Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Το 10% του πληθυσμού κατέχει το 89% του παγκόσμιου πλούτου





Σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse, Global Wealth Report για το 2016, οι πλούσιοι έγιναν ακόμη πλουσιότεροι. Το πλούσιο 1% κατέχει το 50,8% του παγκόσμιου πλούτου.
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση: Το 2009 το ποσοστό ήταν 45,4%.
Η «ψαλίδα» της οικονομικής ανισότητας είναι αυτή τη χρονιά ακόμη μεγαλύτερη.
Το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού φτάνει δε, στο αστρονομικό 89% του παγκόσμιου πλούτου.





Το 73% των κατοίκων της Γης έχει ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 δολαρίων.
Ο μισός πληθυσμός δεν κερδίζει περισσότερα από 2.222 δολάρια τον χρόνο.
Όπως επισημαίνει το Quartz, που επικαλείται τη βάση παγκόσμιων δεδομένων της Credit Suisse, ο παγκόσμιος πλούτος έφτασε εφέτος τα 256 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Έχει μάλιστα αυξηθεί κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία πηγαίνουν καλύτερα από όλους.
Οι ΗΠΑ, για 8η συνεχή χρονιά, καταγράφουν αύξηση του πλούτου (με μέσο καθαρό πλούτο ανά νοικοκυριό τα 344.700 δολάρια).
Όσον αφορά την Ιαπωνία, η ανατίμηση του νομίσματος αύξησε τον πλούτο κατά 19% το 2016.
Ποιός είναι ο -μακράν- μεγαλύτερος χαμένος για το 2016; Η Βρετανία.
Όταν η βρετανική λίρα κατέρρευσε με το Brexit, η Βρετανία έχασε 1,5 τρις δολάρια.
Μπορεί το καθαρό ετήσιο εισόδημα ανά νοικοκυριό να έπεσε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά η Βρετανία παραμένει μεταξύ των τριών πρώτων χωρών με τους πιο πλούσιους ιδιώτες.






Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Περίπου το 1/3 των τροφίμων παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια! Κρίμα!


Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 20% των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ και δεν καταναλώνονται ποτέ. Το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται περίπου στο 33%.




Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, στοιχεία της οποίας παρουσιάσει η ΕΡΤ, το κόστος αυτής της σπατάλης στην Ευρώπη φτάνει τα 143 δισ. ευρώ ετησίως. Tα τρόφιμα σπαταλώνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων: από τις φάρμες ως την επεξεργασία και την παραγωγή τους και από τα καταστήματα ως τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά.
Όπως επισημαίνεται, η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικοκοινωνικά προβλήματα, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως πετιέται στα σκουπίδια. Εκτιμάται, δε, ότι ο όγκος των πεταμένων τροφών απαιτεί καλλιεργήσιμη έκταση στο μέγεθος της Κίνας και ευθύνεται για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.




Η Επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η ανάκτηση και αναδιανομή των πλεονασμάτων τροφίμων έτσι ώστε ασφαλή και βρώσιμα τρόφιμα να μπορούν να φτάσουν σ’ εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή προτείνει μια νέα νομοθεσία με στόχο την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, η οποία θα ζητά από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν τα επίπεδα των αποβλήτων τροφίμων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τους και να υποβάλουν έκθεση με σκοπό τη διευκόλυνση ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ φορέων για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο, η πλειονότητα των καταναλωτών στην ΕΕ (58%), έναντι 71% στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι πάντα κοιτούν την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα («ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από») όταν ψωνίζουν ή όταν προετοιμάζουν τα γεύματα. Ωστόσο, λιγότερο από ένας στους δύο καταναλωτές κατανοούν το νόημα της ετικέτας στα τρόφιμα.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι το 15-33% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές δεν ερμηνεύουν σωστά την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα.




Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή εξετάζει τρόπους για να βελτιωθούν οι κανόνες σήμανσης ημερομηνίας στα τρόφιμα από όλους τους φορείς, καθώς και η κατανόησή τους από τους καταναλωτές, ούτως ώστε να μην καταλήγουν στα σκουπίδια τρόφιμα που είναι ασφαλή και βρώσιμα.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Οι 100 σημαντικότερες φωτογραφίες στην ιστορία



Το περιοδικό Time συγκέντρωσε τις 100 σημαντικότερες φωτογραφίες μέχρι σήμερα και τις παρουσιάζει μέσα από ένα πολυμεσικό project. Πρόκειται για τις εικόνες με τη μεγαλύτερη επιρροή. Μεταξύ αυτών είναι φωτογραφίες αλλά και πολλά καρέ βίντεο.
Οι ιστορίες των φωτογραφιών σε κάποιες περιπτώσεις είναι πασίγνωστες, αφού πρόκειται για σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όμως σε άλλες είναι τελείως άγνωστες. Μερικές επιλέχθηκαν για το περιεχόμενο και άλλες για την καινοτομία τους.




Οι συντάκτες του περιοδικού συμβουλεύτηκαν ιστορικούς, ειδικούς στην επεξεργασία φωτογραφιών και επιμελητές από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με το περιοδικό Time αυτές είναι οι 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο:
Το περιοδικό Time συγκέντρωσε τις 100 σημαντικότερες φωτογραφίες μέχρι σήμερα και τις παρουσιάζει μέσα από ένα πολυμεσικό project. Πρόκειται για τις εικόνες με τη μεγαλύτερη επιρροή. Μεταξύ αυτών είναι φωτογραφίες αλλά και πολλά καρέ βίντεο.Οι ιστορίες των φωτογραφιών σε κάποιες περιπτώσεις είναι πασίγνωστες, αφού πρόκειται για σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όμως σε άλλες είναι τελείως άγνωστες. Μερικές επιλέχθηκαν για το περιεχόμενο και άλλες για την καινοτομία τους.




Οι συντάκτες του περιοδικού συμβουλεύτηκαν ιστορικούς, ειδικούς στην επεξεργασία φωτογραφιών και επιμελητές από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με το περιοδικό Time αυτές είναι οι 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο:
Δείτε εδώ αναλυτικά το project με τις 100 σημαντικότερες φωτογραφίες, με πληροφορίες και συνεντεύξεις των δημιουργών και πρωταγωνιστών.