Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ένα βίντεο που πρέπει να δείτε ΟΛΟΙ

SHMAIA

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μία από τις πιο υπεύθυνες και σοβαρές φωνές της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει «παραμύθι» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και των εκπροσώπων των δανειστών την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Δείτε τι ακριβώς λέει ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ένα βίντεο διάρκειας περίπου 6 λεπτών:

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνομιλίες που είχαν σήμερα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, συμφώνησαν ότι έχει "κρίσιμη σημασία" να καταβληθούν προσπάθειες για να υπάρξει επιστροφή σε έναν δρόμο ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξή της εντός της ευρωζώνης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι οικονομικές ομάδες του Ομπάμα και της Μέρκελ παρακολουθούν την κατάσταση στην Ελλάδα και θα παραμείνουν σε στενή επαφή, πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία.

Για το καλό της Ελλάδας μόνον; Αναρωτιέμαι...

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Μην δειλιάσεις Ελλάδα! Θαυμάσιο κείμενο που στηρίζει η Ναόμι Κλάιν (Δόγμα του ΣΟΚ)

Το γνωστό chicken game που παίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα, έφτασε στην κορύφωσή του. Και ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε πολύ καλά με τα πολύ άσχημα «χαρτιά» που είχε στα χέρια του, παρά τα όσα λένε οι καταστροφολόγοι.

naomiklein001Ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιάζει να κατέλαβε εξ απήνης τον πλανήτη, χθες βράδυ, όταν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα με τον ελληνικό λαό να απαντά αν συμφωνεί με την πρόταση των ΕΕ/ΔΝΤ. Ξεξαθάρισε ότι εκείνος είναι δυστυχής με την πρόταση προσφοράς την οποία χαρακτήρισε ως αφόρητη και ταπεινωτική και ότι την απορρίπτει.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης γρήγορα καταδίκασαν την κίνηση. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που, για εβδομάδες, κριτικάρουν τον Τσίπρα ότι κάνει πολλές υποχωρήσεις κατά τις διαπραγματεύσεις και κινείται προς μία συμφωνία την οποία χαρακτήριζαν ως απαράδεκτη.
Διεθνείς σχολιαστές αντέτειναν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα, με το Eurogroup, και η «ελληνική ομάδα» βρέθηκε ξαφνικά σε μια θέση όπου έχει τραβήξει έναν άσσο από το μανίκι της όταν κανείς δεν φανταζόταν ότι είχε.
Ποια είναι η αλήθεια;
Όπως πάντοτε, βρίσκεται κάπου στη μέση. Νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος, έγραψα ότι η ΕΕ και ειδικά το ΔΝΤ το παράκαναν. Διότι για να δουλέψει η θεραπεία του Σοκ πρέπει να υφίσταται μια πλειοψηφία με κάτι να χάσει. Υπάρχει ένα σημείο το οποίο ξεπεράστηκε και όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων χαμογελά με απειλές τύπου capital control και χάσιμο των διαθεσίμων κεφαλαίων. Απλά διότι δεν έχουν κάτι από αυτά. Και όταν συμβεί αυτό, η αντίδραση ενός έθνους στην ταπείνωση μπορεί να είναι απρόβλεπτη.
Είναι αλήθεια ότι το δημοψήφισμα θα οδηγήσει τους Έλληνες σε δυστυχείς επιλογές. Θα είναι δυστυχία που οι ίδιοι θα έχουν αποφασίσει για τον τύπο της; Πάντως είναι ιδιαίτερα άδικο να προτείνει κανείς ότι για τούτο ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια θέση όπου σαράντα χρόνια διαφθοράς και κυβερνητικής ανικανότητας κια πέντε χρόνια απαράδεκτης ηγεμονίας του ΔΝΤ έφεραν. Αντιμέτωπη με την συνεχώς αυξανόμενη άβυσσο της λιτότητας ή ενός θανάτου γραφειοκρατικών περικοπών ο Τσίπρας επέλεξε να φδράσει καταλυτικά και να φέρει τα πράγματα σε ένα αποφασιστικό τέλος.
Δείτε τη συνέχεια του άρθρου

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Το σύντομο ταξίδι στην αυταπάτη…

Του Γιάννη Ραχιώτη
Το σύντομο ταξίδι στην αυταπάτη…
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης πράγματι προσπαθεί να διασώσει, έστω και τα ελάχιστα, υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Κάποια τρόφιμα από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, τις βασικές συντάξεις. Σε προηγούμενες φάσεις αγωνίστηκε να μην πουληθούν όλα τα αεροδρόμια, να μην ανέβει ο ΦΠΑ στα νησιά, να μην αυξηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα (που σημαίνει να μην επιβληθούν νέοι φόροι) κ.ο.κ. Σ’ αυτά και σε πολλά άλλα ατυχώς έχει πλέον συνθηκολογήσει, στα πλαίσια του επιδιωκόμενου… «έντιμου συμβιβασμού».

