Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Le Monde: Η οικογένεια Πατατοπούλου εξηγεί τις επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα

Είναι Μία τυπική ελληνική οικογένεια. Πρόκειται για την οικογένεια Πατατοπούλου -επώνυμο που αντλεί από το γεγονός ότι απεικονίζεται με τη μορφή πατατών- και η οποία αναλαμβάνει να εξηγήσει τους Γάλλους με απλό τρόπο την επίδραση των μέτρων λιτότητας στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Μέσω ενός animation η Le Monde, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γαλλική εφημερίδα, παρουσιάζει το χρονικό της λιτότητας στη χώρα μας.
Πρωταγωνιστές του animation: η μητέρα Σοφία, ο πατέρας Αλέξης, ο γιος Περικλής και ο παππούς Γιώργος.
Την εμφάνιση της στο βίντεο κάνει πρώτη η μαμά Πατατοπούλου, η οποία μέχρι το 2009 είχε ένα συνοικιακό μαγαζί χαρτικών, το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει λόγω της αύξησης της φορολογίας και της πτώσης του τζίρου. Όπως αναφέρει η Le Monde το 2012 το επίδομα ανεργίας μειώθηκε από τα 461,5 ευρώ στα 360 ευρώ και μιας και η Σοφία είναι άνεργη πάνω από έναν χρόνο, δεν λαμβάνει απολύτως τίποτα.
Ο μπαμπάς της οικογένειας, ο Αλέξης Πατατόπουλος είναι δημόσιος υπάλληλος σε υπουργείο. Όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα στο ευφάνταστο animation της, το 2010 περίπου 160.000 δημόσιοι υπάλληλοι είτε απολύθηκαν είτε μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας. Ο πατέρας Πατατόπουλος δεν έχασε τη δουλειά του, όμως έχασε άλλα πολλά. Πρώτα έχασε τον 13ο και 14ο μισθό. Και μετά; Είδε τις άποδοχές του να μειώνονται από τα 1.400 ευρώ στα 900. Με την Σοφία άνεργη και χωρίς επίδομα, η οικογένεια πρέπει τώρα να ζήσει με αυτό το ποσό, δίνοντας μάλιστα και 600 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.
Στο προσκήνιο μπαίνει στη συνέχεια ο γιος των Πατατοπουλέων, ο Περικλής. Όπως και οι περισσότεροι νέοι Έλληνες μεταξύ 25 και 35 συνεχίζει να ζει με τους γονείς του. Ο Περικλής θεωρείται από τους τυχερούς… και αυτό γιατί σε αντίθεης με τους φίλους του δεν είναι άνεργος. Αν και πριν την κρίση ο Περικλής κέρδιζε τον μήνα 2.000 ευρώ, τώρα παίρνει 1.450 ευρώ. Είδε τον μισθό του να μειώνεται κατά 1/4, αλλά παρόλ’αυτά θεωρείται «προνομιούχος».
Τελευταίος την εμφάνιση του κάνει ο παππούς Γιώργος. Στα 64 του ανήκει στο 1/4 του γερασμένου ελληνικού πληθυσμού, τους συνταξιούχους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 2,6 εκατομμύρια. Με το δημογραφικό πρόβλημα να πιέζει τον προϋπολογισμό η Le Monde τονίζει ότι το ελληνικό κράτος έχει προχωρήσει σε κολοσσιαίες μειώσεις στις συντάξεις. Έτσι, ο παππούς Πατατόπουλος από εκεί που το 2009, έπαιρνε 1250 ευρώ μεικτά σύνταξη, τώρα παίρνει 980 ευρώ. Σε αυτό το σημείο, σημειώνεται ότι ο γιος του Αλέξης Πατατόπουλος αντίστοιχα δεν θα είναι συνταξιούχος σε αυτή την ηλικία, καθώς το όριο ηλικίας έχει αυξηθεί στα 67 έτη.
Με αυτά τα δεδομένα η εφημερίδα σχολιάζει και τη νέα αύξηση στο κόστος ζωής λόγω των ανατιμήσεων που φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ. Στο τέλος του animation αναφέρεται επίσης μέσα σε 5 χρόνια ύφεσης, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 26%, τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν κατά 35% και συνολικά 200.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, μειώνοντας κι άλλο τις προοπτικές ανάκαμψης.
Η οικογένεια… Πατατοπούλου δεν είναι τίποτε άλλο από το χαρακτηριστικό παράδειγμα του τεράστιου αντίκτυπου της κρίσης και των μέτρων λιτότητας στους Ελληνες, καταλήγει στο βίντεο της η Le Monde.


L'impact de la crise en Grèce expliqué en patates από lemondefr

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Όλες οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη «στοκάρουν» χρυσό – Περιμένουν έναν οικονομικό «Αρμαγεδώνα»;

Aνησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι ισχυρότερες χώρες του πλανήτη αυξάνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό, κάτι που το πραγματοποιούν μεθοδικά τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας υποψίες ότι αναμένουν μια πολύ μεγάλη οικονομική καταστροφή που θα καταστήσει τα χαρτονομίσματα όλων των κρατών σε…παλιόχαρτα, και στον «ευγενικό» κόσμο που θα ακολουθήσει μόνο όσοι κατέχουν το «ευγενές» μέταλο θα θεωρούνται πλούσιοι.

