Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Μπράβο σ' αυτήν τη Γαλλία! «Ας σώσουμε την Ελλάδα με τη δημοκρατία» Έκκληση...

«Ας σώσουμε την Ελλάδα με τη δημοκρατία» είναι ο τίτλος-μήνυμα στο άρθρο που συνυπογράφουν μέσω της Le Monde τρεις κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι της Γαλλίας. Μ’ αυτό το άρθρο-παρέμβαση ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί, ο ο Μαξίμ Παροντί κοινωνιολόγος στο Παρατηρητήριο Οικονομικών Αλλαγών στην μεγάλη Σχολή των Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι (Sciences Po) και ο Ξαβιέ Τιμπό, διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών υποστηρίζουν ότι η λύση για την Ελλάδα μπορεί να έρθει μέσα από «τη δημιουργία μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην ευρωζώνη, στην οποία θα ανατεθεί η διευθέτηση του προβλήματος».
«Για να τελειώνουμε με το μπλοκάρισμα και τα μαστορέματα (μπαλώματα), θα πρέπει να αναθέσουμε σε μια πραγματική Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρωζώνης την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους»τονίζουν, προσθέτοντας. «Η θεσμική ατέλεια της ευρωζώνηςκαι απαιτείται η ανοικοδόμησή της. Αυτό όμως που διαφαίνεται, δεν είναι στο ύψος της ευρωπαϊκής ιδέας»:
«Ας πάρουμε το πρόβλημα από άλλη κατεύθυνση, δίνοντας την ευκαιρία στην ευρωπαϊκή δημοκρατία να αναδειχθεί. Ας αναθέσουμε σε ένα αντιπροσωπευτικό όργανο των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή στην εμβρυακή μορφή μιας πραγματικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ευρωζώνης, τη λύση για το ελληνικό χρέος», επισημαίνεται στο άρθρο και τονίζεται: «Η Συνέλευση αυτή θα μπορούσε να παίξει διαιτητικό ρόλο στη σύγκρουση ανάμεσα στους πιστωτές και την ελληνική κυβέρνηση, μεταθέτοντας τις συζητήσεις και τις αποφάσεις γύρω από τα σημαντικά ερωτήματα : Ποιά είναι η ευθύνη των νέων γενεών για τα χρέη των πρεσβύτερων; Τι γίνεται με το δικαίωμα των πιστωτών; Πως μειώθηκαν άλλα σημαντικά χρέη στην ιστορία στο παρελθόν και ποια διδάγματα αντλούμε για το μέλλον;
...Με τη νομιμοποίηση από μια επίσημη Συνέλευση, η οποία θα είναι και θα παίξει το ρόλο του θεματοφύλακα, η συμφωνία δεν θα κινδυνεύει πλέον να καταγγελθεί για ακόμα μια φορά. Εφ’ όσον θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα χρέους και να αποφύγουμε να επιβάλουμε δια της βίας μια συμφωνία, θα πρέπει να αναστείλουμε τις οφειλές της Ελλάδας το χρόνο που απαιτείται. Αυτή η διαδικασία κοινής λογικής, εφαρμόζεται για όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικού χρέους, σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου».
Οι τρεις αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια λύση προϋποθέτει απομόνωση του ΔΝΤ, άρα και αποπληρωμή του. «Την ίδια στιγμή», γράφουν, «η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα αποκλεισθεί, εφόσον Ευρώπη και Ελλάδα συμφωνούν σε διαπραγμάτευση και στην αποδοχή της συμφωνίας που θα επιτευχθεί.
Η συνέλευση θα μπορεί να εξετάζει περιοδικά την εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε η τελευταία να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα δρουν συμβουλευτικά και θα είναι υπόλογες ενώπιόν της.
Πέρα από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, η συνέλευση αυτή θα ασχολείται με τη διαχείριση κρίσεων και θα δημιουργήσει κοινό ταμείο χρεών της ευρωζώνης, συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους και θα θέσει όρια για κοινό επίπεδο ελλείμματος και δημοσίων επενδύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...