Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Προσφυγή στο «δίχτυ» της ΕΕ εισηγείται ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Σχέδιο λιτότητας ύψους 15 δισ. ευρώ έχει η Ιρλανδία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Σχόλιο Ασβός: Καλώς ήρθατε στο πάρτυ Αγαπητοί Συμπολίτες της Ιρλανδίας...
Δουβλίνο
Την προσφυγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης θα εισηγηθεί ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένινχαν στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, καθώς το Δουβλίνο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες με τα παρόντα δεδομένα.

Έπειτα από τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που βρίσκονται στην ιρλανδική πρωτεύουσα από την Πέμπτη, ο Μπ.Λένινχαν ανέφερε πως το ύψος της βοήθειας θα φτάσει «δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ», αποκλείοντας όμως να ανέλθει σε 100 δισ. ευρώ, όπως είχαν αναφέρει δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής θα ασχοληθεί με τις τελευταίες λεπτομέρειες στο πρωτοφανές πακέτο τετραετούς λιτότητας, που ξεκινάει με τον προϋπολογισμό του 2011 και στοχεύει σε μείωση του ιρλανδικού ελλείμματος κατά 15 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αναφέρει πως το σχέδιο, που θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη, έχει την υποστήριξη πολλών ειδικών του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Στο σχέδιο όμως δεν θα περιλαμβάνεται, τόνισε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας Μπρ.Κόουεν, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης 12,5% στα κέρδη των επιχειρήσεων, το ισχυρότερο χαρτί του Δουβλίνου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ο ευνοϊκός συντελεστής αποτελούσε σταθερά σημείο επικρίσεων από τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες επανέφεραν πιο έντονα το αίτημα να αυξηθεί τώρα που η Ιρλανδία βυθίζεται στη δίνη της κρίσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...