Η πτώση του κινεζικού χρηματιστηρίου κατά 30% μέσα σε ένα μήνα και τοένα παρολίγον (προς ώρας) Grexit έχουν φέρει την παγκόσμια οικονομία στα όριά της. Θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και άλλες κρίσεις και πολύ σύντομα.
Τώρα πλέον είναι γνωστό πώς και γιατί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τη σύμφωνη γνώμη της Μέρκελ και σε γνώση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έκανε λόγο, επισήμως, για πενταετές time out από το ευρώ. Είναι, όμως, όλες οι πτυχές γνωστές;
Το περίφημο Zero Hedge (που πρώτο το defencenet.gr είχε αναδείξει στο ελληνικό κοινό), αναζητεί το κοινό σημείο που ενώνει τη Γερμανία με την Ολλανδία και τη Φινλανδία που τάχθηκαν εξαρχής υπέρ αυτής της λύσης. Τι κοινό μπορεί να έχουν αυτές οι τρεις χώρες που τις ενώνει τόσο πολύ, έτσι ώστε η μια να ακολουθεί κατά πόδας τις πολιτικές αποφάσεις της άλλης;
Σύμφωνα με το Zero Hedge, υπάρχει ένας κεντρικός σύνδεσμος ανάμεσα σε αυτές τις τρεις χώρες. Συγκεκριμένα, η Γερμανία άρχισε τον επαναπατρισμό 1.400 τόνων χρυσού που είχε αποθηκεύσει στα θησαυροφυλάκια της Fed στη Νέα Υόρκη.
Το παράξενο είναι ότι η Φινλανδία που επίσης κράτησε πολύ σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, είναι επίσης μια από τις χώρες που φαίνεται να προχώρησε σε παρόμοιες κινήσεις. Αυτή τη στιγμή, επισήμως, μόνο το 4% του συνολικού χρυσού της χώρας βρίσκεται εντός των συνόρων της.
Το υπόλοιπο είναι αποθηκευμένο εκτός και μπορεί η κεντρική τράπεζα της χώρας να μην δίνει επιπλέον στοιχεία, ωστόσο δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη αν στο μέλλον παραδεχθεί πως, όντως, μετέφερε μεγάλο μέρος του χρυσού της στο εσωτερικό.
Κατά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η πλειοψηφία του χρυσού της Φινλανδίας φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας. Η συγκεκριμένη τράπεζα ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι απέσυρε πάνω από 350 τόνους χρυσού από τα θησαυροφυλάκιά της, δίχως, φυσικά, να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποιος τους απέσυρε και πού τους πήγε.
Η Ολλανδία, επίσης αρκετά εχθρική με την Ελλάδα, ανέσυρε το 2014 περίπου 120 τόνους χρυσού που είχε φυλαγμένα στα θησαυροφυλάκια της Fed στη Νέα Υόρκη και η εξήγηση ήταν ότι «το κάναμε για να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας».
Το Zero Hedge δεν έχει απάντηση για τις παράλληλες κινήσεις των τριών χωρών, αλλά διερωτάται αν αυτές οι τρεις χώρες γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζουν όλοι οι υπόλοιποι και επίσης τι ακριβώς προσπαθούν να πετύχουν στο εγγύς μέλλον με τη μεταφορά του χρυσού τους.
Τα κινεζικά αποθέματα σε χρυσό αυξήθηκαν κατά 604 τόνους από το 2009, φθάνοντας τους 1.658 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Πλέον το Πεκίνο κατατάσσεται στην 5η θέση της σχετικής λίστας με τα παγκόσμια αποθέματα, αφήνοντας στην 6η θέση τη Μόσχα.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αναπάντεχη ανακοίνωση του Πεκίνου για τα αποθεματικά σε χρυσό αποτελεί κίνηση για να υποστηρίξει την αναγνώριση του νομίσματός της στις διεθνείς συναλλαγέςΗ εξέλιξη αυτή αποκαλύφθηκε με καθυστέρηση έξι ετών.
Η κεντρική τράπεζα της ασιατικής χώρας έχει ανακοινώσει αλλαγές στα αποθέματά της σε χρυσό, μόλις τέσσερις φορές, σε χρονικό διάστημα 15ετίας, όπως αναφέρουν αναλυτές της UBS. Η Κίνα τώρα, ακολουθεί στο επίπεδο αποθεμάτων χρυσού, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το ΔΝΤ, την Ιταλία και τη Γαλλία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 8.133 τόνους χρυσό στα αποθέματά τους.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αναπάντεχη ανακοίνωση του Πεκίνου για τα αποθεματικά σε χρυσό αποτελεί κίνηση για να υποστηρίξει την αναγνώριση του νομίσματός της στις διεθνείς συναλλαγές.
Η Κίνα κατατάσσεται πλέον στην 5η θέση των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα σε χρυσό παγκοσμίως.
Η Κίνα επιδιώκει να αναγνωριστεί του γουάν από το ΔΝΤ ως επίσημο διεθνές αποθεματικό νόμισμα, όπως το δολάριο, το ιαπωνικό γεν, το ευρώ και τη στερλίνα. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κίνα, προωθώντας την προσπάθειά της για μεγαλύτερο διεθνή ρόλο του νομίσματός της, παρουσιάζει στοιχεία διαφάνειας των αποθεματικών της.
Η απόφαση του ΔΝΤ για το αν θα αποδεχτεί το (renminbi) γουάν στα SpecialDrawingRights(SDR) αναμένεται να ληφθεί στα τέλη της χρονιάς.
Ένας άλλος λόγος για την ανακοίνωση των μεγάλων αποθεματικών της σε χρυσό είναι για να καθησυχάσει τους επενδυτές, που από τα μέσα Ιουνίου είδαν τις κινεζικές αγορές να σημειώνουν συρρίκνωση περί τα 30%. Το Πεκίνο έχει λάβει σειρά μέτρων για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να σταματήσει το ξεπούλημα μετοχών.
Το ίδο κάνει όμως και η Μόσχα η οποία στθερά αγοράζει χρυσό τα τελυταία χρόνια και μάλιστα ουδείς είναι πραγματικά σίγουρος για την ποσότητα υπό κατοχής, καθώς το κάνει υπό άκρα μυστικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κεντρική κυβέρνηση της Μόσχας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών, αύξησαν απότομα την αγορά του χρυσού, από την παγκόσμια αγορά, το τελευταίο έτος, επεκτείνοντας σημαντικά τα αποθέματα χρυσού της χώρας. Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν από ειδικούς εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, στην ιαπωνική οικονομική έκδοση NIKKEI του Νοεμβρίου του 2014.
Σύμφωνα με την εφημερίδα , το Ταμείο, στο τέλος του περσινού Αυγούστου, υπολογίζει τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Ρωσίας σε 1.112,5 τόνους, 77 τόνους υψηλότερα από του Ιανουαρίου του 2014
Σύμφωνα με τον όγκο χρυσού που έχει ως αποθεματικό της, η Ρωσία έχει ξεπεράσει την Κίνα (1.054 τόνοι) και την Ελβετία (1.040 τόνοι). Παράλληλα, το μερίδιο του ευγενούς μετάλλου στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας αυξήθηκε από 8,3% σε 9,8%.
Σύμφωνα με δημοσίευση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η Ρωσία ασχολείται με την αγορά χρυσού για αρκετά χρόνια, αρχίζοντας από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης το 2008. Και αυτό το κάνει χωρίς πολλή δημοσιότητα.
Τι μπορεί να εξηγήσει μια τέτοια ταχεία αύξηση στη Ρωσία των αποθεμάτων χρυσού της;
Σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους, τα κράτη συσσώρευαν χρυσό τις παραμονές κάποιου μεγάλου πολέμου. Σήμερα, ωστόσο, πιστεύεται ότι η Ρωσία πιθανόν να πρόκειται να εμπλακεί μελλοντικά, με «κάποιον» αντίπαλο «πολύ σκληρά» .
Από την άλλη πλευρά, μεγάλες ποσότητες χρυσού και αρκετά χαμηλή ρευστότητα , μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πολύ καλή πρακτική «απάντηση», κατά των κυρώσεων και του εμπάργκο, της δύσης προς το Κρεμλίνο . Με την πώληση στο μέλλον αποθεμάτων χρυσού από ένα κράτος αυτό αντανακλάται άμεσα στην αγορά, και οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές.
Αλλά όμως, εάν οι συνθήκες των εξωτερικών περιορισμών σε μια οικονομία είναι δυσμενείς , και η χώρα πρέπει να καταφύγει στην χρήση του χρυσού, τότε η αξία του αρχίζει να μειώνεται αρκετά γρήγορα.
Ως άμεσο αποτέλεσμα, αυτό θα οδηγήσει στο γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το κόστος πώλησης του χρυσού, θα πέσει κάτω από το κόστος αγοράς, δημιουργώντας τις άμεσες απώλειες στην οικονομία .
Η ενεργή αγορά χρυσού στην Ρωσία, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα της έναρξης της ουκρανικής κρίσης, καθώς και των γεγονότων στην Ουκρανία, αλλά με την επιβολή κυρώσεων από την δύση , η όλη διαδικασία επιταχύνθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι το 70% των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων αντιπροσώπευαν έως σήμερα τα δολάρια και τα ευρώ. Κατά συνέπεια, η αύξηση του χρυσού στο σύνολο των αποθεμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας, μειώνει την αξία του δολαρίου και του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ως παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα . Περίπου την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια και η Κίνα, που έχει το μεγαλύτερο συναλλαγματικό απόθεμα δολαρίων στον κόσμο .
Η μόνη εξήγηση για τέτοιου είδους ενέργειες είναι η απώλεια εμπιστοσύνης ,από τις δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις ( Ρωσία και Κίνα ) στο αμερικανικό νόμισμα. Η πτώση του δολαρίου σαν αποθεματικό νόμισμα, επιτρέπει την μείωση της εξάρτησης των οικονομιών των χωρών αυτών, από τις αρνητικές εξελίξεις στις οικονομίες των χωρών της Δύσης, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι στο όλο ζήτημα εξυφαίνονται και παγκόσμια σενάρια «οικονομικής συνομωσίας». Ειδικότερα, όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαφόρων «δυνάμεων και φατριών» εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, μερικές από τις οποίες δεν ενδιαφέρονται και πάρα πολύ για ένα ισχυρό δολάριο.
Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο κύριος λόγος για την αντικατάσταση του δολαρίου και του ευρώ (σε μικρότερο βαθμό) από τον χρυσό , ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, υπαγορεύεται κυρίως από την ρωσική και κινεζική δυσπιστία κατά του αμερικανικού νομίσματος, και την αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική οικονομική και πολιτική κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ουσία όμως παραμένει στο γεγονός ότι όλες οι μεγάλες δυνάμεις αυξάνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό και αυτό συμβαίνει μόνο όταν οι παγκόσμιες οικονομικές «φούσκες» είναι στα όριά τους και έτοιμες να σκάσουν όπως έγινε και στο Κραχ του 1929, μόνο που τώρα ο πλανήτης είναι πολύ πιο εκτεθειμένος λόγο…της νεοταξικής Παγκοσμιοποίησης.
Άλλωστε όταν η Ελλάδα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ στο τέλος του Ιουνίου, η ΕΚΤ τύπωσε 1 τρισ.ευρώ για να στηρίξει τις αγορές για να μην πάρουμε άερα στην Αθήνα και πιστέψουμε ότι αποτελούμε απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Τώρα δεν έχουν λεφτά να μας δώσουν για την περιβόητη συμφωνία. Ζούμε σε έναν περίπλοκο κόσμο όπου δεν ισχύουν οι κανόνες της λογικής, και πως να ισχύσουν όταν υπάρχουν κάποιοι «άγνωστοι» που τους λένε «αγορές» τυπώνουν χρήμα από τον «αέρα» και το δανείζουν ωσάν αληθινό στα κράτη για να απαιτήσουν αργότερα την υποταγή τους!

