Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

O Νικολούδης αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για το μαύρο χρήμα

Έναν «κρυμμένο θησαυρό» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, «μαύρου χρήματος» και διαφθορά άρχισαν να αναζητούν στις διάφορες λίστες οι οικονομικοί εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ κατ΄ εντολή του υπουργού Επικρατείας κατά της Διαφθοράς Π. Νικολούδη.

Πριν από λίγες ημέρες ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Αυτό ήταν το πρώτο και ουσιαστικό βήμα. Η ενοποίηση των στοιχείων αναμένεται να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τους ελέγχους, τις διασταυρώσεις, ενώ το ελεγκτικό έργο θα συντονίζεται κεντρικά και δεν θα χάνεται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Οι ελεγκτές με το πάτημα μερικών πλήκτρων στον υπολογιστή τους θα γνωρίζουν για κάθε ελεγχόμενο με βάση τον ΑΦΜ του σε ποιες λίστες βρίσκεται το όνομά του και για ποιες υποθέσεις έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος μπορεί να μη βρίσκεται στη λίστα Λαγκάρντ αλλά να έχει αδικαιολόγητα εμβάσματα στο εξωτερικό ή να κατέχει ακίνητο στο Λονδίνο, το οποίο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που έχει δηλώσει στην εφορία. Το σύστημα δηλαδή, θα κατευθύνει τον ελεγκτή σε ποιες υποθέσεις θα πρέπει να επικεντρωθεί ο έλεγχος και τι ακριβώς θα πρέπει να αναζητήσει.
Το αμέσως επόμενο βήμα που σχεδιάζεται είναι η δημιουργία ενός νέου Σώματος για τη διενέργεια στοχευμένων φορολογικών ελέγχων που θα αποτελείται από «προσωρινούς» ελεγκτές, ενώ στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής αναμένεται να συνδράμουν ειδικοί σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες από κράτη μέλη της Ε.Ε.
Οι ελεγκτές έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά, αφού στις λίστες υπάρχουν περίπου 25.000 μεγάλες υποθέσεις με «κρυφά» εισοδήματα που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς φθάνουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός Επικρατείας «τρέχει» ήδη τον έλεγχο 3.500 υποθέσεων για οφειλόμενους φόρους ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από τους οποίους ευελπιστεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής σε όλα τα επίπεδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης. Ωστόσο, επικεντρώνεται στους πλούσιους φοροφυγάδες, με τον κ. Νικολούδη να δηλώνει χαρακτηριστικά «Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλούσιων. Είμαι εναντίον των ανέντιμων πλουσίων. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω».
Αν ο κ. Νικολούδης καταφέρει να εισπράξει τα 2,5 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή μέχρι το καλοκαίρι όπως λέει, τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία και θα σταλούν μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό ότι η μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς όχι μόνο ξεκίνησε, αλλά είναι και αποτελεσματική. Βέβαια, αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργού Επικρατείας προχωρεί καθημερινά σε περίπου 200 διασταυρώσεις ατόμων που βρίσκονται στις λίστες Λαγκάρντ, των 54.000 που έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, Λιχτενστάιν, ακινήτων στο εξωτερικό, σκαφών και offshore, με σκοπό να οριστικοποιήσει τα ποσά της φοροδιαφυγής.
Στα CD όλες οι κινήσεις
Στα 65 CD που έστειλαν στους οικονομικούς εισαγγελείς οι τράπεζες, περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις λογαριασμών (εκτός των λογαριασμών όψεως), καταθέσεων και εμβασμάτων των φυσικών προσώπων για τ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...