Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Σαρώνουν τα δικαιώματα 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων

Από την ΑΥΓΗ
Τα μέτρα κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, που περιλαμβάνουν δραστική μείωση των συντάξιμων αποδοχών κατά 35%, δραματική επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα των γυναικών και των μητέρων με ανήλικο παιδί, μόνιμη κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, κατάργηση της 35ετίας και 37ετίας από το 2011 και συνταξιοδότηση μετά από 40 χρόνια εργασίας "κλείδωσαν" σε διατάξεις ενός νομοσχεδίου που εκχωρεί εσαεί τις συντάξεις των Ελλήνων εργαζομένων στις ορέξεις της τρόικας και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον αέρα οι επικουρικές συντάξεις - 35% η μείωση αποδοχών, συν 15 χρόνια στα όρια ηλικίας για γυναίκες και άνδρες

Από την ψήφιση του νομοσχεδίου περί τα μέσα Ιουλίου, οι συντάξεις τίθενται υπό την αυστηρή κηδεμονία της τρόικας και ειδικότερα της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Σύμφωνα με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που σήμερα κατεδαφίζεται βιαίως, θα αναμορφώνεται διαρκώς και θα προσδιορίζεται ανά τακτά διαστήματα το ύψος των συντάξιμων παροχών. Σε μία από τις πλέον κυνικές αποστροφές του, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία επιβάλλει "η σωτηρία της πατρίδας και υπαγορεύει το τέλος της μεταπολιτευτικής ευδαιμονίας"! Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε το άμεσο ενδεχόμενο αρνητικής μεταβολής των συντάξιμων αποδοχών, ανάλογα με μια σειρά προϋποθέσεις (αύξηση ΑΕΠ, πληθωρισμού) αλλά και τα αποτελέσματα των μελετών που θα διενεργούνται ανά διετία και θα ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ.

Η Ε.Ε. αναμορφώνει...

Το άρθρο 11 του νομοσχεδίου αναφέρει: "Με ειδικό νόμο ανακαθορίζονται οι συντάξεις (βασική, αναλογική, επικουρική) με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Το ύψος των ανωτέρω δαπανών, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης του 2,5% του ΑΕΠ με έτος αναφοράς το 2009".

Αυτή η "λεπτομέρεια", σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για το τέλος των επικουρικών συντάξεων από το 2011, εκθεμελιώνουν πλήρως ό,τι γνωρίζαμε σήμερα ως αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που λειτουργεί έστω και αποσπασματικά ως δίχτυ ασφάλειας για την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου "από το 2011 τα επικουρικά ταμεία θα πραγματοποιήσουν αναλογιστικές μελέτες για να καθορίσουν το ποσοστό αναπλήρωσης. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα καλύπτει κανένα τρέχον ή μελλοντικό έλλειμμα των ταμείων"!

Προς το 50% η μείωση των συντάξεων

*Από το 2011 καταργείται η 35ετία με όρια ηλικίας τα 58 έτη και αντικαθίσταται με 40ετία και όριο τα 60. Για το 2011 ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης αυξάνεται στις 11.100 μέρες και για κάθε επόμενο έτος κατά 225 ημέρες, μέχρι τη συμπλήρωση 12.000 ημερών ασφάλισης (40ετία). Αντίστοιχα, το 2011 το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά έναν χρόνο και το 2012 φτάνει στα 60. Στα 60 έτη θα λαμβάνουν σύνταξη και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ στην περίπτωση της μειωμένης το όριο ηλικίας φτάνει στα 58.

*Η προνοιακή σύνταξη των 360 ευρώ που αντικαθιστά την κατώτερη σημερινή σύνταξη (κυμαίνεται γύρω στα 650 ευρώ) θα δίνεται κατά τη συνταξιοδότηση, δηλαδή με τη συμπλήρωση των 65 ετών ή με την συμπλήρωση των 60 ετών αφού έχουν διανυθεί 40 χρόνια συνεχούς εργασίας. Νωρίτερα από αυτές τις ηλικίες θα χορηγείται αναλογικά τμήμα της, ενώ και αυτό το ποσό θα χορηγείται για 12 μήνες και όχι για 14.

*Η μείωση των συντάξεων που εκτιμάται μέχρι και 35% μόνο για την κύρια ασφάλιση (προνοιακή και ανταποδοτική) επέρχεται με τον νέο συντελεστή αναπλήρωσης (1,2) που θα αντικαταστήσει το σημερινό 2% που προβλέπεται για 35 έτη εργασίας. Ωστόσο, όπως σημειώσαμε, η ενδεχόμενη δραστική μείωση και των επικουρικών συντάξεων από το 2011 θα εκτοξεύσει άμεσα τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών σε ποσοστά άνω του 50%!

*Περικόπτονται σε μόνιμη βάση η 13η και η 14η σύνταξη. Μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ θα χορηγείται επίδομα 800 ευρώ (400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ το Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας). Όπως υποστήριξε ο Αν. Λοβέρδος, η μόνιμη περικοπή προβλέπεται από το Μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα με την τρόικα, ωστόσο όταν ανακοινώθηκαν τα αντίστοιχα μέτρα για τον δημόσιο τομέα η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι το Μνημόνιο προέβλεπε την τριετή περικοπή που σήμερα γίνεται μόνιμη.

Μαχαίρι στις μητέρες

*Οι άνδρες ασφαλισμένοι προ του 1983 που συνταξιοδοτούνταν με 10.000 ένσημα στα 55, το 2011 θα συνταξιοδοτούνται με 10.400 ένσημα στα 58. Για κάθε επόμενο έτος τα απαιτούμενα ένσημα θα αυξάνονται κατά 400 και το απαιτούμενο όριο ηλικίας κατά 6 μήνες, με στόχο τη συμπλήρωση του 60ου έτους.
*Οι μητέρες με ανήλικα τέκνα από το 2011 θα συνταξιοδοτούνται στο 52ο έτος, από το 2012 στο 55ο και από το 2013 στο 65ο. Εάν οι μητέρες συμπλήρωσαν τον προβλεπόμενο συντάξιμο χρόνο δικαιούνται μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας από το 2011, του 53ου από το 2012 και του 60ού από το 2013.

*Τέλος, για τη συνταξιοδότηση μητέρων στο ΙΚΑ που έχουν ασφαλιστεί μέχρι το 1992 καθορίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2011 όριο ηλικίας στα 57, από 2012 τα 60 και από 2013 τα 65. Το όριο ηλικίας για λήψη μειωμένης σύνταξης καθορίζεται αντίστοιχα από το 2011 στο 52ο έτος, από 2012 στο 55ο και από 2013 στο 60ό.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ανασχηματισμός εν όψη!

Επί το Ελληνικότερο: ΛΙΦΤΙΝΓΚ! Λές και αν γίνει κάτι τέτοιο θα αλλάξει κάτι! Όχι κ. ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΕ! Δεν έχει σημασία πια το πως σας βλέπει ο Λαός.! Εσείς πρέπει να αρέσετε στην ΤΡΟΪΚΑ! Εκέι ανήκετε εκεί να αναφέρεστε! Πόσο Εθνικά Υπερήφανος Νοιώθω! Φουσκώνω από υπερηφάνια! Απλά να σας τονίσω μπας και σας διευκολύνω! Μήπως είδατε τι έκανε η ΤΟΥΡΚΙΑ, η ΡΟΥΜΑΝΙΑ και η ΛΕΤΟΝΙΑ; - ΑΣΒΟΣ
Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης θα προχωρήσει ο πρωθυπoυργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs, σε μια προσπάθεια ανανέωσης του προφίλ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ξεπεράσματος μιας σειράς τριβών και δυσλειτουργιών που θεωρεί ότι εμποδίζουν το κυβερνητικό έργο.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Υπολογίζεται ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η πολιτική αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και επομένως η στροφή της προσοχής της κοινής γνώμης στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα βοηθήσει να ξεχαστούν ή να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι αντιδημοφιλείς ασφαλιστικές ρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει σοβαρά ρήγματα μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Συγχρόνως, η πραγματοποίηση του ανασχηματισμού πριν ξεκινήσουν για τα καλά «τα μπάνια του λαού», θα επιτρέψει σε όσους υπουργούς ή υφυπουργούς αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα ως περιφερειάρχες ή δήμαρχοι, να εκμεταλλευτούν τις καλοκαιρινές διακοπές για να οργανώσουν την προεκλογική εκστρατεία στην περιφέρεια τους.
Ο αριθμός των υπουργών και υφυπουργών που θα αποχωρήσουν δεν είναι καθόλου αμελητέος, τόσο επειδή αρκετοί θα κληθούν να δώσουν την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου όσο και γιατί θεωρείται ότι πολλοί υπουργοί δεν έχουν πετύχει στο έργο που έχουν αναλάβει. Το Tvxs έχει υπόψη του μια σειρά από πρόσωπα που θα κληθούν να παραδώσουν τα πόστα τους ή να αλλάξουν θέση. Δεν προχωρά όμως σε απαρίθμηση ονομάτων, τόσο επειδή οι αλλαγές στο νέο σχήμα δεν έχουν πλήρως οριστικοποιηθεί όσο και γιατί η ονοματολογία-φημολογία, που συνήθως προηγείται των ανασχηματισμών στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς για να προωθήσουν την θέση τους στο παιχνίδι εξουσίας ή και για «συντροφικά μαχαιρώματα» , με όπλο τα μέσα ενημέρωσης.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι μόνο τα μέτρα του μνημονίου που προκαλούν την λαική δυσφορία αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις , τα λάθη και οι συχνές παλινωδίες που παρουσιάζονται στον τομέα δράσης πολλών υπουργείων. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι οι συνεχείς τριβές μεταξύ υπουργών και υφυπουργών του ίδιου υπουργείου, που σε πολλές περιπτώσεις δεν μιλούν ο ένας στον άλλο. Σχεδόν εννέα μήνες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, υπάρχουν υφυπουργοί στους οποίους οι προϊστάμενοι τους δεν έχουν ακόμη αναθέσει ουσιαστικές αρμοδιότητες.
Αναπαράγεται έτσι το γνωστό μοντέλο όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων στις οποίες οι υφυπουργοί αντιμετωπίζονταν σαν νεοσύλλεκτοι από τον υπουργό τους που τους έκανε καψόνια και δεν είχαν παρά να κάνουν υπομονή ,ώστε να ..παλιώσουν για να γίνουν κάποτε υπουργοί. Ως αντάλλαγμα για την ..υπομονή τους οι υφυπουργοί έπαιρναν την δυνατότητα να κάνουν ρουσφέτια στους ψηφοφόρους της εκλογικής τους περιφέρειας, αλλά αυτή η δυνατότητα έχει περιοριστεί λόγω της πολιτικής που ακολουθεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αλλά και των περιορισμών που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας.
Σε αυτά τα πλαίσια ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για την υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου, με τους υπουργούς να διαλέγουν οι ίδιοι τους υφυπουργούς, ή να προτείνουν στον πρωθυπουργό ένα κατάλογο με 2-3 πρόσωπα δικής τους επιλογής για κάθε θέση υφυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει αποφασίσει αν θα υιοθετήσει την πρόταση η οποία, χωρίς να λύνει όλα τα προβλήματα της κυβερνητικής απόδοσης, αποτελεί ασφαλώς τομή με τις πρακτικές του παρελθόντός.

