Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Καλά Κρισούγεννα...

Στο «Θαύμα» του Ιωάννου το 1984, ο εργαζόμενος του Δημοσίου κ. Νάσος απορεί πως γίνεται το ελληνικό κράτος να ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα εισπράττει. Την απάντηση δίνει η γηραιά μητέρα του, «Θαύμα, παιδί μου. Θαύμα». Το 2010 το θαύμα τέλειωσε κι ήρθαν οι ερωτήσεις: «Που πήγαν τα λεφτά;»
Η Ελλάδα γνώρισε την κρίση. Κρίση οικονομική, κρίση πολιτική... Κι έτσι τα φετινά Χριστούγεννα, έγιναν... Κρισούγεννα. Στην κορυφή η τρόικα κι οι εργαζόμενοι επί δέντρου κρεμάμενοι. Τα δώρα δεν έρχονται πλέον με τον Άη Βασίλη που βρίσκεται σε... επίσχεση αλλά φεύγουν με κατεπείγοντα πολυνομοσχέδια.
Η φετινή χρονιά και δημοσιογραφικά είχε το δυσάρεστο χρέος να περιστρέφεται γύρω από το μνημόνιο, την τρόικα, το ΔΝΤ, τις ξένες αγορές, τις «ορέξεις» της Άγκελα Μέρκελ και της ΕΕ, τα κατεπείγοντα πολυνομοσχέδια που έρχονταν στην ελληνική Βουλή με την ταχύτητα του φωτός.
Την ίδια ώρα, η χώρα είδε πλήθος απεργιακών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών αλλά και επιτάξεις των απεργών κλάδων.
Ακολούθησαν διαγραφές βουλευτών. Όχι μόνο οι αντιρρησίες του κυβερνώντος κόμματος που μετρά τέσσερις απώλειες, αλλά κι αυτοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον αποχωρήσεις βουλευτών, όπως συνέβη στο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά δημιουργία νέων πολιτικών χώρων.
Μα πάνω απ’ όλα και πέρα απ’ όλα, περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων, χαμένες θέσεις εργασίας και αύξηση της ανεργίας και των λουκέτων στις επιχειρήσεις.
Μειωμένες προοπτικές για το μέλλον των νέων. Κι ένα ερώτημα του οποίου η απάντηση κινείται στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο «όχι» αλλά και το «ίσως». "Θα υπάρξουν νέα μέτρα;"
«Που καιρός για γιορτές και για χιούμορ;» αναρωτιούνται πολλοί. Κι όμως. Η απάντηση είναι ότι οι γιορτές σημαίνουν εκτός από κατανάλωση και συντροφικότητα και το χιούμορ κρύβει μέσα του τις πιο σοβαρές απαντήσεις. Οι ιδέες γεννιούνται από παρέες και συντρόφους κι αυτό, ίσως ή πρέπει να είναι το «Θαύμα» των φετινών Χριστουγέννων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...