Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Το ΔΝΤ αδειάζει τη κυβέρνηση...

Πηγή 30-45.gr
Φαίνεται ότι είμαστε (και θα παραμείνουμε άραγε;;) τα καλύτερά τους παιδιά! - Ασβός

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου άδειασε την ελληνική κυβέρνηση όταν δήλωσε στο Ρόιτερς, ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ και δεν επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί το ασφαλιστικό.


Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν, η οποία αποκλείει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, που αφορά το συνταξιοδοτικό. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι, η κυβέρνηση έχει ιερή υποχρέωση να διαπραγματευθεί με την τρόικα ό,τι δεν υπάρχει στα συμφωνηθέντα και το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει.

Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό επισήμανε ότι, το νέο σύστημα θα είναι βιώσιμο, εξορθολογισμένο και κοινωνικά δίκαιο ενώ σχετικά με τη μη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στη διαβούλευση της Δευτέρας με τους κοινωνικούς εταίρους για τις εργασιακές σχέσεις έκανε λόγο για μια δυσάρεστη εξέλιξη και κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να διαβουλευθούν μόνοι τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο.

Για επικοινωνιακά παιχνίδια που εντάσσονται στην στρατηγική της μπλόφας ότι, για όλα φταίνε οι κακοί της τρόικας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας πως ό,τι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις το έχει αποφασίσει, όπως είπε, εν πλήρη συνειδήσει.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ προβλέπει τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, προβλέπεται χαμηλότερος μισθός νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας, αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων στο 4%.

Ο προϋπολογισμός εξελίσσεται κανονικά και το έλλειμμα μειώνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που αναμενόταν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το Παρίσι, όπου ενημέρωσε τους ομόλογους του από τις χώρες του ΟΟΣΑ για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Κάλεσμα στους πολίτες να αμφισβητήσουν το μονόδρομο της κρίσης απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Κάλεσμα στις δυνάμεις της αριστεράς για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ απηύθυνε ο Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας στη συγκέντρωση που οργάνωσε στο γήπεδο του Σπόρτινγκ το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Όπως ανέφερε μια πρώτη ευκαιρία για ένα πανελλαδικό δημοψήφισμα μπορεί να αποτελέσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινοπώρου.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προγραμματίζουν τα συνδικάτα, ενώ η ΓΣΕΕ δρομολογεί προσφυγές σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

Ήδη, έχει προγραμματιστεί κοινό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 5 Ιουνίου, ενώ ανάλογη κινητοποίηση έχει προγραμματίσει το ΠΑΜΕ για την 1η Ιουνίου.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν εκ νέου τη Δευτέρα, οι ναυτεργάτες, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρση του καμποτάζ στο θαλάσσιο τουρισμό.

Την ίδια ημέρα αναμενόταν να καταπλεύσει στον Πειραιά, το κρουαζιερόπλοιο Ζενίθ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δέσει κατά πάσα πιθανότητα στη Μάλτα.

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομίας και Τουρισμού η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού και προσθέτει ότι, οι κινητοποιήσεις θα έχουν για ακόμη μια φορά ως θύμα την ελληνική κρουαζιέρα και την εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Ειδικότερα, αυτή τη φορά τα κρουαζιερόπλοια Άκουα Μαρίν και Πέρλα τα οποία αναμένεται να αναχωρήσουν με τουρίστες τη Δευτέρα στις 11 το πρωί.

Λιτότητα και κινητοποιήσεις στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, σκληρά μέτρα λιτότητας εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει ήδη αρχίσει και ο χορός των αντιδράσεων. Ωστόσο, στη Λετονία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατήργησε ως αντισυνταγματικά τα μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ, για μαζικές περικοπές συντάξεων από 10 έως 70% στο όνομα της σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, δημιουργώντας κατά πολλούς νομικούς, τις ευνοϊκές νομικές προϋποθέσεις για δικαστική ανατροπή των αντίστοιχων νομοθετημάτων που προωθούνται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γαλλία, πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη. Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα διαδήλωσαν κόντρα στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 ή 63 έτη, που δρομολογεί η κυβέρνηση Σαρκοζί.

Το όριο των 60 ετών δεν αποτελεί «δόγμα», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την αύξηση του ορίου αυτού. Τα συνδικάτα, από την πλευρά τους, διαμηνύουν ότι η «μάχη τώρα αρχίζει».

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και η Δανία. Σε διαδηλώσεις καλεί το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση. Μεταξύ των μέτρων, η μείωση του χρόνου παροχής επιδόματος ανεργίας από τα τέσσερα στα δύο χρόνια και η μείωση του λαμβανόμενου ποσού. Οι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μπροστά από το Κοινοβούλιο στο κέντρο της Κοπεγχάγης, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Στο μεταξύ, με μία ψήφο διαφορά εγκρίθηκαν από την ισπανική Βουλή τα μέτρα λιτότητας. Συγκεκριμένα, το Σώμα ενέκρινε τις προτάσεις με 169 ψήφους υπέρ, έναντι 168 κατά, απομακρύνοντας, έτσι, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Έτσι, περικόπτονται από τον Ιούνιο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά μέσο όρο 5%, ενώ καταργείται από το 2011 το επίδομα γέννησης ύψους 2.500 ευρώ, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης Θαπατέρο.

«Μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις ενέκρινε και η κυβέρνηση της Ρουμανίας, στη βάση της συμφωνίας με το ΔΝΤ. Στο σχέδιο προβλέπεται μείωση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 15% των συντάξεων, όπως και των επιδομάτων ανεργίας. Τα συνδικάτα προκήρυξαν ήδη γενική απεργία στον δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση, ενώ συνεχίζουν από την περασμένη Δευτέρα τις αντιδράσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και την έδρα της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...