TVXS

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό...

Γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη ή στα 60 έτη με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης προβλέπει, μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες, ενώ από 1/1/2013 η συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα θα γίνεται στο 65ο έτος.

Αναλυτικότερα, ορίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο ή το 60ό αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης και καταργείται η 35ετία ή 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κ.λπ., όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος.

Δίνεται, ωστόσο, η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μέχρι επτά έτη (χρόνος ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης - λοχείας κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, θεσμοθετείται η έννοια της βασικής σύνταξης ύψους 360 ευρώ, η οποία αντιπροσωπεύει το τμήμα των συντάξιμων αποδοχών που εγγυάται πλέον και χρηματοδοτεί το Δημόσιο.

Για τις υπόλοιπες συντάξιμες αποδοχές ορίζεται ποσοστό αναπλήρωσης 64%, ενώ προστίθεται και η επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σε αύξηση των συντάξεων για συντάξιμες αποδοχές έως τα 1.500 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες συντάξεις προκύπτουν μειώσεις που μεσοσταθμικά υπολογίζονται στο 7%.

Παράλληλα, η 13η και 14η σύνταξη στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα αντικαθίσταται με επίδομα 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.

Για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα καθορίζεται από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Επιπλέον, μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος.

Επιπλέον, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ενιαίο σύστημα παροχών υγείας όπου εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακά ενοποιούνται οι κανόνες και οι παροχές που αφορούν την περίθαλψη.

Ορίζεται επίσης εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης του 3% για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ, η οποία αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% για συντάξεις που ξεπερνούν τα 3.500 ευρώ.
Θεσπίζεται δε ενιαίο σύστημα ελέγχου των συντάξεων και οι συναλλαγές των ταμείων μέσω των τραπεζών.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Λοβέρδος, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την μεθεπόμενη Τρίτη, ενώ έκανε λόγο για αλλαγές απολύτως αναγκαίες για την πατρίδα και τους ασφαλισμένους.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης οι διατάξεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Μεταξύ των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους στο 5%.

Επιπλέον, η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών.

Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ για τα οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος οι πόροι είναι διασφαλισμένοι.

Ελεγκτικό Συμβούλιο: Αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο ορισμένες διατάξεις του ν/σχ για το ασφαλιστικό, μεταξύ αυτών οι διατάξεις που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011.

Κρίθηκε επίσης αντισυνταγματική η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφαση τους το ποσό της βασικής σύνταξης.

Αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015.

Τέλος, κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος.

Αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από την 1.1.2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Καταγγελίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο


Έλα μωρέ απλά τα παιδάκια δεν ξέρουν καλά Αγγλικά! Εκεί μόνον μπορούμε να αποδώσουμε την διαφορά (και πάντα εις βάρος των εργαζομένων) του αρχικού μνημονίου με το μετεφρασμένο! Κάτι μου θυμίζει αυτό! Βρήκαμε παπά, ας θάψουμε καμπόσους... - Ασβός 
Σημαντικές διαφορές μεταξύ του ελληνικού σχεδίου για τον μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΔΝΤ και του σχεδίου που έχει συνταχθεί στα αγγλικά καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ερώτησή τους στους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παν. Λαφαζάνης, Βασ. Μουλόπουλος, Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου και Μιχ. Κριτσωτάκης καταγγέλλουν ότι το κείμενο του μνημονίου στην αγγλική έκδοσή του περιέχει επιπλέον μέτρα για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό από την ελληνική έκδοση, η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή.
Όπως καταγγέλλουν, η αγγλική έκδοση του «Μνημονίου Συνεννόησης πάνω στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής», στην παράγραφο 2 ii, προβλέπει τα εξής επιπλέον μέτρα τα οποία έχουν παραλειφθεί από την αντίστοιχη ελληνική έκδοση του Μνημονίου η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή:

1. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις να είναι κάτω από 2,5% επί του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010 - 2060

2. Την άμεση ισχύ της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 έτη, αντίθετα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που κάνουν λόγο για σταδιακή εφαρμογή του σχετικού μέτρου κατά την περίοδο από το 2011 έως το 2013.

3. Μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα παγώσουν και θα εξεταστούν μετά την θέσπιση των νέων κανόνων. Ειδικά η τελευταία αυτή διάταξη παραβιάζει κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας.

Τα παραπάνω βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως τμήμα της αίτησης της Ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ για Συμφωνία Στήριξης.
Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούν την Κυβέρνηση για πρωτοφανή εμπαιγμό του ελληνικού λαού και της Βουλής. «Η Κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να αντιμετωπίζει τους Έλληνες πολίτες αλλά και τη Βουλή ως αφελείς ιθαγενείς, καθώς η αγγλική έκδοση του Μνημονίου περιέχει επιπλέον μέτρα σε σχέση με την ελληνική έκδοση», αναφέρεται στο κείμενο της σχετικής ερώτησης.
Τέλος, ρωτούν αν η Κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει κάποιο από τα παραπάνω μέτρα τα οποία αναφέρονται στην αγγλική έκδοση του Μνημονίου, αν προτίθεται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την ενδεχόμενη νέα αυτή κοινοβουλευτική εκτροπή και αν σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το πλήρες κείμενο του Μνημονίου για κύρωση.

Newsroom ΔΟΛ

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Έως το 2013 η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης

Φυσικά γνωρίζετε τι αποφάσεις πάρθηκαν στη Λετονία! Μια απόδειξη για ανεξάρτητες και "τυφλές" δικαιοσύνες... Άντε να δούμε! - Ασβός
Βάσει του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό στον δημόσιο τομέα, η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο θα πραγματοποιηθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013. Σύμφωνα, επίσης, με ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται (για άνδρες και γυναίκες) στα 65 έτη για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από τον Ιανουάριο 1998 και μετά ή έχουν διορισθεί από τον Ιανουάριο 1983 και μετά.




Παράλληλα καθιερώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2005 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου η βασική και αναλογική σύνταξη, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.



Οι βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, έχουν ως εξής:



1. Βασική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης είναι η κατεύθυνση της ενότητας του ασφαλιστικού συστήματος, προκειμένου να στηρίξει αποτελεσματικά το θεμέλιο λίθο του κοινωνικού μας κράτους. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, επεκτείνονται και στο Δημόσιο τα οριζόμενα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Έτσι, καθιερώνεται από 1-1-2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.



2. Βελτιώνεται και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, ο υπολογισμός της σύνταξης τους με βάση τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.



3. Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), θα υπάγονται από 1.1.2011 και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και ταυτόχρονα καταργούνται όλες οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), καθώς και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας.



4. Επιμηκύνεται από 2 σε 5 έτη ο χρόνος διάρκειας του έγγαμου βίου, προκειμένου να δικαιωθεί σύνταξη ο επιζών σύζυγος αποβιώσαντος συνταξιούχου.



5. Επεκτείνονται τόσο στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους όσο και στους επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται, οι περιορισμοί που ισχύουν, για όσους από αυτούς λαμβάνουν σύνταξη από τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Για όσους από αυτούς εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, ισχύουν ήδη αυστηρότερες διατάξεις για τον περιορισμό της σύνταξης.



6. Καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν, καθώς και το δικαίωμα συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων και αυστηροποιούνται οι ήδη ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν περιορισμό του ποσού της σύνταξης λόγω αυξημένων εισοδημάτων.



7. Από 1-8-2010 θεσπίζεται και στο Δημόσιο Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ, με κλιμακούμενο συντελεστή από 3% έως 9% ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.



Εξίσωση Ορίων Ηλικίας



Λαμβάνοντας υπόψη τη με αριθμ. C-559/2007 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, την οδηγία 54/2006 ΕΚ καθώς και τις επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αριθμ. 198237/2010 και D(2010)551-Α (2010)978, είμαστε υποχρεωμένοι να τροποποιήσουμε τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία πρέπει να τύχει άμεσης εφαρμογής. Ειδικά με την δεύτερη επιστολή της 15ης/4/2010 της αρμόδιας επιτρόπου, διευκρινίζεται ότι η έναρξη της μεταβατικής περιόδου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, πρέπει να οριστεί το αργότερο η 01/01/2011, η εξίσωση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 31-12-2013 και το όριο αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65° έτος ηλικίας.



Η βασική ρύθμιση συνίσταται στο ότι άνδρες και γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίοι μέχρι 31-12-2010 έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μεν άνδρες το 65° έτος, οι δε γυναίκες το 50°, εξισώνονται σταδιακά από 1-01-2011 εντός μεταβατικής περιόδου 3 ετών. Η σταδιακή εξίσωση αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και το χρόνο υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μεταξύ ανδρών και γυναικών.



Ειδικότερα προβλέπεται τα ακόλουθα:



1. Εξομοιώνονται, ως προς τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη) άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί μέχρι 31-12-1982. Η εξίσωση αυτή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, σε μία τριετία. Δηλ. η ισχύουσα σήμερα υπηρεσία 17 1/2 ετών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των γυναικών που είναι παντρεμένες με παιδιά κ.λ.π. αυξάνεται στα 20 έτη για όσες συμπληρώνουν τα 17 1/2 έτη το 2011, σε 22 1/2 για όσες τα συμπληρώνουν το 2012 και σε 25 για όσες τα συμπληρώνουν το 2013.



2. Επίσης, με τις ίδιες διατάξεις αυξάνονται από 1-1-2011 και μετά, σταδιακά, σύμφωνα με τα ανωτέρω, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή, η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλ. να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.



3. Επέρχεται εξομοίωση των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών ως προς τα έτη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη), σύμφωνα με όσα ορίζονται ανωτέρω.



4. Θεσπίζονται, σταδιακά, τα ακόλουθα όρια ηλικίας για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά, ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992:



* το 65° έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή θα γίνει σταδιακά εντός τριετίας δηλ. για όσες γυναίκες συμπληρώσουν την 25ετία από 1-1-2011, το όριο ηλικίας των 50 ετών, που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στο 55ό έτος της ηλικίας, για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το έτος 2012 το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 60ό και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2013 και μετά, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65° έτος.



* το 53ό έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία) το έτος 2011, το 56° έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το 2012 και το 60ό έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από το έτος 2013 και μετά.



* το 65° έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-1998 και μετά ή έχουν διορισθεί από 1-1-1983 και μετά. Η εξίσωση αυτή θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας. Δηλ. για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι την 31-12-2010 ισχύει το όριο ηλικίας των 60 ετών, το οποίο αυξάνεται στο 61° έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, στο 63° έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2012 και στο 65° έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013.



5. Εξομοιώνεται σταδιακά εντός τριετίας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την Υπηρεσία πριν τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Δηλ. το ισχύον μέχρι 31-12-2010 όριο ηλικίας των γυναικών της περίπτωσης αυτής, αυξάνεται στο 56° το έτος 2011, στο 58° το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.



6. Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.



7. Ορίζεται ότι όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2010, δεν θίγονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού. Για τα πρόσωπα αυτά, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης".



Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τονίζει ότι «Με το προσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι μία βασική πλευρά της αντιασφαλιστικής λαίλαπας που φέρνει είναι η αντιδραστική κατάργηση της πενταετίας υπέρ των γυναικών στα όρια συνταξιοδότησης. Πρόκειται για βάρβαρη και βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά απέναντι στην εργαζόμενη γυναίκα, στη μητρότητα. Σηματοδοτεί την οριστική αφαίρεση μιας σημαντικής κατάκτησης του εργατικού και γυναικείου κινήματος. Οδηγεί σε δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζομένων γυναικών και ειδικά μητέρων. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι σαθρά. Όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά ιδιαίτερα οι γυναίκες οφείλουν να πρωτοστατήσουν στην πάλη κατά του αντιασφαλιστικού αντεργατικού εγκλήματος».



«Η κυβέρνηση μειώνει τις συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας, αφαιρεί ασφαλιστικά δικαιώματα και των δημοσίων υπαλλήλων και μετατρέπει τη δημόσια κοινωνική τους ασφάλιση σε ατομική-ιδιωτική. Ταυτόχρονα εξομοιώνει προς τα πάνω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων με αυτά των αντρών εφαρμόζοντας σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία δεν έχει καμία νομική, ηθική και πολιτική βάση, και ζημιώνει χιλιάδες εργαζόμενες.Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επάξια αποκτά τον τίτλο του πιο αποτελεσματικού κατεδαφιστή των κοινωνικών κατακτήσεων, αλλά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα την κατεδαφίσουν με τους αγώνες τους πριν ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της» σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

tvxs

«Σκάλωσε» στη Βουλή η σύμβαση με «τρόικα»!

Στο… απαγορευτικό σήμα της κ. Βάσως Παπανδρέου, προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σταμάτησε χθες η πορεία επικύρωσης της δανειακής σύμβασης με την «τρόικα» για τα 110 δις. ευρώ, παρότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επιμένει ότι η επικύρωση ήταν μία από τις πολιτικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία!
Η σύμβαση, που, όπως αποκάλυψε χθες το “S”, δίνει στους πιστωτές της χώρας (κράτη της Ευρωζώνης και ΔΝΤ) τη δυνατότητα ακόμη και να κατασχέσουν δημόσια περιουσία με συνοπτικές διαδικασίες, τονίσθηκε χθες από την κ. Παπανδρέου ότι δεν υπάρχει λόγος να επικυρωθεί από τη Βουλή, αποκτώντας έτσι αυξημένη δεσμευτικότητα, αφού έχει την υπογραφή του εξουσιοδοτημένου προς τούτο, υπουργού Οικονομικών.
Με την τοποθέτησή της αυτή, η κ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη του υπουργείου Οικονομικών, ότι η επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή αποτελεί πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης με μεγάλη σημασία. Αυτό αποτυπώνεται, άλλωστε, στις πρώτες γραμμές της εισηγητικής έκθεσης, από την οποία συνοδεύεται το κείμενο της σύμβασης, που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον κ. Παπακωνσταντίνου:
n «Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου, πραγματοποιείται η πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης να φέρει για συζήτηση και κύρωση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλα τα συμβατικά κείμενα, μαζί με τα παραρτήματα και προσαρτήματά τους με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της χώρας από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης με δανειακά κεφάλαια ύψους 80 δις ευρώ και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με δανειακά κεφάλαια ύψους 30 δις ευρώ».
Η εμπλοκή με την επικύρωση της σύμβασης πάντως, ακόμη και αν δεν αρθεί με κάποια παρέμβαση από το Μαξίμου τις επόμενες ημέρες, εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στις εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων του δανείου. Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, παρότι οι πιστωτές της χώρας θα επιθυμούσαν διακαώς να αποκτήσει αυξημένη δεσμευτικότητα το κείμενο της δανειακής σύμβασης, θα ποιήσουν τελικά την ανάγκη φιλοτιμία και θα αποφύγουν να θέσουν θέμα «παγώματος» των πιστώσεων στην Ελλάδα.
«Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά και η ευρύτερη ισορροπία στις διεθνείς αγορές, κρέμεται αυτή την περίοδο από μια κλωστή», τονίζει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος. «Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας δεν θέλουν οποιαδήποτε εμπλοκή, ή έστω και υπόνοια εμπλοκής, στη χρηματοδότηση της χώρας αυτή την περίοδο και δεν αναμένεται να αντιδράσουν παρά μόνο με κάποιες παρασκηνιακές “γκρίνιες”, αν τελικά η σύμβαση δεν κυρωθεί από τη Βουλή».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπάρχει αρκετά σημαντική νομική διαφορά, ανάμεσα σε μια δανειακή σύμβαση υπογεγραμμένη μόνο από τον υπουργό Οικονομικών και σε μια σύμβαση που θα έχει επικυρωθεί από τη Βουλή, δεσμεύοντας ουσιαστικά με αμετάκλητο τρόπο ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας στο διηνεκές.
Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν έγκριτοι νομικοί, η σύμβαση δανεισμού προβλέπει δρακόντεια μέτρα κατά της Ελλάδας, αν για οποιοδήποτε λόγο στο μέλλον η χώρα θελήσει ή υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών.
Για παράδειγμα, με τη δανειακή σύμβαση ορίζεται, ότι «ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος».
Αυτό σημαίνει, ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών και μη εθελοντικής επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του χρέους, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια σχεδόν αυτόματη διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με την έκδοση από τους πιστωτές μιας διεθνούς «διαταγής πληρωμής» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την οποία θα έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν εις βάρος του Δημοσίου τα ελληνικά δικαστήρια.
Αυτοί οι επαχθέστατοι όροι δανεισμού έχει μεγάλη σημασία αν θα είναι επικυρωμένοι από τη Βουλή, ή απλώς θα φέρουν την υπογραφή ενός υπουργού μίας ελληνικής κυβέρνησης: στη δεύτερη περίπτωση, οι εθνικές αρχές θα διατηρήσουν έστω και ελάχιστα περιθώρια προσβολής με νομικά μέσα μιας μελλοντικής διαδικασίας κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, ενώ στην πρώτη περίπτωση θα είναι πρακτικά αδύνατο να αμφισβητηθεί ένας συμβατικός όρος που φέρει τη «σφραγίδα» του Κοινοβουλίου.
«Αυτή την περίοδο, όσο λιγότερες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η χώρα έναντι των πιστωτών της, τόσο το καλύτερο για το μέλλον», τονίζει χαρακτηριστικά έμπειρο τραπεζικό στέλεχος. Υπό την έννοια αυτή, η χθεσινή εμπλοκή στη Βουλή, με πρωτοβουλία της κ. Παπανδρέου, ίσως να είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη…
Σε επίπεδο εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού, πάντως, η κ. Παπανδρέου φαίνεται να κερδίζει συνεχώς «πόντους» το τελευταίο διάστημα, εις βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου: αρχικά ηγήθηκε της εσωκομματικής επίθεσης, κατά της Τράπεζας της Ελλάδος, για τις μεθοδεύσεις που ευνόησαν τη δράση των κερδοσκόπων κατά των ελληνικών ομολόγων. Παρότι ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες το θέμα, ο Πρωθυπουργός, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί επ’ αυτού στη Βουλή, απέφυγε να ταυτισθεί με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο διερεύνησης της υπόθεσης.
Με το τελευταίο της κοινοβουλευτικό «χτύπημα», αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε πλέον, ότι η κ. Παπανδρέου αναβαθμίζεται αισθητά, σε ρόλο «επιτηρητή» του «τσάρου» της οικονομίας, χωρίς προς το παρόν να διαφαίνεται ότι αυτό ενοχλεί το Μέγαρo Μαξίμου…
S10