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ξυπνήστε σύντροφοι!... του Μάκη Ανδρονόπουλου


Το 42,5% που θα πάρει ο Τσίπρας στις εκλογές όποτε γίνουν, μην σας παίρνει το μυαλό. Το ποσοστό  αυτό που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις είναι για να τον ενθαρρύνει να εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα, ώστε να ανακτηθεί η Εμπιστοσύνη των δανειστών και να πάρουμε τα λεφτά για τις τράπεζες, την ανάπτυξη και να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους. Για τίποτε άλλο. Και το τονίζουμε αυτό, επειδή, τόσο από τις πρόσφατες ομιλίες και δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης, ότι η συμφωνία συνθηκολόγησης «δεν μας αρέσει», «η αριστερά είναι με τις κινητοποιήσεις, θέλει τον κόσμο στους δρόμους», μέχρι το αυτοκτονικό του Βαρουφάκη … «Όχι όμως και για να τους εφαρμόσουμε (τους όρους)» αναδύεται μια διάθεση να κοροϊδέψουμε και πάλι τους κουτόφραγκους.
Μια τέτοια λογική θα ήταν θανατηφόρα. Η ρητορική εντός πρέπει να αλλάξει, γιατί δεν χτίζει ούτε έξω, αλλά ούτε και μέσα εμπιστοσύνη.  Ούτε ο ανασχηματισμός ενέπνευσε εμπιστοσύνη (ΣΣ: εκτός κι αν ο πρωθυπουργός ξεσκαρτάρει υποχρεώσεις), ούτε η νέα ΠΝΠ για τις τράπεζες, ούτε τίποτε… Απλώς, υπάρχει ακόμη πίστη στο πρόσωπο του Τσίπρα, γιατί οι πάντες ξέρουν, όπως άλλωστε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι ο Τσίπρας είναι ο τελευταίος οδηγός στο τρένο με τα λυμένα φρένα. Τον επόμενο δεν θέλει να τον φανταστεί κανείς, ούτε τι θα φοράει… Συνεπώς:
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτό μόνο μέσα από το 3ο Μνημόνιο (δάνεια 86 δισ. ευρώ, συν 35 δισ. ευρώ της ανάπτυξης), όλα τα άλλα είναι αστεία.
Την Τετάρτη, αφήστε τους συναισθηματισμούς και τους στρουθοκαμηλισμούς και ψηφίστε την επιβίωση της χώρας. Σύντροφοι, σοβαρευτείτε, ψηφίστε χωρίς πολλά πολλά (τα γιουχαΐσματα  είναι η αρχή) ότι έχουμε υπογράψει και εφαρμόστε τα, πρώτον, γιατί οι άλλοι δεν μπόρεσαν, δεύτερον, γιατί είναι ΤΙΝΑ (there is no alternative) και τρίτον, γιατί θα φύγουμε όλοι και θα σας αφήσουμε μόνους.
Στις 30/6 χάσαμε τα πάντα και συνθηκολογήσαμε για να σωθούμε. Το πήρε πάνω του -προς τιμή του-  μόνος του ο Τσίπρας, αν και έπρεπε να είχε αλλάξει τον Γιάνη και να έχει κλείσει το θέμα όπως όπως τον Απρίλιο.
Να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα επαγγελματικά και περήφανα και με το Brussels Group στα φανερά, χωρίς ντροπή. Άλλωστε, αν εξαιρέσουμε τα φορολογικά και τα συνταξιοδοτικά, όλα τα άλλα είναι πολιτικές που εμπόδιζε η διαπλοκή και θα έπρεπε να είναι σημαία της αριστεράς.
Η όποια χαλάρωση των μέτρων δεν θα προκύψει από νομοθετικό αντάρτικο και από
 

