Στον ύπνο πιάνει τους εργαζόμενους το νέο μίνι μνημόνιο, απόρροια της έκθεσης προόδου της ελληνικής οικονομίας που συντάσσει η τρόικα, μετά τον έλεγχο που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα.
Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων περνά τις «ιερές» ημέρες των διακοπών, έρχεται νέος κύκλος μέτρων, που, προφανώς, θα προκαλέσει διαδοχικές αντιδράσεις και θα αυξήσει κατακόρυφα την ανασφάλεια και την κοινωνική ένταση.
Αν και επισήμως το νέο μνημόνιο δεν περιέχει επιπρόσθετα σκληρά μέτρα, παρά μόνο συγκεκριμενοποίηση των ήδη υπαρχόντων, η πραγματικότητα είναι ότι έρχεται νέος κύκλος σκληρών αποφάσεων, που, αυτή τη φορά, πρέπει να εφαρμοστούν «εδώ και τώρα», καθώς το κείμενο των συμπερασμάτων είναι απολύτως δεσμευτικό.
Οι ελεγκτές της τρόικας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα, που φέρνουν την κυβέρνηση προ αδιεξόδου.
Μεταξύ των πιο σκληρών μέτρων που ζήτησαν οι ελεγκτές της τρόικας, κατά τις πολυήμερες επαφές με τους υπουργούς της κυβέρνησης, είναι απολύσεις στις ΔΕΚΟ και φυσικά το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, που προκάλεσε και την πρόσφατη κρίση στις μεταφορές με την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως.
Ταυτόχρονα, η τρόικα ζήτησε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με την πώληση του 40% των μονάδων παραγωγής ρεύματος, εξυγίανση του ΟΣΕ και του τομέα των συγκοινωνιών ευρέως, καθώς και μια πλήρη αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό.
Όλα αυτά περιέχονται στο νέο μίνι μνημόνιο, που συγκεκριμενοποιεί τις γενικές δεσμεύσεις και θέτει σαφέστερα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των μέτρων που ήδη υπάρχουν στο πρώτο μνημόνιο συνεργασίας και δανεισμού της Ελλάδας από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης και του νέου μνημονίου θα παραδοθούν στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση του δεύτερου μέρους από το πακέτο δανειοδότησης της χώρας.
Τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, θα κληθούν να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους επί των επισημάνσεων του κλιμακίου και εν συνεχεία να συνυπογράψουν την τελική έκθεση προόδου, η οποία θα υποβληθεί στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Όσον αφορά τα θετικά που εντοπίζει η έκθεση των ελεγκτών, είναι η μεγάλη πρόοδος σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο εντοπίζει κίνδυνους σχετικούς τόσο με το οικονομικό περιβάλλον όσο και με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και ζητεί ένταση των προσπαθειών για υπέρβαση των προβλημάτων.
Νέοι φόροι 4,5 δισ. το 2011
Φορολογική καταιγίδα με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να περιορισθεί το 2011 στο 7,6% του ΑΕΠ, από το 8,1% του ΑΕΠ που είναι το 2010.
Για να γίνει αυτό, θα υπάρξουν επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, που θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επί της ουσίας, οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 2,58 δισεκατομμύρια, ενώ στους άμεσους θα υπάρξει αύξηση κατά 1,93 δισεκατομμύρια ευρώ.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε το άρθρο...