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Στόχος επετεύχθη...

Ο σκοπός της εκλογής και μάλιστα με τη μεγάλη διαφορά (+10%) επετεύχθη! Το έργο ακυρώθηκε και οι φίλοι από την απένατι όχθη τρίβουν τα χέρια τους! Σημειώστε κύριοι όι το έργο αυτό θα γίνει έστω και με άλλες συμμαχίες! Οι φυσικοί πλούτοι της Ρωσικής απεραντοσύνης θα βρουν τρόπους και θα καταλήξουν στην Ευρώπη! Απλά εσείς θα είστε για μια ακόμη φορά "έξω" από το παιχνίδι! Και φυσικά η οικονομία της χώρας δεν θα τύχει των απολαβών που θα προέκυπταν! - Ο Ασβός.

Θυμάστε που μεσούσης της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε την επαναδιαπραγμάτευση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη σε μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής του;
Θυμάστε που γράφαμε ότι ο αμερικανικός παράγων είχε καταστήσει μέγα θέμα της δικής του εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή το «παιχνίδι» του Καραμανλή με τους Ρώσους;
Παρακολουθείστε τώρα και το τέλος του αγωγού, αφού είναι προφανές ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εμπιστευτεί πλέον την Ελλάδα και την Βουλγαρία καθώς σύρονται από το αμερικανικό άρμα.
Σύμφωνα λοιπόν με το ρωσικό πρακτορείο Ρια Νόβοστι- η υλοποίηση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο υπάρχει τριμερής συμφωνία, ανάμεσα σε Ρωσία-Ελλάδα-Βουλγαρία, πρακτικά έχει σταματήσει. «Αμέσως όταν η βουλγαρική κυβέρνηση επιδείξει την ετοιμότητα για υλοποίηση του σχεδίου και κάνει έμπρακτα βήματα εμείς θα προτείνουμε την ενοποίηση των δύο σχεδίων», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέϊ Σμάτκο. Η δήλωση Σμάτκο ερμηνεύεται από αναλυτές αφενός ως πίεση προς τη Βουλγαρική πλευρά, η οποία έως τώρα, υποκύπτοντας στις αμερικανικές επιταγές, θέτει τα μεγαλύτερα εμπόδια στο σχέδιο, αφετέρου ως έμμεση έκφραση των προθέσεων να μπει η Τουρκία στο σχέδιο κατασκευής αγωγού από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, η Ρωσία σκοπεύει να προτείνει τη συνένωση του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης με τον τουρκικό αγωγό Samsun-Ceyhan, αφού πρώτα η Βουλγαρία ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά στον πρώτο. Ο Shmatko συμπλήρωσε, πως η συνέχιση του έργου του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, που έχει σκοπό την παροχή ρωσικού πετρελαίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέσω του βουλγαρικού λιμένα στη Μαύρη Θάλασσα Μπουργκάς, έχει σχεδόν σταματήσει λόγω της βουλγαρικής στάσης. Οι Βούλγαροι προσπαθούν να διαπραγματευτούν καλύτερους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους για τη χώρα τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev έφτασε τη Τρίτη στη Τουρκία με σκοπό να εξομαλύνει τις σχέσεις της χώρας του στη κρίσιμη αυτή περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, καθώς και να συνάψει συμφωνίες επί θεμάτων ενέργειας. Προσπαθώντας να ισορροπήσει τις σχέσεις της με τη Δύση, η Τουρκία κάνει προσπάθειες να προσεγγίσει τη Ρωσία και τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, καθώς και τα μουσουλμανικά κράτη της Μέσης Ανατολής.
Λίγο πριν την άφιξη του Ρώσου ηγέτη, αξιωματούχοι της χώρας του ανέφεραν πως οι κρατικές εταιρίες Gazprom και Rosneft, αναμένεται να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες. Η Ρωσία ήδη προμηθεύει το 60% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο, και υπάρχουν ανησυχίες μη τυχόν και η χώρα καταστεί εξαρτημένη από τους Ρώσους. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης αισιόδοξοι αναφορικά με τη προοπτική μιας ρωσικής εταιρίας να κατασκευάσει το πρώτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο.
«Μόλις η βουλγαρική πλευρά αποδείξει την ετοιμότητά της να προχωρήσει το έργο, και μόλις κάνει κάποια πρακτικά βήματα, εμείς από τη πλευρά μας θα προτείνουμε τη συνένωση των δυο αγωγών» δήλωσε ο Shmatko. Το τουρκικό έργο είναι ήδη υπό κατασκευή. Ο αγωγός αξίας $1.5 δισ. που κατασκευάζεται από τη τουρκική Calik Energy και την ιταλική ENI, θα εκτείνεται 700 χιλιόμετρα μέσα από τη Τουρκία, από το λιμάνι Samsun της Μαύρης Θάλασσας έως το μεσογειακό λιμάνι Ceyhan. Η αναμενόμενη χωρητικότητα του αγωγού θα είναι 60-70 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου το χρόνο. Το όλο σχέδιο έχει ως σκοπό του, τη μείωση του φόρτου μεταφοράς πετρελαίου στα στενά του Βοσπόρου, από όπου διέρχονται 150 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου ετησίως.



(Reuters, RIA Novosti)

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Όταν η "ελπίδα" δεν μπορεί ν' ανθίσει...

Κύριοι διαφορετικοί Βουλευτές ή Υπουργοί της Κυβέρνησης! Αν επιμένετε ότι είστε "διαφορετικοί" πρέπει να διαφοροποιηθείτε και να βοηθήσετε στην δημιουργία του -151 έτσι ώστε να μη περάσει το νομοσχέδιο - βόμβα για τις νέες εργασιακές σχέσεις! Αν δε το κάνετε είστε ίδιοι και έχετε την ίδια ευθύνη! Λάβετέ το σοβαρά υπ' όψη σας! Θα σας κυνηγούν οι απολυμένοι χωρίς αποζημειώσεις και πραγματικά δεν θα ξέρετε που να κρυφτείτε! Πλησιάζει η ώρα! Τολμήστε αλλιώς!... - Ασβός

Στους κοινωνικούς εταίρους απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για το Π.Δ. που αφορά στην αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και στη μείωση των αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει:

- για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι.... έξι εργαζόμενους το μήνα

- για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα

- για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό. Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αναλυτικά το Προεδρικό Διάταγμα "Ρυθμίσεις Εργασιακών θεμάτων για τις ανάγκες εφαρμογής προγράμματος σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας" έχει ως εξής:

"Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Έχοντας υπόψη:

1. Tις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (Α 98).

2. Τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 2 καθώς και τα προσηρτημένα παραρτήματα Ι, ΙΙ, και ΙΙΙ (Κεφάλαιο Γ)του ν.3845/2010 "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" (Α 65).

3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 368/89 "Οργανισμός του Υπουργείου Εργασίας" ( Α 163), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

4. Τις διατάξεις των εδαφίων α & β της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 1387/83 "Έλεγχος ομαδικών απολύσεων και άλλες διατάξεις" (Α 110), όπως αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις των παραγράφων 1 & 2 του άρθρου 9 του ν. 2874/2000 "Προώθηση απασχόλησης και άλλες διατάξεις" (Α 286).