Όταν λέμε «αγωνίζεται» δεν εννοούμε ότι νομοθετεί, αποφασίζει, διοικεί, δηλαδή, τη χώρα. Εννοούμε ότι «υποβάλλει προτάσεις προς τους εταίρους» για να χρησιμοποιήσουμε την κυβερνητική ορολογία. Δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι προτάσεις υποβάλουν οι υφιστάμενοι στους προϊσταμένους. Οι κυβερνήσεις και τα κυβερνητικά κόμματα οφείλουν να αποφασίζουν και να δρουν. Εξαίρεση αποτελούν οι αποικίες και τα προτεκτοράτα.

Δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε για ιδιοτέλεια· το αντίθετο. Η προσωπική ανάληψη των διαπραγματεύσεων από τον πρωθυπουργό προφανώς τον εκθέτει σε κίνδυνο να χρεωθεί το αποτέλεσμα. Ούτε για προσπάθεια να μας εξαπατήσουν. Υποσχέθηκαν ποτέ κάτι παραπάνω από διαπραγματεύσεις; Ακόμη και οι συνεχείς διαρροές του στυλ «την άλλη εβδομάδα συμφωνία» ή «η συμφωνία ήδη γράφεται» μάλλον ευσεβείς πόθους δείχνουν, παρά προσπάθεια παραπλάνησης. Όποιος αποσκοπεί σε παραπλάνηση, μάλλον δεν εκτίθεται σε συνεχείς και τόσο άμεσες διαψεύσεις.

Δεν μπορούμε, όμως, να τους πιστώσουμε και με δημοκρατική αντίληψη. Ποιος αποφασίζει, κάθε βδομάδα, τις όλο και πιο επαυξημένες προσφορές προς τους δανειστές; Το Υπουργικό Συμβούλιο, η Πολιτική Γραμματεία, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ούτε μία φορά δεν ενέκριναν κάποια «παραχώρηση» πριν «υποβληθεί». Πολύ περισσότερο δεν τέθηκαν σε ευρύτερη λαϊκή κρίση. Πολλές φορές οι λέξεις συρρικνώνουν το διακύβευμα. Πίσω από τη λεξούλα «παραχώρηση» υπάρχει κοινή περιουσία, υποδομές, σπαράγματα ενός ήδη πολύ συρρικνωμένου βιοτικού επιπέδου. Η δημοκρατική λειτουργία δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτή ούτε καν στην εργαλειακή της μορφή, ως διαδικασία νομιμοποίησης και συνεπώς ισχύος απέναντι στους δανειστές. Έτσι φτάσαμε στον εξευτελισμό του προηγούμενου σαββατοκύριακου που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και δύο υπουργοί πήγαν στις Βρυξέλλες κομίζοντας νέες προτάσεις-προσφορές και έγιναν δεκτοί για λίγα μόλις λεπτά από το… διευθυντή του γραφείου του Γιούνκερ και κάποιους ανώνυμους υπαλλήλους που απλώς τους δήλωσαν ότι δεν υπάρχει θέμα προς συζήτηση, μπορούν μόνο να δεχθούν τις αξιώσεις των «θεσμών».

***

Αν παραμερίσουμε τον καταιγισμό

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Σημαντικό άρθρο του Ν. Μπογιόπουλου υπέρ σοσιαλιστικής ρήξης


