Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Μερική παύση πληρωμών στο Δημόσιο; Φήμες ή απλά αναπόφευκτες εξελίξεις;

Τα φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά! Αδυνατούν Δημόσιο και ΔΕΚΟ να καταβάλλουν τους μισθούς των εργαζομένων! Με αφορμή την επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, φήμες αναφέρουν ότι το φαινόμενο θα πολλαπλασιαστεί και θα επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις! Η αδυναμία καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους έχει βασική αιτία την αδυναμία των επιχειρήσεων να δανειστούν από τράπεζες, μιας και λόγω ΔΝΤ έχει πάψει να ισχύει η "εγγύηση του Ελληνικού ημοσίου".
Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι παραπάνω φήμες, το φαινόμενο του ντόμινο θα οδηγήσει τη χώρα σε κατάσταση αδυναμίας και πάυση πληρωμών με αποτέλεσμα να φτάσει μιά ώρα γρηγορότερα στην πτώχευση. "Δεν είναι αποδοτικό", έλεγε γνωστός οικονομολόγος, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης να αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ). Και μάλλον έχει δίκιο! Αν φανταστεί κανείς το κύμα ανατιμήσεων που η νέα αύξηση των φόρων θα επιφέρει, με δεδομένο και το κόψιμο μισθών, επιδομάτων και δώρων, μάλλον η αγορά μέσα στο καλοκαίρι θα ζήσει "καταχύμωνο".
Οι μικρές επιχειρήσεις θάναι αυτές που θα πληρώσουν το μάρμαρο οι δε μεγάλες θάναι αυτές που με τις απολύσεις θα οδηγήσουν την ανεργία σε πολύ μεγάλα ποσοστά!  Και αν περάσει το καλοκαίρι - που θα περάσει - το Φθινόπωρο θα είναι διαφορετικό! Προβλέπω διπλές εκλογές - μιας και τα οικονομικά μέτρα - δεν θα αποδώσουν και θα χρειαστεί να πάρουν και νέα! Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι και ο πολίτης! Με την ψήφο του ας αποτρέψει την δυνατότητα που οι κυβερνώντες θα έχουν! Τη δυνατότητα αλλά και εντολή να οδηγήσουν τη χώρα σε πτώχευση και ολοκληρωτική παύση πληρωμών... -Ο Ασβός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...