Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

«Μαχαίρι» σε ΔΕΚΟ και δαπάνες ζητά η τρόικα

ΠΗΓΗ: TVXS
Μαχαίρι στις ΔΕΚΟ και στις δαπάνες των νοσοκομείων ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της για να ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας πραγματοποιείται στο πλαίσιο για την έγκριση της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου ύψους 9 δις ευρώ, για την οποία ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει υποστηρίξει ότι είναι "εξασφαλισμένη". Οι ελεγκτές της τρόικας θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως την 6η Αυγούστου.


Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι δαπάνες των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων και όπως αποφασίσθηκε, εντός του 2010, θα προχωρήσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, τα οποία θα είναι παρόμοια με το πρόγραμμα για τον ΟΣΕ, ενώ θα οριστούν και ορκωτοί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους ελεγκτές της τρόικας για την πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να υποσχέθηκε στους ελεγκτές ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή του σχεδίου και επίτευξη του στόχου που προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 8,1%για το 2010, ενώ η ύφεση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ -3% και -3,2%.
Στο σχέδιο που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών προκύπτει απόκλιση 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα και πλεόνασμα 4 δις ευρώ από τη μείωση των δαπανών.
Ενοχλημένη εμφανίζονται οι ελεγκτές της τρόικας από τον αυξημένο πληθωρισμό, ο οποίος παρά την μείωση της κατανάλωσης κινείται στο 5,2%. Μάλιστα τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη αντίστοιχα, φέρονται αν επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομίας έχει συντάξει πίνακες, με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται κατά 77,1% στην άυξηση του ΦΠΑ που έχει αποφασίσει το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ μόλις το 1,2% οφείλεται διαρθρωτικές ελλείψεις Υπουργείου Οικονομίας. Η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών θα είχε δημιουργήσει συνθήκες για ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών απαντούν από το επιτελείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε επίσης το κλιμάκιο για τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των εφοριών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιτάχυνσης στο χρονοδιάγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Οι 30 ελεγκτές της τρόικας θα έχουν τις επόμενες ημέρες, και κυρίως την Τετάρτη, συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης (Υγείας, Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Εργασίας), τον ΟΔΔΗΧ, τον ΣΕΒ, τη Νέα Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ δεν έχουν ακόμα απαντήσει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ).

Στο σφυρί η ΔΕΗ...

Την ιδιωτικοποίηση του 40% της ΔΕΗ ζητά η τρόικα ώστε «να ανοίξει ο ανταγωνισμός και να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας». Μάλιστα οι ελεγκτές τις Κομισιόν φαίνεται να επικαλούνται και «καθυστερήσεις της Ελλάδας στις συμβατικές της υποχρεώσεις, που προκύπτουν από οδηγία της ΕΕ από το 2008».

Αντιδράσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε νεοαποικία των υπαλλήλων της τρόικα και το κράτος σε Ανώνυμη Εταιρεία υπό την κηδεμονία των πολυεθνικών ελεγκτικών εταιρειών. Μέγα το κατάντημα και δυστυχώς ακολουθεί νέα θύελλα μέτρων!», δήλωσε, σχολιάζοντας τους ελέγχους της τρόικα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει όχι απλώς να είναι σε εγρήγορση, αλλά πρέπει ήδη να προετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις των επόμενων μηνών, διότι στο στόχαστρο μπαίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και οι πρώην ΔΕΚΟ», δήλωσε από την πλευρά της, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Παράλληλα σημείωσε ότι για τις ΔΕΚΟ «επίκεινται συγχωνεύσεις, εξαγορές και ιδιωτικοποιήσεις» και πρόσθεσε πως ««ό,τι έχει απομείνει μισοκρατικό, θα περάσει στους ιδιώτες, εφόσον θα έχουν ενδιαφέρον, και το κυριότερο είναι ότι με διάφορους τρόπους και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και μέσω του Καλλικράτη, θα υπάρχει μεγάλο πετσόκομμα στις παροχές και επιβολή νέων φόρων. Επομένως, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν τώρα προετοιμασία μεγάλου αγώνα με κεντρικό σύνθημα "δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε το άρθρο...