Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Τα 10 μέρη στην Ελλάδα που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το χιόνι (Photos)


Η Ελλάδα διαθέτει οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα με σύγχρονες εγκαταστάσεις, που ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς σκιέρ. Το σκι και φυσικά η εναλλακτική εκδοχή του snowboard, αποτελεί αναμφίβολα την πεμπτουσία των extreme sports. Η ομάδα του ellines.com συγκέντρωσε 10 χιονοδρομικά κέντρα που μπορούν να σας προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες.
1.Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού






Θα βρεθείτε σε μία από τις υψηλότερες κορυφές της Ελλάδας, στην καρδιά ενός εθνικού δρυμού. Ο Παρνασσός είναι σίγουρα αγαπημένος προορισμός καθώς συνδυάζει τη χαρά της διασκέδασης στην Αράχοβα με το σκι αλλά και μια σύντομη επίσκεψη στους Δελφούς.
2. Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων





Είναι δίπλα στην Αθήνα, μόλις 200 χιλιόμετρα, είναι ένα από τα πιο «δραστήρια» και εξωστρεφή χιονοδρομικά στην Ελλάδα καθώς διοργανώνει τακτικά δραστηριότητες που περιλαμβάνουν από βραδινό σκι μέχρι πεζοπορίες.
3. Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν




Το Καϊμάκτσαλαν είναι ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης γοητεύοντας τους επισκέπτες με την καταπληκτική θέα και τις αναρίθμητες δυνατότητες που προσφέρει. Το χιονοδρομικό κέντρο της «Λευκής Κορυφής» αναπτύσσεται σε υψόμετρο 2.500 μ. Σε αυτό άλλωστε χρωστά τη μεγάλη διάρκεια του χιονιού του από το Νοέμβριο έως και το Mάιο.
4. Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσα


To χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα. Εδώ το σκι σημαίνει ταξίδι μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος από οξιές και ρόμπολα. Καθώς οι αναβατήρες θα σας οδηγούν στην αγαπημένη σας πίστα, απολαύστε τη θέα από τα επιβλητικά βουνά που σας πλαισιώνουν, τις ορεινές λίμνες και την κοιλάδα των Γρεβενών.
5. Χιονοδρομικό κέντρο 3-5 πηγάδια


Ένα από τα αρτιότερα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα που θεωρείται πρότυπο, και όχι άδικα, καθώς είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με τεχνητή χιόνωση σε όλες του τις πίστες, με υπερσύγχρονους αναβατήρες και άψογες υποδομές. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το υπέροχο φυσικό τοπίο που το πλαισιώνει αλλά και το γεγονός ότι διαθέτει τις δύο δυσκολότερες πίστες της χώρας, τότε μιλάμε για ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα συνδυασμό, που είναι αδύνατο να αφήσει ασυγκίνητους τόσο τους οπαδούς του αθλήματος όσο και κάθε επισκέπτη.
6. Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου





Λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Βόλο και τα φημισμένα τσιπουράδικα του, σας περιμένει το μυθικό βουνό των Κενταύρων, όπου θα γευτείτε τη μοναδική εμπειρία χειμερινού σκι με θέα στη θάλασσα! Η θέα από το χιονοδρομικό είναι ανεπανάληπτη: από τη μια μεριά έχετε στα πόδια σας ολόκληρο τον Παγασητικό Κόλπο και από την άλλη το Αιγαίο, το Θερμαϊκό Κόλπο, τη Χαλκιδική και στο βάθος το Άγιο Όρος!
7. Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου


Το βουνό των θρύλων και των παραδόσεων. Το Μαίναλο ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο συνάντησης της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού. Απολαύστε εκπληκτικές καταβάσεις και λευκές διαδρομές σε ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, ακολουθήστε τα λιθόστρωτα μονοπάτια, διαβείτε τα πέτρινα γεφύρια και χαθείτε μέσα στη μοναδική ομορφιά του τοπίου.
8. Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου 




Είναι άρτια οργανωμένο, επεκτείνεται και ανανεώνεται διαρκώς, ενώ διοργανώνει συχνά δραστηριότητες και events όπως το νυχτερινό σκι. Είναι, επίσης, πολύ εύκολα προσβάσιμο, καθότι απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.
9. Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση «Παπά Χωράφι», και σε υψόμετρο 1450μ. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα και απέχει μόλις 8 χλμ. από το γραφικό χωριό Ελατοχώρι.
10. Χιονοδρομικό Κέντρο στο Σέλι




Το Χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1534-1900 μ., στο όρος Βέρμιο του νομού Ημαθίας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1934 ως οργανωμένο κέντρο, χρονιά διοργάνωσης των πρώτων Πανελλήνιων αγώνων χιονοδρομίας. Σήμερα περιλαμβάνει 11 σύγχρονους αναβατήρες που οδηγούν σε 17 αναγνωρισμένες πίστες καταβάσεων όλων των χρωμάτων (βαθμών δυσκολίας).


Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Το 10% του πληθυσμού κατέχει το 89% του παγκόσμιου πλούτου





Σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse, Global Wealth Report για το 2016, οι πλούσιοι έγιναν ακόμη πλουσιότεροι. Το πλούσιο 1% κατέχει το 50,8% του παγκόσμιου πλούτου.
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση: Το 2009 το ποσοστό ήταν 45,4%.
Η «ψαλίδα» της οικονομικής ανισότητας είναι αυτή τη χρονιά ακόμη μεγαλύτερη.
Το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού φτάνει δε, στο αστρονομικό 89% του παγκόσμιου πλούτου.





Το 73% των κατοίκων της Γης έχει ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 δολαρίων.
Ο μισός πληθυσμός δεν κερδίζει περισσότερα από 2.222 δολάρια τον χρόνο.
Όπως επισημαίνει το Quartz, που επικαλείται τη βάση παγκόσμιων δεδομένων της Credit Suisse, ο παγκόσμιος πλούτος έφτασε εφέτος τα 256 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Έχει μάλιστα αυξηθεί κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία πηγαίνουν καλύτερα από όλους.
Οι ΗΠΑ, για 8η συνεχή χρονιά, καταγράφουν αύξηση του πλούτου (με μέσο καθαρό πλούτο ανά νοικοκυριό τα 344.700 δολάρια).
Όσον αφορά την Ιαπωνία, η ανατίμηση του νομίσματος αύξησε τον πλούτο κατά 19% το 2016.
Ποιός είναι ο -μακράν- μεγαλύτερος χαμένος για το 2016; Η Βρετανία.
Όταν η βρετανική λίρα κατέρρευσε με το Brexit, η Βρετανία έχασε 1,5 τρις δολάρια.
Μπορεί το καθαρό ετήσιο εισόδημα ανά νοικοκυριό να έπεσε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά η Βρετανία παραμένει μεταξύ των τριών πρώτων χωρών με τους πιο πλούσιους ιδιώτες.






Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Περίπου το 1/3 των τροφίμων παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια! Κρίμα!


Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 20% των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ και δεν καταναλώνονται ποτέ. Το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται περίπου στο 33%.




Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, στοιχεία της οποίας παρουσιάσει η ΕΡΤ, το κόστος αυτής της σπατάλης στην Ευρώπη φτάνει τα 143 δισ. ευρώ ετησίως. Tα τρόφιμα σπαταλώνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων: από τις φάρμες ως την επεξεργασία και την παραγωγή τους και από τα καταστήματα ως τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά.
Όπως επισημαίνεται, η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικοκοινωνικά προβλήματα, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως πετιέται στα σκουπίδια. Εκτιμάται, δε, ότι ο όγκος των πεταμένων τροφών απαιτεί καλλιεργήσιμη έκταση στο μέγεθος της Κίνας και ευθύνεται για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.




Η Επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η ανάκτηση και αναδιανομή των πλεονασμάτων τροφίμων έτσι ώστε ασφαλή και βρώσιμα τρόφιμα να μπορούν να φτάσουν σ’ εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή προτείνει μια νέα νομοθεσία με στόχο την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, η οποία θα ζητά από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν τα επίπεδα των αποβλήτων τροφίμων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τους και να υποβάλουν έκθεση με σκοπό τη διευκόλυνση ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ φορέων για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο, η πλειονότητα των καταναλωτών στην ΕΕ (58%), έναντι 71% στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι πάντα κοιτούν την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα («ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από») όταν ψωνίζουν ή όταν προετοιμάζουν τα γεύματα. Ωστόσο, λιγότερο από ένας στους δύο καταναλωτές κατανοούν το νόημα της ετικέτας στα τρόφιμα.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι το 15-33% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές δεν ερμηνεύουν σωστά την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα.




Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή εξετάζει τρόπους για να βελτιωθούν οι κανόνες σήμανσης ημερομηνίας στα τρόφιμα από όλους τους φορείς, καθώς και η κατανόησή τους από τους καταναλωτές, ούτως ώστε να μην καταλήγουν στα σκουπίδια τρόφιμα που είναι ασφαλή και βρώσιμα.