Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ισπανία:Ο φόβος απ' το ματάκι της πόρτας...

Στην Ισπανία, λίγα θεάματα φοβίζουν τους ανθρώπους τόσο όσο η θέα των αστυνομικών από το ματάκι της πόρτας. Όταν μία ακόμη έξωση είναι προ των πυλών, η αστυνομία θα έρθει τα χαράματα, θα αποκλείσει την περιοχή κι αν ο ένοικος δεν ανοίξει την πόρτα για να φύγει οικειοθελώς… οι αστυνομικοί θα την σπάσουν. Ένας φωτογράφος, ο Andres Kudacki ξεκίνησε να φωτογραφίζει τις εξώσεις στην Ισπανία το 2012 για το Associated Press κι επί 3 χρόνια προσπαθεί μέσα από τον φακό του να πει την βαθύτερη ιστορία πίσω από την οικονομική κρίση στην Ισπανία.Ο Kudacki με τις φωτογραφίες του δείχνει το πρόσωπο μιας κρίσης που από το 2008 που ξεκίνησαν οι εξώσεις λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο. Με την ανεργία στην Ισπανία να αγγίζει το 22.5%, ερχόμενη δεύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την Ελλάδα, είναι απλά όνειρο θερινής νυκτός για πολλούς Ισπανούς πολίτες το να πληρώσουν το ενοίκιο ή το στεγαστικό τους. «Όλοι ξέρουν κάποιον που τον έδιωξαν από το σπίτι του», λέει στο περιοδικό Time ο Kudacki.
Η τραγωδία των εξώσεων στην Ισπανία ξετυλίγεται καθημερινά, λέει ο φωτορεπόρτερ, ο οποίος αρχικά μάθαινε για τις εξώσεις από την ακτιβιστική οργάνωση για τα στεγαστικά δικαιώματα Plataforma de Afectados por la Hipoteca (PAH). Σύντομα έφτασε να καλύπτει μέχρι και τέσσερις εξώσεις την εβδομάδα. Όπως λέει αυτοί που χάνουν τα σπίτια τους συνήθως αναγκάζονται να κάνουν κατάληψη σε άδειους χώρους, για να εκδιωχθούν στη συνέχεια εκ νέου.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο φωτορεπόρτερ επισημαίνει ότι πολλές φορές τα θύματα των εξώσεων βιώνουν εξαιρετική ασπλαχνία από τους αστυνομικούς. «Οι αστυνομικοί τους κλοτσάνε και φτάνουν μέχρι το σημείο να τους ζουλάνε τα μάτια με τα δάχτυλά». Την πιο σκληρή αντιμετώπιση όμως τη φυλάνε για τους εργαζόμενους στον Τύπο. Η ίδια μεταχείριση περιμένει και τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, καθώς όπως εξηγεί η αστυνομία δεν θέλει να είναι το «πρόσωπο» των εξώσεων και θέλει να περάσει την πεποίθηση στους πολίτες ότι απλά εκτελεί το καθήκον της. Ο ίδιος ο Kudacki σε μία από τις εξώσεις που κάλυπτε συνελήφθη και θα βρισκόταν αντιμέτωπος μέχρι και με 4 χρόνια φυλάκιση αν οι δικηγόροι του δεν είχαν κερδίσει την υπόθεση.
Ο Kudacki θεωρεί ότι το προσωπικό του ρίσκο δεν πήγε χαμένο, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις βοήθησε ώστε τα πράγματα να πάρουν καλύτερη τροπή. Μεταξύ άλλων φωτογράφισε την 86χρονη Carmen Ayuso, η οποία σύντομα έγινε το σύμβολο της κρίσης. «Ζούσε στο σπίτι της 50 χρόνια. Η περίπτωσή της ευαισθητοποίησε τους πάντες. Μια τοπική ομάδα ποδοσφαίρου δώρισε όλα τα έσοδα από έναν αγώνα τους ώστε να τη βοηθήσουν».
Οι φωτογραφίες του θα εκτεθούν στο φετινό φεστιβάλ των φωτορεπόρτερ Visa pour l'Image στην πόλη Περπινιάν της Γαλλίας.

Δείτε τις φωτογραφίες:
 


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...