Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

WSJ: Η Ελλάδα οδεύει προς νέα κρίση


Για φθίνουσα πολιτική αντοχή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει τις άκαμπτες απαιτήσεις των δανειστών, κάνει λόγο η Wall Street Journal και τονίζει ότι η κρίση πλησιάζει σε οριακό σημείο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθήνα σκέφτεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2017, καθώς χάνει κάθε ελπίδα να κερδίσει παραχωρήσεις στο χρέος ή τα μέτρα λιτότητα από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Οι εκλογές θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης, του οποίου τα μαθηματικά έριξαν τελικά κάθε ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση το 2009. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοί του, πασχίζει για να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, σε μία σημαδεμένη από την ύφεση και κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα», σχολιάζει η Wall Street Journal, σημειώνοντας ωστόσο τα σχόλια Ελλήνων αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει απόφαση για εκλογές.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι μία πιθανή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα δημιουργούσε μία ακόμη δοκιμασία για τη συνοχή της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών σε μία σειρά σημαντικών εκλογών την επόμενη χρονιά. 
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν ένα νέο ελληνικό δράμα, ωστόσο δεν είναι πρόθυμες για παραχωρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, αναφέρει η WSJ.
Για τις εξαγγελίες Τσίπρα, η εφημερίδα αναφέρει ότι εξέπληξε τους Έλληνες και τους δανειστές με δημοσιονομικά δώρα που θεωρούνται ευρέως ως προετοιμασία για την επιλογή των εκλογών. «Υποσχέθηκε σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους ένα χριστουγεννιάτικο δώρο 300-800 ευρώ. Επίσης ανέστειλε την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι θα μελετήσουν αν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα συμβαδίζουν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας», προσθέτει η WSJ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  παραδέχονται ότι πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν σε ήττα του κόμματος και η ΝΔ θα σχημάτιζε κυβέρνηση. Ο στόχος τους σε πιθανές εκλογές θα ήταν να αποφύγουν να συνθλίβουν, έναν κίνδυνο που βλέπουν αν συνεχίσουν για καιρό χωρίς υποχωρήσεις από τους δανειστές, προσθέτουν.
Όπως αναφέρεται, οι Έλληνες είναι παγιδευμένοι ανάμεσα στις απαιτήσεις των πιο δυναμικών δανειστών: της Γερμανίας και του ΔΝΤ.
Η WSJ σημειώνει την απροθυμία του Βερολίνου να δεσμευθεί σε κάτι περισσότερο από μικρές μειώσεις του ελληνικού χρέους, αλλά και την επιμονή του ΔΝΤ για περικοπές που περιλαμβάνουν τις συντάξεις, ιδιαίτερα αν η Γερμανία επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα.Η εφημερίδα αναφέρεται και στην επιμονή του ΔΝΤ για τα εργασιακά, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκηρύξει ως μη αποδεκτή επίθεση στα δικαιώματα των ήδη αποδυναμωμένων εργαζομένων.
«Χωρίς συμβιβασμό ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απαιτήσεις επώδυνης λιτότητας με μικρή ανταμοιβή», καταλήγει η WSJ.
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...