Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Εκλογές και Αριστερά

Πηγή: TVXS
Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται εξαιρετικά δυσαρεστημένο από την υπόθεση Τσακνή, μιας και θεωρούσε την υποψηφιότητα του τελειωμένη υπόθεση. Ολα ξεκίνησαν πριν μερικές εβδομάδες, όταν ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισκέφτηκε, συνοδευόμενος από στέλεχος του κόμματος τον μουσικοσυνθέτη για να του προτείνει να είναι υποψήφιος στην Θεσσαλία, απ όπου κατάγεται. Στην διάρκεια της συνάντησης ο Α. Τσίπρας διατύπωσε την προταση και για την υποψηφιότητα της Αθήνας., την οποία ο Δ. Τσακνής αντιμετώπισε θετικά, σύμφωνα με στελέχη του Συνασπισμού(ο Δ. Τσακνής δεν απάντησε σε τηλεφωνήματα του Tvxs για την δική του εκδοχή).



Η συνέντευξη στην Αυγή.



Το βέβαιο είναι ότι ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση, από την οποία τα στελέχη του Συνασπισμού βγήκαν με την βεβαιότητα ότι η συμφωνία είχε κλειστεί. Μάλιστα την προηγούμενη Κυριακή η «Αυγή» δημοσίευσε μια μεγάλη συνέντευξη με τον κ. Τσακνή, την οποία πήρε ο διευθυντής της εφημεριδας Ν. Φίλης. Στην συνέντευξη, που θεωρήθηκε ότι επισφράγιζε την συμφωνία, ο κ. Τσακνής έπαιρνε αποστάσεις από το ΚΚΕ απαντώντας σε μια ερώτηση για την πολιτική του : « Πίστευα και πιστεύω ότι ορισμένα ζητήματα τακτικής πρέπει να αναθεωρηθούν, ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις συμμαχίες και τον διάλογο πρέπει να ξανατεθούν. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να υπάρχουν λογικές αποκλεισμών λόγω διαφοροποιήσεων. Όταν έχεις ένα Μνημόνιο, μια οικονομική βαρβαρότητα η οποία επελαύνει, όταν έχεις τέτοια περιρρέουσα πολιτική, οικονομική, κοινωνική κατάσταση, δεν μπορείς να προβάλλεις μόνο την καθαρότητα των θέσεών σου ».



Η ψυχρολουσία ήταν μεγάλη όταν δυο ημέρες αργότερα ο Δ. Τσακνής διέψευδε όλα τα σχετικά δημοσίευματα, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι υποστηρίζει με «όλες του τις δυνάμεις» τον υποψήφιο του Περισσού, Νίκο Σοφιανό.



Η «ύποπτη διαρροή» της υποψηφιότητας Καμίνη.



Εν τω μεταξύ προβληματισμό προκαλεί ο Δήμος της Αθήνας και στην «Δημοκρατική Αριστερά»., το κόμμα που προέκυψε από την πρόσφατη διάσπαση του Συνασπισμού, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής του κόμματος Φώτη Κουβέλη είχε κατ αρχην υπάρξει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ για την εξέταση της υποψηφιότητας του Συνήγορου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη.



Εάν η υποψηφιότητα οριστικοποιείτο, πολίτες θα πρότειναν τον κ. Κομίνη για δήμαρχο Αθηναίων και στην συνέχεια τα κόμματα θα ανακοινώσουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του. Το ενδεχόμενο αντιμετώπιζε θετικά και ο Γ. Παπανδρέου, που είχε άλλωστε καλέσει τον κ. Καμίνη στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πέρυσι τον Οκτώβριο. Από την πλευρά του, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε θέσει ως όρο να μην διαρρεύσει σε καμμία περίπτωση το όνομα του, για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του, αν η υποψηφιότητα του δεν προχωρούσε.



Τα πράγματα ανατράπηκαν την Παρασκευή, όταν το όνομα του κ. Καμίνη παρουσιάστηκε σε ένα ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» . Ο ίδιος ο κ. Καμίνης θεωρεί τώρα ότι πρόκειται για παραβίαση της συμφωνίας παίρνοντας αποστάσεις, ενώ στελέχη της «Δημοκρατικής Αριστεράς» αναρωτιόνταν ποιός είχε συμφέρον να διαρρεύσει ένα μυστικό που γνώριζαν ελάχιστοι άνθρωποι. Ερωτηματικά τους είχε προκαλέσει και χθεσινό δημοσίευμα των «Νέων» , της εφημερίδας που εκφράζει κατ εξοχήν το επίσημο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρούσε βέβαια για τον δήμο της Αθήνας την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά.



Χυλόπιτες και Αλαβάνος



Πίσω στην Κουμουνδούρου τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν καθώς η ανεύρεση υποψηφίων από τον σοσιαλιστικό χώρο που διαφωνούν με το μνημόνιο δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μετά την άρνηση της Σοφίας Σακοράφα και ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος , στον οποίο ο Συνασπισμός πρότεινε να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου για την περιφέρεια Αττικής, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις θέτοντας ως προυπόθεση την υποστήριξη στο ψηφοδέλτιο του οποίου καλείται να ηγηθεί και άλλων κομμάτων, όπως η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι-Πράσινοι . Ομως οι μεν πρώτοι παίρνουν πολιτικές αποστάσεις με το επιχείρημα ότι στις τοπικές εκλογές δεν θα κριθεί το μνημόνιο και επομένως είναι λάθος οι συσπειρώσεις να γίνονται σε τέτοια βάση , οι δε ΟΙκολόγοι- Πράσινοι δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι έχουν ήδη προτείνει τον δικό τους περιφερειάρχη και δεν διαπραγματεύονται το θέμα.

Αν η εξεύρεση υποψηφίων που να προέρχεονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και να μπορούν να προσελκύσουν απογοητευμένους ψηφοφόρους του αποτύχει, δεν αποκλείεται να ξαναμπεί στο παιχνίδι ο Α. Αλαβάνος που έχει εκφράσει πολύ πιο ακραίες θέσεις για την πολιτική κατάσταση και την κυβέρνηση(πιθανότητα αποχώρησης από την ΕΕ, «να απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα στον Γ. Παπανδρέου» κλπ). Το στέλεχος του Συνασπισμού Ν. Βούτσης δήλωσε πρόσφατα ότι η υποψηφιότητα Αλαβάνου θα ήταν «πλούτος» για το κόμμα, θα ξανάφερνε όμως σε πρώτο πλάνο την διαμάχη Αλαβάνου-Τσίπρα και θα έβαζε σε δύσκολη θέση τον τελευταίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...