Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Νέο σχέδιο για την Κύπρο... Καλομελέτα κι' έρχεται...


Το προσχέδιο κοινού Ανακοινωθέντος μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας που θα τεθεί προς έγκριση τα επόμενα 24ωρα, δημιουργεί το υπόβαθρο για ένα νέο πολιτικό τερατούργημα περίπου στο ίδιο πλαίσιο με το σχέδιο Ανάν και είναι μείζον πολιτικό ζήτημα οι εξελίξεις των επομένων ημερών ,αν δηλαδή θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και επίσημα.
Το κείμενο αυτό θα συζητήσει την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (φθάνει απόψε Πέμπτη στην Αθήνα) με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να μείνει αμέτοχος στις εντατικές διαβουλεύσεις , αλλά και το νέο σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά.
Το προσχέδιο όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί κύκλοι προαναγγέλει ένα νέο σχέδιο για το Κυπριακό, αλλά ήδη μιά πρώτη ανάλυση οδηγεί σε απογοητευτικές σκέψεις. Ουσιαστικά , τα «συνιστώντα κράτη» θα έχουν εξουσία ισχυρότερο από την κεντρική, ομοσπονδιακή υποτίθεται εξουσία , αλλά και η νομοθεσία του ομοσπονδιακού κράτους δεν θα καταπατά(!) τη νομοθεσία της συνιστώσας πολιτείας.

Υπό το πρίσμα αυτό η κεντρική κυβέρνηση θα είναι ουσιαστικά διακοσμητική και την κυριαρχία θα ασκούν οι πολιτείες, ό,τι ακριβώς επιδίωκε η Τουρκία που εδώ και χρόνια απαιτεί να αναγνωριστεί «η πραγματικότητα» στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι δεν γίνεται αναφορά σε εγγυήτριες δυνάμεις αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πως θα εμφανιστεί το θέμα αυτό στη συνέχεια .
Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το νέο σχήμα εξουσίας δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με λίγα λόγια τονίζουν ότι , «η ισοτιμία των πολιτειών , η προέλευση κυριαρχίας, η αδύναμη κυβέρνηση αφού θα έχει περιορισμένες εξουσίες, υπερβαίνουν τα διακοσμητικά, ότι υπάρχει μια ενότητα, μοναδική προσωπικότητα, ή ακόμη μια ιθαγένεια, με αστερίσκο για την ιδιαίτερη των πολιτειών, σαν να λες είμαι από την Καλιφόρνια αντί είμαι Αμερικανός!»
Είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξελιχθούν μέσα σε μιά θύελλα αντιθέσεων αλλά και σε ένα ιδιαίτερα ρευστό και επικίνδυνο περιβάλλον στην περιοχή. Ηδη διαφαίνεται η αποχώρηση από την κυβέρνηση του ΔΗΚΟ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιός του Τάσσου Παπαδόπουλου, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.
Ουσιαστικά, όμως, στη νέα προσπάθεια, φαίνεται ότι έχει αγνοηθεί πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των Ελληνοκυπρίων που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, αλλά διατηρεί πλήρως τις τουρκικές θέσεις.
Στο πολιτικό επίπεδο δημιουργούνται ερωτηματικά γιατί μετά από μήνες υποτίθεται διαπραγματεύσεων για το κοινο ανακοινωθέν που θα έδινε το πλαίσιο και τον τόνο των διαπραγματεύσεων, εμφανίζεται ένα κείμενο απογοητευτικό.
Σημειώνεται ότι η σύνταξη του κειμένου ολοκληρώθηκε τις ώρες που βρίσκονταν στην Λευκωσία η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...