5. Την με αριθμό 2876/2009 απόφαση του Πρωθυπουργού "Αλλαγή τίτλου Υπουργείων" (Β 2234)

6. Την υπ' αριθμ. γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

7. Τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους

8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος Διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.



Αποφασίζουμε:

ΑΡΘΡΟ 1

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος είναι η θέσπιση των αναγκαίων ρυθμίσεων για την εφαρμογή της παραγράφου 9 του δεύτερου άρθρου του Ν. 3845/2010, "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη ως Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο"



ΑΡΘΡΟ 2

Πεδίο εφαρμογής

Το παρόν Προεδρικό Διάταγμα εφαρμόζεται στους εργαζόμενους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου καθώς και στους απασχολούμενους με ειδική σύμβαση μαθητείας.



Άρθρο 3

Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας



Η διαδικασία προσφυγής στις υπηρεσίες Μεσολάβησης και Διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ. καθορίζεται ως ακολούθως:

A) Μεσολάβηση

1. Τον ορισμό μεσολαβητή μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

2. Η διαδικασία της μεσολάβησης αρχίζει με την κατάθεση σχετικής αίτησης από τα ενδιαφερόμενα μέρη, που υποβάλλεται από κοινού ή χωριστά οπότε και κοινοποιείται στο άλλο μέρος και στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία των μερών και των οριζόμενων εκπροσώπων τους, τα αιτήματα, οι λόγοι που τα δικαιολογούν ή οι λόγοι που καθιστούν αδύνατη την ικανοποίησή τους, οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις και αντιπροτάσεις και οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

3. Ο μεσολαβητής και ο αναπληρωτής του επιλέγονται από τα μέρη από ειδικό κατάλογο μεσολαβητών, σε περίπτωση δε ασυμφωνίας τους ορίζονται με κλήρωση.

Για το σκοπό αυτό, ύστερα από 48 ώρες από την υποβολή της αίτησης, καλούνται τα μέρη να προσέλθουν σε καθορισμένη ώρα για την επιλογή μεσολαβητή και αναπληρωτή και, σε περίπτωση διαφωνίας, για την ανάδειξή του με κλήρωση.

Με τον ορισμό του μεσολαβητή και του αναπληρωτή του συντάσσεται πρακτικό ανάληψης της μεσολάβησης.

4. Ο μεσολαβητής καλεί τα μέρη σε συζητήσεις, προβαίνει σε κατ' ιδίαν ακρόαση των μερών, σε εξετάσεις προσώπων, σε πραγματογνωμοσύνη ή σε οποιαδήποτε έρευνα σχετική με τους όρους εργασίας ή την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, συνεπικουρούμενος από πραγματογνώμονες της επιλογής του.

5. Ο εργοδότης και κάθε αρμόδια υπηρεσία έχουν την υποχρέωση να δώσουν στο μεσολαβητή κάθε πληροφορία και να υποβοηθήσουν το έργο του.

Ειδικότερα για τους εργοδότες ισχύουν όσα περιγράφονται στην παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 1876/1990.

6. α) Αν τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε προθεμία είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών, ο μεσολαβητής έχει δικαίωμα να κοινοποιήσει σ' αυτά δική του πρόταση.

β) Αν τα μέρη δεν αποδεχτούν την πρόταση του μεσολαβητή μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την κοινοποίησή της, θεωρείται ότι την απέρριψαν.

Η αποδοχή ή η απόρριψη της πρότασης κοινοποιείται και στο άλλο μέρος.

Η πρόταση του μεσολαβητή είναι δυνατό να δημοσιεύεται από αυτόν στον ημερήσιο και τον περιοδικό τύπο.

γ) Εφ' όσον η πρόταση γίνεται δεκτή, καλούνται τα ενδιαφερόμενα μέρη από το μεσολαβητή να την υπογράψουν, οπότε αυτή εξομοιώνεται με συλλογική σύμβαση εργασίας και εφαρμόζονται κατ' αναλογία όλες οι διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.



B) Διαιτησία

1. Προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται

α) Σ΄ οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών.

β) Μονομερώς από οποιοδήποτε μέρος, εφ΄ όσον το άλλο αρνήθηκε τη μεσολάβηση.

2. Η απόφαση του διαιτητή εξομοιώνεται με συλλογική σύμβαση εργασίας και ισχύει από την επομένη της υποβολής της αίτησης για μεσολάβηση.

3. Ο διαιτητής επιλέγεται με κοινή συμφωνία των μερών από ειδικό κατάλογο διαιτητών και, σε περίπτωση ασυμφωνίας, με κλήρωση και οφείλει να αναλάβει τα καθήκοντα του εντός πέντε (5) ημερών το αργότερο.

4. Ο διαιτητής μελετά όλα τα στοιχεία και πορίσματα που συγκεντρώθηκαν στο στάδιο της μεσολάβησης και έχει τα ίδια δικαιώματα με το μεσολαβητή.

5. Η διαιτητική απόφαση εκδίδεται σε δέκα (10) ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του διαιτητή, αν προηγήθηκε μεσολάβηση, και σε διάστημα τριάντα (30) ημερών αν δεν προηγήθηκε.



Άρθρο 4

Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων



1. Τα όρια, των εδαφίων (α) και (β) της παραγράφου 2 του ν.1387/83 (Α΄110) ,όπως ισχύει, πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζονται ως εξής:



α) Μέχρι έξι (6) εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν είκοσι (20) έως εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενους .

β) Ποσοστό πέντε (5) τοις εκατό του προσωπικού και μέχρι τριάντα (30) εργαζόμενους για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, που απασχολούν πάνω από εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενους.



Άρθρο 5

Ύψος και τρόπος καταβολής αποζημίωσης

1. Σύμβαση μισθωτού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας πέραν των δύο μηνών, δύναται να καταγγελθεί κατόπιν προηγούμενης έγγραφης προειδοποίησης του εργοδότη, ως εξής:

α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο (2) μήνες ως δέκα (10) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ένας (1) μήνας πριν την απόλυση,

β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα (10) χρόνια συμπληρωμένα ως δεκαπέντε (15) χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση δύο (2) μηνών πριν την απόλυση

γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δεκαπέντε (15) χρόνια συμπληρωμένα ως είκοσι (20) χρόνια , απαιτείται προειδοποίηση τριών (3) μηνών πριν την απόλυση

δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από είκοσι (20) χρόνια συμπληρωμένα και άνω, απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων (4) μηνών πριν τη λύση της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας.

Εργοδότης ο οποίος δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης καταβάλλει στον απολυόμενο την αποζημίωση που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις των νόμων 2112/20 και 3198/55.

Εργοδότης που προειδοποιεί εγγράφως τον εργαζόμενο κατά τα ανωτέρω, καταβάλλει στον απολυόμενο την αποζημίωση, που προβλέπεται από τις οικείες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρόνια εργασίας που έχει συμπληρώσει ο απολυόμενος, σε περίπτωση καταγγελίας κατόπιν προειδοποίησης.

2. Όταν η αποζημίωση λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας υπερβαίνει τις αποδοχές δύο (2) μηνών, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει κατά την απόλυση μέρος της αποζημίωσης που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο μηνών. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε διμηνιαίες δόσεις κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές δύο μηνών, εκτός και αν το ποσό που υπολείπεται για την εξόφληση του συνόλου της αποζημιώσεως είναι μικρότερο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται την επομένη της συμπλήρωσης διμήνου από την απόλυση. Κάθε άλλη ρύθμιση που είναι αντίθετη με την παρούσα καταργείται.



Άρθρο 6

Μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας

1. Εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλλεται και βρίσκονται σε στάδιο πριν τη συνταξιοδότηση, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον είναι αδύνατη η τοποθέτησή τους σε θέση εργασίας κατά τη διάρκεια της επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης, στην οποία υποχρεούται ο εργοδότης να συμμετέχει με :

α) Το πενήντα (50) τοις εκατό του κόστους για ασφαλισμένους 57-60 ετών.

β) Το ογδόντα (80) τοις εκατό του κόστους για ασφαλισμένους 60-64 ετών.

2. Με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ, μετά από γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, ο ΟΑΕΔ μπορεί να καλύπτει το λοιπό κόστος αυτασφάλισης των ασφαλισμένων της παρ.1.

3. Με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων ηλικίας 57-64 ετών, ο ΟΑΕΔ με απόφαση του Διοικητή του, μετά από γνώμη της Επιτροπής Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, μπορεί να επιδοτεί έως είκοσι (20) τοις εκατό του κόστους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

4. (α) Στις περιπτώσεις του άρθρου 2 του παρόντος, ο αριθμός των απολυομένων ηλικίας 55 έως 64 ετών, δεν μπορεί να υπερβαίνει το δέκα (10) τοις εκατό του συνολικού αριθμού των απολυομένων. Τυχόν κλάσμα στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο.

(β) Στις περιπτώσεις του άρθρου 2 του παρόντος, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε μεταξύ των απολυομένων να μην παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω ηλικίας.

5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος άρθρου.



