Επιφανείς χρηματιστές, μάνατζερ και επιχειρηματίες βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens και οι «βόμβες» αυτής της σκοτεινής υπόθεσης απομακρύνονται για λίγο από το πολιτικό σκηνικό, μεταφερόμενες στο επιχειρηματικό, με απρόβλεπτες παρενέργειες!
Η έρευνα της Επιτροπής ξεφεύγει πλέον από τις «νόμιμες» πληρωμές που διενεργούσε για χρόνια η Siemens, με κονδύλια που αποτυπώνονταν στα λογιστικά της βιβλία και περνά στο «σκοτεινό» πεδίο των πιο αδιαφανών συναλλαγών, οι οποίες διερευνάται τώρα αν γίνονταν με «βιτρίνα» τους λογαριασμούς καθ’ όλα ευυπόληπτων επιχειρηματιών και χρηματιστών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «S», οι ενδείξεις και τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Εξεταστική συγκλίνουν στο ακόλουθο σενάριο, το οποίο τώρα θα διερευνηθεί με το «ξεσκόνισμα» λογαριασμών:
Ο κύριος όγκος των μιζών της Siemens διακινήθηκε στην Ελλάδα σε μετρητά, με αναλήψεις από λογαριασμούς επιχειρηματιών και χρηματιστών υπεράνω πάσης υποψίας, οι οποίοι δεν είχαν μάλιστα την παραμικρή σχέση σε επιχειρηματικό επίπεδο με τον όμιλο της Siemens. Το κύκλωμα χρηματισμών της Siemens για να λειτουργήσει αποτελεσματικά χρειαζόταν επιχειρηματίες που δεν θα κινούσαν υποψίες αν διακινούσαν μεγάλα ποσά, αφού είχαν την οικονομική επιφάνεια για να δικαιολογήσουν αυτή τη διακίνηση.
Οι επιχειρηματίες υπεράνω υποψίας διακινούσαν τα μετρητά σε πρόσωπα κλειδιά του πολιτικού κόσμου και στους ευρισκόμενους σε κρίσιμα πόστα για τα συμφέροντα της Siemens λειτουργούς και υπαλλήλους και στη συνέχεια «αποζημιώνονταν» για τις υπηρεσίες τους με καταθέσεις μεγαλύτερων ποσών από τους «μαύρους» λογαριασμούς της Siemens προς τους δικούς τους λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελβετίας και άλλων χωρών με αυστηρό τραπεζικό απόρρητο. Σε άλλες περιπτώσεις, «αποζημιώνονταν» πιθανόν με αγορές μετοχών των εταιρειών τους από επενδυτές του εξωτερικού, πίσω από τους οποίους κρυβόταν το «μαύρο» ταμείο της Siemens.
Όπως σημειώνουν βουλευτές που μετέχουν στην Εξεταστική, η κυρίαρχη πλέον υποψία είναι ότι από την ελληνική θυγατρική της Siemens και μέσα από τα επίσημα λογιστικά βιβλία της διακινήθηκαν μικροποσά κυρίως σε είδος (συσκευές, εξοπλισμός κ.ο.κ.), που πάντως ωχριούν μπροστά στις πραγματικά τεράστιες μίζες (συνολικά περίπου 100 εκατ. ευρώ) που διακινήθηκαν από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens σε χώρες του εξωτερικού και μοιράσθηκαν στην Ελλάδα σε μετρητά μέσω επιχειρηματιών υπεράνω υποψίας και φαινομενικά άσχετων με τις υποθέσεις της Siemens.
Με επιστολή του προς την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΣΔΟΕ, την Επιτροπή Καταπολέμησης της Διακίνησης Μαύρου Χρήματος και προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, ζήτησε χθες το άνοιγμα των λογαριασμών 23 προσώπων, φυσικών και νομικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι επιχειρηματίες και χρηματιστές. Ανάμεσά τους πρόσωπα που εντάσσονται στην «αφρόκρεμα» της επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής κοινότητας της Αθήνας.
Στην επιστολή Βαλυράκη, γίνεται λόγος για λάθρα διακίνηση χρήματος από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, (παραλαβή μετρητών στην Ελλάδα και κατάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς του εξωτερικού των ενδιαφερόμενων να εξάγουν χωρίς παραστατικά τα χρηματικά ποσά) αλλά και για υπόνοιες ότι με τα ποσά που παραλαμβάνονταν εν Ελλάδι, γινόταν χρηματισμός πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων, για λογαριασμό της Siemens, ενώ μέσω εταιριών off shore που σχετίζονταν με τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρίας, εξοφλούντο οι Έλληνες.
Σημείο-κλειδί της υπόθεσης φέρεται να είναι τραπεζικό στέλεχος της Dresdner, ονόματι Oswald, ο οποίος παραλάμβανε τα μετρητά στην Αθήνα, συνήθως με τη διαμεσολάβηση χρηματιστών που εκπροσωπούσαν πελάτες. Ο ίδιος ήταν διαχειριστής off shore εταιριών, μέσω των οποίων διακινούντο χρήματα των μαύρων ταμείων της Siemens.
Σύμφωνα με την επιστολή, για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα προκύπτει κατ΄αρχήν θέμα λάθρας διακίνησης χρήματος προς το εξωτερικό, (που μπορεί να σχετίζεται με μαύρο χρήμα, φοροδιαφυγή, ενδεχομένως και με αγορές μετοχών τις οποίες ήθελαν να εμφανίζουν ως προερχόμενες από ξένους επενδυτές) , αλλά πρέπει να διερευνηθεί αν τελικά μέσω των λογαριασμών τους ελάμβαναν χώρα και δωροδοκίες πολιτικών και υπηρεσιακών προσώπων. Για αυτό και ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών προκειμένου να βρεθούν οι πιθανές διαδρομές του χρήματος, με τη γνωστή αμερικανική λογική «follow the money».
Τα 23 πρόσωπα για τα οποία ζητείται «ξεσκόνισμα» χρηματιστηριακών και τραπεζικών λογαριασμών είναι τα ακόλουθα:
1) Νικόλαος Δεβλέτογλου, χρηματιστής
2) Αθανάσιος Ράμμος, χρηματιστής
3) Γεώργιος Κορωνιάς, επιχειρηματίας
4) Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης, επιχειρηματίας
5) Δαμκαλίδης Δημήτριος
6) Δαμκαλίδης Γιάννης
7) Κορμάς Κωνσταντίνος
8) Νικολιδάκης Μάριος
9) Μαρκόπουλος Χρήστος
10) Περίσσιος Αντώνιος
11) Καντάς Αντώνιος
12) «Balisea»
13) Κουκουλομάτης Παναγιώτης
14) KPMG
15) Prince Pacific Limited
16) KIENEST H (Γερμανός πολίτης που ζει στην Ελλάδα)
17) Μάριος Κάτσικας, επιχειρηματίας
18) Βασίλειος Τυρογαλάς
19) Σάββας Γιαννακάκης, χρηματιστής
20) Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης
21) Γρηγόριος Κυριτσάκας, πρόεδρος χρηματιστηριακής
22) Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, μέλος του ΔΣ της τράπεζας «Societe Generale»
23) Σκουταροπούλου (αγνώστων λοιπών στοιχείων) σύζυγος του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου
Από τον όμιλο Λαυρεντιάδη αμέσως εκδόθηκε ανακοίνωση χθες το βράδυ, όπου τονίζεται ότι «ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι εταιρείες συμφερόντων του ουδέποτε είχαν ή έχουν οιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Siemens».
Σοφοκλέους 10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε το άρθρο...