Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Με το κλείσιμο της κάλπης ανοίγουν τα προβλήματα

«Συζητάμε την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ από το μηχανισμό στήριξης», δηλώνει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Εν τω μεταξύ, με το κλείσιμο της κάλπης του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι εξελίξεις στην οικονομία θα είναι ραγδαίες, καθώς τη Δευτέρα η Eurostat θα ανακοινώσει το αναθεωρημένο προς τα πάνω έλλειμμα του 2009, εκτροχιάζοντας και τον προϋπολογισμό του 2010, ενώ την Πέμπτη θα κατατεθεί ο πρώτος «μνημονιακός προϋπολογισμός» για το 2011, ύστερα από τις συζητήσεις που θα γίνουν με το κλιμάκιο της τρόικας που θα βρίσκεται στην Αθήνα από Δευτέρα. Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα εξαρτηθούν και από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδραματοποιήσει το δεύτερο γύρο, αλλά ένα θετικό αποτέλεσμα στις περισσότερες περιφέρειες ή σε κάποιους από τους μεγάλους δήμους θα έφερνε σε δυσκολη θέση τους αντιπάλους της, ιδίως τη ΝΔ. Αντίθετα μία καθαρή εκλογική ήττα θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο τη θέση της,
Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ως «νίκη» και τονίζει ότι «όσο μας στηρίζει η κοινωνία δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές». Παράλληλα, τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων στις ΔΕΚΟ, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας. «Την καρέκλα θέλουν; Όποιο κόμμα επιθυμεί μπορεί να βοηθήσει και χωρίς να μπει στην κυβέρνηση», δηλώνει χαρακτηριστικά.
«Ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα,» δηλώνει ο πρωθυπουργός
αναφερόμενος στο θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. «Αυτό όμως δεν σημαίνει πως λύνεται αυτομάτως το πρόβλημα. Το έλλειμμα είναι έλλειμμα και τα προβλήματα δικά μας και όχι κάποιου άλλου».
Ο Γιώργος Παπανδρέου, τη Δευτέρα, θα ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Την ίδια ημέρα θα προσγειωθεί στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας όπου θα ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση τα νέα μέτρα. Παράλληλα, τη Δευτέρα, η Eurostat θα ανακοινώσει τον το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009, το οποίο αναμένεται να εκτιμηθεί στο 15,5% αντί του 13,6%.
Η εφημερίδα «Veto» κάνει λόγο για «διαβολοβδομάδα». Πέρα από τους τεχνοκράτες της τρόικας και το αναθεωρημένο έλλειμμα, υπάρχει και ο εορτασμός του Πολυτεχνείου, που ενδέχεται να μετατραπεί σε διαδήλωση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η διαδήλωση στο Σύνταγμα τη Δευτέρα από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης και Μνημονίου και η κατάθεση του προϋπολογισμού στις 18/11. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, καθώς στις 19/11 θα διεξαχθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί ο νέος ρόλος της Τουρκίας στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων στην Ευρώπη αλλά και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Καθώς η κατάσταση για την κυβέρνηση γίνεται ασφυκτική, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», στο Μαξίμου μελετάται η ανάληψη πρωτοβουλιών για σύγκληση συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων για δημιουργία κλίματος συναίνεσης. Παράλληλα, μελετάται το ενδεχόμενο πρόσκλησης προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ώστε να επιτευχθεί ένα moratorium στην οικονομία. Επιπλέον, πληροφορίες της εφημερίδας, αναφέρουν ότι συζητείται και το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση.
Νέα μέτρα...
Για «σακί με νέα μέτρα» κάνει λόγο η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ώστε να κλείσει η τρύπα στο φετινό έλλειμμα που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 4 δις. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι αποφάσεις οριστικοποιούνται και θα περιλαμβάνονται σε δύο κείμενα που γράφονται παράλληλα: το νέο προϋπολογισμό, αλλά και το αναθεωρημένο μνημόνιο.
Στις συζητήσεις με τους τεχνοκράτες της τρόικας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κερδίσει παράταση ενός τριμήνου για να κριθεί η επιτυχία των μέτρων που έχει πάρει, εμμένοντας στην άποψη ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κοντά στο 7, 6% από το 9,8% που εκτιμάται σήμερα από την τρόικα.
Ωστόσο η τρόικα έχει ενστάσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση επιπλέον περικοπές ύψους 4 έως 4,5 δις. Με βάση την εκτίμηση της τρόικας το έλλειμμα σε απόλυτα νούμερα ανέρχεται για φέτος στα 22 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν επετεύχθη ο στόχος του Μνημονίου για έλλειμμα 18,5 δις.
Η απόκλιση από το στόχο που παρατηρείται στο έλλειμμα είναι αποτέλεσμα τόσο της υστέρησης εσόδων, όσο και της αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του 2009, από τη Eurostat.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...