Άρθρο 7

Όροι απασχόλησης και αμοιβή νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών

1. Το κατώτατο ημερομίσθιο και ο κατώτατος μισθός, των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, καθορίζονται ως εξής:

α) Για τους νέους ηλικίας έως είκοσι ενός (21) ετών ποσοστό ογδόντα (80) τοις εκατό του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε).

β) Για τους νέους ηλικίας από είκοσι ενός (21) ετών έως είκοσι πέντε (25) ετών ποσοστό ογδόντα πέντε (85) τοις εκατό του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου της οικείας συλλογικής ρύθμισης και σε περίπτωση που δεν υφίσταται τέτοια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε).

Το υπολειπόμενο ποσό αναπλήρωσης του κατωτάτου ορίου μισθού ή ημερομισθίου των εδαφίων (α) και (β) και το αντίστοιχο ποσό ασφάλισης, δύναται να καταβάλλεται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

2. Στους ανωτέρω εργαζόμενους, καταβάλλονται και τα επιδόματα που προβλέπονται κάθε φορά από την οικεία συλλογική ρύθμιση ή από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε).

3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

4. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται, η διαδικασία, ο τρόπος καταβολής του ποσοστού αναπλήρωσης που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών του ποσοστού αναπλήρωσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.



΄Αρθρο 8

Σύμβαση μαθητείας

Μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι ενός (1) έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων. Οι εν λόγω μαθητευόμενοι λαμβάνουν το εβδομήντα (70) τοις εκατό του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ( Ε.Γ.Σ.Σ.Ε) και ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλισης ασθενείας σε είδος και 1% κατά του κινδύνου ατυχήματος. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και όσοι φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, δεν μπορεί να μαθητεύουν περισσότερο από έξι (6) ώρες την ημέρα και τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα. Για τους έχοντες συμπληρώσει το 16ο έτος η μαθητεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες την ημέρα και τις σαράντα (40) την εβδομάδα. Απαγορεύεται η μαθητεία να πραγματοποιείται από την 22α ώρα μ.μ. έως και την 6η π.μ. Τα άτομα αυτά, με εξαίρεση τις διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν υπόκεινται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ".

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Κρίση και στα Πολιτικά κόμματα; Τώρα το ανακάλυψαν;

Περισσότεροι απο τους μισούς πολίτες δηλώνουν οτι δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις. Το 65% θεωρεί πολύ μεγάλη τη διαφθορά στην Ελλάδα.

Στη δημοσκόπηση της PUBLIC ISSUE, την οποία δημοσιεύει η "Καθημερινή", το 89% των πολιτών εκτιμά οτι οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, περίπου οι 8 στους 10 εκτιμούν ότι αυτό διασπαθίζεται.

Για τη διαφθορά το 65% των ερωτηθέντων, εκτιμά ότι είναι πολύ μεγάλη με τους πολιτικούς να προηγούνται στη "μαύρη λίστα των διεφθαρμένων" και τους γιατρούς να έπονται. Επίσης, το 53% δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τα δύο μεγάλα κόμματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που διενέργησε η εταιρία Pulse RC για την εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", οι ερωτηθέντες Έλληνες πολίτες βαθμολογούν με "κάτω από τη βάση" την εικόνα της κυβέρνησης σε τέσσερις κρίσιμους τομείς: την οικονομία, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ανάπτυξη και την εξωτερική πολιτική
 
NEWSIT.

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Η Κίνα ετοιμάζεται να σώσει την Ελληνική οικονομία;;

Και όχι δεν θα αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα, ούτε θα αγοράσει ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας όπως είχε γραφτεί πριν από αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Washington Post, τη στιγμή που οι δυτικοί επενδυτές παίρνουν τα… βουνά, η Κίνα αποφασίζει να βάλει πόδι και να μετατρέψει την κρίση στην Ελλάδα, σε μια ευκαιρία για ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κινεζική κυβέρνηση έχει βάλει στόχο την εμβάθυνση των οικονομικών της δεσμών με την Ελλάδα, καθώς και των επενδύσεων. Εκμεταλλευόμενοι τα κίνητρα της κυβέρνησης καθώς και τις τιμές-κελεπούρια της ελληνικής αγοράς, οι Κινέζοι σχεδιάζουν να
τονώσουν με εκατοντάδες εκατομμύρια - ίσως δισεκατομμύρια - ευρώ την Ελλάδα, την στιγμή που οι υπόλοιποι επενδυτές τρέχουν να φύγουν μακριά από την αγορά της χώρας.
Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτών των σχεδίων είναι η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε Ρότερνταμ του Νότου, δημιουργώντας μια σύγχρονη πύλη που θα συνδέει τα κινεζικά εργοστάσια με τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική.
Το project του λιμανιού αποτελεί σωσίβιο για τα ελληνικά σχέδια πληρωμής του υπέρογκου χρέους της χώρας καθώς και για αυτά που αφορούν στην επανεκκίνηση της διαλυμένης οικονομίας, ιδιωτικοποιώντας τις αναποτελεσματικές κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τα τρένα, ακόμα και καζίνο.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτή την εβδομάδα, η κινεζική Cosco, ο γίγαντας της ναυτιλίας ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων λιμενικών εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά.
Σε αντάλλαγμα, οι Κινέζοι έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν 700 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας νέας προβλήτας και την αναβάθμιση των υφιστάμενων αποβάθρων.
Όπως αναφέρει η Washington Post, η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης φλερτάρει τη Κίνα για ένα σύνολο άλλων έργων, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου νέου κέντρου διανομής, σε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις της δυτικής Αθήνας, μιας γραμμή monorail, ξενοδοχεία πέντε αστέρων και ένα νέο θεματικό πάρκο.
Επίσης, τα ελληνικά ξενοδοχεία που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς βλέπουν τους Ευρωπαίους να μην θέλουν να πλησιάσουν φέτος τα ελληνικά νησιά, έχουν αρχίσει και περιτριγυρίζουν τις κινεζικές ταξιδιωτικές εταιρείες, τόσο έντονα όσο ποτέ πριν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το νησί της Σαντορίνης έχει ξεκινήσει να «πουλιέται» ως το ιδανικό σημείο για έναν κινεζικό γάμο και έχει ήδη δει ένα τεράστιο κύμα πλουσίων Κινέζων να οργανώνουν εκεί την «σημαντικότερη μέρα της ζωής τους».

reporter.gr

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις....

