Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ένας διατλαντικός εμπορικός πόλεμος είναι πιο πιθανός από ποτέ





Στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στο Βερολίνο, φοβούνται ότι η επερχόμενη Σύνοδος των G20 (7 - 8 Ιουλίου) μπορεί να καταλήξει σε απόλυτο φιάσκο. Ακόμη χειρότερα, κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως είναι πιο πιθανό από ποτέ άλλοτε να ξεσπάσει ένας διατλαντικός εμπορικός πόλεμος, που εκτιμάται πως θα είναι καταστροφικός για την παγκόσμια οικονομία. Οι Ευρωπαίοι της G20 εμφανίζονται με κοινό μέτωπο απέναντι στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος για πρώτη φορά θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια συνάντηση, με φόντο τις έρευνες για τις υπόγειες σχέσεις του επιτελείου του Τραμπ με τη Μόσχα, που όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο "δεν θα είναι στο πόδι". 
Την Τρίτη, που είχε προηγηθεί, ο υπουργός Εμπορίου του Ντόναλντ Τράμπ, Γουίλμπουρ Ρος, μίλησε με τη βοήθεια ενός βίντεο στους εκπροσώπους του Εμπορικού Συμβουλίου της Γερμανίας και της ίδιας της καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ. Ο Ρος ζήτησε από τη Γερμανία να αγοράζει ακατέργαστες ύλες από τις ΗΠΑ αντί από τη Ρωσία, να επιβάλλει χαμηλότερους δασμούς σε εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ και να βεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν "μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας" στην ευρωπαϊκή αγορά. Διαφορετικά, όπως είπε, η Ουάσιγκτον θα βρει μόνη της βοήθεια για να τα πετύχει.
Η ομιλία του Αμερικανού υπουργού υποτίθεται ότι θα κρατούσε 10 λεπτά, αλλά μισή ώρα αργότερα, σύμφωνα με το Spiegel, αυτός συνέχιζε να μιλά. Οι παρευρισκόμενοι, κατά το γερμανικό περιοδικό, είχαν ακούσει αρκετά. Οι διοργανωτές έκλεισαν τον ήχο και τη μετάδοση. "Κάποιοι από το κοινό γέλασαν", γράφει το περιοδικό. Ορισμένοι είδαν το γεγονός ως αδιάφορο - εξάλλου η εκδήλωση είχε σφιχτό πρόγραμμα. Κάποιοι άλλοι όμως είδαν σε αυτή την κίνηση μια ήπια προειδοποίηση στην κυβέρνηση του Τράμπ, πως εάν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες θα υπάρξουν συνέπειες. Καθώς, δε, είμαστε λίγες ημέρες μακριά από την Σύνοδο των G20 στο Αμβούργο, που θα έχει στην ατζέντα το περιβάλλον, την μετανάστευση και το εμπόριο, όλοι αγχώνονται στην ιδέα ενός απρόβλεπτου Αμερικανού Προέδρου. Σε πολλά ζητήματα οι ΗΠΑ του Τραμπ υπονομεύουν τις κοινές προσπάθειες για




Δείτε τη συνέχεια




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...