Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Έδιωξαν τους Τούρκους και άνοιξαν τα σύνορα του Κουρδιστάν (βίντεο)

Αυτό που έγινε την Κυριακή στη Νίσιβη (Nusaybin) δεν έχει ξαναγίνει ούτε στην ιστορία της Τουρκίας ούτε στην ιστορία του Κουρδιστάν.
Οι Κούρδοι που ζουν στην Τουρκία κατέλαβαν το φυλάκιο των Τούρκων στα σύνορα με την Συρία, έδιωξαν τους στρατιώτες και άνοιξαν τα σύνορα.
Οι Κούρδοι της Τουρκίας και οι Κούρδοι της Συρίας πια δεν διασχίζουν σύνορα.
Στο συγκλονιστικό βίντεο καταγράφονται αυτές οι κοσμοϊστορικές στιγμές.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Η Greenpeace "αδειάζει" τον Βενιζέλο


ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 Σεπτεμβρίου 2014
 
Με αυτή τη φωτογραφία και λεζάντα «Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τα λόγια» σχολίασε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace την ομιλία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα όπου ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρουσίασε την πολιτική της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή ούτε λίγο ούτε πολύ ως παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση.
Όπως επεσήμανε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση «Μέχρι τώρα όμως η κυβέρνηση έχει να δείξει ένα μακρύ κατάλογο πολιτικών που καταστρέφουν το κλίμα».
Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο της της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα το πλοίο σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior ΙΙΙ θα βρίσκεται από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο.,
Όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, το Rainbow Warrior ΙΙΙ επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναδείξει το τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος της εξάρτησης από το πετρέλαιο και να προωθήσει την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των νησιών του Αιγαίου. Όπως αναφέρει το το ελληνικό γραφείο της Greenpeace «η ηλεκτροπαραγωγή με καύση πετρελαίου στα νησιά του Αιγαίου κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές 800 εκατ. € ετησίως και ευθύνεται για σημαντική ρύπανση που απειλεί τη δημόσια υγεία και επιβαρύνει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον των νησιών μας».
Η Ρόδος είναι ένα από τα νησιά με έντονο ενεργειακό πρόβλημα, καθώς μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια έχει σχεδόν διπλασιάσει την κατανάλωση ενέργειας. Τα καλοκαίρια βρίσκεται συχνά υπό την απειλή μπλακάουτ την ώρα που ως λύση προτείνεται η κατασκευή νέας πετρελαϊκής μονάδας χωρίς ποτέ να έχουν προωθηθεί επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μικρές εφαρμογές ΑΠΕ στα κτίρια. Σήμερα το πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή της Ρόδου κοστίζει στους Έλληνες καταναλωτές 120 εκ. € ετησίως, ένα ποσό που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μειωθεί με την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας.

Η διαπλοκή στο προσκήνιο


Ήταν ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης και όχι κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έψεξε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για την αφορολόγητη πλουτοκρατία. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η ένταση ήταν μεγάλη και ο καβγάς αγρίεψε όταν ο κ. Χρυσοχοίδης έβαλε στο τραπέζι τη λίστα Λαγκάρντ, τη φορολογική αδικία και τα μεγάλα συμφέροντα που εξαιρούνται από τα βάρη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξοργισμένος, σήκωσε το γάντι και μίλησε για "συνωμοσίες" και άλλα σχετικά, όμως αυτό που μένει είναι ότι ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης αναγνωρίζει ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο ελληνικό βασίλειο, θέτοντας το θέμα των προνομίων της ολιγαρχίας.
Ενώ, λοιπόν, το ζήτημα είχε ανοίξει νωρίτερα από τον Μ. Χρυσοχοίδη, όταν ο Γ. Δραγασάκης μίλησε για επιχειρηματίες και εκδότες που με ένα τηλεφώνημα στο Μέγαρο Μαξίμου σβήνουν πρόστιμα και προωθούν τροπολογίες η κυβέρνηση ξέσπασε ζητώντας εδώ και τώρα ονόματα και διευθύνσεις. Δεν ξέρουν, δεν είδαν, δεν άκουσαν, αντιδρούν σαν πρώτη φορά να βρέθηκαν απέναντι σε μια τέτοια κατηγορία και επειδή δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους περιμένουν από την Κουμουνδούρου τα στοιχεία. Αλλά ποια στοιχεία; Πώς μπορεί να αποδειχθεί με όρους ανακριτικής διαδικασίας η διαπλοκή;
Όταν ο Μ. Χρυσοχοίδης έθεσε το θέμα της αφορολόγητης πλουτοκρατίας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να απάντησε διερωτώμενος: «Ποια είναι τα συμφέροντα και ποιοι είναι οι πλούσιοι που δεν φορολογούνται; Και εσείς που είσαστε; Γιατί αναφερόσαστε σε θέματα για τα οποία θα μπορούσατε να έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες; Δεν είσαστε υπουργοί; Δεν είσαστε βουλευτές;».
Πολύ πρόσφατα πέρασε μια τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εθελοντική φορολογική συνεισφορά των εφοπλιστών, ενώ νωρίτερα είχε ψηφιστεί ο αναβαλλόμενος φόρος για τις τράπεζες. Σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, τα στοιχεία δείχνουν ότι εξακολουθεί να οργιάζει, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων καταγγέλλει ότι ακόμη και η τοποθέτηση συστημάτων εισροών-εκροών βενζίνης και ντίζελ στα βενζινάδικα, δεν έχει ολοκληρωθεί παρά τη θέσπισή του από το 2009.
Ως προς τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, τα πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων είναι αποκαλυπτικά:
  • Ελέγχονται 468 φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου. Για τις 59 υποθέσεις ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το ποσό που βεβαιώθηκε από φόρους και πρόστιμα ανήλθε σε 17,3 εκατ. ευρώ.
  • Βρίσκονται σε εξέλιξη 657 έλεγχοι σε φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο για 31 υποθέσεις με τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να ανέρχονται σε 3,3 εκατ. ευρώ.
  • Ελέγχονται 152 υποθέσεις offshore εταιριών αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις 4 έλεγχοι με τα ποσά φόρων και προστίμων που βεβαιώθηκαν να φθάνουν τα 5,7 εκατ. ευρώ.