Επιφανείς χρηματιστές, μάνατζερ και επιχειρηματίες βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens και οι «βόμβες» αυτής της σκοτεινής υπόθεσης απομακρύνονται για λίγο από το πολιτικό σκηνικό, μεταφερόμενες στο επιχειρηματικό, με απρόβλεπτες παρενέργειες!
Η έρευνα της Επιτροπής ξεφεύγει πλέον από τις «νόμιμες» πληρωμές που διενεργούσε για χρόνια η Siemens, με κονδύλια που αποτυπώνονταν στα λογιστικά της βιβλία και περνά στο «σκοτεινό» πεδίο των πιο αδιαφανών συναλλαγών, οι οποίες διερευνάται τώρα αν γίνονταν με «βιτρίνα» τους λογαριασμούς καθ’ όλα ευυπόληπτων επιχειρηματιών και χρηματιστών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «S», οι ενδείξεις και τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Εξεταστική συγκλίνουν στο ακόλουθο σενάριο, το οποίο τώρα θα διερευνηθεί με το «ξεσκόνισμα» λογαριασμών:
Ο κύριος όγκος των μιζών της Siemens διακινήθηκε στην Ελλάδα σε μετρητά, με αναλήψεις από λογαριασμούς επιχειρηματιών και χρηματιστών υπεράνω πάσης υποψίας, οι οποίοι δεν είχαν μάλιστα την παραμικρή σχέση σε επιχειρηματικό επίπεδο με τον όμιλο της Siemens. Το κύκλωμα χρηματισμών της Siemens για να λειτουργήσει αποτελεσματικά χρειαζόταν επιχειρηματίες που δεν θα κινούσαν υποψίες αν διακινούσαν μεγάλα ποσά, αφού είχαν την οικονομική επιφάνεια για να δικαιολογήσουν αυτή τη διακίνηση.
Οι επιχειρηματίες υπεράνω υποψίας διακινούσαν τα μετρητά σε πρόσωπα κλειδιά του πολιτικού κόσμου και στους ευρισκόμενους σε κρίσιμα πόστα για τα συμφέροντα της Siemens λειτουργούς και υπαλλήλους και στη συνέχεια «αποζημιώνονταν» για τις υπηρεσίες τους με καταθέσεις μεγαλύτερων ποσών από τους «μαύρους» λογαριασμούς της Siemens προς τους δικούς τους λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελβετίας και άλλων χωρών με αυστηρό τραπεζικό απόρρητο. Σε άλλες περιπτώσεις, «αποζημιώνονταν» πιθανόν με αγορές μετοχών των εταιρειών τους από επενδυτές του εξωτερικού, πίσω από τους οποίους κρυβόταν το «μαύρο» ταμείο της Siemens.
Όπως σημειώνουν βουλευτές που μετέχουν στην Εξεταστική, η κυρίαρχη πλέον υποψία είναι ότι από την ελληνική θυγατρική της Siemens και μέσα από τα επίσημα λογιστικά βιβλία της διακινήθηκαν μικροποσά κυρίως σε είδος (συσκευές, εξοπλισμός κ.ο.κ.), που πάντως ωχριούν μπροστά στις πραγματικά τεράστιες μίζες (συνολικά περίπου 100 εκατ. ευρώ) που διακινήθηκαν από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens σε χώρες του εξωτερικού και μοιράσθηκαν στην Ελλάδα σε μετρητά μέσω επιχειρηματιών υπεράνω υποψίας και φαινομενικά άσχετων με τις υποθέσεις της Siemens.
Με επιστολή του προς την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΣΔΟΕ, την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διακίνησης Μαύρου Χρήματος και προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, ζήτησε χθες το άνοιγμα των λογαριασμών 23 προσώπων, φυσικών και νομικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι επιχειρηματίες και χρηματιστές. Ανάμεσά τους πρόσωπα που εντάσσονται στην «αφρόκρεμα» της επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής κοινότητας της Αθήνας.
Στην επιστολή Βαλυράκη, γίνεται λόγος για λάθρα διακίνηση χρήματος από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, (παραλαβή μετρητών στην Ελλάδα και κατάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς του εξωτερικού των ενδιαφερόμενων να εξάγουν χωρίς παραστατικά τα χρηματικά ποσά) αλλά και για υπόνοιες ότι με τα ποσά που παραλαμβάνονταν εν Ελλάδι, γινόταν χρηματισμός πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων, για λογαριασμό της Siemens, ενώ μέσω εταιριών off shore που σχετίζονταν με τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρίας, εξοφλούντο οι Έλληνες.
Σημείο-κλειδί της υπόθεσης φέρεται να είναι τραπεζικό στέλεχος της Dresdner, ονόματι Oswald, ο οποίος παραλάμβανε τα μετρητά στην Αθήνα, συνήθως με τη διαμεσολάβηση χρηματιστών που εκπροσωπούσαν πελάτες. Ο ίδιος ήταν διαχειριστής off shore εταιριών, μέσω των οποίων διακινούντο χρήματα των μαύρων ταμείων της Siemens.
Σύμφωνα με την επιστολή, για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα προκύπτει κατ΄αρχήν θέμα λάθρας διακίνησης χρήματος προς το εξωτερικό, (που μπορεί να σχετίζεται με μαύρο χρήμα, φοροδιαφυγή, ενδεχομένως και με αγορές μετοχών τις οποίες ήθελαν να εμφανίζουν ως προερχόμενες από ξένους επενδυτές) , αλλά πρέπει να διερευνηθεί αν τελικά μέσω των λογαριασμών τους ελάμβαναν χώρα και δωροδοκίες πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων. Για αυτό και ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών προκειμένου να βρεθούν οι πιθανές διαδρομές του χρήματος, με τη γνωστή αμερικανική λογική «follow the money».
Τα 23 πρόσωπα για τα οποία ζητείται «ξεσκόνισμα» χρηματιστηριακών και τραπεζικών λογαριασμών είναι τα ακόλουθα:
1) Νικόλαος Δεβλέτογλου, χρηματιστής
2) Αθανάσιος Ράμμος, χρηματιστής
3) Γεώργιος Κορωνιάς, επιχειρηματίας
4) Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης, επιχειρηματίας
5) Δαμκαλίδης Δημήτριος
6) Δαμκαλίδης Γιάννης
7) Κορμάς Κωνσταντίνος
8) Νικολιδάκης Μάριος
9) Μαρκόπουλος Χρήστος
10) Περίσσιος Αντώνιος
11) Καντάς Αντώνιος
12) «Balisea»
13) Κουκουλομάτης Παναγιώτης
14) KPMG
15) Prince Pacific Limited
16) KIENEST H (Γερμανός πολίτης που ζει στην Ελλάδα)
17) Μάριος Κάτσικας, επιχειρηματίας
18) Βασίλειος Τυρογαλάς
19) Σάββας Γιαννακάκης, χρηματιστής
20) Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης
21) Γρηγόριος Κυριτσάκας, πρόεδρος χρηματιστηριακής
22) Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, μέλος του ΔΣ της τράπεζας «Societe Generale»
23) Σκουταροπούλου (αγνώστων λοιπών στοιχείων) σύζυγος του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου

Από τον όμιλο Λαυρεντιάδη αμέσως εκδόθηκε ανακοίνωση χθες το βράδυ, όπου τονίζεται ότι «ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι εταιρείες συμφερόντων του ουδέποτε είχαν ή έχουν οιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Siemens».

Σοφοκλέους 10

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Τα λεφτά ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ! Απ΄όλους!!!!



Η έκφραση που χρησιμοποιεί ο λαός "έχει φτιάξει και τα εγγόνια του" ταιριάζει απόλυτα σε κάθε τέτοια περίσταση! Εντάξει και τώρα τι γίνεται! Πράξεις θέλουμε κύριοι και όχι αποκαλύψεις που από χρόνια όλοι μας ξέραμε! Τα λεφτά πίσω ΤΩΡΑ! - Ασβός

- Το ΠΑΣΟΚ τον απομακρύνει μέχρι να διευκρινιστεί το πώς απέκτησε τα πανάκριβα ακίνητα και ποιός κρύβεται πίσω από τις off shore που του τα πούλησαν

- Τι απαντά εμφανώς καταβεβλημμένος ο ίδιος ο επί 23 χρόνια υπουργός.

Δεν θεωρήθηκαν επαρκείς οι εξηγήσεις που έδωσε στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ ο Ακης Τσοχατζόπουλος και αποφασίστηκε η παραπομπή του στην επιτροπή καταστατικού με το ερώτημα της αναστολής της κομματικής του ιδιότητας.

Για δυο ολόκληρες ώρες ο άλλοτε ισχυρός άνδρας και υπουργός για πάνω από 20 χρόνια στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν ενώπιον της επιτροπής και έδινε εξηγήσεις για όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ και μάλιστα ο ίδιος ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν φανερά εκνευρισμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερωτήσεις των μελών της επιτροπής ήταν πιεστικές, επίμονες και συχνά σε αυστηρό ύφος.

Τον καλούσαν να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις για την απόκτηση της ακίνητης περιουσίας του αλλά κυρίως για την ενέργειά του να μεταβιβάσει την οικία του επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου από off shore εταιρεία στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη τρεις μόλις ημέρες πριν από το φορολογικό νομοσχέδιο με αποτέλεσμα να αποφύγει την καταβολή σημαντικών φόρων.

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός οτι η Επιτροπή Διαφάνειας συνεδρίασε στα παλιά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη και όχι στα νέα στην Ιπποκράτους. Μετά από την δίωρη συνεδρίαση ο Ακης Τσοχατζόπουλος βγήκε εμφανώς καταβεβλημένος ενώ σχολιάστηκε ιδιαίτερα ένα σημάδι που είχε στο αριστερό του μάγουλο.

Οι δηλώσεις του ιδιαίτερα σκληρές και οργισμένες: "Κέντρα απεργάζονται την φυσική και πολιτική εξόντωσή μου και στρέφονται κατά εμού και μελών της οικογένειάς μου."

Δήλωσε επίσης οτι είναι έτοιμος να προσφύγει στην δικαιοσύνη και δεν φοβάται τίποτα καθώς οι συναλλαγές του είναι καθαρές και διαφανείς. "Θα το αποδείξω αυτό στην δικαιοσύνη. Δεν υποχωρώ, δεν εκβιάζομαι, θα πολεμήσω", είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από αρκετή ώρα από την έξοδο Τσοχατζόπουλου εκδόθηκε και η απόφαση της επιτροπής Διαφάνειας.

Αποφάσισε ομόφωνα την παραπομπή της υπόθεσης στην Επιτροπή Καταστατικού και εισηγείται την αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, χωρίς αυτό να συναρτάται με τη νομική πλευρά της υπόθεσης και να προδικάζει την κατάληξη της δικαστικής διερεύνησης.

Λανθασμένη χαρακτήρισε ο Άκης Τσοχατζόπουλος την απόφαση του ΠΑΣΟΚ για αναστολή της κομματικής του ταυτότητας λέγοντας ωστόσο ότι την αποδέχεται μέχρι να λάμψει η αλήθεια.

Τι προηγήθηκε

Το κλίμα βάρυνε επικίνδυνα γιά τον πρώην υπουργό μετά τα κυριακάτικα δημοσιεύματα που εμφάνισαν και άλλα ακίνητα του πρώην υπουργού. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα είναι τα ακίνητα – φιλέτα, που απόκτησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ή οι στενοί συγγενείς του κατά την πολιτική του σταδιοδρομία και τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ. Οι μέχρι στιγμής έρευνες αποκαλύπτουν έναν "χορό" εκατομμυρίων με αγοραπωλησίες ακινήτων, εμπλοκή εταιρείών offshore και επενδυτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα όσον αφορά τα ακίνητα, μιλάμε – πέραν του πανάκριβου ακινήτου (εκτιμάται στα 6,5 εκ.) της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ιδιοκτησίας της συζύγου του – για: Ακίνητο αξίας 1,5 εκ. ευρώ που αγόρασε ο κ. Τσοχατζόπουλος για την πρώην σύζυγό του στο Παλαιό Ψυχικό, δύο διαμερίσματα συνολικής αξίας 380.000 ευρώ στην οδό Κομνά Τράκα στο Πεδίον του Άρεως, το σημερινής αξίας 700.000 ευρώ διαμέρισμα της οδού Νίκης στη Θεσσαλονίκη - ανήκει στην κόρη του-, αλλά και η αξίας 350.000 ευρώ εξοχική κατοικία στον Κόρφο Κορινθίας. Αν σε αυτά τα ακίνητα προστεθεί και το πρώτο του σπίτι στο Χαλάνδρι, η συνολική του ακίνητη - σύμφωνα με την εφημερίδα - περιουσία αποτιμάται στα 10 εκατομμύρια ευρώ!