Η Κομμουνιστική Τάση επικροτεί πλήρως το προγραμματικό περιεχόμενο του χτεσινού άρθρου του γνωστού αγωνιστή δημοσιογράφου σ. Νίκου Μπογιόπουλου. Στο άρθρο του που αναδημοσιεύουμε εδώ, ο σ. Μπογιόπουλος απόλυτα ορθά, αναλύει και περιγράφει την κεντρικά σχεδιασμένη, κοινωνικοποιημένη οικονομία και το ξερίζωμα της σημερινής πολιτικής εξουσίας του κεφαλαίου σαν τις μοναδικές προοδευτικές πολιτικές επιλογές που πρέπει να συνοδεύουν μια ρήξη με τους εκβιαστές της τρόικας. Η προγραμματική αυτή θέση στα βασικά της σημεία, ταυτίζεται με το πρόγραμμα σοσιαλιστικής ρήξης που υπομονετικά και πιστά υπερασπίζει η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιούμενη από τις ανεπαρκείς προτάσεις ρήξης που κυριαρχούν στην αριστερά του κόμματος και εξαντλούνται στη στάση πληρωμών, την εθνικοποίηση τραπεζών και το εθνικό νόμισμα. Αυτό που λείπει κατά την άποψή μας από το άρθρο του σ. Μπογιόπουλου είναι η συνεπής διεθνιστική αντίληψη, που μπορεί να αποκρυσταλλωθεί με την υπεράσπιση του συνθήματος των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης στη θέση της καπιταλιστικής Ευρώπης των μονοπωλίων.

Η ιστορία είναι κατάσπαρτη αποδείξεων. Δεν χρειαζόταν ως «μαρτυρία» η επαίσχυντη κατάληξη που είχαν οι περίφημες διαπραγματεύσεις για να πειστούμε:    
Καμία βελτίωση της ζωής του λαού, καμία ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του δεν μπορεί να επιτευχθεί σε «συνεννόηση», σε «συνεργασία» με εκείνους που προκαλούν και επιβάλλουν τα βάσανα του λαού.
Κανένας αγώνας ακόμα και για την πιο μικρή ανακούφιση του λαού από τα βάσανα δεν μπορεί να δικαιωθεί, τίποτα από τα χειρότερα που κάθε φορά επέρχονται δεν μπορεί να αποτραπεί, χωρίς τη ρήξη και τη σύγκρουση με τους δυνάστες του λαού.
Τίποτα από όσα έχει χάσει ο λαός, τίποτα απ’ όσα του έχουν κλαπεί δεν πρόκειται να του επιστραφεί, τίποτα δεν θα μπορέσει να περισώσει απ’ όσα του έχουν απομείνει, σε «συμφωνία» με τους ντόπιους και ξένους άρπαγες και εν αναμονή της «καλοσύνης» τους.  
Πολύ περισσότερο: Φιλολαϊκή λύση και οριστική έξοδος από την καπιταλιστική κρίση µέσα στα όρια του καθεστώτος που γεννά τις κρίσεις και την βαρβαρότητα, μέσα στα όρια του καπιταλισµού, μέσα στα όρια των «θεσμών» του, δεν υπήρξε ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ.

Συνέχεια στο άρθρο

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

To συγκλονιστικό εξώφυλλο του Der Spiegel για την Ευρώπη

Με τον τίτλο «Σεισμός. Η Ευρώπη αποτυγχάνει. Οι συνέπειες, τι έρχεται μετά» κυκλοφορεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

To συγκλονιστικό εξώφυλλο του Der Spiegel για την Ευρώπη 
Με τον τίτλο «Σεισμός. Η Ευρώπη αποτυγχάνει. Οι συνέπειες, τι έρχεται μετά» κυκλοφορεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Στο συγκλονιστικό εξώφυλλο του τεύχους -με σαφείς αναφορές και στο ελληνικό ζήτημα- εμφανίζονται τα μεγαλύτερα μνημεία της Ευρώπης από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Ακρόπολη, ο Πύργος του Άιφελ, το Big Ben ή το Κολοσσαίο να βυθίζονται σε ένα τεράστιο ρήγμα. 

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Guardian: Το πρωτοσέλιδο κι οι 6 αριθμοί που σοκάρουν την Ευρώπη

