Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Χιλή: 30 χρόνια από το πραξικόπημα

Χιλή: 30 χρόνια από το πραξικόπημα
Ο σημερινός πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος, τιμά τη μνήμη του Σαλβαδόρ Αλιέντε μπροστά από το προεδρικό μέγαρο
Ο σημερινός πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος, τιμά τη μνήμη του Σαλβαδόρ Αλιέντε μπροστά από το προεδρικό μέγαρο

Την Πέμπτη συμπληρώθηκαν ακριβώς 30 χρόνια από το πραξικόπημα του Αουγούστο Πινοτσέτ στη Χιλή, καθώς η 11η Σεπτεμβρίου του 1973 ήταν η ημέρα που η εισβολή των τανκ στο προεδρικό μέγαρο «Λα Μονέδα» διέκοψε το «σοσιαλιστικό πείραμα» του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε και ο ίδιος έπεσε επί των επάλξεων.

Το πραξικόπημα στη Χιλή εγκαινιάζει μια περίοδο κρατικής τρομοκρατίας στην Λατινική Αμερική η οποία διαρκεί περίπου μια δεκαετία.

Στη διαβοητη Επιχείρηση Κόνδωρ που εχει τις ευλογίες της CIA συμμετέχουν οι μυστικές υπηρεσίες έξι λατινοαμερικανικών χωρών.

Στα πλαίσιά της δολοφονούνται το 1974 στο Μπουένος 'Αιρες ο στρατηγός Ούγο Πράτ, συνεργάτης και φίλος του Αλιέντε, το 1976 στην Ουάσινκτον ο Ορλάντο Λετελιέρ , στέλεχος της κυβέρνησης του Αλιέντε και λυσσαλέος πολέμιος της χουντας του Πινοτσέτ καθώς και δεκάδες χιλιάδες απλοί πολίτες.

Το τελευταίο μήνυμα

Στο τελευταίο του μήνυμα προς το λαό της Χιλής από το προεδρικό μέγαρο, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, ο εκλεγμένος μαρξιστής πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε, λίγο πριν πέσει νεκρός, παίρνοντας ο ίδιος τη ζωή του -σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία-, διαβεβαίωνε τους συντρόφους του ότι θα άνοιγαν και πάλι σύντομα διάπλατες οι λεωφόροι για να περάσουν οι ελεύθεροι άνθρωποι στην πορεία τους για μια καλύτερη κοινωνία.

Λίγο μετά, οι στρατιώτες του Αουγούστο Πινοτσέτ ανακάλυπταν το πτώμα του μέσα στο μέγαρο.

Το πραξικόπημα πέτυχε και ο στρατηγός Πινοτσέτ ανέβηκε στην εξουσία όπου παρέμεινε επί 17 χρόνια.


'Ενα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών και των εξαφανισθέντων
Πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν διαπιστωμένα ή είναι ακόμη αγνοούμενοι, περίπου 100 χιλιάδες πιστεύεται ότι υπέστησαν βασανιστήρια και 500 χιλιάδες ήταν οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι εξορισθέντες.

Ασυλία

Ο Πινοτσέτ παρέδωσε τελικά την εξουσία το 1990, έχοντας χάσει δυο χρόνια νωρίτερα δημοψήφισμα για την παράταση της θητείας του.

Το 1998 συνελήφθη στο Λονδίνο έπειτα από ένταλμα Ισπανού δικαστή, στον οποίο είχαν προσφύγει συγγενείς των θυμάτων.

Τέθηκε υπό κατ' οίκον περιορισμό για περισσότερο από ένα χρόνο και όταν επέστρεψε στη Χιλή αποφασίστηκε να περάσει από δίκη.

Μια δίκη που δεν έγινε ποτέ για λόγους υγείας του κατηγορουμένου.


O Στρατηγός Αουγούστο Πινοτσέτ (αριστερά) και ο πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε
Ο Πινοτσέτ ζει απομονωμένος σε ένα θέρετρο στην επαρχία Λος Μπόλδος και δήλωσε ότι δε θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που οργανώνουν οπαδοί του για την επέτειο.

'Ενα διαφορετικό ξύπνημα

Ο Πάμπλο Αγίρε, της λατινοαμερικανικής υπηρεσίας του BBC, βρισκόταν εκείνη την ημέρα στο Βαλπαραϊσο, προπύργιο των οπαδών του Αλιέντε, και μιλά για εκείνη την ημέρα.

«Κάθε πρωί με ξυπνούσε το ραδιόφωνο-ξυπνητήρι που είχα.

Εκείνο το πρωινό, το ραδιόφωνο άνοιξε, αλλά δεν ακουγόταν τίποτε και παραξενεύτηκα. Κανένας σταθμός δεν έπαιζε. Όταν ετοιμάστηκα  Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...