Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας (Video με Ελληνικούς υπότιτλους)


Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας from eco chris on Vimeo.


Η γλυκιά γεύση της σοκολάτας που απολαμβάνουν Ευρώπη και ΗΠΑ γίνεται μάλλον πικρή στο ντοκιμαντέρ δυο Δανών δημοσιογράφων, των M. Mistrati και R. Romano, «Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας», στο οποίο αποκαλύπτεται η ανθρώπινη εκμετάλλευση που υφίστανται τα παιδιά στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου εργάζονται στις κακαοφυτείες.
Yπάρχουν πάνω από 27 εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι στον κόσμο, κι από αυτούς πάνω από 9 εκατομμύρια είναι παιδιά ηλικίας από 4 μέχρι και 15 ετών που διακινούνται καθημερινά για να εργαστούν στις φυτείες κακάο.
Ειδικότερα, στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται στις κακαοφυτείες, ενώ πάνω από 500.000 εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Οι δημοσιογράφοι μέσα από την έρευνά τους, κατέγραψαν με κρυφή κάμερα σκληρές εικόνες για να αποδείξουν ό,τι γίνεται λαθρεμπόριο ανηλίκων εργατών προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις φυτείες κακάο χωρίς αμοιβή.
H παγκόσμια βιομηχανία της σοκολάτας έχει κέρδη περίπου 110 δισ. δολάρια το χρόνο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δε, καταναλώνονται τρία εκατομμύρια τόνοι ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...