Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Απόβαση ελεγχτών ΔΝΤ στο ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΎΡΕΣ (Στην Αθήνα ήθελα να πώ)

Από το ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (Από ΕΜΑΣ: ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΑΑΑΑ....)

Το «Εθνος της Κυριακής» πληροφορήθηκε ότι σε πρώτη φάση τρεις πολυμελείς ομάδες του Ταμείου αναμένεται να φτάσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Τα στελέχη του Ταμείου θα αναλάβουν τις υπηρεσίες που προβλέπει το συμβόλαιο το οποίο υπέγραψαν ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος. Η συμφωνία δεν επιδέχεται καμία αλλαγή δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματούχος του Ταμείου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο της εφαρμογής και της υλοποίησης, όχι των διαπραγματεύσεων για αλλαγές».




Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θα φτάσει η ομάδα που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πολ Τόμσεν για να συγγράψει την «ενδιάμεση έκθεση». Ταυτόχρονα θα αφιχθούν τα στελέχη που προσφέρουν τεχνική βοήθεια και η ομάδα των αξιωματούχων που ασχολούνται με τις ελληνικές τράπεζες και το πρόγραμμα σταθερότητας. Είναι σημαντικό ότι στην απόρρητη έκθεση τονίζεται ότι στο ΔΝΤ δεν ανησυχούν για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα. Προστίθεται ότι τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί είναι υπεραρκετά και θα χρησιμοποιηθούν εφόσον χρειαστούν, ενώ αναφέρεται ότι το Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθενται να στηρίξουν περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που απαιτηθεί.



Ο αξιωματούχος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σε επικοινωνία με το Ταμείο διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν επιχειρείται επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σε κανέναν τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού.



Το Ταμείο σχεδιάζει σε συνεργασία πάντα με τον κ. Παπακωνσταντίνου τριετή προϋπολογισμό με στόχο να υπάρξουν σταδιακά «δεσμευτικές πολιτικές». Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα επιδιώξει να βελτιώσει τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και θα εισηγηθεί τρόπους μείωσης των δαπανών. Στην ομάδα του θα συμπεριλαμβάνονται.



Οι αρμοδιότητες

Στο Ταμείο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το υπερ-υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ελέγχει τα πάντα. Σύμφωνα με αξιωματούχο «αποτελεί άμεση ανάγκη ο έλεγχος των δαπανών, ακόμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ελέγχει γενική και κεντρική κυβέρνηση».



Δύο ειδικοί θα ελέγχουν έσοδα και δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ» η κυβέρνηση συμφώνησε ότι οι δύο τομείς θα υπαχθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του ΔΝΤ.



Το στρατηγείο

Οσο αναφορά το στρατηγείο των ελεγκτών του ΔΝΤ στο τραπέζι έχουν τεθεί τρεις προτάσεις:



Να εγκατασταθούν στο υπουργείο Οικονομικών ή στην Κεντρική Τράπεζα, ενώ έχουν και την επιλογή να αναζητήσουν ανεξάρτητο χώρο.



Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν στην Αθήνα 50 στελέχη του ΔΝΤ. Ο αριθμός θα αυ­ξάνεται σταδιακά όσο διαρκεί η εφαρμογή και η υλοποίηση του «Ελληνικού Προγράμματος».



Ο επικεφαλής

Ο επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ανάμεσα στους πολλούς υποψηφίους ξεχωρίζει ο Μπομπ Τράα, ο οποίος γνωρίζει την ελληνική οικονομία και πραγματικότητα, ενώ διατηρεί εξαιρετική σχέση συνεργασίας με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο επικεφαλής και τα στελέχη που θα επιλεγούν να τον ακολουθήσουν, θα εγκατασταθούν στην Αθήνα. «Θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε «πρωθυπουργεύων» εκ μέρους του Ταμείου», δήλωσε ενημερωμένη πηγή.



Για δαπάνες

Κίτρινη κάρτα σε 2 υπουργεία



Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές πληγές είναι ο νοσοκομειακός και ο ασφαλιστικός τομέας. «Δεν ελέγχονται οι δαπάνες» (στους δύο αυτούς τομείς) δήλωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αυτοί οι τομείς ανέβασαν στα ύψη το έλλειμμα».

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε κάθε ευκαιρία γίνεται έντονη κριτική για το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...