Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου




















Το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, με ορίζοντα διετίας και νέο δάνειο 46 ως 50 δισ. ευρώ, έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη διαρροή προς τους FT σε σχέση με το δημόσιο χρέος και το πρωτογενές έλλειμμα.

Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (μάλιστα φέτος τρέχει ήδη έλλειμμα) και οι εταίροι δεν σκοπεύουν να κουρέψουν την ονομαστική αξία των διμερών δανείων, ή των χρημάτων του EFSF.

H λύση για τους εταίρους και αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, είναι ένα νέο δάνειο για την πρόωρη εξόφληση των υψηλότοκων και βραχυπρόθεσμων δανείων του ΔΝΤ ύψους 19 δισ. και η αποχώρηση του ταμείου από το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος.

Το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει κανένα από τα υπόλοιπα 15,4 δισ. που έχει επιμερίσει στην Ελλάδα ως τον Μάρτιο του 2016 και θα παραμείνει στις αποστολές ελέγχου μόνο ως τεχνικός σύμβουλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...