Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

«Yes, Germany Should Consider War Debt Gesture To Greece And Save The Euro Too»

Ηχηρή παρέμβαση στο Forbes: Η Γερμανία να καταβάλλει τις πολεμικές αποζημιώσεις για να σώσει Ελλάδα, Ευρώ και τον εαυτό της!Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της αβύσσου και θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, θέτοντας τέλος στο καταπληκτικό σχέδιο οικονομικής συνεργασίας, ευμάρειας και ειρήνης σε μια ήπειρο που πλήττονταν για αιώνες από πολέμους και άλλες μάστιγες, καταλήγοντας στις φρικαλεότητες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.
Αυτό αναφέρει ο Marcel Michelson σε άρθρο του στο FORBES με τίτλο «Yes, Germany Should Consider War Debt Gesture To Greece And Save The Euro Too».
Η Γερμανία ξεκίνησε και έχασε αυτόν τον πόλεμο πριν από 70 χρόνια, ενώ σήμερα ασκεί πιέσεις για την συνέχιση της λιτότητας σε μια ανεμική ευρωπαϊκή οικονομία. Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για μέτρα στήριξης της ανάπτυξης από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα προσκρούουν σε μια ευρεία συντηρητική συναίνεση, ενώ μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατόρθωσε να υπερνικήσει τη γερμανική αντίσταση με την επεκτατική νομισματική της πολιτική παρέχοντας ανάσα στην οικονομία, παρά τα άδεια κρατικά ταμεία.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άρχισε από τον Φεβρουάριο να ζητάει από τη Γερμανία τις πολεμικές επανορθώσεις, ενώ τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση όρισε το χρέος στα 280 δις ευρώ. Ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, χαρακτήρισε «ανοησίες» τη διασύνδεση των πολεμικών χρεών με τις τρέχουσες συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι το θέμα των πολεμικών χρεών διευθετήθηκε με τη συμφωνία της Μόσχας το 1990, όπου η Δυτ. και Ανατ. Γερμανία διαπραγματεύθηκαν την επανένωσή τους με τις τέσσερις νικήτριες δυνάμεις, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.
Το θέμα ωστόσο είναι πολύ σοβαρό και δεν επιδέχεται χλευασμού, ούτε μπορεί να παρακαμφθεί εύκολα νομικά. Ο Γερμανός Πρόεδρος, Joachim Gauck, δήλωσε το Σάββατο ότι η Γερμανία οφείλει να εξετάσει τις ιστορικές της ευθύνες έναντι της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung αναφέρθηκε επίσης στην τύχη των Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου που βρίσκονταν στα χέρια των Ναζί.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής λεηλατήθηκε η ελληνική οικονομία, καθώς αγαθά και πρώτες ύλες απομακρύνθηκαν από τη χώρα χωρίς να καταβληθεί η όποια πληρωμή. Η Ελλάδα ανέλαβε το κόστος της κατοχής, ενώ η κεντρική τράπεζα παραχώρησε άτοκο δάνειο στη ναζιστική Γερμανία για να μπορέσει να καλύψει το κόστος των κλαπέντων αγαθών στα εθνικά στατιστικά στοιχεία.
Το δάνειο που παραχωρήθηκε ανέρχονταν στα 500 εκ. μάρκα, στα τέλη του πολέμου. Η Γερμανία κατέβαλε το 1960 115 εκ. τα οποία κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για προκαταβολή, ενώ άλλοι για διευθέτηση του ζητήματος.
Χιλιάδες Έλληνες είχαν εκτελεσθεί ή σφαγιασθεί, ενώ χιλιάδες επίσης πέθαναν από την πείνα. Εξοντώθηκαν επίσης χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι. Ένα εκατομμύριο Έλληνες βρέθηκαν άστεγοι στο τέλος του πολέμου, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών υπολογίζεται μεταξύ των 320.000 έως 800.000.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα βυθίστηκε στον εμφύλιο πόλεμο. Ο πόλεμος διήρκησε έως το 1949 καταστρέφοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία.
Η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός έχουν υποφέρει από τον πόλεμο κατά του φασισμού, από τον εμφύλιο, από τον ψυχρό πόλεμο και από τη δικτατορία. Η Ελλάδα είναι μία από τις νεώτερες δημοκρατίες της Δυτ. Ευρώπης, μολονότι η λέξη δημοκρατία είναι ελληνική, ενώ κυβερνήθηκε για χρόνια από πολιτικές δυναστείες και από μια επιχειρηματική ελίτ.
Τέλος, όπως επισημαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε υποχωρήσεις και συνέταξε μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει τη ρευστότητα από την ΕΕ, ενώ θα πρέπει τώρα να τις εφαρμόσει.
Τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη ωστόσο δεν μπορούν να αγνοούν το παρελθόν. Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ένα ηθικό χρέος έναντι της Ελλάδας και ήρθε ο καιρός να λύσουν αυτά τα ιστορικά ζητήματα πριν διαπραχθούν νέα ιστορικά λάθη.
Εάν καταρρεύσει η Ελλάδα τότε θα πληγεί και το ευρώ, ενώ και η Γερμανία θα αισθανθεί τις συνέπειες και το κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...