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Reality Check: Σε Απλά Ελληνικά - Αξίζει να το διαβάσετε

Το παρακάτω κείμενο είναι η προσωπική μου αντίληψη για ότι συνέβη στην Ελλάδα την τελευταία περίοδο.
Γιατί έγινε ότι έγινε?
Παραποιώντας τα οικονομικά της στοιχεία, η Ελλάδα “απέδειξε” πως μπορεί να συμμετάσχει σε μία νομισματική ένωση στην οποία συμμετείχαν οικονομίες πολύ πιο ισχυρές απο την δική της. Είναι σαν να συμμετέχει ο Αχιλλέας Φαρσάλων σε πρωτάθλημα που παίρνει μέρος η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να γίνει ανταγωνιστική (να γίνει δηλαδή Μπαρτσελόνα) με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει πάρα πολύ χρέος.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ την διέσωσε αλλά επέμεινε σε λιτότητα και μεταρρυθμίσεις. Έχει υπάρξει περισσότερο απο το πρώτο και λιγότερο απο το δεύτερο και η Ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε σε ανησυχητικό βαθμό. Οι Έλληνες χρειάζονται κι άλλες διασώσεις αλλά έχοντας αγανακτίσει με την λιτότητα ζήτησαν αλλαγή τακτικής.
Ο Τσίπρας προσπάθησε να σταματήσει την επιβολή μέτρων λιτότητας και να πείσει την ΕΕ να συμφωνήσουν σε μέτρα που, ναι μεν εξυπηρετούν το χρέος, συμβάλλουν όμως και σε ανάπτυξη της χώρας.
Πως προσπάθησε να το πετύχει αυτό?
Ο Τσίπρας χρησιμοποίησε δύο βασικά όπλα:
α. Την κοινή λογική: Ο Βαρουφάκης απέδειξε ξανά και ξανά με τις γνώσεις και τα επιχειρήματα του πως αυτά που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι όχι μόνο δεν γεννούν ανάπτυξη, αλλά καταστρέφουν την χώρα. Το όπλο της κοινής λογικής ενυσχύθηκε και απο την ανοιχτή παραδοχή του ΔΝΤ πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, παραδοχή που ήρθε μετά απο κινήσεις της κυβέρνησης.
Ποιό ήταν το αποτέλεσμα?: Κανένα αποτέλεσμα. Ο Σόιμπλε δεν είχε κανένα πρόβλημα να πει ανοιχτά πως γνωρίζει πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο αλλά δεν τον νοιάζει και δεν θα δεχτεί κούρεμα του χρέους. Αυτό αποδεικνύει πως η κοινή λογική δεν παίζει κανέναν ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ (Ευρωπαϊκής Ένωσης), άρα το βασικό όπλο του Τσίπρα, πάνω στο οποίο επένδυσαν 6 μήνες, ήταν εξ’ αρχής άχρηστο.
β. Το Grexit: Ο Τσίπρας ξεκίνησε ένα είδος ψυχρού πολέμου (ΗΠΑ-ΕΣΣΔ απειλούσαν ο ένας τον άλλον πως θα ρίξουν πυρηνικά), απειλώντας πως θα πάει την χώρα σε Grexit, καταστρέφοντας μαζί με την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.
Ποιό ήταν το αποτέλεσμα?: Κανένα αποτέλεσμα. Οι δανειστές ήταν σίγουροι πως μπλοφάρει.
Να σημειώσω εδώ πως όταν στις 11/7/2015 ο Άγγλος φιλόσοφος Keith Frankish ρώτησε στο twitter τον Βαρουφάκη:
Αν ο Βαρουφάκης πιστεύει (σωστά, κατ’εμε) ότι ο Σόιμπλε θέλει Grexit, γιατί νόμιζε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την απειλή του Grexit για να πάρει παραχωρήσεις?
Ο Βαρουφάκης του απάντησε:
Δεν το νόμιζα. Στην πραγματικότητα αρνιόμουν σταθερά να μπλοφάρω, να απειλήσω ή να σκευωρίσω.
Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε ο Τσίπρας δεν πήγε με 2 όπλα, αλλά με ένα.


Γιατί ο Τσίπρας δεν προχώρησε σε Grexit παρ’όλα αυτά?
Ο Τσίπρας δεν μπορούσε να κάνει Grexit χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Ένα Grexit μπορεί να γίνει μόνο προσχεδιασμένα και με τρόπο ελεγχόμενο και όχι άτακτο.

