Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Κολοσσοί της βιομηχανίας κρέατος: Γραμμή παραγωγής στον υπόνομο



Περιγραφές που παραπέμπουν σε διατροφική «βόμβα», η οποία ευθύνεται για σειρά ασθενειών και απειλεί με μαζικές δηλητηριάσεις, δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σε ρεπορτάζ για αμερικανικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος από χοίρους και κοτόπουλα.
Τα σοβαρά προβλήματα υγιεινής ανακαλύφθηκαν σε μερικές από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής κρέατος των ΗΠΑ, την ώρα που μια νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι το 15% (περίπου ένας στους επτά) του αμερικανικού πληθυσμού πάσχει από τροφικές ασθένειες ετησίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία κοινής έρευνας του «Guardian» και του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau of Investigative Journalism - TBIJ) τα περιστατικά υγιεινής ανέρχονται πλέον σε αριθμούς που οι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν ως «πολύ ανησυχητικούς». Αμερικανοί ακτιβιστές ζητούν για πολλοστή φορά να κλείσει το νομικό κενό που επιτρέπει να πωλείται κρέας με σαλμονέλα. Προειδοποιούν επίσης για την επιμονή της βιομηχανίας να επιταχύνει την παραγωγή στις εγκαταστάσεις παραγωγής κρέατος της χώρας. Παράλληλα, οι Βρετανοί ακτιβιστές προειδοποιούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πλημμυρίσει με «βρώμικο κρέας» εάν υπογραφεί εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά την Brexit.
Ο κατάλογος των παραβάσεων υγιεινής είναι μεγάλος. Το δημοσίευμα αναφέρει μόνο μερικές χαρακτηριστικές από αυτές:
  • Ακατάλληλα κρέατα πουλερικών βρέθηκαν σε δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση κατάλληλων τροφίμων
  • Σφάγια χοίρων συσσωρεύονται στο πάτωμα του εργοστασίου μετά από μηχανική βλάβη, με άμεσο κίνδυνο μόλυνσης από γράσα, αίμα και άλλη βρωμιά.
  • Κρέας που προορίζεται για την ανθρώπινη τροφική αλυσίδα βρέθηκε γεμάτο περιττώματα και αποστήματα γεμάτα πύον.
  • Το πάτωμα είναι πλημμυρισμένο από βρωμικό νερό, αφότου οι αποχετεύσεις βούλωσαν από κομμάτια κρέατος.
  • Βρώμικο κοτόπουλο, γεμάτο με περιττώματα ή που έχει πέσει στο πάτωμα, επιστρέφει στη γραμμή παραγωγής αφού πλυθεί με αραιό χλώριο.
Σύμφωνα με τις εμπλεκόμενες εταιρίες, όλες οι παραπάνω παραβάσεις «επανορθώθηκαν», «χωρίς κίνδυνο για τους καταναλωτές».
Αναφορές... για «γερά στομάχια»
Ωστόσο, οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι το πρόβλημα μακράν δεν έχει λυθεί. Ο Τόνι Κόρμπο, εκπρόσωπος της ομάδας πίεσης «Food and Water Watch», δήλωσε: «Ενώ οι επιθεωρητές είναι σε θέση να αναφέρουν τα εργοστάσια για εκατοντάδες παραβιάσεις την εβδομάδα, είμαι βέβαιος ότι δεν καταγράφουν κάθε περίπτωση μη ασφαλών πρακτικών που διαπράττονται σε αυτά τα εργοστάσια».
Οι επιθεωρητές υγιεινής του κρέατος συμφώνησαν με την παραπάνω διαπίστωση, δηλώνοντας στην εφημερίδα, ότι διάφοροι παράγοντες και πιέσεις καθιστούν «αναπόφευκτο», κάποιες παραβιάσεις υγιεινής να «πέρασαν μέσα από το δίχτυ».
Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με τον καθηγητή ‘Ερικ Μιλστόουνe, εμπειρογνώμονα ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, «εξαιτίας των κινδύνων εξάπλωσης μολυσματικών παθογόνων οργανισμών από σφάγιο σε σφάγιο και μεταξύ των μερίδων κρέατος. Οι ρυθμοί με τους οποίους εμφανίζονται εστίες μολυσματικής τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ είναι σημαντικά υψηλότεροι από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ και η κακή υγιεινή στην αλυσίδα εφοδιασμού με κρέας είναι η κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ».
Στην κατοχή του «Guardian» και του TBIJ βρίσκονται αδημοσίευτα έγγραφα που αφορούν σε 47 μονάδες επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ. Ορισμένα από τα έγγραφα σχετίζονται με ορισμένες εταιρείες, όπως η Pilgrim’s Pride, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πουλερικών των ΗΠΑ και η Swift Pork. Αν και δεν πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο «προφίλ» του εν λόγω κλάδου - υπάρχουν περίπου 6.000 εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ τα οποία επιθεωρούνται τακτικά από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Ελέγχου των Τροφίμων (FSIS) - τα έγγραφα παρέχουν ένα «στιγμιότυπο» από θέματα που σπάνια παρουσιάζονται λεπτομερώς στο κοινό και τα οποία αποτελούν αιτία συναγερμού για τους ακτιβιστές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Βρετανία.
«Η βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ έχει την ευθύνη να καθαρίσει την πρακτική της», δήλωσε ο Ντέιβιντ Βαλίνγκα, ανώτερο στέλεχος υγείας στο Συμβούλιο Άμυνας των Φυσικών Πόρων, ο οποίος εξασφάλισε μερικά από τα έγγραφα. Είπε ότι η Pilgrim’s Pride καταγράφει λεπτομερώς «πολυάριθμες παραβιάσεις της ασφάλειας των τροφίμων».
Ο Βρετανός Κέρυ Μακάρθι, πρώην «σκιώδης» υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, ζήτησε επείγουσες διαβεβαιώσεις τόσο από την αρμόδια Υπηρεσία Προτύπων για τα Τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) όσο και από την κυβέρνηση, ότι τα πρότυπα ασφαλείας δεν θα επιτρέπεται να απαξιωθούν, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ξεκινούν.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει μια κούρσα προες τον πάτο. Πρέπει να επιμείνουμε ώστε οι ΗΠΑ να αυξήσουν τα πρότυπά τους και να εγγυηθούν την ασφάλεια των τροφίμων προτού επιτρέψουμε εισαγωγές κρέατος από τις ΗΠΑ», ανέφερε.
Τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους ο «Guardian» και το TBIJ δεν αποκαλύπτουν τον πλήρη αριθμό των εκθέσεων μη συμμόρφωσης σε ολόκληρο τον κλάδο. Ωστόσο, ένα σύνολο δεδομένων που καλύπτει 13 μεγάλες εγκαταστάσεις κόκκινου κρέατος και πουλερικών σε διάστημα δύο ετών (2015-17) δείχνει κατά μέσο όρο πάνω από 150 παραβιάσεις την εβδομάδα και 15.000 παραβιάσεις σε όλη την παραπάνω περίοδο. Χιλιάδες παρόμοιες παραβιάσεις και παραβάσεις της ασφάλειας και της υγιεινής καταγράφηκαν σε 10 μονάδες παραγωγής χοιρινού κρέατος μέσα σε πέντε χρόνια μέχρι...
Δείτε τη συνέχεια του άρθρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...