Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

"Παραλύει" η Γαλλία από τις διαδηλώσεις




Χιλιάδες πρατήρια βενζίνης ξεμένουν από καύσιμα στη Γαλλία, από τις απεργίες που ξεκίνησαν λόγω του συνταξιοδοτικού και οδήγησαν σε ανεξέλεγκτη βία, σχολιάζει το skynews.

Δώδεκα διυλιστήρια της Γαλλίας "στέρεψαν" από καύσιμα, καθώς και οι διαδηλωτές απέκλεισαν δεξαμενές καυσίμων που τροφοδοτούν τις νότιες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα ολόκληρη η χώρα να έχει πρόβλημα εφοδιασμού με βενζίνη και πετρέλαιο.

Στη Λυών δεκάδες αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των φοιτητών, καθώς οι διαμαρτυρίες εντείνονται.

Εκπρόσωπος της Exxon Mobil δήλωσε: «Η κατάσταση του ανεφοδιασμού είναι κρίσιμη. Όποιος αναζητεί καύσιμα στην περιοχή του Παρισιού ή της Ναντ θα έχει πρόβλημα».

Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα το μη δημοφιλές σχέδιο του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί σχετικά με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος είχε συναντήσεις με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας στην πόλη Ντεβίλ, δήλωσε πως δεν κάνει πίσω.

«Η μεταρρύθμιση είναι σημαντική και η Γαλλία έχει δεσμευθεί σ’ αυτήν. Θα προχωρήσουμε κανονικά μ’ αυτήν όπως έκαναν και οι φίλοι μας οι Γερμανοί», δήλωσε ο πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Παρ’ όλες τις ελλείψεις καυσίμων, οι αρμόδιοι δηλώνουν πως το έθνος δεν θα «μπλοκάρει». Οι υπουργοί τόνισαν πως η χώρα έχει μεγάλο απόθεμα καυσίμων, όπως ακριβώς και τα αεροδρόμια.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων της Air France επισήμανε πως οι εργαζόμενοι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης και αποτελεί προοπτική να μπλοκάρουν και τα αεροδρόμια.

Ακόμη και το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει κλείσει αφού η πανεθνική διαμαρτυρία που πραγματοποιείται σήμερα έχει ακινητοποιήσει ολόκληρη τη χώρα.

Οι οδηγοί φορτηγών έχουν χρησιμοποιήσει βαν για να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους γύρω από πόλεις όπως η Λυών και η Ρεν, αλλά δεν έχουν κλείσει ακόμη εντελώς τους δρόμους.

Ο Πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προειδοποίησε τους διαδηλωτές: «Έχετε δικαίωμα στην απεργία αλλά όχι να μπλοκάρετε την πρόσβαση σε καύσιμα, αυτό είναι παράνομο».

Πολλοί Γάλλοι πολίτες στηρίζουν τις διαμαρτυρίες σχετικά με τη συνταξιοδότηση, αφού αναμένεται αύξηση του ηλικιακού ορίου στα 62 και 67 χρόνια αντίστοιχα για γυναίκες και άντρες.

Παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες, τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου του Σαρκοζί έχουν εγκριθεί από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου και προωθείται γρήγορα η ψήφισή του ως νόμος του κράτους, καθώς αύριο Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί συνολικά από τη Γερουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...