Δεν μπορούσαμε να κάνουμε Grexit και να τυπώσουμε κατευθείαν δραχμές?
Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, στο υπο αμερικανική κατοχή Ιρακ, με τον πιο ισχυρό στρατό του κόσμου και τρία νομισματοκοπεία, η είσοδος νέου νομίσματος τους πήρε σχεδόν ένα χρόνο.
Χωρίς τέτοια υποστήριξη, η Ελλάδα θα ανακοίνωνε ένα πολύ υποτιμημένο νόμισμα το οποίο θα χρειαζόταν 18 μήνες για να φτάσει στην Ελληνική αγορά. Μέσα σε αυτούς τους 18 μήνες ο κάθε Έλληνας θα έστελνε τα λεφτά του στο εξωτερικό με όποιον τρόπο έβρισκε και το αποθεματικό της χώρας θα άδειαζε.
Η αξία ενός νομίσματος ορίζεται εν μέρη απο το αποθεματικό. Πρόσθεσε σε αυτό και άλλους παράγοντες που επίσης επηρρεάζουν την αξία ενός νομίσματος — π.χ. το ποσοστό ανεργίας σε μία χώρα και η πολιτική σταθερότητα, ο πληθωρισμός — και το αποτέλεσμα, όταν μετά απο 18 μήνες γυρνούσαμε σε δραχμή, θα ήταν τα 500 ευρώ μισθό/μήνα που έπαιρνε κάποιος, αφού μετατρεπόντουσαν σε ένα ποσό σε δραχμές, δεν θα του έφταναν για να ζήσει ούτε μία εβδομάδα.

Απόσπασμα απο συνέντευξη του Βαρουφάκη στις 14/7/2015

Μα καλά, όλα αυτά δεν τα προέβλεψε η κυβέρνηση?

Σακοράφα: Σύντροφε Πρόεδρε, εγώ δεν παραδέχομαι την ήττα

«Δεν παραδέχομαι την ήττα» τονίζει σε δημόσια δήλωσή της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα.
Σημειώνει ότι «η συμφωνία που ψηφίστηκε χθες, αποτελεί όχι μόνο τακτική αλλά και στρατηγική ήττα της πρώτης κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά» καθώς τη μετατρέπει σε μνημονιακή κυβέρνηση κάτι που αποτελεί «βαριά ιστορική στρέβλωση και ιδεολογική ανωμαλία». Στη συνέχεια καλεί τον πρωθυπουργό να σώσει, από σήμερα κιόλας τα «κρυμμένα τιμαλφή» μας. «Αύριο θα είναι αργά!» καταλήγει.
Ολόκληρη η δήλωση της Σ. Σακοράφα:
«Συναισθανόμενη πλήρως την πίεση των συντρόφων μου βουλευτών, αφού μία άλλη στιγμή, πριν πέντε χρόνια, ένιωθα την ίδια πίεση προκειμένου να συναινέσω στην πρώτη ‘σωτηρία’ της Ελλάδας, θέλησα να δημοσιοποιήσω τη θέση μου, μετά την ψηφοφορία στην Βουλή. Η συμφωνία που ψηφίστηκε χτες, αποτελεί όχι μόνον τακτική, αλλά και στρατηγική ήττα της πρώτης κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά.
Τη μετατρέπει στην τέταρτη, από το 2010, μνημονιακή κυβέρνηση και αυτό, αποτελεί βαριά ιστορική στρέβλωση, βαριά ιδεολογική ανωμαλία, βαρύ πολιτικό πλήγμα.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε έναν ωμό εκβιασμό ανάμεσα στην αποδοχή αυτής της συμφωνίας και την καταστροφή του λαού. Κι όπως ο ίδιος παραδέχθηκε οι ‘λάθος εκτιμήσεις’ τον οδήγησαν σε απόλυτη  ανετοιμότητα, σε μη επεξεργασία ενός σχεδίου διαφυγής, με αποτέλεσμα να υποκύψει σε αυτόν τον εκβιασμό.
Επειδή είναι ολοφάνερο ότι όταν ένας εκβιασμός αποδίδει, επαναλαμβάνεται.
Επειδή το πρόγραμμα, το οποίο καθ’ ομολογία του πρωθυπουργού δεν βγαίνει, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε ένα νέο παρόμοιο ή χειρότερο εκβιασμό, αρνούμαι να χαρίσω την κυβέρνηση, την Αριστερά αλλά και το μεγαλειώδες ΟΧΙ του λαού μας, στους εκβιαστές.
Καλώ τον Πρωθυπουργό από σήμερα κιόλας με την πλήρη γνώση που απέκτησε - και αυτός και οι στενοί του συνεργάτες - γύρω από τις απάνθρωπες μεθοδεύσεις του διευθυντηρίου της Ευρώπης, δηλαδή γύρω από την ανθρωποφάγα φύση του νεοφιλελευθερισμού, να εγκαταλείψει τις μεταφυσικές βεβαιότητες που μας οδήγησαν έως εδώ.
Τον καλώ τόσο μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια αυτής της συμφωνίας, αλλά κυρίως έξω από αυτά τα πλαίσια, να φανεί ρεαλιστής.
Να οργανώσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα το σχέδιο εκείνο που θα θωρακίσει την κυβέρνηση, την Αριστερά και κυρίως την κοινωνία μας απέναντι στο βέβαια επερχόμενο νέο εκβιασμό.
Τούτο αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα και υπερώριμη πολιτική δυνατότητα.
Ο άμεσος και χωρίς εκπτώσεις έλεγχος των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, ο έλεγχος και η εξυγίανση του σκοτεινού τραπεζικού συστήματος (βλέπε ΚτΕ, Εθνική, eurobank κτλ), η επιλογή συνεργατών που δε θα μας συντρίψουν ξανά στα βράχια των αφελών εκτιμήσεων και της λανθασμένης ανάγνωσης των ευρωπαϊκών συσχετισμών, ο σεβασμός της ηθικής - πολιτικής επιλογής των 38 συντρόφων βουλευτών, η επαναλειτουργία του κόμματος και των συλλογικών του οργάνων, η υπεύθυνη περιγραφή του εναλλακτικού σχεδίου στο λαό μας, η δυναμική διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, η σε κάθε δυνατό επίπεδο αξιοποίηση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας και η ειλικρινής - και όχι προσχηματική - υποστήριξη για τη συνέχιση των εργασιών της είναι μερικά από αυτά που από χτες έπρεπε ήδη να είναι η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα.
Σε αυτή του την προσπάθεια - και στο βαθμό που θα την καταβάλει - θα τον στηρίξω  με όλες μου τις δυνάμεις, από τη θέση μου ως ευρωβουλευτής.  Είναι επίσης αυτονόητο ότι συμμετέχω ενεργά στον  αγώνα του λαού μας, των κινημάτων και της νεολαίας μας, ώστε να αποτρέψω την ψήφιση των επαχθών εφαρμόστηκαν νόμων που θα ακολουθήσουν την επονείδιστη συμφωνία, ώστε να μην «ξεπλυθούν» αυτοί που επί πολλά χρόνια με πράξεις και παραλείψεις προετοίμασαν το συντελεσμένο από το 2010 έγκλημα κατά του λαού μας.
Σύντροφε Πρόεδρε «… εγώ δεν παραδέχθηκα την ήττα», περιμένω από σήμερα κιόλας να σώσεις τα «κρυμμένα τιμαλφή» μας.
Αύριο θα είναι αργά!»