Αμείλικτη στατιστική





Μ’ ένα πρωτοσέλιδο που σοκάρει την Ευρώπη κυκλοφορεί σήμερα ο Guardian. Με την φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα μέσα στην ελληνική σημαία και με τον τίτλο «Ελλάδα: Δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα πληρώσει», η βρετανική εφημερίδα αποτυπώνει με έξι μόνον αριθμούς το τέρας της κρίσης και τις δραματικές της συνέπειες.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Η χειρονομία της Τρέμη προς τον Ευαγγελάτο για να "κόψει" τον Γλέζο όταν αυτός μίλησε για τους Τραπεζίτες (video)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δώσει κανείς ένα τέλος σε μια τηλεοπτική συνομιλία που δεν πάει όπως την θέλεις. Κάποιοι από αυτούς είναι ιδιαίτερα «ευγενικοί» όσο και χαρακτηριστικοί.
Έναν από αυτούς τους τρόπους με την χρήση του χεριού, φαίνεται να χρησιμοποίησε και η Όλγα Τρέμη στο Νίκο Ευαγγελάτο ώστε να δώσει τέλος στην σύνδεση με τον Μανώλη Γλέζο καθώς εκείνος έθεσε στον αέρα το ερώτημα: «Εάν είναι δυνατόν Τραπεζίτες να αποτελούν μέλη επιτροπής που χειρίζονται τα θέματα του χρέους της χώρας;"!
Όταν ακούστηκε ο Μανώλης Γλέζος να μιλάει για του Τραπεζίτες η Όλγα Τρέμη κατεβάζει το χέρι κάτω από το τραπέζι και κάνει την χαρακτηριστική κίνηση "κόφτον" ρίχνοντας μια ματιά στον Νίκο Ευαγγελάτο. Αμέσως μετά τεντώνει τα χέρια πάνω από το τραπέζι...

Πηγή

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Βόμβα απο το Spiegel: Η Ελλάδα μπορει να θριαμβεύσει γιατί έχει κυβερνηση αποφασισμένη για όλα!

tw 
Να που η τρομοκρατία αντιστρέφεται…
Με ένα άρθρο – κόλαφο σήμερα ο Wolfgang Munchau, αναλύει την στρατηγική διαπραγμάτευσης της Ελληνικής κυβέρνησης καταλήγοντας στο συμπέρασμα οτι η Ελλάδα ακολούθησε μια διαπραγματευτική τακτική που μπορεί να την οδηγήσει στη νίκη.
Για πρώτη φορά μάλιστα ο αρθρογράφος αφήνει ενα τεράστιο καρφί κατά του Σόιμπλε, ομολογώντας ότι η στρατηγική Βαρουφάκη ήταν εξαιρετικά ευφυής, σε αντίθεση «με αυτό που πίστευαν κάποιοι»…
Η Ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί τους πιστωτές γιατί παρότι θελουν πραγματικά την παραμονή στην Ευρωζωνη, αφήνουν ανοιχτά ολα τα ενδεχόμενα.
Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τραπεζες έχουν επιπλέον άνοιγμα 100 δις Ευρώ στην Ελλάδα (σς. Εννοεί τον ELA) πράγμα που θα επιφέρει επιπλέον καταστροφή σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.
Αυτες οι συνθήκες οδηγούν στο συμπέρασμα οτι η Ελλάδα θα δικαιωθεί και μάλιστα θα βάλει και το θέμα κουρέματος του χρέους επι τάπητος.
Ο αρθρογράφος μάλιστα καταλήγει στην πρόβλεψη ότι «η συμφωνία θα εμπεριέχει και δέσμευση για ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους» παρότι στο Βερολίνο ξορκίζουν καθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Μάλλον το Spiegel προετοιμάζει το εσωτερικό ακροατήριο αλλά και τους αντιφρονούντες βουλευτές της συγκυβέρνησης…
 


Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Το ξύπνημα του «πειραματόζωου»

Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου 
Ο Πήτερ Σπήγκελ των Financial Times είναι κάτι σαν ο ημίθεος της ενημέρωσης, για μια μερίδα του ελληνικού διαδικτυακού χωριού. Οι χωρικοί αυτής της κατηγορίας ακολουθούν με δέος τον «γκουρού» τους. Δεν προλαβαίνει να γράψει οποιαδήποτε παπάρα -άνευ συγχωρήσεως-, και σπεύδουν ηδονικά να την προβάλλουν ή να την επικαλεστούν, όπως ο πιστός επικαλείται το λόγο του Θεού ή ο αμετανόητος νεοφιλελεύθερος τη Θάτσερ…
Σήμερα συγκλονίστηκαν και πάλι. Ο μέγας μάγος της φυλής των ζουλού της δημοσιογραφίας, σχολίασε στο Τwitter ότι «ο Τσίπρας ήταν σκεπτικός το πρωί»! Και δώσ” του δημοσιεύματα με πηχυαίους τίτλους και παθιασμένες αναρωτήσεις από τους εγχώριους μαθητές του… κυρίου για το τι μπορεί να εννοεί ο μεγάλος! Financial Times σου λένε! Ευαγγέλιο … 
Μόνο που αυτή η φανατική σέχτα των αγορών και όσοι την εκπροσωπούν, όπως μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα στο εξωτερικό, δεν μπορεί να αντιληφθεί την έννοια της πολιτικής… Τα περισσότερα στελέχη της γαλουχήθηκαν τα τελευταία πολλά χρόνια σ΄ένα περιβάλλον στεγνό και στυγνό… Άνυδρο από ιδέες και επεξεργασίες, και με την περιορισμένη...

