Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Πορτογαλία η τρίτη χώρα στον Μηχανισμό Στήριξης - Ζήτησε και επίσημα οικονομική βοήθεια

- Δραματικό διάγγελμα από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ζοζέ Σόκρατες
- Μπαρόζο: Το αίτημα της Πορτογαλίας θα εξεταστεί το συντομότερο δυνατόν
- Ο Γιούνκερ παλαιότερα είχε κάνει λόγο για βοήθεια 75 δισεκατομμυρίων ευρώ
- Σχεδόν 80% επάνω εκτινάχθηκαν τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια της χώρας

Η Πορτογαλία είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα με την Ελλάδα και την Ιρλανδία που θα εισέλθει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που όλες αυτές τις προηγούμενες ημέρες είχαν προϊδεάσει και οι διεθνείς αγορές.

Η πορτογαλική κυβέρνηση "αποφάσισε από σήμερα ακόμη να απευθύνει αίτημα για χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή", δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Ζοζέ Σόκρατες αιτιολόγησε το αίτημα αυτό για βοήθεια επικαλούμενος την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας που είχε παρουσιάσει, η οποία, όπως σημείωσε, "επιδείνωσε δραματικά την χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας".

"Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό θα επιδεινωθεί κι άλλο αν δεν γίνει τίποτα", προσέθεσε ο Σόκρατες, ο οποίος παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου μετά την απόρριψη του προγράμματος λιτότητας από το κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου.

"Όπως γνωρίζετε αγωνίστηκα όλη τη χρονιά που πέρασε για να μην συμβεί αυτό. Η απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης όπως και η πολιτική κρίση κατέστησαν εύθραυστη τη χώρα", σημείωσε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει "μια πραγματική απειλή στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας, του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας".

"Πάντα θεωρούσα ένα αίτημα για εξωτερική βοήθεια ως την τελευταία λύση. Αν δεν λαμβανόταν η απόφαση αυτή θα υπήρχαν κίνδυνοι τους οποίους δεν μπορεί να διατρέξει η χώρα", προσέθεσε.

Το αίτημα της Πορτογαλίας προς την ΕΕ για χρηματοπιστωτική βοήθεια συνιστά μια υπεύθυνη κίνηση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. "Είναι μια υπεύθυνη κίνηση από την πορτογαλική κυβέρνηση για το καλό της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ρεν στο Ρόιτερς. Το ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί σύντομα, προσέθεσε.

Οι αγορές όλες τις προηγούμενες ημέρες έκαναν ότι μπορούσαν για να σπρώξουν σε αυτό το δρόμο την Πορτογαλία αφού σε δημοπρασία 6μηνων και 12μηνων εντόκων γραμματίων το επιτόκιο αυξήθηκε κατά σχεδόν 80%.
 
Η μέση απόδοση ''απογειώθηκε'' στο 5,117% έναντι 2,984% στην προηγούμενη δημοπρασία για τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια ενώ στην δημοπρασία των 12μηνων εντόκων, η Πορτογαλία θα πληρώσει επιτόκιο 5,902% έναντι 4,331% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
 
Μία ημέρα νωρίτερα, η Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας ενώ σήμερα υποβαθμίστηκε η αξιολόγηση επτά τραπεζών την ώρα που Πορτογάλοι τραπεζίτες απειλούν ότι θα σταματήσουν να στηρίζουν τα κρατικά ομόλογα, εάν η χώρα δεν προσφύγει σε διεθνή μηχανισμό στήριξης.
 
Το ''γλυκό'', μετά από αυτά τα πρώτα πιάτα, έδεσε με τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες El Pais, La Repubblica και Washington Post.
 
"Η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια της πορτογαλικής κυβέρνησης.Πρέπει να δείξουν στους πιστωτές ότι λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα.Η πορτογαλική κυβέρνηση πρέπει να δείξει ποια μέτρα θα λάβει και εάν αυτά είναι αξιόπιστα, γιατί η χώρα βρίσκεται σε μία πολύ περιπεπλεγμένη κατάσταση.Η πιθανότητα η Πορτογαλία να ζητήσει ή όχι δάνειο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της αγοράς", δηλώνει σιβυλλικά ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.
 
"Δεν πρόκειται τόσο για ένα πρόβλημα δημόσιου χρέους , αλλά χρηματοδότησης των τραπεζών και ιδιωτικού χρέους, γεγονός που καθιστά την Πορτογαλία περίπτωση απολύτως διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας", προσθέτει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...