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ξανά στη δίνη μεταξύ ΔΝΤ-Ευρωζώνης η Ελλάδα

Ξανά στη δίνη μεταξύ ΔΝΤ-Ευρωζώνης η Ελλάδα Σοβαρό ενδεχόμενο εμπλοκής στο 3ο μνημόνιο για την Ελλάδα, προκαλεί η νέα έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ. Έκτακτο ταξίδι του αμερικανού υπουργού οικονομικών σε Βερολίνο, Παρίσι και ΕΚΤ. Αίνιγμα η στάση της Γερμανίας με τον Σόιμπλε να επιμένει για Grexit.
Με αγκάθια είναι στρωμένος ο δρόμος προς τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Εκτός από τα μέτωπα στο εσωτερικό με πρώτο την ομαλή ψήφιση του πρώτου πακέτου μέτρων σήμερα αλλά και στις 22 Ιουλίου, θολό παραμένει το τοπίο και από την πλευρά των δανειστών.
Το βασικό πρόβλημα συνίσταται για άλλη μια φορά στο ρόλο του ΔΝΤ που οι ευρωπαίοι απαίτησαν να συμμετέχει όχι μόνο σε επίπεδο τεχνικής βοήθειας και μετά τον Μάρτιο του 2016 αλλά και με κεφάλαια. Όπως έγινε γνωστό ο σχεδιασμός των ευρωπαϊων είναι από τα 86 δισ. ο ESM να βάλει μόνο 40 – 50 δισ. και για τα υπόλοιπα να υπάρξει συνεισφορά του Ταμείου (εκκρεμούν 16 δισ. από το υφιστάμενο πρόγραμμα που λήγει το Μάρτιο και προσδοκάται να υπάρξει ένα ακόμα).
Το Ταμείο ωστόσο επανήλθε στο θέμα του χρέους και με νέα έκθεση ξεκαθαρίζει ότι παραμένει μη βιώσιμο και ζητά μέτρα. «Το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο μέσω ελάφρυνσης του χρέους που πηγαίνει πολύ πέρα από ότι ήταν διατεθειμένη να εξετάσει ως τώρα η Ευρώπη».
Το ΔΝΤ δίνει τρεις επιλογές:

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Π. Κρούγκμαν: Αυτό είναι πραξικόπημα!

«Ας υποθέσουμε ότι θεωρείτε τον Τσίπρα ανίκανο. Ας υποθέσουμε πως θέλεις να δεις τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την εξουσία. Ας υποθέσουμε ακόμα ότι καλωσορίζεις μια εξέλιξη όπως τον διωγμό των ενοχλητικών Ελλήνων από το ευρώ.

Ακόμα και αν όλα αυτά είναι αλήθεια, αυτή η λίστα απαιτήσεων του Eurogroup είναι ΤΡΕΛΑ. Το hashtag ThisIsACoup (Αυτό είναι πραξικόπημα) είναι ακριβές. Αυτό ξεπερνά τα όρια του αυστηρού και γίνεται καθαρή εκδικητικότητα, ολοκληρωτική καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και με καμία ελπίδα για ανακούφιση.

Μπορεί κάτι να τραβήξει την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού; Οι φήμες θέλουν τον Μάριο Ντράγκι να προσπαθεί να συστήσει λογική, ο Ολαντ αντιστέκεται επιτέλους στα ηθικίστικο οικονομικό παιχνίδι της Γερμανίας, κάτι που δεν είχε καταφέρει στο παρελθόν. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί ξανά τις καλές προθέσεις της Γερμανίας;

Με έναν τρόπο, η οικονομία έχει μπει σχεδόν σε δεύτερο πλάνο. Ακόμα κι έτσι, ας είμαστε σαφείς: Αυτό που μάθαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πως το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης σημαίνει ότι οι δανειστές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σου, αν δεν ακολουθείς επακριβώς την γραμμή τους.

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες της λιτότητας. Μοιάζει πιο αληθινό από ποτέ, το ότι η αυστηρή λιτότητα χωρίς μείωση του χρέους, είναι μια καταδικασμένη πολιτική ανεξάρτητα από το πόσο διατεθειμένη είναι μια χώρα να δεχτεί να υποφέρει. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ακόμη και μια πλήρης ελληνική συνθηκολόγηση, θα ήταν ένα αδιέξοδη.

Μπορεί η Ελλάδα να κάνει μια πετυχημένη έξοδο; Θα προσπαθήσει η Γερμανία να μπλοκάρει την ανάκαμψη; (Λυπάμαι, αλλά αυτού του είδους την ερώτηση πρέπει να κάνουμε τώρα)

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα –ένα εγχείρημα που πάντα εξήρα και στήριζα- έχει δεχτεί ένα άσχημο, ίσως θανατηφόρο χτύπημα. Και ο,τιδήποτε και αν σκέφτεστε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή για την Ελλάδα, δεν φταίνε γι αυτό οι Έλληνες.»

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

''Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ GREXIT ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΗΔΗ''!

(Τρ. 7/7/15 - 12:11)        
Του ΠΩΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ*   
Το μεγαλύτερο κόστος από ένα Grexit έχει ήδη πληρωθεί με τα capital controls και την τραπεζική αργία. Η Ελλάδα θα πρέπει να εισπράξει και τα οφέλη κι αυτά δεν είναι άλλα από μια υποτίμηση του νομίσματος που θα έρθει με τη δραχμή.
H Ευρώπη γλίτωσε τα χειρότερα την Κυριακή. Οι Έλληνες ψηφοφόροι υποστήριξαν σθεναρά την απόρριψη των απαιτήσεων των δανειστών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Κι ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να αισθάνονται ανακουφισμένοι από αυτό το αποτέλεσμα.

Φυσικά οι πιστωτές δε θα ήθελαν να το δείτε έτσι. Η αφήγησή τους, την οποία αναμεταδίδει εν πολλοίς και ο οικονομικός τύπος, είναι ότι η αποτυχία τους να εκφοβίσουν την Ελλάδα να συναινέσει ήταν ένας θρίαμβος του ανορθολογισμού και της ανευθυνότητας έναντι ορθών τεχνοκρατικών συμβουλών.


