το πώς παράγονται τα τρόφιμα, με ποιες διαδικασίες και ποια φάρμακα πιθανόν κρίνει ότι πρέπει να εντάσσονται στην διαδικασία της παραγωγής. Ένας νόμος αναμφισβήτητα που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα και την ευρωπαϊκή εκδοχή του.

Καθίσταται φανερό, ότι όλο και περισσότεροι έλεγχοι θα καθορίζουν τον τρόπο της ζωής μας, ο οποίος θα εξαρτάται από τις αποφάσεις των ισχυρών.

Αναρωτιέται κάποιος αν ξαναγυρίζουμε κάποιες χιλιάδες χρόνια πίσω, όπου το είδος της ελευθερίας του ανθρώπου βρισκόταν σε άμεση εξάρτηση από τις επιθυμίες του άρχοντα. Εμείς οι Έλληνες βέβαια, το έχουμε αντιληφθεί, αφού τα τελευταία χρόνια αποφασίζουμε «ελεύθερα», ό,τι επιθυμεί η Τρόικα.

http://kserolas.com http://periergaa.blogspot.com