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Μπράβο σ' αυτήν τη Γαλλία! «Ας σώσουμε την Ελλάδα με τη δημοκρατία» Έκκληση...

«Ας σώσουμε την Ελλάδα με τη δημοκρατία» είναι ο τίτλος-μήνυμα στο άρθρο που συνυπογράφουν μέσω της Le Monde τρεις κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι της Γαλλίας. Μ’ αυτό το άρθρο-παρέμβαση ο γνωστός οικονομολόγος Τομά Πικετί, ο ο Μαξίμ Παροντί κοινωνιολόγος στο Παρατηρητήριο Οικονομικών Αλλαγών στην μεγάλη Σχολή των Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι (Sciences Po) και ο Ξαβιέ Τιμπό, διευθυντής σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Σπουδών υποστηρίζουν ότι η λύση για την Ελλάδα μπορεί να έρθει μέσα από «τη δημιουργία μιας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην ευρωζώνη, στην οποία θα ανατεθεί η διευθέτηση του προβλήματος».
«Για να τελειώνουμε με το μπλοκάρισμα και τα μαστορέματα (μπαλώματα), θα πρέπει να αναθέσουμε σε μια πραγματική Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρωζώνης την επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους»τονίζουν, προσθέτοντας. «Η θεσμική ατέλεια της ευρωζώνηςκαι απαιτείται η ανοικοδόμησή της. Αυτό όμως που διαφαίνεται, δεν είναι στο ύψος της ευρωπαϊκής ιδέας»:
«Ας πάρουμε το πρόβλημα από άλλη κατεύθυνση, δίνοντας την ευκαιρία στην ευρωπαϊκή δημοκρατία να αναδειχθεί. Ας αναθέσουμε σε ένα αντιπροσωπευτικό όργανο των εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή στην εμβρυακή μορφή μιας πραγματικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ευρωζώνης, τη λύση για το ελληνικό χρέος», επισημαίνεται στο άρθρο και τονίζεται: «Η Συνέλευση αυτή θα μπορούσε να παίξει διαιτητικό ρόλο στη σύγκρουση ανάμεσα στους πιστωτές και την ελληνική κυβέρνηση, μεταθέτοντας τις συζητήσεις και τις αποφάσεις γύρω από τα σημαντικά ερωτήματα : Ποιά είναι η ευθύνη των νέων γενεών για τα χρέη των πρεσβύτερων; Τι γίνεται με το δικαίωμα των πιστωτών; Πως μειώθηκαν άλλα σημαντικά χρέη στην ιστορία στο παρελθόν και ποια διδάγματα αντλούμε για το μέλλον;
...Με τη νομιμοποίηση από μια επίσημη Συνέλευση, η οποία θα είναι και θα παίξει το ρόλο του θεματοφύλακα, η συμφωνία δεν θα κινδυνεύει πλέον να καταγγελθεί για ακόμα μια φορά. Εφ’ όσον θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα χρέους και να αποφύγουμε να επιβάλουμε δια της βίας μια συμφωνία, θα πρέπει να αναστείλουμε τις οφειλές της Ελλάδας το χρόνο που απαιτείται. Αυτή η διαδικασία κοινής λογικής, εφαρμόζεται για όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικού χρέους, σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου».
Οι τρεις αρθρογράφοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια λύση προϋποθέτει απομόνωση του ΔΝΤ, άρα και αποπληρωμή του. «Την ίδια στιγμή», γράφουν, «η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα αποκλεισθεί, εφόσον Ευρώπη και Ελλάδα συμφωνούν σε διαπραγμάτευση και στην αποδοχή της συμφωνίας που θα επιτευχθεί.
Η συνέλευση θα μπορεί να εξετάζει περιοδικά την εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε η τελευταία να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα δρουν συμβουλευτικά και θα είναι υπόλογες ενώπιόν της.
Πέρα από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, η συνέλευση αυτή θα ασχολείται με τη διαχείριση κρίσεων και θα δημιουργήσει κοινό ταμείο χρεών της ευρωζώνης, συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους και θα θέσει όρια για κοινό επίπεδο ελλείμματος και δημοσίων επενδύσεων».