Όμως η εκστρατεία του εκφοβισμού - η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες με το να αποκόψουν τη χρηματοδότηση των τραπεζών και να απειλήσουν με γενικό χάος -, όλα με σχεδόν απροκάλυπτο στόχο να εξωθήσουν την κυβέρνηση στην πτώση της – ήταν μια ντροπιαστική στιγμή για την Ευρώπη, η οποία ισχυρίζεται ότι πιστεύει στις αρχές της δημοκρατίας. Θα ήταν ένα φρικτό προηγούμενο, αν αυτή η εκστρατεία είχε πετύχει το στόχο της, ακόμα κι αν αυτά που έλεγαν οι δανειστές έβγαζαν νόημα.Πόσο μάλλον τώρα που δεν έβγαζαν. Η αλήθεια είναι ότι οι αυτοαποκαλούμενοι τεχνοκράτες της Ευρώπης, είναι σαν τους μεσαιωνικούς γιατρούς που επέμεναν να συνιστούν την αφαίμαξη των ασθενών – κι όταν η θεραπεία έκανε τους ασθενείς πιο άρρωστους, τότε ζητούσαν περισσότερη αφαίμαξη. Μία ψήφος της χώρας στο «ναι» θα την είχε καταδικάσει σε χρόνια με περισσότερα δεινά, κάτω από πολιτικές που δε λειτουργούν και οι οποίες, μόνο και μόνο βάσει απλής αριθμητικής, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Η λιτότητα φέρνει πιθανότατα μεγαλύτερη ύφεση απ' ό,τι αντίστοιχη μείωση στο χρέος κι έτσι όλα τα βάσανα που περνά κανείς είναι τελείως άσκοπα.
Η σαρωτική και ολοκληρωτική νίκη του όχι δίνει τουλάχιστον τη δυνατότηταστη η χώρα να διαφύγει από αυτήν την παγίδα. Αλλά πώς θα μπορούσε κανείς να διαχειριστεί αυτήν τη διαφυγή; Υπάρχει κάποιος τρόπος για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ; Και είναι κάτι τέτοιο σε οποιαδήποτε των περιπτώσεων επιθυμητό αποτέλεσμα; Το πιο άμεσο ζήτημα αφορά στις ελληνικές τράπεζες. Σε αναμονή του δημοψηφίσματος, η ΕΚΤ απέκοψε την πρόσβασή τους σε επιπρόσθετα κεφάλαια, ελπίζοντας ότι θα επιταχύνει τον πανικό και θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση να επιβάλει capital controls και τραπεζική αργία. Η ΕΚΤ τώρα έχει να κάνει μια περίεργη επιλογή: αν επαναφέρει την κανονική ροή χρήματος θα είναι σαν να παραδέχεται ότι το πάγωμα ήταν πολιτική επιλογή, αλλά αν δεν το κάνει θα έχει εξωθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα στην έκδοση νέου νομίσματος. Ειδικότερα, αν το χρήμα δεν αρχίσει να ρέει από τη Φρανκφούρτη (όπου εδρεύει η ΕΚΤ), η Ελλάδα δε θα έχει άλλη επιλογή από το να αρχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις με IOUs, τα οποία de facto θα είναι ένα παράλληλο νόμισμα – και τα οποία θα μπορούσαν σύντομα να μετατραπούν σε νέα δραχμή. Υποθέστε από την άλλη μεριά ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει τον κανονικό δανεισμό κι ότι η τραπεζική κρίση αποσοβείται. Αυτό αφήνει και πάλι ανοικτό το ερώτημα πώς θα αποκατασταθεί η οικονομική ανάπτυξη. Στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το βασικό σημείο τριβής ήταν η απαίτηση της Ελλάδας για μία μόνιμη ελάφρυνση χρέους, ώστε να απομακρυνθεί αυτό το σύννεφο που σκιάζει όλη την οικονομία της.
  Η τρόικα – οι θεσμοί που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των δανειστών – αρνήθηκε, ακόμα κι αν τώρα πια γνωρίζουμε ότι ένα μέλος της, το ΔΝΤ, είχε ανεξάρτητα συμπεράνει ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί. Αλλά θα συνειδητοποιήσουν τώρα ότι η προσπάθειά τους να ρίξουν την αριστερή ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού απέτυχε; Δεν έχω ιδέα – και σε κάθε περίπτωση τώρα πια υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είναι η καλύτερη από πολλές κακές επιλογές. Φανταστείτε για ένα λεπτό ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ υιοθετήσει το ευρώ και είχε απλώς συνδέσει την αξία της δραχμής με αυτό. Τι θα μας συνιστούσε η βασική οικονομική ανάλυση ότι θα έπρεπε να γίνει τώρα; Η απάντηση θα ήταν, το δίχως άλλο, ότι θα έπρεπε να υποτιμήσει τη δραχμή: κάντε την αξία της δραχμής να πέσει, τόσο για να ενθαρρύνετε τις εξαγωγές όσο και για να ξεφύγετε από τον κύκλο του αποπληθωρισμού!

Βέβαια η Ελλάδα δεν έχει πια το δικό της νόμισμα, και πολλοί αναλυτές λένε ότι η υιοθέτηση του ευρώ ήταν μια ενέργεια χωρίς γυρισμό – άλλωστε, η παραμικρή υπόνοια εξόδου από το ευρώ θα ξεκινούσε ένα bank run και μία χρηματοπιστωτική κρίση. Αλλά αυτό το σκέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει ήδη συμβεί, ώστε το μεγαλύτερο κόστος εξόδου από το ευρώ έχει ήδη πληρωθεί. Γιατί τότε λοιπόν να μην εισπράξει κανείς και τα πλεονεκτήματα;

Θα λειτουργήσει μια ελληνική έξοδος τόσο καλά όσο η σημαντικά επιτυχημένη υποτίμηση της Ισλανδίας το 2008-2009 ή η εγκατάλειψη της πολιτικής της Αργεντινής για 1 πέσο-1 δολάριο το 2001-2002; Ίσως και όχι – αλλά σκεφτείτε τις εναλλακτικές. Εκτός κι αν η Ελλάδα πάρει μία μεγάλη ελάφρυνση χρέους, ή ίσως ακόμα και τότε, η εγκατάλειψη του ευρώ προσφέρει το μόνο ικανό δρόμο διαφυγής από τον ατελείωτο οικονομικό της εφιάλτη. Κι ας είμαστε ξεκάθαροι: Αν η Ελλάδα φτάσει να εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό δε σημαίνει ότι οι Έλληνες είναι κακοί Ευρωπαίοι. Το πρόβλημα του χρέους αντανακλά έναν ανεύθυνο δανεισμό τόσο από την πλευρά του δανειολήπτη, όσο και από αυτήν του πιστωτή. Και στην περίπτωση της Ελλάδας οι Έλληνες έχουν πληρώσει τα αμαρτήματα των κυβερνήσεών τους στο πολλαπλάσιο. Εάν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το κοινό νόμισμα της Ευρώπης, είναι γιατί το κοινό νόμισμα δεν προσφέρει καμία ανακούφιση για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Το σημαντικότερο τώρα είναι να γίνει ό,τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει η αιμορραγία...
Πηγή: euro2day.gr

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Δημοψήφισμα 2015: Άγριος καβγάς Ψαριανού - Μακρυγιάννη - Αξελού... «Μην έρχεσαι πιωμένος»!