NEWSIT

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

'Τσουνάμι' αποκαλύψεων για τα ακίνητα Τσοχατζόπουλου


Ας προσέξουν και οι επόμενοι που βρίσκονται στο ίδιο υπουργείο! Πολύ το μέλι, μεγάλες οι προκλήσεις! Α ρεεεε!.... - Ασβός

Μετά τις αποκαλύψεις για την αγοραπωλησία της οικίας Τσοχατζόπουλου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η οποία άνηκε αρχικά στην οφ σορ «ΤORCASO» και άλλα ακίνητα της οικογένειας Τσοχατζόπουλου συνορεύουν με...


ακίνητα της «TORCASO», αυτή τη φορά στην Κυψέλη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» πρόκειται για ένα διαμέρισμα και αποθήκη, στην οδό Κομνά Τράκα 3, το οποίο ο πρώην υπουργός αγόρασε το 2004 από τον ξάδερφό του Νικόλαο- Παύλο Ζήγρα. Το εν λόγω διαμέρισμα είναι μεσοτοιχία με διώροφο διατηρητέο κτίριο της «TORCASO» στην οδό Κομνά Τράκα και Κεφαλληνίας. Στο νεοκλασικό προστέθηκαν άλλοι τρεις όροφοι από την «ΑΡΚΟΝ Κατασκευαστική» και τελικά το 2007 το αγόρασε η Μονή Βατοπεδίου έναντι τριών εκατ. 700 χιλιάδων ευρώ.

Στην ίδια γειτονιά, στην οδό Κεφαλληνίας 38 και 40, η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, αγόρασε και δύο οικόπεδα, τα οποία το 2008 μίσθωσε για 15 χρόνια στην κατασκευαστική «ΛΗΘΑΙΑ ΕΠΕ» που συστάθηκε από την ίδια το 2007, και η οποία εταιρία χρησιμοποιεί επίσης και το διαμέρισμα της Κομνά Τράκα.

Στην περιουσία της κόρης του Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με την «ΚτΚ», προστίθεται ένα ακόμη διώροφο διαμέρισμα 272 τμ στο Κολωνάκι, στην οδό Δεινοκράτους 60. Το διαμέρισμα, ενώ ανήκε στην οφ σορ «Μπλου Μπελ», η Αρετή Τσοχατζοπούλου το δήλωνε ως κατοικία από το 2001. Το 2005 το αγόρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ΑΡΚΟΝ» ,Αστέριος Οικονομίδης, έναντι περίπου 560.000 ευρώ και το 2006 το μεταβίβασε στην κόρη του πρώην υπουργού έναντι περίπου 628.000 ευρώ.
Εκτός από τη «ΛΗΘΑΙΑ Κατασκευαστική» η Αρετή Τσοχατζοπούλου ίδρυσε και την «ΑΤΕΦΑ ΕΠΕ», στο ΔΣ της οποίας μετέχει και η κ. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, που όμως- σύμφωνα με το δημοσίευμα- το 2002 ενεργεί και ως αντίκλητος της «ΤΟRCASO» κατά την αγοραπωλησία της τωρινής οικίας Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έναντι 1.100.000 ευρώ.

Οι έρευνες του ΣΔΟΕ πάντως συνεχίζονται ελέγχοντας μία προς μία τις υποθέσεις της οικογένειας Τσοχατζόπουλου.

skai

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Το ΔΝΤ αδειάζει τη κυβέρνηση...

Πηγή 30-45.gr
Φαίνεται ότι είμαστε (και θα παραμείνουμε άραγε;;) τα καλύτερά τους παιδιά! - Ασβός

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου άδειασε την ελληνική κυβέρνηση όταν δήλωσε στο Ρόιτερς, ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ και δεν επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί το ασφαλιστικό.


Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν, η οποία αποκλείει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, που αφορά το συνταξιοδοτικό. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι, η κυβέρνηση έχει ιερή υποχρέωση να διαπραγματευθεί με την τρόικα ό,τι δεν υπάρχει στα συμφωνηθέντα και το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει.

Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό επισήμανε ότι, το νέο σύστημα θα είναι βιώσιμο, εξορθολογισμένο και κοινωνικά δίκαιο ενώ σχετικά με τη μη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στη διαβούλευση της Δευτέρας με τους κοινωνικούς εταίρους για τις εργασιακές σχέσεις έκανε λόγο για μια δυσάρεστη εξέλιξη και κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να διαβουλευθούν μόνοι τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο.

Για επικοινωνιακά παιχνίδια που εντάσσονται στην στρατηγική της μπλόφας ότι, για όλα φταίνε οι κακοί της τρόικας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας πως ό,τι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις το έχει αποφασίσει, όπως είπε, εν πλήρη συνειδήσει.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ προβλέπει τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, προβλέπεται χαμηλότερος μισθός νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας, αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων στο 4%.

Ο προϋπολογισμός εξελίσσεται κανονικά και το έλλειμμα μειώνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που αναμενόταν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το Παρίσι, όπου ενημέρωσε τους ομόλογους του από τις χώρες του ΟΟΣΑ για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Κάλεσμα στους πολίτες να αμφισβητήσουν το μονόδρομο της κρίσης απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Κάλεσμα στις δυνάμεις της αριστεράς για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ απηύθυνε ο Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας στη συγκέντρωση που οργάνωσε στο γήπεδο του Σπόρτινγκ το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Όπως ανέφερε μια πρώτη ευκαιρία για ένα πανελλαδικό δημοψήφισμα μπορεί να αποτελέσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προγραμματίζουν τα συνδικάτα, ενώ η ΓΣΕΕ δρομολογεί προσφυγές σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

Ήδη, έχει προγραμματιστεί κοινό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 5 Ιουνίου, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έχει προγραμματίσει το ΠΑΜΕ για την 1η Ιουνίου.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν εκ νέου τη Δευτέρα, οι ναυτεργάτες, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρση του καμποτάζ στο θαλάσσιο τουρισμό.

Την ίδια ημέρα αναμενόταν να καταπλεύσει στον Πειραιά, το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δέσει κατά πάσα πιθανότητα στη Μάλτα.

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομίας και Τουρισμού η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού και προσθέτει ότι, οι κινητοποιήσεις θα έχουν για ακόμη μια φορά ως θύμα την ελληνική κρουαζιέρα και την εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Ειδικότερα, αυτή τη φορά τα κρουαζιερόπλοια Άκουα Μαρίν και Πέρλα τα οποία αναμένεται να αναχωρήσουν με τουρίστες τη Δευτέρα στις 11 το πρωί.

Λιτότητα και κινητοποιήσεις στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, σκληρά μέτρα λιτότητας εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει ήδη αρχίσει και ο χορός των αντιδράσεων. Ωστόσο, στη Λετονία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατήργησε ως αντισυνταγματικά τα μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ, για μαζικές περικοπές συντάξεων από 10 έως 70% στο όνομα της σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, δημιουργώντας κατά πολλούς νομικούς, τις ευνοϊκές νομικές προϋποθέσεις για δικαστική ανατροπή των αντίστοιχων νομοθετημάτων που προωθούνται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γαλλία, πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη. Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα διαδήλωσαν κόντρα στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 ή 63 έτη, που δρομολογεί η κυβέρνηση Σαρκοζί.

Το όριο των 60 ετών δεν αποτελεί «δόγμα», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την αύξηση του ορίου αυτού. Τα συνδικάτα, από την πλευρά τους, διαμηνύουν ότι η «μάχη τώρα αρχίζει».

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και η Δανία. Σε διαδηλώσεις καλεί το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση. Μεταξύ των μέτρων, η μείωση του χρόνου παροχής επιδόματος ανεργίας από τα τέσσερα στα δύο χρόνια και η μείωση του λαμβανόμενου ποσού. Οι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μπροστά από το Κοινοβούλιο στο κέντρο της Κοπεγχάγης, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Στο μεταξύ, με μία ψήφο διαφορά εγκρίθηκαν από την ισπανική Βουλή τα μέτρα λιτότητας. Συγκεκριμένα, το Σώμα ενέκρινε τις προτάσεις με 169 ψήφους υπέρ, έναντι 168 κατά, απομακρύνοντας, έτσι, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Έτσι, περικόπτονται από τον Ιούνιο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά μέσο όρο 5%, ενώ καταργείται από το 2011 το επίδομα γέννησης ύψους 2.500 ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης Θαπατέρο.

«Μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις ενέκρινε και η κυβέρνηση της Ρουμανίας, στη βάση της συμφωνίας με το ΔΝΤ. Στο σχέδιο προβλέπεται μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% των συντάξεων, όπως και των επιδομάτων ανεργίας. Τα συνδικάτα προκήρυξαν ήδη γενική απεργία στον δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση, ενώ συνεχίζουν από την περασμένη Δευτέρα τις αντιδράσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και την έδρα της κυβέρνησης.