Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η Φινλανδία τινάζει την Ευρώπη στο αέρα;

finland-370_3Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς τα δεινά της ευρωζώνης έχουν ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια μας, οι διεθνείς επενδυτές έχουν πάθει ψύχωση με μια μικρή χώρα στην άκρη της περιοχής: την Ελλάδα.
Αλλά καλά θα κάνετε να παρακολουθείτε και ένα άλλο ψαράκι στη λίμνη: τη Φινλανδία. Γιατί στη Φινλανδία, που δεν έχει δημιουργήσει πολύ δράμα, ακριβώς επειδή είναι ένα από τα ισχυρότερα μέλη της ευρωζώνης, βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες συναρπαστικές συζητήσεις. Πιο συγκεκριμένα, καθώς η κρίση της ευρωζώνης εξελίσσεται, κάποιες φινλανδικές επιχειρήσεις και κυβερνητικά στελέχη αναλογίζονται την έξοδο από την νομισματική ένωση.
Κανείς στη Φινλανδία δεν αναμένει αυτό να συμβεί σύντομα, αν συμβεί ποτέ. Πράγματι, οι περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την ιδέα, δεδομένου ότι πολλοί ελπίζουν ότι η κρίση περνάει σιγά σιγά. Αλλά όπως λέει ο Heikki Neimelaeinen, διευθύνων σύμβουλος του Δημοτικού Συμβουλίου Εγγύησης: « Έχουμε αρχίσει να συζητάμε ανοιχτά το μηχανισμό του ευρώ, την έξοδο, χωρίς να αναφέρει κανείς ότι θα κινήσει μια τέτοια διαδικασία.» Και αυτό , με τη σειρά του, έχει αποτελέσει το έναυσμα για περίεργες οικονομικές συζητήσεις.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, για παράδειγμα, η ιδέα της διατήρησης του ευρώ ως νόμιμου χρήματος παράλληλα με τη δραχμή έχει προταθεί από ορισμένους οικονομολόγους ως μια τεχνική για την έξοδο από το ευρώ, χωρίς επίσημη στάση πληρωμών. Αυτή η προσέγγιση έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, όπως στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης (το 1923), της Σοβιετικής Ένωσης (όταν κατέρρευσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990), και πιο πρόσφατα, σε ορισμένες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...