Δημοψήφισμα 2015: Άγριος καβγάς Ψαριανού - Μακρυγιάννη - Αξελού... «Μην έρχεσαι πιωμένος»! Καβγάς εκτός ορίων στο τραπέζι συζήτησης του Alpha! Όταν ο Γρηγόρης Ψαριανός αποκάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μακρυγιάννη "Κασιδιάρη", ακολούθησε ένα καβγάς άνευ προηγουμένου με σκληρούς χαρακτηρισμούς.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ:Είναι ντροπή σου να μαζεύεις πελατεία και ψηφαλάκια! Είσαι ξεφτίλας!
ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ο Κασιδιάρης και ο Κουφοντίνας μαζί είσαστε!
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Άκουσε να δεις κάτι, όταν θα έρχεσαι στο στούντιο δεν θα είσαι πιωμένος!
ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Στην υγειά σου Κασιδιάρη!
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πόσα πήρες να ψηφίσεις ρε; Πουλημένε!
ΨΑΡΙΑΝΟΣ: 500 ρούβλια!
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Πονάει απόψε που σας έσκισε ο Τσίπρας;

Κι ενώ οι παρουσιαστές προσπαθούσαν μάταια να ηρεμήσουν την κατάσταση, μια "έκρηξη" του Ρήγα Αξελού που καθόταν δίπλα από τον Γρηγόρη Ψαριανό ώθησε την κατάσταση στα άκρα! «Κόψε τη χυδαιότητα μαλ...! Σε έβρισα και δεν το παίρνω και πίσω!», είπε ο Ρήγας Αξελός. «Σταλινοφασίστες!», ήταν η απάντηση του Γρηγόρη Ψαριανού.

Η Έλλη Στάη που είχε σταθεί ανάμεσα στους δύο αντιμαχόμενους για να τους χωρίσει ανγκάστηκε να φωνάξει: «Εγώ εισηγούμε να φύγετε από το στούντιο! Κύριε Ψαριανέ θα φύγετε από το στούντιο! Το παίρνω στην ευθύνη μου»!

Τελικά, οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ήταν αυτές που έδωσαν τέλος στο πρωτοφανές επεισόδιο.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Wikileaks: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη Μέρκελ και την Ελλάδα

Wikileaks: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη Μέρκελ και την Ελλάδα  
Τις αποκαλύψεις των απόρρητων εγγράφων των Wikileaks δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Liberation.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) είχε καταγράψει συνομιλία της Μέρκελ με συνεργάτη της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για επιπρόσθετο κούρεμα των ομολόγων.
Τα απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν πίστευε εδώ και χρόνια ότι μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε τη λύση για την ελληνική κρίση.
Όπως αναφέρουν δύο έγγραφα της NSA και της βρετανικής GCHQ, η ανησυχία της καγκελαρίου ήταν ότι η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ακόμα και με ένα επιπλέον κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της.
Υπέρ του επιπρόσθετου κουρέματος τασσόταν μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αντίθετος σε κούρεμα εμφανιζόταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Αναποφάσιστη ήταν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Παράλληλα, έγγραφο που υπέκλεψε η βρετανική υπηρεσία Πληροφοριών (GCHQ) -και το οποίο είχε συντάξει ο γενικός διευθυντής της γερμανικής καγκελαρίας για θέματα ΕΕ- αναφέρει ότι οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) σκέφτονταν να συνδράμουν στη διάσωση της Ελλάδας.
Το έγγραφο επισημαίνει: «Το Βερολίνο δεν θα δεχόταν να δώσει στο EFSF τραπεζική άδεια. Επίσης δεν θα δεχόταν τη θέσπιση ενός κοινού Οχήματος Ειδικού Σκοπού μεταξύ του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή άλλο μέτρο που θα απαιτούσε νομοθετικές αλλαγές από τα κράτη μέλη. Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα "ρίξουν" κεφάλαια για το σκοπό της ενίσχυσης δραστηριοτήτων διάσωσης στην ευρωζώνη».
Ο Τζούλιαν Άσαντζ, ιδρυτής του WikiLeaks, τονίζει: «Οι σημερινές αποκαλύψεις δείχνουν ότι η εκστρατεία οικονομικής κατασκοπείας των ΗΠΑ εκτείνεται προς τη Γερμανία και σημαντικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς για θέματα όπως η ΕΚΤ και η ελληνική κρίση. Οι αποκαλύψεις δείχνουν πως η Βρετανία βοηθά τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Θα είχαν προχωρήσει η Γαλλία και η Γερμανία με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τις BRICS εάν δεν είχε συγκεντρώσει (η Βρετανία) αυτές τις πληροφορίες και εάν δεν τις είχε δώσει στις ΗΠΑ -οι οποίες θα πρέπει να τρομοκρατήθηκαν από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις;»
 

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Οι Anonymous για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα (βίντεο)


Την συμπαρασταση και την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό δηλώνουν οι Anonymous μέσα από βίντεο που ανήρτησαν σήμερα και αναφέρονται στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
«Το δημοψήφισμα δεν θα ανατρέψει το πολιτικό σύστημα που έχει την εξουσία αλλά είναι ένα βήμα προς την αμεσότερη δημοκρατία» αναφέρουν οι Anonymous, λέγοντας πως δίνεται η δυνατότητα στον κάθε πολίτη να επιλέξει και να αναλάβει τις ευθύνες του για το μέλλον του.

«Είναι ένα μικρό βήμα προς την απόκτηση κοινωνικής συνείδησης για την κατανόηση της δύναμης αλλά και της ευθύνης των ατόμων σε μια κοινωνία» επισημαίνουν στο μήνυμά τους.

Πρέπει να φωνάξετε «όχι» για να ακουστείτε δυνατά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στον κόσμο, καταλήγουν.